Jan-Olof Sandgren: Två krigare och Morgan

Jan-Olof Sandgren

En bisarr kulturkamp pågår i Sverige. Morgan Johansson har tillsatt en utredning som vill förbjuda nazistiska symboler, vilket även kan innefatta runor. Kanske inte alla runor, men såna som kan tänkas förekomma på halssmycken, affischer eller T-shirts i kretsar som regeringen klassificerar som nazistiska. Att Nordiska Motståndsrörelsen hör dit råder väl ingen tvekan om. Men hur ska man förhålla sig till grupper som helt enkelt gillar fornnordisk mystik? Jag tänker till exempel på Nordiska Asasamfundet, Samfundet Forn Sed eller Tolkiensällskapet Forodrim, eller den lösa krets av forntidsromantiker som från tid till annan fylkas runt runstenar och gravhögar. Är dom också nazister?

2016 larmade tidningen Dagen om att dessa sammanslutningar minsann inte är så oskyldiga. Bland annat avslöjas att det bland grundarna till Nordiska Asasamfundet fanns personer som varit medlemmar i Sverigedemokraterna. Jag har för mig att Jimmie Åkesson under SvTs partiledarutfrågning i höstas svarade fel på frågan om var Rökstenen låg och det kanske var tur för honom. Just vid Rökstenen brukar nämligen Nordiska Asasamfundet hålla sina årliga midsommarblot, och att förknippas med denna kultplats kunde ju ge dålig publicitet i tidningen Dagen.

När blev svensk kulturhistoria nazistisk? Att förbjuda runtecken i Sverige är ungefär som att förbjuda hieroglyfer i Egypten, eller göra det politiskt problematiskt att använda kilskrift i Irak – eller som att hacka bort tusentals solkors från indiska tempel, bara för att en österrikisk korpral vid namn Hitler en gång använde dem som logotyp.

Inte ens IS-flaggan är ju förbjuden i Sverige. Eftersom den var en symbol redan innan Islamska Staten bildades, och bruket att bekämpa otrogna under svart fana kan ledas tillbaka till Mohammed, anses den inte utgöra någon ”hets mot folkgrupp”. Men det gör alltså runorna. Eller vissa av dem om man får tro Morgan Johansson.

Runorna är enligt nordisk mytologi en gåva från Oden, och lustigt nog har Oden och Mohammed en del saker gemensamt:

-De var båda krigare.
-De gav upphov till varsin religiös kult.
-De färdades på varsin flygande häst.
-De författade varsin märkvärdig bok.
-De var ungefär samtida.

Den sista av punkterna kanske kräver en förklaring. Under delar av 1800-talet betraktades Oden som en historisk person och placerades ofta längst bak i den svenska kungalängden. Numera är de flesta överens om att han är en myt. Men eftersom han trots allt författat en bok (Havamal), samt äger personlighetsdrag som inte går helt i linje med gängse stereotypen för gudar, kan man inte utesluta att han lånat drag från någon existerande klanhövding. Denne kan i så fall ha levt ett par århundrade före vikingatiden, alltså ungefär vid Mohammeds tid.

I likhet med Mohammed var Oden en krigare. Eftersom han gett namn åt orter i Danmark och södra Sverige, är det en rimlig tanke att han kom söderifrån och trängde undan den kult som fanns där innan.

För det ändamålet disponerade han en flygande häst vid namn Sleipner. Även Mohammed flög på en häst, vid namn Buraq, men bara en enda gång. Exakt vart färden gick preciseras inte i Koranen, men enligt muslimsk tradition tillbringade han en natt i Jerusalem, som därför räknas som islams tredje heliga stad efter Mecka och Medina. Oden befann sig desto oftare på flygande fot. Säkert besökte han flera gånger Miklagård, en känd stad under vikingatiden och ofta nämnd på svenska runstenar. Staden, som numera heter Istanbul, kan alltså enligt samma logik sägas tillhöra svenska asadyrkare.

Mellan krigsherrarna fanns också skillnader. De böckerna de producerade visar på två helt olika personligheter. Koranen manar till oförsonlig kamp mot icke-muslimer – och ursäktar för det syftet vad som idag skulle räknas som folkmord, stympning, slaveri, barnäktenskap och våldtäkt – medan tonen i Havamal är ganska försonlig mot främlingar:

Ofta illa veta, de som inne sitta,
vad slags folk, som farande komma.
Ingen är så bra, att ej brist han äger,
eller så dålig, att till intet han duger.

Den visdom Oden lämnar åt eftervärlden handlar nästan uteslutande om hur man ska bevara sitt vett, undvika dryckenskap, övermod och annan dårskap, och aldrig brista i vaksamhet mot ränksmidare och dumbommar:

Ovis man tror alla vara vänner,
som vänligt le;
han förstår icke, fast de stämpla mot honom,
om han bland sluga sitter.

Framför allt gav han oss ett skriftspråk. Såvitt jag vet det äldsta i Norden. Det är detta skriftspråk som Morgan Johansson och hans kollegor nu upplever som ett hot.

Om ont du märker,
säg, att ont det är,
och giv ej din fiende frid.

67 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Två krigare och Morgan

 1. svenne skriver:

  ”Det är detta skriftspråk som Morgan Johansson och hans kollegor nu upplever som ett hot.”

  Varje dag blir man påmind om att det inte finns någon ände på den idioti som genomsyrar många av våra makthavare. Tror dom att alla dessa tokerier i slutänden skall resultera i ökade partisympatier hos allmänheten eller vad är syftet? Det finns ju flera mycket tydliga och handfasta problem som håller på att förstöra hela landet och att komma till rätta med dessa borde ju ha den högsta prioriteten i stället för att jaga ”hot” som i verkligheten är försumbara vid jämförelse.

  Gillad av 10 personer

  • Claes-Göran Olsson skriver:

   ”Det finns ju flera mycket tydliga och handfasta problem som håller på att förstöra hela landet och att komma till rätta med dessa borde ju ha den högsta prioriteten i stället för att jaga ”hot” som i verkligheten är försumbara vid jämförelse.”

   Har Du under de cirka 15 sista åren hört några uttalanden från regeringsmedlemmar lista svåra samhällsproblem OCH SAMTIDIGT presentera någon eller några kraftfulla åtgärder för att komma tillrätta med problemen?

   Ett ärligt svar är NEJ! De vill ha problemen kvar, för de gynnar deras dolda agenda.

   Du måste vända Dig till Alternativ för Sverige för att få höra en lång lista med problem och tillhörande kraftfulla lösningar. AfS började sitt officiella liv först i mars 2018 och är sedan dess enda trovärdiga kandidaten för att komma tillrätta med Sveriges svåra problem.

   Öppna Ditt hjärta för AfS, om Du verkligen vill se lösningar på Sveriges problem!

   Gillad av 1 person

 2. Tomas skriver:

  Vi som inser att vi fått den mest hopplösa justitieministern i historien vilken, på eget bevåg eller på uppdrag av andra, försöker piska in alla i den hjärnlösa vänsterfåran får väl protestera genom att kalla honom AntiOden. Enögdheten har han men saknar alla övrida egenskaper.

  Gillad av 5 personer

   • Tomas skriver:

    Hur än jag vill se något gott hos varje människa så lämnar mig Morgan svarslös.
    Du har fel att han vill ha det så här pga han är enögt ute efter makt och struntar i väljarnas situation så länge han får maximalt utbyte via väljarnas idiotiska val.

    Gilla

   • Dnam skriver:

    Vad menar du, då vill han ju ha det så här? Det är märkligt vilka artificiella argument som skall till. Självklart har han ett avkast av att vilja ha det så här, men den ursäkten skiter jag i, han vill ha det så här, han vill ha flickor gängvåldtagna. Mer behöver jag inte veta.

    Gillad av 1 person

 3. Göran Holmström skriver:

  Jan-Olof mycket bra skrivet. Morgans skräck är ju att vårt gamla arv ska till slut ena oss, det har inte ett dugg med nazism att göra utan det gäller att försvaga gruppen som finansierar deras maktinnehav.
  Nästa del är att Morgan inte vill stöta sig med gruppen som ger dom röster att sitta kvar. Bevis för det är utrensningarna av gamla fynd som skulle kunnat säljas till intresserade människor, istället lät staten via valda ombud skrota bort vårt arv som skrot, Alice Bah Kunke stod som ytterst ansvarig för den övningen.
  Ännu ett, är kvinnan som fick stöd för att forska i muslimska symboler invävda i vikingakläder, har själv kontaktat henne, hon sade att hon vart både feltolkad och använd för politiska syften. Och det enda hon hävdade var att vikingar och muslimer möts inget mer.
  Vi har ett angrepp på vår historia och kultur, frågan är bara hur våra förfäder hade hanterat det? Vänt andra kinden till om och om igen? Tveksam, till det,
  Att Morgan hatar starka män och starka kvinnor, har väl sin logiska förklaring,
  Alfahanne är ju inte det han utstrålar direkt, fick leta långt ner i alfabetet innan jag hittade passande bokstav Ypsilon-hanne passar.
  Fonetiskt så liknar det kräksljudet och det passar bra på denna person.

  Gillad av 12 personer

 4. Dnam eksnad skriver:

  De vill ha det så här. Nästan varje artikel som skrivs är en beskrivning av detta men utan att dra slutsatsen och därmed göra färdigt analysen. I systemmedia så skriver man om konsekvenserna varje dag, fast från andra hållet, muslimer är offer även när de mördar 290 personer, vita är förövare och vår kultur skall raseras. Så blir det när socialism verkligen slagit rot, vi trodde kanske att det var i Sovjet eller Kina eller Kuba som socialismen, själva den innersta tanken, där socialismen slagit rot, men om så var fallet, varför behövde man en sådan våldsapparat, varför Gulag, varför alla mord, varför stridsvagnar på Himmelska Fridens Torg?

  Nej, det är istället här i väst som socialismens virus muterade till socialdemokrati och sedan pk-ism som omfattar alla politiska inriktningar UTOM just de som vill bevara det vi har, som uppskattar det vi hade, som är konservativa och som håller sanning och den vetenskapliga metoden och det västliga kulturarvet högt. Ta konsten, min dotter målar mycket, hon skapar nåt, men vilken konst skapas idag av konstnärer som är vänster, allt går ju ut på att FÖRSTÖRA konst, att skiva dalahästar eller pissa på krucifix eller bränna ner Notre Dame och huxflux ha en ny ritning färdig innan gråten ens lagt sig.

  Så det vi gör här på DGS, och i all dissidentmedia, det är att vrida och vända på eländet, men grundpremissen som inte skrivs ut, det är en förundran, ett frågetecken, varför gör di po dette viset? Alla för att undgå det som vid detta laget borde vara utgångspunkten för varje artikel: de vill ha det så här. Socialismen är ett virus, och virus är bara intresserade av en sak, att sprida sig, det är en ”meme” i Dawkins nomenklatur, men vad är detta virus, kan vi lägga det under mikroskopet, varför vill det ha det så här? Vad lever det på, vad lever pk-ismen på? Jo, socialismen och pk-ismen lever på att förstöra, på att uppmuntra svaghet och därmed ondska, och vad skall då förstöras, jo allt som är testat och fungerar, allt som är vackert, och med det alla människor som bara vill bygga något och sköta sig själva, alla som inte är infekterade. Detta är virusets natur, det kan inte låta bli, virus gör vad virus gör, de sprider sig.

  Så vi sitter här dagarna i ända och betraktar nya områden dit viruset sprider sig, denna nya mutation är ju långt värre än den variant som gav upphov till kommunism, utan nu har viruset funnit nyckeln till människors hjärnor, man är för allt bra och mot allt dåligt, och viruset har funnit att det var mycket mera effektivt att låta makten styra via media istället för via militären. När dissidenter säger något så kommer makten, ”va är du inte för det som är bra, är du inte för klimatet?”, och viruset fokuserar på att förstöra de som ännu inte är infekterade. Så om man tar fram sitt mikroskop och lägger fungerande icke-infekterade celler under linsen som gör vad de gör och sköter sig själva, och så lägger några celler med de nya socialist-pk-viruset bredvid, så kryper dessa celler obönhörligen över till de friska och försöker infektera men det omvända sker inte. Så jag har funnit, eftersom jag är frisk, mitt immunförsvar mot detta är tydligen extremt starkt, att om man bara utgår från att viruset vill förstöra allt jag tycker om och värderar, antingen är det redan förstört, som Notre Dame, eller så kommer det. Att protoplasman nu letar sig fram till Tors Hammare var ju förutsägbart.

  Det finns inget sätt att besegra detta med argument, jag ser det som att vi hela tiden reagerar med avsky, nej, inte det också, som om man trampade i något äckligt, istället så måste vi acceptera faktum, man kan inte prata med virus, annat måste till. Vi måste lägga det under mikroskopet och finna dess svaga punkt, för om man har två organismer där den ena vill sprida sig och den andra sköta sig själv, ja det säger sig ju självt hur det går, det är kanske därför detta allt mer kristalliserat ut sig till att handla om religion, som ju också är en slags virus, ta den enorma skillnaden mellan judendomen och kristendomen och islam, judendomen vill sköta sig själv och har 13 miljoner anhängare, medan kristendomen och islam vill sprida sig och båda har mer än 1.5 miljard anhängare, det ligger i deras natur, kristendomen muterade och fann att man kunde sprida sig med kärlek och västvärlden skapades. Islam behöll det gamla sättet att sprida sig, utan mutation. Ni vet vilket, samma som socialism-pk viruset.

  Gillad av 18 personer

  • Elof H skriver:

   Problemet är att folk som sett viruset inte vill ta sig till och erkänna vad som krävs för att utrota viruset och läka det som angripits. Det som krävs tycker alltför många är för radikalt och därför får viruset fortsätta sprida sig och infektera fler och fler delar av samhällskroppen.

   Gillad av 4 personer

   • Dnam skriver:

    Sådana halvkvädna visor tillför inte så mycket. Talar du om våld? Hur? Även som en rent teoretisk övning så är det inte lätt att se vad det skulle åstadkomma. Storskaliga upplopp? Skriv gärna vad du menar. Jag tror inte våld får folk att INTE vilja detta. Nej, jag tror mer på kristendomens väg, kärleken, men korrekt applicerad, inifrån, inte som politiskt förvrängt redskap som den så kallade ”banala godheten”.

    Gillad av 5 personer

  • Erik2 skriver:

   Jamen, det här är mycket bra skrivet, och Jan Olovs artikel likaså. Det är precis så här det känns. Som att man omringas av ett virus som bara förstör. Men hopp finns. Jag vet det. Jag har varit drabbad. Jag har varit PK (och skäms gruvligt för det). Jag är på väg att tillfriskna. För mig var det chocken i den dissonans som jag såg mellan upplevd verklighet och beskriven verklighet. Att göra detta synligt är enda sättet att bekämpa detta virus. Detta vet viruset och det är därför public service numera är propagandacentral. Det är därför alternativa media jagas och kommer att stängas, om inte tillräckligt många hinner tillfriskna. Detta är en fråga om tid och det är en kapplöpning mot tiden. Sedan undrar jag fortfarande vad alla våra nya muslimska diasporor egentligen vill. Man håller korten nära kroppen. Vill man ”bara” leva i enklaver och i fred omgiven av gamla Sverige? Eller vill man rentav välta statsskicket över ända? Att man hela tiden flyttar fram sina positioner och har starkt stöd för detta hos nästan all styrande elit är ju uppenbart. Vad är slutmålet? En ny stat? Grön flagga? Annan statschef med annan religiös inriktning? Kan man inte börja tala ur skägget? Eller finns kanske inget slutmål? Är det bara förstörelsen som gäller här med? Jag har så många frågor och de dyker upp en efter en när man ser den oerhört hastiga omvandlingen av landet som sker runtom en.

   Gillad av 7 personer

   • Erik2 skriver:

    …det var alltså chocken i den dissonans som jag såg mellan upplevd verklighet och beskriven verklighet som gjorde att jag vaknade upp…

    Gillad av 1 person

   • Jan Schütt skriver:

    Skulle vara intressant att få veta vad var det som fick dig att vakna? Även om du skriver: ”för mig var det chocken i den dissonans som jag såg mellan upplevd verklighet och beskriven verklighet”, så är det intressant att få veta om det var någon särskild händelse?

    Gillad av 1 person

   • Erik2 skriver:

    Svar till Jan S. Det var nedstängningen av Newsmill. Där det pratades om hat i kommentarerna och jag kunde inte se det fast jag läste allt. Det var det uppenbart tokiga avtalet om migration med mp och alliansen 2011. Det var EU migranternas intåg. Allt med beskrivningen runt detta var ju så annorlunda mot vad jag såg. Det var bilbränder som jag såg spår av som rapporterades märkligt. Osv. Så nu vet du vad man ska stoppa för att förhindra att fler vaknar, om det var därför du frågade. Ber om ursäkt för min något negativa ton, om inte. Luttrad…

    Gilla

  • Leif Nilsson skriver:

   Tack Dnam Esnad! Virusmetaforen är både träffsäker och slagkraftig!
   Den välkände tyske ekonomen Dr Krall, framför också liknande tankar i videon nedan (tysk autogenererad text möjlig).

   Kanske kan viruset betraktas som en barnsjukdom. Om man smittas tidigt, blir skadorna lindrigare, men i vuxen ålder är viruset mer förödande. Själv drabbades jag redan i tidigare tonåren genom smittan i FNL/Vietnamrörelsen, men har sedan utvecklat ett starkt immunförsvar 🙂

   Gillad av 1 person

   • Kronblom skriver:

    Jag drabbades lite av FNL viruset i nån vecka i nedre tonåren i ett fåfängt försök att ragga upp en snygg tjej. Det gick inte vägen och tur var väl det. Alternativet får mig fortfarande att rysa, 20 minuters njutning och sen 20 års helvete. 😉

    Gilla

 5. elfyma+ skriver:

  Oden höll sig underrättad om vad som pågick i världen genom att varje dag sända ut korparna Hugin och Munin. Verklighetens korpar är också välunderrättade. De missar ingenting och låter sig inte luras. Ser dem varje dag.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Hugin_och_Munin
  Blir korpar, och symboler för korpar, också förbjudna ?
  Kunspap är farligt när den blir var mans egendom.

  Gillad av 5 personer

  • Dnam skriver:

   Fånig? Inte många är ansvariga för så mycket våld och så många våldtäkter, så mycket förstörelse. Jag tycker inte alls han är fånig, men jag accepterar att han vill ha det så här.

   Gillad av 1 person

 6. Hans Jonsson skriver:

  Var ligger (står) Rökstenen? Svår fråga. Här kommer en annan svår fråga: Var ligger Malmö Stadsteater?
  God dag Yxskaft!

  Gilla

 7. Elof H skriver:

  De är rädda. De känner instinktivt att det de gjort i ett normalt samhälle skulle straffas stenhårt. De känner att de kanske inte klarar av att hindra svenskarna från att vakna upp. De känner desperation.

  Gillad av 5 personer

 8. Jan Andersson skriver:

  Världen står i brand och Morgan Johansson sticker inte bara huvudet i sanden utan hela kroppen så att man knappt ser lilltårna. Ingen dum plats i och för sig, men tyvärr kommer han upp ibland och berättar vad han har hittat.

  Gillad av 1 person

  • Erik M skriver:

   Varför alls jämföra idioter och töntar typ Fårofim och fornsed med verklig asatro ? Den här skribenten har ju inte ens grunderna klart för sig. Lättköpt Wikipedia citerande ur havsmal och flumuttalanden om att folk skulle tro på en historisk Oden imponerar knappast….skaffa er en verklig insikt i ämnet innan ni uttalar er, tack!

   Gilla

 9. Knivigt för en del - inte för andra skriver:

  Den som någonsin skurit i trä vet hur svårt det är att skära i kurvor. Mycket enklare att skära i raka linjer. Runor är gjorda för att skrivas in i trä. Inte i sten som man lätt kan tro. Nu vill Morgan Johansson införa en träaktig politik. Vi får hoppas han hugger i sten. Utan att själv bli anklagas för nazism.

  Gillad av 4 personer

 10. Aha skriver:

  Om nazistiska symboler ska förbjudas ska naturligtvis kommunistiska och Jihadistiska symboler också förbjudas. Om hakkorset står för hets mot folkgrupp står kommunistiska och jihadistiska symboler för dödligt hets mot oliktänkande. Hammaren och skäran skulle bli ett minne blott. Sveriges kulturetablissemang får riva ned sina affischer från studietiden.
  Så kommer inte att ske, att kommunistiska och jihaistiska symboler förbjuds. Man accepterar helt enkelt symboler från slaktarregimer. Ett paradexempel på hur degenererad den politiska debatten är, degenererad därför att protestesterna mot att förbjuda kommunistiska och jihadistiska symboler kommer i stort sett att utebli, förmodligen också från det borgerliga lägret.

  Den humanitära stormakten visar upp sitt hyckleri i full blom. Assholes.

  Gillad av 8 personer

   • Dnam skriver:

    Nu känner jag inte Hitler så väl men min förståelse är att Hitler ville ha det så där, han hade att helt enkelt själva makt och förstörelseprocessen överst. Till och med hans eget liv kom under det, detta är ju inte okänt i vår egen tid. Man sätter ju till och med bomber på sina egna barn.

    Gillad av 1 person

   • Christer L skriver:

    Jag tror det är ordet vilja jag hänger upp mig på. För mig var det seger som Hitler ville ha. Att han bommade målet var inte hans vilja, utan mot hans vilja. Sedan måste han ta konsekvensen till slut. Vad gäller barnsoldater osv. ser jag överhuvudtaget ingen fungerande vilja i sådant. Det är fanatism och impulser på grövsta nivå. En abstrakt vilja som härleds till någon föreställning om någon profet.

    Gilla

   • A skriver:

    Ja Christer L, Hitler i bunkern ville också ha det så här. Föraktet han visade.. Han tyckte vad jag kan förstå att tyskarna inte förtjänade att leva, när det stod klart att de inte kunde leverera det Hitler ville ha. Gav order om att förstöra allt. De var bara ett verktyg. Funktionen av Hitler var att miljoner tyskar dog. Påstå inte att han egentligen ville dem väl. Det var en psykopat.
    Man MÅSTE se vad de GÖR, inte vad de säger. Aldrig vika från det.

    Mvh A

    Gillad av 6 personer

   • Dnam skriver:

    @christer

    Aha, ja du brukar komma med invändningar. Jag tror du tar fel om Hitler, alldeles fel, han ville inte alls vinna. Han ville skapa så mycket ondska han kunde och just detta ser vi nu växa fram igen.

    Gilla

 11. Niklas R skriver:

  Socialister är, per definition, idioter.
  Om något borde den svarta muslimska stridsfanan märkas som hatsymbol eftersom den är precis det, en uppmaning att döda och förtrycka andra människor på grund av deras åsikter och tro.
  Dessutom borde hammaren och skäran och de andra symbolerna från kommunismens förtryck och massmord förbjudas som hatbrott. T.ex. de röda fanorna som är röda på grund av de oskyldigas blod som spillts i marxismens namn för att de hade en annan åsikt.

  Utöver detta tror jag inte att koranen någonstans nämner att Muhammed har en flygande häst utan detta är något som visiren av Jerusalem hittar på för att sätta Jerusalem på den muslimska kartan någon gång på 700-talet. Alltså efter Muhammeds död.

  Gillad av 3 personer

 12. styggestig skriver:

  Morgan Johansson är typexemplet på en person som inte ser skogen för trädet han har framför framför sig och träet, som finns där han registrerar vad han ser.

  Gilla

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   CHRISTER B, klar socialist, kommunist och vänsteragenda, men under viss förklädnad. Hur länge har du röstat rött innan du bytte sida? Är det ett andebyte eller bara ett utanpåverk?

   Gilla

 13. Margareta skriver:

  Hur lösa detta? Jo, till exempel genom att klä in alla runstenar i svart niqab. Så tidsenligt och chickt! Då är runorna avnordifierade/avnazifierade och därmed ofarliga (ironi – säger något om det stolliga i MJs förslag).

  Gilla

 14. li br skriver:

  Kommunism – marxism – islamism

  De alla vill vara den enda ideologin/religionen som folk ska följa. Vid ett övertagande/omformande av ett land så förstör man viktiga byggnader – fornminnen – tidigare traditioner – kultur – folklig historia och ersätter med sina egna. Man censurerar och förbjuder.

  I Sverige lär vi oss om vad Tysklands arbetarepartiet senare kallat Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet senare kallat nazism ledde till men aldrig vad ideologin som ledde dit innehöll. Efter 30 år med en strikt arbetarparti socialism ideologi så blev det utrotningar av etniska grupper och personer – folkgrupper som konsekvens av politiken. Men vad innehålle vad som ledde dit…….som skapade detta hat……som formade folket………..står det mindre av………

  Pro nazi – socialism – kommunism
  kollektivism – vad som är bäst så det gagnar ideologin och folket som är en del av den . Alla ska tänka samma och agera och reagera på samma saker. Man ska ställa upp för andra dvs kollektivet och dra sitt strå till stacken och offra sig för det stora hela. Inte i första hand tillfredsställa sina egna individualistiska behov om de inte är i linje inom kollektiva godkända nivåer. Den personliga friheten är beroende av att kollektivets frihets nivå och jämlikhet.

  Känslobaserat, vad man tycker och känner utan vetenskapliga bevis eller ”etablerad” fakta. Man känner vad som är rätt utifrån ideologin.

  Konflikter mellan grupper – oro bland befolkningen – bli uppskrämd av ”främmande” makter som är ett ”hot” som andra politiska partier – länder – religioner – andra sätt att organisera länder – och deras ekonomiska och ideologier. För att binda ihop gruppen och endast deras ideologi – religion är den rätta alla andra har fel.

  Offermentalitet – vi är utsatta för detta hemska av dessa andra förövare – skyldiga som försöker utnyttja oss – utrota oss eller som inte respekterar just våran ideologi – religion. – . Vilket väcker ilska och hämndkänslor hos dem som känner sig utsatta när de blir matade av hur hemska alla andra är mot dom och deras åsikter. Folket letar efter svikare – förövare – folk som förstör för alla i kollektivet ofta genom angiveri system på olika sätt. Folket skvallrar till en ansvarig inom ideologin – religionen som sedan ska straffa den skyldiga på olika sätt genom regler, skam, offentlig uthängning, avskräckande exempel för andra människor där ideologin styr och väljer den dömande makten.

  Auktoritets styre – en ideologi som sätter PK agendan och moralen i landet genom statlig propaganda och en ”godkänd” åsiktskorridor. Ideologien bestämmer vad som behövs för kompetens i landet för att gagna kollektivet. Man följer regler, lagar, som någon annan har bestämt gagnar kollektivet.

  Socialism. – en centralstyrd ideologi som är beroende av kollektivet dvs folket. Ideologiskt/religiöst styrda skolor för barn så de kommer in i rätta tänkandet först.

  ideologi globalism – ge alla människor en möjlighet att dela ideologin och leva efter ideologin – religionen oavsett landsgränser. Alla ska med i det enda rätta. Det räcker aldrig med den befolkningen som finns utan man vill utöka sitt territorium – landmassa och på så sätt inkludera ännu mer människor i ideologin.

  Anti nazi – kapitalism

  Individualitet – man utvecklar en stark personlighet och lär känna sig själv och sedan handlar man utifrån sin person i livet. Har man en egen utvecklad individualitet och arbetar och gör saker för andra så känner man sig inte använd eller utnyttjad för att ma har själv ett ansvar för varför man valt jobbet och vet att man kan ta sig därifrån av egen vilja.

  logiskt tänkande – evidens – kunskap, fakta ligger till grund för innovationer, utveckling och ideologin.

  produktivitet – bygga företag -byteshandel – handel – upprätthålla en ekonomi. Skapa ett liv för sig själv och sedan ge tillbaka till andra genom välgörenhet, skapa arbetstillfällen, bygga ut det befintliga som redan finns.

  liberalism – frihet för individen där individen bestämmer vad som är bäst för den själv och där alla får bestämma själv vad de vill utbilda sig till och jobba med. Varje kommun, delstat, region är självstyrande och del av ett land.

  kapitalism varje individ bestämmer själv vad de vill producera och vart de vill spendera sina pengar på och bär ansvar för att utföra detta själva. Marknaden styr efterfrågan och behov utan större statlig inblandning. Varje persons frihet är beroende av att alla bidrar och vill utvecklas och samarbeta på olika sätt.

  produktivitet globalism – man kan ha företag – bedriva handel – sammarbeta med andra länder utan att vilja utöka sin egna landsmassa – territorium.

  Tyskland hade de främsta universiteten i världen vid tiden innan 2 världskriget……….flera nobel pristagare………..och det slutade med nazism. Här är en ideologisk och filosofisk förklaring hur det kunde bli så.

  Nietzsche and the Nazis: Full Audiobook

  Gillad av 3 personer

 15. Hortensia skriver:

  Herregud, Jan-Olof, vilket sjukt land Moder Svea har blivit sedan de asatroende vikingarnas tid. Nu har vi – för våra många valsynder och fridsamma godtrogenhet – fått både Morgan ”Rune X” Johansson och en massa importerade islamister med makt och uppenbar (ill)vilja att förgöra oss svenskar, vår historia och vår framtid.

  Outsägligt sorgligt om deras sluga, skamlöst skattefinansierade utrotningsförsök ska lyckas. Misstroendeförklaring mot (s)vekminister Rune X och resten av pajasregimen snarast möjligt, tack!

  Gillad av 3 personer

 16. Klas Göran skriver:

  Blev det mycket nubbe där över påsken? En ganska osammanhängande associationskedja som vil säga oss vad? Att Oden egentligen var muslim?

  För övrigt författade Herman Lindquist redan för ca 30 år sedan en text som handlade om ”Oden, vår förste turk”.

  Beträffande förbud av runor som nazistsymboler kanske Johansson tänker på den tyska katalogen med förbjudna nazistsymboler.

  Gillad av 1 person

 17. Göran Holmström skriver:

  Titeln två krigare och en Morgan, ger mig tankar.
  Ser mig som en rätt misslyckad individ, miljonär tre gånger hittills, lovande löfte i motocross det vart skit som det mesta, prövat rätt många vägar för att hitta min, ytterst få lyssnar på mig eller tycker jag är intressant. Nej på det hela så kan jag nog sammanfattas, som rätt medelmåttig ändå.
  Men skulle jag få bedöma mig så, var jag en god militär. Där lyste jag som jag ser det.
  Det finns säkert vänner som skulle hävda att enduro eller kampsport eller bygga knasiga prylar i garaget var ”The shit”, partners och älskarinnor som skulle hävda,”Älskogen” som det givna kortet!
  Men lilla jag då, nej erkänner att jag minns min militärtjänst som det stora lysande i mitt alldeles för långa liv. Den tiden minns jag och är både stolt över och inser hur mycket jag saknar.
  Därför skänker denna text mig, bra känslor, Två krigare. ja det förstår jag, även om den ena saknade regler och heder och moral.
  Men Oden gjorde inte det, han hade strikta regler om krigskonsten. Muhammed ångra sidan födes fattig, det kan förklara bristen på regler, en hungrig människa har inga regler utan vill bara bli mätt.
  Det är dock inget försvar, för att idka våld mot kvinnor och barn, på sin höjd en förklaring som mest.
  oavsett dessa två individers drivkraft, och önskningar.
  Jag saknar soldatlivet, det passade mig och var ytterst enkelt.

  Gillad av 2 personer

 18. Hedningen skriver:

  Herr Sandgren borde verkligen skämmas. Han har inte insett någonting, eller det faktum att monoteism och polyteism är helt oförenliga tankesystem. Att jämföra Oden och Mohammed är verkligen bisarrt, ja fullständigt världsfrånvänt och en retorisk skändlighet så dum, att man borde spotta karlen i ansiktet. Uppenbarligen har han inte förstått vad Asatro eller Nordisk hedendom alls är för något…. och att jämföra verkligt troende med lajvare, ”fornsederi” eller andra dumheter… Nej – här har en gräns passerats, även om ”det goda samhällets” redaktör tycks ha insett något om en viss företrädare ur vår nuvarande regering.

  Gilla

 19. Fiskargubben skriver:

  Oden, Odin, betyder En. Ryssarna, som struntar i skillnaden mellan A och O, säger Adin, En. Han var en historisk person nånstans i den slavisktalande världen och upphöjdes till gud. Jag tror att han levde för flera tusen år sen när språken var närmare varandra. Våra historiker vill inte rota i det här. Andra nordiska gudar har troligen slaviska paralleller. Vårt förflutna ska glömmas, anses det.

  Gilla

  • Christer Brodén skriver:

   Den hypotesen tror jag inte på. Asaläran visar för många spår av riktigt forntida förbindelser med vida mer uråldriga läror.

   I övrigt: Det är ju inte bara nazistiska symboler, runorna, som skall förbjudas. Även stalinismens folkmordiska symboler, de röda fanorna, bör förbjudas. De som står och talar under alla dessa olika symboler skall hanteras lika. Fängelse!

   Blev det något fel där? Tror jag måste tänka en gång till.

   Jovisst! Liberalerna hade något sorts skräckvälde i Frankrike någon gång. Förbjud blåklinten också! J-a giljontinerare!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.