BITTE ASSARMO: Alternativa medier möjliggjorde Anders Holmbergs tuffa utfrågning av Morgan Johansson

Nyligen skrev Birgitta Sparf här på Det Goda Samhället om Anders Holmberg och den intensiva beundran som nu visas honom efter att han ställt Morgan Johansson mot väggen. Birgitta menar att även om det är bra att Morgan Johansson till sist fått de svåra frågorna på bästa sändningstid, så borde det ha skett långt tidigare. Och det har hon alldeles rätt i.

Själv vill jag påstå att det faktum att public service nu vågar ställa ministern mot väggen beror på oss som skriver i det som brukar kallas ”alternativa medier” (och som oftast benämns med en fnysning, som vore det något fult och förfärligt). I åratal har vi uppmärksammat Morgan Johanssons oförmåga, felsteg, lögner och halvsanningar och hans djupa förakt för medborgarna. Så småningom har även de större tidningarna försiktigt provat på att kritisera ministern och nu vågar till sist alltså även public service ställa de svåra frågorna.

Det är mycket bra men det borde, precis som Birgitta skriver, ha gjorts redan för flera år sedan. Birgitta uttrycker mina tankar och många andras när hon skriver:

”Jag är naturligtvis glad över att SVT vid detta sällsynta tillfälle uppfyller kriterierna för sitt skattefinansierade allmänna uppdrag. Men blir samtidigt väldigt beklämd. Så svältfödda på en riktig och tuff utfrågning av en politiker är vi alltså att när det äntligen sker, som genom ett mirakel, så blir alla närmast extatiska av lycka.”

Exakt så är det ju. Plötsligt tycker varenda journalist, som tidigare tassat på tå, att Morgan Johanssons lögner, hyckleri och tvärvändningar förtjänar kritik. Det är som en damm där luckorna plötsligt öppnats på vid gavel och vattnet forsar fram utan slut. Allt är glömt, allt är förlåtet – och varför? För att en journalist gör sitt jobb.

Att höja Anders Holmberg till skyarna för hans insats i ”30 minuter” är med andra ord som att knäfalla i hänförelse över att en busschaufför kör från första hållplatsen till ändhållplatsen utan att försumma sina plikter under vägen.

Gör ni det, alla ni som nu gör kowtow och försöker överträffa varandra i beröm? Applåderar ni när bussen når sin slutdestination?

För den som behöver en påminnelse om vad vi på Det Goda Samhället skrivit om Morgan Johansson genom åren kommer här ett litet axplock:

2016 frågade sig Patrik Engellau hur Johansson, som då var migrationsminister, egentligen tänkte när problemen kom i spåren av den stora invandringsvågen 2015. Han ifrågasatte också, i en annan artikel, Morgan Johanssons avoga inställning till att låta Brottsförebyggande rådet ta fram en rapport om brottslingars etniska tillhörighet.

2019 skrev Jan-Olof Sandgren om Morgan Johanssons påstående om att runor kunde ingå i begreppet ”nazistiska symboler” och borde förbjudas:

”När blev svensk kulturhistoria nazistisk? Att förbjuda runtecken i Sverige är ungefär som att förbjuda hieroglyfer i Egypten, eller göra det politiskt problematiskt att använda kilskrift i Irak – eller som att hacka bort tusentals solkors från indiska tempel, bara för att en österrikisk korpral vid namn Hitler en gång använde dem som logotyp.

Inte ens IS flaggan är ju förbjuden i Sverige. Eftersom den var en symbol redan innan Islamska Staten bildades, och bruket att bekämpa otrogna under svart fana kan ledas tillbaka till Mohammed, anses den inte utgöra någon ‘hets mot folkgrupp’. Men det gör alltså runorna. Eller vissa av dem om man får tro Morgan Johansson.”

I somras uppmärksammade vi att Morgan Johansson bagatelliserade den twittrande kändispolisen Nadim Ghazales rasism och antisemitism. En skandal som public service valde att vinkla till hat mot Ghazale.

Listan kan göras betydligt längre – och du hittar lika mycket på andra så kallade ”alternativa” sajter – men en sak är säker: Det är de alternativa medierna som banat vägen och bidragit till att samhällsklimatet idag möjliggör en tuff utfrågning av en minister. Det är naturligtvis bedrövligt att inte public service och de stora drakarna klarat av att granska makten på egen hand, med alla resurser som står till deras förfogande, men nu är det som det är.

Utan oss och andra som vågar vara ”alternativa” – och utan er som läser, kommenterar och delar – skulle utfrågningen av Morgan Johansson i ”30 minuter” inte blivit fullt lika tuff utan lika tam som under tidigare år.

Bitte Assarmo