BITTE ASSARMO: Public service – Det finns en ”vithetsnorm” i den svenska naturen

Gillar du att vara ute i friska luften? Kanske fjällvandrar du? Paddlar? Gör utflykter i skog och mark? Sluta genast upp med det! När vi som tillhör den vita befolkningen rumsterar om i naturen sprider vi en osund vithetsnorm som skrämmer människor som har annan etnisk bakgrund.

Det är innebörden i den intervju som Sveriges Radio gjort med influencern Vahid ”Friluftsbaba” Demic. Han har minsann märkt av hur ”vithetsnormen” härskar i skog och mark och på sina sociala medier har han också fått ta del av den oro och rädsla som många med invandrarbakgrund känner för att ge sig ut i de farliga vitnormerade friluftsområdena.

Det här är naturligtvis helt åt helsike. Hur har vi svenskar mage att göra något så provocerande som att fjällvandra? Borde vi inte veta bättre? Låt gå för att vi i generationer har älskat att vara ute i naturen, men att bevara en tradition som kränker så många är ju ren rasism. Vi borde stanna inomhus istället eller åtminstone ha vett att dölja vår hud när vi går ut. Vi borde helt enkelt ha förstått för längesen att vår vita hud skrämmer och kränker.

För det gör den, menar Demic. Väldigt många människor skräms av oss vita naturmarodörer och är rädda för att bli utsatta och få kommentarer. För det vet ju alla att vi vita svenskar som är ute och exempelvis vandrar i fjällen skriker okvädingsord direkt om vi ser någon som inte är rågblond och blåögd.

Så gör vi hela tiden, jämt och ständigt, var vi än befinner oss. Vi hinner knappt jobba ens, för det mesta av vår vakna tid går åt till att skrika rasistiska slagord till människor med annan härkomst och kommentera deras utseende och hudfärg.

Det är precis som på de förhatliga midsommarfesterna, som uppmärksammades i samband med Zornutställningen på Nationalmuseum för några månader sedan. Den enda anledningen till att etniska svenskar alls firar midsommar är för att det ger dem en möjlighet att kränka människor med annan härkomst.

Det här är ett samhällsproblem, tänker Demic, och vi måste alla göra någonting åt det. Exakt vad vi ska göra åt den rädsla vi sprider genom vår vithet framkommer inte i Sveriges Radios program, men det är inte uteslutet att lite skattefinansierade bidrag till Demic skulle göra susen. Med skattebetalarnas hjälp skulle han kunna göra en riktigt djuplodande granskning av de vita svenskarnas framfart i naturen.

I nuläget nöjer han dock med att ge tips till alla som är rädda för vithetsnormen i naturen – inklusive Sveriges Radios reporter som, för att ge legitimitet åt problemet, uppsluppet förklarar att han känner sig mest trygg i betongen. Ta en liten promenad i närområdet till att börja med. Där är man skyddad från den vita pöbelns hat och hot.

Vad som därefter ska göras för att lösa problemet med ”vithetsnormen” i naturen framgår inte, men räkna med fördjupande reportage framöver, kanske också en TV-dokumentär. Förr eller senare nappar säkert någon pigg och ambitiös liten miljöpartist på betet och lägger förslag om ett vithetsfritt Kebnekajse, eller vithetsförbud i nationalparkerna. ”Vithetsnormen” i naturen måste bekämpas!

Bitte Assarmo