BITTE ASSARMO: Ständigt denne Morgan

Det var längesen jag var så naiv att jag trodde att ledande politiker lever som de lär. Därför blev jag inte ett dugg förvånad när justitieminister Morgan Johansson var ute och trängdes i mellandagsrean tillsammans med sina livvakter. Han och hans vänner i den politiska adeln står ju trots allt över sådant som vi vanliga dödliga ska rätta oss efter.

Dagarna innan jul uttryckte sig hans chef, statsminister Löfven, så här:

”Vi kan naturligtvis inte ha en mellandagsrea som vi brukar. Alla förstår och alla måste ta sitt ansvar”.

Alla måste ta sitt ansvar? Nja, inte riktigt kanske. Inte Morgan Johansson i alla fall. Han anser förmodligen inte att de här uppmaningarna ens gäller honom. Hans uttalanden genom åren ger vid handen att han faktiskt anser sig stå över vanligt folk och därmed inte behöver iaktta samma försiktighet som resten av medborgarna. Han är förmodligen uppriktigt förvånad över att någon alls har synpunkter på hans agerande i mellandagarna. Varför skulle sådana petitesser som coronarestriktioner gälla honom, liksom?

Hans höga tankar om sig själv illustreras tydligt av hans attack på Bianca Ingrosso och ett gäng andra så kallade influencers som ordnade fest i Båstad i somras. Då var det ”djupt olämpligt” att inte följa regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Inte denna gång. Denna gång skulle det inhandlas en försenad julklapp, gubevars.

Nu är det förstås inget brott i sig, varken för Morgan eller oss andra, att shoppa loss på mellandagsrean. Inte ännu i alla fall. Vi har bara blivit ombedda att ta ansvar. Men hur ska regeringen kunna förvänta sig att medborgarna tar detta ansvar när den högsta politiska ledningen inte gör det?

Själv säger Morgan att det inte var något folk på shoppinggallerian just när han besökte den. Det påståendet rimmar lite illa med att han faktiskt fick stå och köa utanför en av butikerna för att det redan var så mycket folk där inne. Faktiskt också med att det var så mycket folk på samma köpcenter innan jul att en grupp sjuksköterskor ställde sig utanför med plakat och bad folk att inte gå in, just för smittspridningens skull.

Det ska bli intressant att ta del av vad den alltid lika präktiga och rättrådiga Annika Strandhäll har att säga om kärleksvännens upptåg. Om vi ska utgå ifrån hennes kritik mot Ebba Busch, då denna träffade några väninnor på en krog i somras, så lär det bli något i den här stilen:

”Vi befinner oss just nu mitt i en pandemi som kräver massa människors liv. Som ledande politiker har vi ett ansvar att försöka föregå med gott exempel. Inte minst i ett läge då vi kräver stora uppoffringar av resten av befolkningen. Här har vi en justitieminister som ansluter till mellandagsrean och trängs med en massa folk i butikerna. Exakt det Folkhälsomyndigheten och statsministern sagt att man inte ska göra.

Som avrundning används sedan SÄPO vars uppdrag i detta fall är att skydda hotade politiker och den centrala statsledningen på skattebetalarnas bekostnad som justitieministerns egen vaktstyrka för att lotsa runt honom i en galleria.

Det är faktiskt både oseriöst och helt häpnadsväckande. Morgan Johansson borde rimligen få förklara sig för svenska folket.”

Vi väntar, Annika, kom igen nu!

Nej då. Något sådant får vi nog inte höra från Annika Strandhäll denna gång. Och någon kritik kommer inte från Stefan Löfven heller. Morgan Johanssons agerande var bara lite ”oförsiktigt” och nu har de båda ”pratat om händelsen”. Punkt.

Några konsekvenser är alltså inte att vänta för minister Morgan. Statsministern reserverar brösttonerna och uppmaningarna om ansvar och solidaritet för oss vanliga dödliga. Den politiska adeln lever som den vill, inte som den lär.

Bitte Assarmo