MOHAMED OMAR: Alla vill vara offer

I en krönika idag kommenterar Bitte Assarmo en intervju som Sveriges Radio gjort med influencern Vahid ”Friluftsbaba” Demic.

I intervjun påstår Vahid att det finns en ”vithetsnorm” i friluftslivet. Nysvenskar tvekar att vandra i skogen och och paddla kanot i sjön av rädsla för att för att drabbas av negativa kommentarer på sociala medier.

Vahid säger att han får meddelanden från oroliga nysvenskar som inte vågar sig ut i naturen. Det är ett samhällsproblem, menar han.

Jag hittade även denna video på YouTube (se bilden) där Vahid samtalar om friluftsliv med förskoleläraren Mona Suleiman (22/1 2021).

När jag tittar på Vahid ser jag en vit man. Han är europé. Han kommer från Balkan, säger han i YouTube-videon. Vad är det som gör att han inte passar in i ”vithetsnormen”?

Alla vill vara offer. Vahid har fel hudfärg för att kvalificera som offer. Men han är även muslim. Det är väl detta som gör honom ”icke-vit”.

Islam tycks fungera som en osynlig ”blackface”. En vit cis-man som är muslim kan alltså komma i åtnjutande av de rasifierades privilegier.

Det är många i Sverige som får negativa kommentarer på sociala medier. Många av dem är vita. Det finns till och med vita som mobbas just för att de är vita svennar. Men det är tydligen inget ”samhällsproblem”.

Vahid påminner mig om en annan vit cis-man med bosnisk bakgrund som lajvar offer: Salih Tufekcioglu. I ett avsnitt av hans podd Kaffe och koran (avsnitt #52, 1 oktober 2018) pratar han med en annan vit cis-man, Amanj Aziz, om hur förtryckta de är i Sverige.

Salih Tufekcioglu: en förtryckt, icke-vit och rasifierad muslim.

I Sverige råder nämligen inte demokrati, utan ”albakrati”, det vill säga ”vitt styre”. I Grekland, säger Amanj var det slavarna som inte fick vara med, i det moderna Sverige är det muslimer.

Den vite cis-mannen Amanj räknar sig till ”en förtryckt grupp” under detta vita styre, säger han i podden.

Jag tittar på Amanj (som är halvsvensk) och Salih och konstaterar att skådespelarna George Clooney och Colin Farrell, båda med irländsk bakgrund, är mörkare.

George Clooney: en vit, icke-rasifierad, privilegierad cis-man.

Om Salih hade hetat Sixten och varit pingstvän hade han varit en vit ond man, men eftersom han är muslim blir han magiskt förvandlad till ett offer som det är synd om.

Islam har blivit en inträdesbiljett till de rasifierades exklusiva salonger där feta bidrag till olika rättviseprojekt ligger uppdukade på borden.

Det ironiska är att profeten Muhammed, islams grundare, i islams egna texter beskrivs som en man med ljus hy och ”ett vitt, vackert ansikte”. Dessutom var han slavägare och slavhandlare. Hans slavar fick absolut inte rösta. Ingen fick rösta under Muhammeds styre. Hans ord var lika med Guds ord och den som inte lydde blev halshuggen i detta liv och stekt i helvetet i nästa. Kanske skulle man kunna kalla det en ”albateokrati”?

Det är inte synd om friluftsinfluencern Vahid. Hur många svenssons blir intervjuade av Sveriges Radio för att berätta om att de eller deras kompisar har fått negativa kommenterar på Facebook?

När startar den skattefinansierade organisationen ”Rasifierades rätt till naturen”? Vahid kan anordna bussresor från Järva till något vackert skogsparti där de kan grilla halalkorv tillsammans. Självklart ska de inte betala själva. Vi måste alla ta ansvar för lösa detta allvarliga samhällsproblem.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Mohamed Omar