Hur tänker justitie- och migrationsminister Morgan Johansson?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

När jag träffar mina polare och pratar om ledande svenska politiker så hamnar vi ofta i spekulationer om hur dessa tänker. För att konkretisera tankarna brukar jag föreslå att vi resonerar om Morgan Johansson, men det hade lika gärna kunnat vara någon annan framstående ledare.

Startpunkten för resonemanget är den över tiden stadigt oföränderliga klyftan mellan vad jag och polarna uppfattar som verkligheten och vad Morgan Johansson säger. Jag och polarna menar att den objektiva verkligheten inom ett av detta statsråds ämbetsområden – migrationen – kännetecknas av för varje dag mer uppenbara sönderfallstendenser eftersom problemen hopas medan Morgan Johansson fortsatt underlåter att presentera något som påminner om en lösning. Varken jag eller polarna tror att det finns en enkel lösning, men detta gör det desto mer angeläget att statsrådet erkänner problemets existens och förhåller sig till det.

Men det gör han inte. Det är därför vi spekulerar. Hur tänker han?

Jag säger att min hypotes är att Morgan Johansson är PK-troende. Han tror att alla migranter kommer från krig och att de flesta, eller närapå, är läkare eller något annat användbart och att invandrarna inom kort kommer att på allvar börja berika Sverige, inte bara kulturellt, utan även ekonomiskt.

Då säger en av polarna att det är omöjligt. Morgan Johansson kan inte leva i den föreställningen. Det finns inte på kartan, säger polaren.

Men kom ihåg, påminner jag, att detta var den officiella och vedertagna uppfattningen för bara ett år sedan. Den som hade annan uppfattning blev bannlyst. Varför skulle Morgan Johansson ha ändrat sig bara för att en annorlunda verklighet allt tydligare börjar göra sig påmind? Jag är övertygad om att han inte ser något problem eftersom han är troende. Det är väl ingen kristen som slutar tro på Gud bara för att det kommer en jordbävning? Förresten, säger jag till polaren, om du inte gillar hypotesen att Morgan Johansson är PK-troende och därför inte ser något fundamentalt problem, hur vill du då förklara hans ovilja att förhålla sig till det?

Det är väl självklart, säger polaren som är råare än jag, han är en cyniker. Morgan Johansson ser problemet men han undviker att prata om det eftersom han vet att PK-tron fortfarande har Sverige i ett starkt grepp och att han vore ute som ledande politiker om han talade om vad han vet. Han är, sammanfattningsvis, i ond tro.

Säger du det? säger jag misslynt till polaren eftersom jag gärna vill tro att Morgan Johansson är i god tro. Bättre en snäll och lite trög minister än en kallhamrad cyniker.

Jag tänker lite och sedan säger jag: OK, förklara för mig vilka psykologiska mekanismer som fått Morgan Johansson att tänka så som du menar att han tänker så ska jag därefter presentera de psykologiska mekanismer som jag anser ligga bakom hans uppfattning.

Det är lätt, säger polaren självsäkert. För det första är han isolerad från verkligheten genom dubbla lager av PR-folk och politiska experter. Det är alla statsråd. Se om din egen intervju med Johan Westerholm om du inte tror mig, fortsätter polaren.

För det andra är det så härligt att vara statsråd. Man väcker respekt och beundran över allt. Makt, du vet. Maktlystnaden får honom att välja att inte ge efter för sina insikter om verklighetens karaktär. Om han erkände vad han ser skulle han förlora makten.

Va? säger jag häpet. Det är ju just de förhållanden som jag tänkte peka på som förklaring till att han är i god tro! Eftersom han inte ser förblir han i god tro och tillåter sig att njuta av makten utan dåligt samvete.

Tror du vi tänker fel, jag och polarna?

PS Efter att ha skrivit ovanstående tog jag del av en kommentar av signaturen Fredrik som sätter frågan i ett annat ljus. Den sjätte december konstaterar en ”nöjd” Morgan Johansson att tvångsutvisningarna av afghaner kan fortsätta i hygglig takt efter nya överenskommelser med den afghanska staten.

Två dagar senare, den åttonde december, deklarerar Migrationsverket en ny policy. ”Asylfallen från Afghanistan kommer… att bedömas mer generöst framöver, vilket kan leda till att fler afghaner kommer att få uppehållstillstånd.”

Vad ser det ut som? I mina ögon ser det ut som ett jättebråk mellan höken Morgan Johansson, som vill tvångsutvisa folk, och duvan Migrationsverket, som tänker sänka asylkraven så att fler får godkänt och färre återstå att utvisa.

Har vi en kamp mellan demokratiskt valda politiker och ett aktivistlett välfärdsindustriellt komplex som de facto kontrollerar politiken? Det skulle i så fall väl kunna förklara Morgan Johansson tystnad och stenansikte. Han kan ju inte förklara för väljarna hur det egentligen ligger till.

Håll med om att man känner sig som förflyttad till sovjettiden när det behövdes kremlologer för att uttolka skeendena i Sovjetunionen.

59 reaktioner på ”Hur tänker justitie- och migrationsminister Morgan Johansson?

 1. Min strand på ett vykort skriver:

  Jo det verkar uppenbart att allt ovan är sant, de är till dels troende, eller vill vara troende och är därför också cyniker, vissa som Morgan ser nog en del av problemen men har då ett aktivistiskt migrationsverk emot sig. Detta är extremt och borde få media att reda sig, endast Gudmundson noterar det.., samma sak i Malmö. Det är därför klart att även om låt säga SD+M skulle vilja vända skutan så blir det mycket svårt, och omöjligt utan hårda nypor.

  Det finns heller ingen anledning att tro art aktivismen är mindre inom SVT och SR, och det fortsätter. Jag tror personligen att denna aktivism är det stora dolda politiska projektet i Sverige, en subversiv verksamhet som ni finns överallt, läs bloggen mörkläggning om hur mycket forskningsanslag som delas ut för ”forskning” om rasifiering, vithetsnormer och islamofobi så inser man att även forskningsvärlden politiserats och tagits över av aktivister. Bah-K försöker nu ta över museivärlden och får Eliasson hållas så kommer även polisen att gå samma väg, därför konvulsionerna nu eftersom jag antar att många poliser på gatan är oeniga men inte kan stå emot då chefer tillsätts som är godkända aktivister, advokatsamfundet likaså. Det är snart bara brandmännen i Boden som håller ut.

  Det är i sanning ett Orwellskt samhälle där en subversiv infiltration nu hotat hela samhällsbygget.

  Gillad av 15 personer

   • min strand på ett vykort skriver:

    Ja, man kan ju läsa igenom innan också..

    Läste i SvD att oppositionen kräver Jammehs avgång, jaaa tänkte jag. Men det var i Gambia.

    Gillad av 2 personer

   • Bengt skriver:

    Visst är det en god idé att skriva i Word först!
    Jag provade att göra tvärs om: Kopierade kommentaren ovan (Min strand på ett vykort 12 december, 2016 at 05:59) till Word och gjorde stavningskontroll. Konstaterar att självkritiske ”Min strand…” inte skulle fått felmarkering för art i st.f. att, eller ni i st.f. nu.

    En petitess att påpeka detta kan tyckas, men kanske fler än jag instämmer i att stavfel (som inte ger upphov till missförstånd) är mindre både störande och misskrediterande för DGS än vulgärt språkbruk, vilket tyvärr förekommer då och då bland kommentarerna!

    Gilla

 2. tomas skriver:

  Reinfeldts statssekreterare under åtta år: ”Jag skäms för invandringspolitiken och för riksmobbningen av dem som sa sanningen”.
  Om dom nyanlända totalt inte prestrerar/producerar minst lika bra som den svenska befolkningen kommer välfärden i Sverige successivt att minska.
  Tre saker man måste titta på. Produktivitet, ”verklig” sysselsättningsnivå och BNP per Capita.

  Gillad av 4 personer

  • MartinA skriver:

   Han bara hycklade. Han fortsatte att demonisera alternativmedia i sitt uttalande. Det var en opportunists opportunistande som hade vägts på guldvåg för att uppnå maximal nivå av opportunism.

   Gillad av 1 person

 3. Anna skriver:

  Det är ju i sig oerhört att ett statligt verk så flagrant går emot ”sitt”statsråd på det sätt som Migrationsverket aktivt motarbetar M Johanssons utsaga att vi nu kan, genom avtal, utvisa folk till Afganistan. Sannerligen att Migrationsverket behöver nytt styre!!!!

  Gillad av 1 person

  • observant skriver:

   Politikerna kan byta ut folket på migverket när som helst om dom ville ha en annan riktning.
   Det handlar bara om att ha nån annan att skylla på , sossarna stirrar girigt på det invällande bidragsdrivna nya valboskapet.

   Gillad av 5 personer

 4. Gunilla skriver:

  Den senare teorin är nog den troligaste. Från myndighets-aktivist-håll gäller det att finna en anledning till att köra över politiker-uttalandet (om de inte går åt samma håll). Migrationsverket ‘fann’ lägliga uppgifter om att ‘läget i Afganistan försämrats’. Men Reinfeldt är nog det stora praktexemplet på verklighetsfrånvändhet, som fortfarande då och då dyker upp och predikar massimvandringens lov. Redan Sokrates, dock, menade att ‘underklassen’ behövs; för ‘någon måste ju göra jobbet’. Så långt en viss logik. Nu är det ju så i Sverige att denna ‘underklass’ har här blivit en politiskt skyddad och bidragsförsörjd överklass.

  Gillad av 1 person

 5. gmiksche skriver:

  Både Morgan Johansson och migrationsverket har statsministern över sig. Jag kan inte tro annat än att finansministern är medveten om de enorma ekonomiska problem som tornar upp sig och att hon delgett detta statsministern. Samt att problemen diskuteras i regeringen. Jag kan inte tro annat än att Löfven själv begriper detta utan att någon måste göra honom uppmärksam. Om vi bortser från småsaker som ständigt ökande kriminalitet, diskriminering av svenska fattigpensionärer, jihadism m m som är begränsat till grupper och områden som idag fortfarande ligger utanför tillvaron av en stor del av svenska medelklassen så kommer vi alla drabbas av den kommande ekonomiska krisen (folk med några hundra miljoner + i bakfickan undantaget). Om inget annat bör hierarkin i S vara medveten om att de som sitter vid makten kommer att drabbas av väljarnas vrede vid nästa val. Det är ändå den enskildes ekonomi som är avgörande för valutgången. Den här gången finns inga karameller att erbjuda som vallöften. Jag tror att regeringen både inser detta samtidigt som den är paralyserad för att man inte ser någon väg ut. Man lever på ett slags politisk Titanic med PK-media som glatt spelande orkester.

  Gillad av 13 personer

  • Nils Dacke skriver:

   Instämmer helt i din kommentar, både Löfven och Andersson kan räkna och lägga ihop 1+1 men de är fullständigt paralyserade och vet inte vilken väg de skall välja då de riskerar att få hela vänsterflygeln inom S att göra revolt. Åtgärder som behövs omgående är totalstopp för all asylinvandring, kraftigt reducerade etableringsstöd och övriga bidrag, förbjuda kommuner att ge försörjningsstöd till illegala invandrare(papperslösa), betydligt större fokus på återvändande och inte bryr sig om protester från godhetsknarkare, betydligt tidigare utvisning vid brott, …………..listan kan mycket längre men det får räcka t.v.

   Gillad av 7 personer

  • phnordin skriver:

   Förklara då varför oppositionen sitter med armarna i kors. Vill den ha makten och därmed påverka Sveriges politiska inriktning eller ej? Eller har alla politiker blivit förstenade?

   Gilla

  • Johan skriver:

   Mitt lilla hop är att vänstern, rättare sagt den nya feministiska, identitetspolitiska vänstern dör efter nästa val…Kanske finns det några grå-sossar kvar som kan rädda partiet…En sak är jag säker på…Det politiska landskapet blir helt annorlunda efter valet 2018…
   Det ska bli intressant och se hur den svenska journalistkåren ömsar skinn…Jag glömmer ej, förlåter ej…

   Gilla

 6. Christer Carlstedt skriver:

  Det tycks mig att högra handen inte vet vad den vänstra gör.

  Morgan Johansson kommer fram till att vi nu kan köra vidare med avvisningarna av de så kallade ensamkommande afganska barnen. Samtidigt säger hans migrationsverk att de har för avsikt att bevilja fler uppehållstillstånd för samma kategori av personer.
  Personligen skulle jag tycka att det vore högst pinsamt att vara minister och ha ett verk inom min domvärjo som tycks obstruera.

  Nu är det givetvis så att de som Morgan vill avvisa fortast möjligt är de som Migrationsverket bedömer sakna skyddsskäl. Egentligen föreligger då ingen intressekonflikt.

  Däremot så är jag som aktieägare i bolaget Sverige väldigt intresserad av att veta vilket skälet hos Migrationsverket kan vara till att man nu tänker bli mer generös i sin bedömning av vilka som skall få uppehållstillstånd. Vad menar man har hänt som skulle rättfärdiga ett mer generöst bedömande?

  Jag är därutöver väldigt intresserad av att få veta vad skälet är till att jag som svensk skattebetalare skall ta över försörjningsansvaret för någon som familj och släkt i ett avlägset land inte har lust att försörja. Eller för den delen, som det egna landet inte har lust att dra försorg om.

  Synd om är inget skäl. Då finns det genast någon miljard eller två som Migrationsverket kan sätta upp på listan.

  Gillad av 12 personer

  • Johan skriver:

   Förra året beviljade Japan 11 människor asyl…Året dessförinnan 6 stycken… Migrationsverket kan väl åka dit på kurs…Men det är nog ingen chans att de avvecklar sig själva…Snart är alla jäviga i Sverige…Den ene tar hand om den andre…

   Gillad av 1 person

 7. Yvonne Rosenthal skriver:

  Vilka styr egentligen och vilka kan ställas till svars? I Stockholm stad styr i praktiken tjänstemännen. I Stockholms landsting styr tjänstemännen. Frågar man en ansvarig politiker om vem som är ansvarig för utfallet, beslutet av ditt eller datt – kan var allt ifrån kostnaderna för nya KI, sjuksköterskebrist, överfull T-bana till byggplaner och usel snöröjning och renhållning i Stockholms innersta – så blir svaret: Tjänstemännen. ” Vi litar på våra tjänstemän”.
  Det är tjänstemän som utreder ärenden, bereder ärenden, presenterar ärenden som i praktiken är mer eller mindre omöjliga att sätta sig in i med mindre än att man arbetar med dem dagligdags. Förmodar att landet styrs via regeringskansliet med över 4000 anställda. Moderat politisk sekreterare tar på sig skulden för Alliansregeringens och Moderaternas ” Öppna hjärtan , öppna gränser och öppna plånböcker”. Politik är en populär försörjningsgren för unga muffare, cuffare och luffare : De får bra betalt utan att göra ett skvatt . SSU, mp & Fi och V – de försöker dessvärre göra något varför de blir tjänstemän .

  Gillad av 2 personer

  • Gunilla skriver:

   Ja, det är som i Musses camping på julafton. ‘Vem är detsom kör’ frågar Musse och Kalle. ‘Det är ju jag’ svarar Långben medan han äter melon. Då upptäcker de ju att ingen sitter bakom ratten i bilen.

   Gillad av 5 personer

  • observant skriver:

   Ansvaret är ju alltid politikerns. Vad annars är deras uppgift. Men dom har satt i system att uppfinna undanflykter, och blir det ”skandal” kan man ju göra lite rockad bland dom skyldiga som får byta jobb med varandra.

   Gillad av 2 personer

 8. Magnus skriver:

  Kan inte annat en hålla med MIN STRAND PÅ ETT VYKORT till 100%.

  Det är en soppa i hela vårt etablissemang där polis, skola, försvar, åklagare, advokater, sjukvård, politik, media, stat och kommuner är PK-ismer. Där handlar det om ordet ”värdegrund” som ingen kan förklara förutom att säga ”allamänniskorslikavärde” och denna värdegrund står över allt oavsett logik, lagar, regler och vad vår historia har lärt oss! Till detta lägger PK-ismerna norm kritik, hbtq perspektiv, feminism, genus frågor, kvotering och skyddande av minoritet och som dom tycker svagare grupper där allt ont kommer från den vita mannen! Detta ger sig i uttryck iform av aktivism då deras PK-ism inte stämmer överens med vårt tidigare civiliserade, jämnställda och demokratiska samhälle.

  68 rörelsen bestod inte av etablissemanget utan en rörelse av den del av folket som var vänster-extrema. Idag består inte dessa aktivister enbart av vänster-extrema utan inom nästan samtliga partier och framför allt på maktpositioner i hela vårt etablissemang. Jag vet inte om jag är så övertygad om att PK-ism är rätt samlingsnamn men tills rätt samlingsnamn är funnet så får vi successivt hitta alla under kategorier som är så viktiga att definiera för att på riktigt kunna punktera denna grupp.

  Dom måste splittras och vi måste synliggöra alla målkonflikter dessa underkategorier har. Först då finns en möjlighet att återfå vårt land där lagar är lagar och regler är regler och där demokratiska värden och svensk kultur är gällande och där alla beslut som fattas i riksdagen uteslutande handlar om Sveriges bästa.

  Gillad av 4 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   PK-ism är en bättre term än man spontant kan tycka. På nätet finns intressanta diskussioner kring detta. Enligt den föråldrade politiska skalan kan anhängarna till denna överideologi klassas som nyvänster, feminister, miljöutopister, liberaler och i viss mån höger. I Sverige är hela sjuklövern pk-ister och eftersom den expansiva välfärdsstaten är kär även för sverigedemokraterna hyllar SD också pk-ismen på vissa sektorer. På den ideologiska skalan har vi alltså fått en ny sorts enpartistat.
   ”Politisk korrekthet”: ”Politiskt” är allt som har samband med offentlig maktutövning och ökad politisering innebär att maktutövningen tränger in överallt. ”Korrekt” betyder här inte ”rätt” i objektiv eller mätbar mening, utan att ”tänka, tala och handla så som maktutövarna påbjuder”. Detta påtvingas vuxna och lärs ut till barnen.

   Gillad av 2 personer

 9. JAN BENGTSSON skriver:

  Den Socialdemokratiska Identitetspolitiken har största skuld i det hela!
  Ministrar selekteras med hänsyn till deras maktbaser!
  Både geografiska o etniska/religiösa hänsyn är avgörande.
  Varför är annars 3-4 ministrar invandrare, utan märkbara avtryck,
  en Shia o en SunniMuslim förstås, som var en illa dold Islamist!

  Morgan J representerar det aktivistiskt röda Skåne, Malmö/Lund.
  Han måste hålla SIN MAKTBAS på gott humör,
  därför drar han benen efter sig, gör inget som kan undvikas/fördröjas!

  Morgan är dessutom bakbunden av Stefan o tidigare i hög grad Mp.

  Förlora sitt jobb vill han ej,
  han kan dessutom vara en av flera, svaga kandidater, till att efterträda Stefan,
  när denne ges silkessnöret…

  I vissa läger är han nog en hjälte,
  som lyckats motarbeta en praktisk kursändring av politiken, typ terrorlagstiftning…
  (S)nacka kan han förstås, men lika lite verkstad som med Ylva blir det…

  (S)å det gäller att sitta still i båten!

  Gillad av 3 personer

 10. oppti skriver:

  Myndigheter och NGO som driver politikerna framför sig. Det behövs kanske en Trump här också?
  Sen kan ju inte en minister säga som det är, det blir demoraliserande!
  3 av 10 Afganska pojkar kommer inte vidare i utbildningskedjan, varna de gode männen, som i detta fall tvingas verka onda.

  Gillad av 2 personer

 11. Höga kusten skriver:

  Kanske tittar Morgan Johansson på Rapport i SVT.

  Där skildras frekvent ett visst utsnitt över svensk verklighet. Sann i sig, men med uppenbara brister. Enbart en lyssnande fluga på väggen vid morgonens nyhetsmöten på redaktionen kan med visshet avgöra hur pass medvetna de är.

  När samhällsresurser ansträngs av en stor migration uppstår naturligtvis lätt samhälleliga flaskhalsar. Det uppstår rentav brister av olika yrkesmänniskor.

  Människor i mer utsatta yrken kan även lätt hamna i självförbrännande situationer. Socionomer som arbetar i ”yttre tjänst” utgör ett exempel på det. Socionomerna överhopas nu av arbetsuppgifter, och nya typer av utmaningar. De räcker mänskligt inte alltid till, och utsätts även i ökad omfattning av direkta hot, och söker sig då gärna till mer lugna och mindre utsatta arbetsområden. Ingen vill ju dra på sig ett utmattningssyndrom, och bli långtidssjukskriven.

  Likaså är byggbranchen glödhet. Att plötsligt bygga ifatt alla migranterna behov av bostäder, kräver massor av byggnadsarbetare och olika typer planerare och administratörer.

  Det behövs även fler lärare, tolkar, tandläkare, sjukvårdspersonal och poliser. Plötsligt börjar samhället ropa efter mer folk. Det går plötsligt bra för Sverige. Sysselsättningen ökar. Nya behov uppstår.

  Och det här har Rapportredaktionen på SVT upptäckt. I reportage efter reportage skildras nu dessa akuta brister. Och bristerna är ju sanna och verkliga.

  Men om man enbart pekar på bristerna, och inte dess orsaker, skapas lätt ett missvisande intryck. Om man enbart fokuserar på bristerna kan man lätt tänka – Vilken tur att vi har migrationen. Där återfinns naturligtvis räddningen. Där finns de potentiella resurserna som kan fylla upp för alla nödvändiga samhälleliga behov. Fler enkla vägar in på arbetsmarknaden blir rentav till en nödvändighet.

  Men stopp och belägg – tänker då den mer vakne tittare.

  Hur och varför ställs inga frågor om hur arbetsbristen från första början uppstod? Hade det inte med migrationen själv att göra?

  Om detta berättar Rapport föga. Nej, vi skall som tittare, antagligen bibringas en insikt om att Sverige ropar efter fler människor. Och vilken tur då att Sverige har en så stor migration. För det är naturligtvis via den alla vakanser och nya behov måste fyllas.

  Samtidsskildringen blir plötsligt schizofren och försåtlig. Så blir det när man sätter vagnen före hästen. Om man kastar om orsak och verkan, eller till och med helt undviker att berätta om den.

  Kanske tittar Morgan Johansson på Rapport i SVT.

  Gillad av 5 personer

 12. Steve skriver:

  Fler invandrare hjälper till att hålla pensionerna uppe har varit ett påstående som vi hört i flera år. Idag har vi snart de sämsta pensionerna inom EU men den största invandringen per capita.
  Vad är det som inte stämmer för påståendena florerar fortfarande i debatten?

  Gilla

 13. Hortensia skriver:

  Glöm inte lekskoleminister Gustav Fridolins mer framgångsrika roll, som hängiven ”aktivistokrat”. Otaliga ”ensamkommande” uppges vara afghaner och Fridolins rättsvidriga inställning torde ha uppmuntrat massimmigrationsaktivisterna på Migrationsverket att obstruera.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6571001

  Glöm heller inte kloka och asylkunniga Merit Wager, vars idoga bloggande tycks ha tvingat fram (skamset eller harmset?) rodnande Morgan Johanssons ”nöjdhetsuttalande” angående den återvunna giltigheten i avtalet med Afghanistan:

  ”Den 30 november 2016 skrev jag texten Finland. ‘Överenskommelsen med Afghanistan ingicks i oktober. Återsändandet har redan påbörjats’.”.

  ”Moderaterna var snabba att ta till sig informationen och deras migrationspolitiska talesperson Johan Forssell har föredömligt snabbt ställt en skriftlig fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson om varför Sverige inte klarat det som Finland (och Tyskland) klarat.”

  https://meritwager.wordpress.com/2016/12/05/skriftlig-fraga-201617437-det-svensk-afghanska-atertagandeavtalet/

  https://meritwager.wordpress.com/2016/12/07/nya-turer-kring-tvangsutvisning-av-afghaner-fran-sverige/

  Utan att göra anspråk på att vara rosenbadolog, håller jag det för högst troligt, att hela S+MP-regeringen är precis lika PK-troende nu som före den motvilligt införda, tillfälliga ”flyktingpausen”.

  Gillad av 6 personer

 14. Gösta Johnsson skriver:

  Återigen kan konstateras att SD är det enda rätta och den enda livlinan Sverige har just nu och troligen under överskådlig framtid. Hoppas fler inser detta nu och fram till september 2018!

  Gillad av 10 personer

  • Hasse skriver:

   -GÖSTA JOHNSSON
   Tyvärr kan jag inte ge dig rätt när du förespråkar SD som ”enda alternativet”.

   SD är så kontaminerat av skandaler (som tacksamt blåses upp av media, det gemene man får sig till livs) att jag tror att SD inte ha någon chans till inflytande efter valet 2018 (eller senare för del delen, eller tidigare om extraval utlyses).

   Även om SD skulle få 25 % eller 30 % så har riksdagspartierna bundet sig så hårt vid att hålla SD utanför inflytande, med alla tillbuds stående medel, att riksdagspartierna (som de ser ut idag) säkert kommer att försöka ingår ”oheliga” allianser, vilket säkerligen inte skulle gynna landet. (Jag kom att tänka på ”polsk riksdag”, som vi läste om en gång i skolan. Det kanske finns även en ”polsk regering” med liknande innebörd).

   Nej, men det finns ett parti som ”lurar i vassen”. Ta del av deras program och framför allt deras uttalande att de är ”beredda att samarbeta med alla demokratiska partier” och inte att förglömma målsättningen att införa konstitutionsdomstol och på nytt införa tjänstemannaansvaret.

   Vi måste se till att detta parti kommer in i riksdagen, då blir 25 % eller fler SD-röster värda något!
   Partiet förkortas MED. Googla gärna (och stöd)

   Gillad av 1 person

   • Gösta Johnsson skriver:

    Hasse; du menar väl inte att svenska folket skulle tillåta att man behandlar ett parti som fått 25-30% och kanske mer på det sätt du tror!?? Det vore en skandal av stora mått och öppnar för helt andra krafter bland medelklassen.
    Jag tro att då måste till och med Nobelstiftelsen pudla…ochmånga andra med dem.

    Gilla

 15. Hexe skriver:

  O.T.
  Attentatet mot kopternas katedral är bara ett av flera tecken på förföljelsen av kristna i Mellanöstern. De religiösa ledare som Ledarsidorna samtalat med under resorna under våren, och nu senast under vintern, 2016 är alla eniga om att det pågår ett långsamt folkmord på de kristna i Mellanöstern medan Sverige ser på under tystnad och platta kondoleanser.
  De kristna behöver, för att överleva, politiskt och kyrkligt stöd för att hävda sina rättigheter att praktisera sin religion.

  Det som sker i Egypten är en naturlig konsekvens av den egyptiska konstitutionen samt ett allt mer radikalt Ikhwan Islamya, Muslimska Brödraskapet. Ett brödraskap som såväl kulturministern samt ärkebiskopen har nära band med genom ombud och som sällan eller aldrig kritiseras. Miljöpartiet har, utöver den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan, medlemmar som står denna idétratidion nära.

  Ärkebiskopens platta kondoleanser, utan kritik mot den lagstiftning som gör detta möjligt, är även de en naturlig del i detta. Hon kommer inte rimligen ta den strid som krävs med sin långa historia att se genom fingrarna på hur kristna minoriteter behandlas i Mellanöstern,
  inte heller kan vi förvänta oss några kraftigare reaktioner från den politiska nivån – allra minst regeringen – som aktivt blundar för det folkmord på kristna som pågått och pågår i Levanten.
  http://ledarsidorna.se/2016/12/folkmordet-pa-kristna-fortsatter-i-det-tysta/

  Gillad av 2 personer

 16. Bengt skriver:

  Patrik frågar:
  ”Har vi en kamp mellan demokratiskt valda politiker och ett aktivistlett välfärdsindustriellt komplex som de facto kontrollerar politiken?”

  Svaret är givet. Jag hänvisar till en kommentar jag gjorde 9 dec:
  ”Nätverket Socialistiska socionomer” har en debattartikel införd i tidningen Bohusläningen idag:
  ( http://www.bohuslaningen.se/%C3%A5sikt/debatt-och-ins%C3%A4ndare/regeringens-politik-bryter-mot-v%C3%A5r-yrkesetik-1.4027464 )
  Den har rubriken ”Regeringens politik bryter mot vår yrkesetik”.
  Undertecknarna menar att de har lagen på sin sida när de i tjänsten vägrar lämna ut uppgifter till polisen som försöker spåra papperslösa barnfamiljer som vistas illegalt i landet. ‘Vid åtgärder som rör barn ska barnets bästa särskilt beaktas. (Socialtjänstlagen 1 kap.)’
  Som om begreppet barnets bästa är ett axiom med socialistiskt tolkningsföreträde.

  Det är alltså dessa socialister som bestämmer att utvisningsbeslut inte ska verkställas. Trots att Migrationsverket efter prövning avgjort att familjen inte har flyktingstatus. ——-”

  Ännu har jag inte sett någon reaktion på den publicerade vänsterpopulistiska inställningen till demokratiskt fattade beslut. Inte ens på ledarplats i nämnda tidning! Media över lag är verkligen ett sorgligt exempel på kapitulation för vänsterpopulismen.

  Gillad av 4 personer

 17. Apg17 skriver:

  Tydligt att migrationsverket obstuerar mot den förändrade politiken. Ribbenvik och övriga chefer borde skyndsamt entledigas för att åstadkomma en tydlig förändring av organisationen.

  Målet ska vara att utdela så få antal uppehållstillstånd som lagen gör möjligt. Det motsatta (asylaktivism), som varit norm under f.d generaldirektör Danielssons ledning, måste upphöra. Detta ska genomsyra allt från allmänna bedömningar av länders säkerhetspolitiska situation till enskilda fall (t.ex åldersbedömningar).

  Gillad av 1 person

 18. Paul Zamecnik skriver:

  Det kan också vara så att efter sitt ”utvisningsbeslut” kom Morgan på hur ”besvärligt” det är att utvisa folk från Sverige – polisen måste kopplas in, media kommer säkert rapportera om hur ”brutala” poliserna är, juristerna kommer skrika ut hur mänskliga rättigheter bryts, en del kommer man inte hitta eftersom dom kommer gå under jorden eller gömmas av fredssamariter. Nej, det kändes jobbigt för en politiker som måste tänka på sin image. Därför ändrade sig Morgan och för att inte tappa ansiktet bad han Migrationsverket ändra reglerna (ministerstyre är inte så känsligt ämne i dagens Sverige)

  Gillad av 2 personer

 19. Fredrik skriver:

  För det första: hedrande att min kommentar omnämns.

  Jag tror det är så här det ligger till: Gråsossarna vill få fart på återvandringen, de inser att massinvandringen får förödande effekter för demografin och välfärden. Det gäller att rädda vad som räddas kan. Och vid valet 2018 kommer det vara helt andra tongångar. Då gäller det att kunna visa på resultat! Ingen kommer tala om att ”ta ansvar”, ”humanitär stormakt”, ”flyr för sina liv”, ”bli bättre på integration”, alla dessa floskler kommer vara döda – det kommer handla om vem som är trovärdigast när det kommer till att repatriera illegala invandrare, och förmå tärande migranterna att återvända. Minns Ygemans tal om 80,000 repatrieringar. Dit kommer de förvisso aldrig nå, men de måste kunna visa resultat i nästa valrörelse. Men än så länge arbetar betongsossarna i det tysta, de basunera inte ut vad de har för sig, samtidigt som vänstern och Migrationsverket spjärnar emot och väsnas allt vad de kan. Dock så pressar M och SD på från andra hållet – och kräver ännu hårdare tag! Vad L, C och KD tycker vet ingen, och ingen bryr sig heller. Dessa partier är snart obsoleta. Men Johansson och andra gråsossar gnetar på. Idag lyfter till exempel ett plan till Kabul, med bland annat Mustafa från Afghanistan. Det står ingen ålder i artikeln, men denna fullvuxne man med åldersrynkor kring ögonen är alltså ett så kallat ”barn” – http://www.gp.se/sport/%C3%B6isbrottaren-utvisas-flygs-till-afghanistan-1.4034765

  Det är sanslöst att denna fars fått pågå. Men till våren startar åldersbestämningarna. Då får svenska folket veta en gång för alla att 80% av ”barnen” är vuxna män – då svänger opinionen på riktigt. Efter det är det skytteltrafik till Kabul som gäller för regeringen. Folk är utless på rumänerna, så de får åka hem de med. Men det kommer inte räcka. S och M kommer göra dåliga val. Löfven och AKB får avgå. Johan Forssell borde ligga bra till i M för att ta över. Han har profilerat sig hårt i migrationsfrågorna – och det är den enda frågan framöver, den påverkar allt: skola, sjukvård, rättssäkerheten. Dessutom ser Forssell ut som en filmstjärna och gjorde lumpen som norrlandsjägare. Det är vad Sverige behöver. En riktig alfahanne som tar tag i saker och ting. Med nya ledare i M och S sluts en ny migrationsöverenskommelse, denna gång med SD – dock bakom lyckta dörrar. Noll asylinvandring framöver, fullt fokus på återvandring. Kravet kommer vara att SD inte går ut och gottar sig åt att de haft rätt hela tiden, utan samarbetar, och viker ner sig i någon symbolfråga. Eftersom Jimmie Åkesson är en storsint man, och en riktig patriot, kommer han acceptera, eftersom det är det bästa för landet. De flesta som var med på det där vanvettiga, masspsykotiska multikultiprojektet kommer låtsas som de inte alls var det. Men det kommer fordras några syndabockar. Reinfeldt kommer ingen vilja sammankopplas med över huvud taget efter 2018. Han kommer betraktas som fredlös, utstött för alltid. Och det med allt rätt. Och som Reinfeldt själv sett finns det ju väldiga, obebodda vidder i Sverige, som han kan irra omkring över.

  Gillad av 10 personer

  • Avon Barksdale skriver:

   Ack du ungdomliga optimism. @FREDRIK det du beskriver är ett samhälle som vaknar och kommer till sjukdomsinsikt ett folk som återupprättar sig självt och reser sig. Skulle detta kunna hända i Sverige? Jag tycker din kommentar är mycket användbar som en positiv affirmation när det känns för tungt och deppigt.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik skriver:

    @AVON. Betänk hur mycket som ändrats i Sverige bara det senaste året. Förslagsvis bokmärker du den här sidan, och läser inlägget igen om två år. Jag lovar att min förutsägelse kommer att stämma till ungefär 90%.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik skriver:

    Då har det gått tio månader sedan min utsaga. Får väl passa på att klappa mig själv på axeln, med tanke på Moderaternas kungörelser kring migrationspolitiken. Ge det fjorton månader till så kommer ni se att i princip allt jag skrev kommer stämma, förutom detaljer som att det blev Kristersson i stället för Forssell.

    Gilla

  • Magnus skriver:

   Att lyckas med utvisningarna av de 80.000 migranter som Ygeman talade om är ett måste precis som att få bort alla tiggarna från Rumänien och Bulgarien är också ett måste och så även att få bort gatubarnen från Marocko. All brottslighet som väller över våra gränser måste också bort!

   Om regeringen spenderade lika mycket pengar på att utvisa som dom gör och gjort på migration. Så blir dessa 80.000 en baggis att lösa. Tänk om lika många privata företag som tjänar pengar på migrationen skulle ändra fokus och hjälpa polis att utvisa! Herregud, det är klart att det går, det måste gå!

   Vi har väl något försvar kvar, eller?

   Gilla

  • Boris skriver:

   Ett underbart inlägg från dig. Den utvecklingen vore en stilla nåd att be om. Men SD behöver bli väldigt stora för att kunna förhandla från en styrkeposition. Men skulle SD nå 30% eller mer så är det väl möjligt. Men när ordningen väl är återställd så återstår det att göra något åt SVT/ SR, de politiserade skolorna, universiteten, myndigheter mm. Det är också ett gigantiskt jobb.

   Gilla

 20. Gösta Svensson skriver:

  Förut tyckte jag nästan att folk som skrev eller sa något i stil med att ”Sverige kan inte vara socialbyrå och värmestuga åt hela världen ”, uttryckte sig lite slarvigt och vulgärt. De senaste två åren har dock gjort att även jag numera tycker att det är helt korrekt att uttrycka sig så. Det har blivit så smärtsamt tydligt att ett välfärdssamhälle inte går att kombinera med hög invandring av det slag som plågat oss de senaste decennierna. Plus och minus går inte ihop. Alla, även de mest tappade miljöpartister, vänsterpartister, liberaler, sossar, moderater mfl, borde väl för tusan ha begripit det vid detta laget.

  Eller är det faktiskt så att flera av förespråkarna för den politik som hittills förts, faktiskt vill slå sönder välfärdssamhället en gång för alla?

  Gilla

 21. Janne skriver:

  Morgan Johansson vill tillhöra sekten.

  Godhetssekten.

  SD är de onda och främlingsfientliga,dit vill ingen räknas.

  Men verkligheten tränger sig på och en del tafatta försök att bromsa strömmen av asylsökare och bevilja asyl görs.

  Men det krävs krafttag och en vilja att se problemen.

  SD kommer inte att få det lätt att vända skutan rätt igen,om de nu vinner inflytande.

  Antagligen kommer ekonomin att tvinga regeringen till åtstramningar i migrationspolitiken.

  Och att inför hotet att röstas bort från köttgrytorna är något som skrämmer slag i flesta politiska floskelspridare.

  Att erkänna att asylpolitiken har varit fel,är nog för mycket begärt av de så kallade godhetsapostlarna.

  Gillad av 1 person

 22. En normbrytande kropp skriver:

  Nej tyvärr Patrik. Ni tänker fel.

  Grundbulten som håller ihop hela det migrationspolitiska komplexet är det faktum att muslimer, om man kan få dem till valurnorna, röstar på S,V eller MP.

  Morgan tänker därför så här:

  Det här verkar gå vägen. Man blir nästan tårögd. Alla kritiker skjuter in sig på M och Reinfeldt. Borgarna blir splittrade.

  Vår plan att få in en ny väljarbas som ersätter de gamla arbetarna som dör undan håller på att lyckas. Kan vi behålla alla muslimer så har vi dem som kärnväljare de närmaste hundra åren.
  Det gäller att få muslimerna att förstå att de enda som kan erbjuda effektivt beskydd är Socialdemokratin. Vinner eller förlorar vi nästa val spelar det mindre roll. Om borgarna och SD vill försöka få ordning ställer vi till ett helvete för dem och visar muslimerna att det är vi som kan leverera effektivt beskydd.

  Allmogen verkar dock upprörd. Det gäller att skicka ut lagom signaler om handlingskraft och återsändande. Det lugnar. Sedan pratar vi mellan skål och vägg med Migrationsverket om vad deras uppgift är, dvs att fylla upp vår väljarbas.

  Han tänker också att det var en genidrag av Lars Stjernqvist att introducera att man inte ska prata om integration och migration och att använda rörelsens samtliga kanaler för att genomdriva budskapet. Det lyckades fördröja debatten med ca 10 år.

  Det här är ett projekt som S framgångsrikt drivit sedan den lyckade importen av bosnier på 90-talet.

  Gillad av 1 person

  • gmiksche skriver:

   En av faktorerna, ja. Men inte grundbulten. Bosnierna kom hit som flyktingar i ordet rätta bemärkelse och har integrerats bättre än de flesta andra grupper invandrare som kom under senare tid. En faktor som bidrog att Sverige tog emot så många bosnier torde vara socialdemokratins dåliga samvete med anledning av sympatierna för det socialistiska Jugoslavien. Inte helt fel, men de förstod knappast, att Jugoslavien hölls ihop med järnhand av Tito (som var kroat) och att det var serberna som betraktade sig som det egentliga statsfolket. Jag kommer ihåg ett samtal med Gunnar Lassinantti, bror till den mer kände Ragnar Lassinantti, som å LOs vägnar hade kontakt med sina serbiska fackföreningskollegor. Det var i början av Bosnienkrisen. Han begrep inte ett dugg och hade rest till Belgrad för att försöka medla genom att tala med jugoslaviska/serbiska LO. De talade såå vackert, så han kom hem väldigt hoppfull. Sen bröt kriget ut. Jag kan tänka mig att skammen hos LO/S bidrog till att bosnierna togs generöst emot av Sverige. Att man inom S fortfarande inte begrep roten till krisen visar Pierre Schoris bok ”Mellan Maastricht och Sarajevo”. Den utkom något år senare. När den presenterades på ABF var det Per T Ohlsson från Sydsvenskan som åtagit sig uppdraget att stryka PS medhårs.

   Allt hänger samman, fast inte alltid på ett lätt genomskådligt sätt. Någon gång råkar man ha den information som låter en se bakom skynket.

   Gillad av 1 person

 23. Björn skriver:

  Jag skulle vilja se en väldigt offentlig lista där våra politiker får ställa sig bakom, eller inte, en rad påståenden; t.ex Flyktinginvandring från Mena är lönsam och bra för Sverige, Mord, bilbränder, våldtäkter och annan kriminalitet ökar inte pga invandring, Skola och sjukvård kommer inte att försämras, Pensionerna kommer inte att sänkas, Islam är berikande och utgör en skjuts framåt i kampen för kvinnors frihet och jämställdhet osv osv! En lista som bekräftar deras ståndpunkter NU IDAG, och som inte går att slingra sig ifrån när verkligheten börjar bli riktigt, riktigt jävla påtaglig och besvärande! Egentligen borde en sån lista upprättats redan före valet 2010!

  Gilla

 24. No Name skriver:

  Tror man ska väga in säkerhetsaspekten också. Budskapet att avvisningarna ska sätta fart är givetvis avsett för att rädda S hos en invandringskritisk opinion i Sverige. Att migrationsverket sedan säger att de ska öka antalet afghaner som får asyl är avsett för migranterna och asylkomplexet. 160.000 personer ute i flyktinganläggningar som drivs till desperation skulle snabbt kunna slå ut svenskt polisväsende. Om man jämför alternativen: få asyl + få avvisnigar, mot många avvisbningar + många asyl, kommer det senare ändå betyda färre som stannar i landet.

  Gilla

 25. Johan utan Land skriver:

  Det troligen så att Morgan är en kalllhamrad cyniker och maktspelare. Dessa egenskaper delar han i så fall med många andra i toppen. Fast detta behöver inte i sig betyda att han är oduglig som politker och diskvalificera honom från toppjobben. Titta bara på Göran Persson. Ingen gillade honom men han fick en hel del bra saker uträttade och landet klarade sig hyggligt under hans tid. GP hade kompetens och styrka nog att få saker att hända. Trots motstånd från såväl rörelsen som från VIK. GP har förtjänat att sitta på sin herrgård.

  Problemet med Morgan och de andra maktspelarna, både till höger och till vänster, är att de visserligen är kompetenta att skaffa sig makt och starka nog att klubba ner kritiker men att deras verklighetsuppfattning lämnar en hel del övrigt att önska. Man kan spekulera i orsakerna. Kanske bristen på yrkeserfarenhet, deras utbildning i flumskolan och skyddade liv i en bubbla avskärmade från vanligt folk förklarar en det mesta. Om de sedan förstärker sin världsbild genom att läsa Aftonbladets och DNs ledarsidor så förstår man hur hjälplösa de är att förstå vad som händer ute bland väljarna.

  Gillad av 1 person

 26. thojak skriver:

  Det är bra många medborgare som för liknande samtal med polarna, Patrik.

  En (graverande) sak jag har ytterst svårt att finna rim och reson i är, att Morgan J innehar två statsrådspositioner; justitie- och migrationsminister. Dessa två dept. står per se i rejält motsatsförhållande, ergo torde MJ vara resistent mot schizofreni (m.m.?).
  Att Mig-verket öht. har mandat att deklarera en/annan stat(land) för ‘säkert/osäkert’ är ytterligare en dimension på bedrövelsen – vad har verket för kompetens att göra slika bedömningar? Jämför gärna med Finland och deras hantering av frågorna! Management by perkele är där ledtråden, kombinerat med kompetens, Hyvvä! 😉 (Det går regelbundet flyg från Vada till Afghanistan med avvisade – no problems).

  Norge, som har ljusårs högre transparens i såväl statistik som rapportering till medborgarna, publicerade för inte så länge sedan fakta över NETTO-kostnaderna för invandrare från utomeuropeiska länder, företrädesvis MENA, baserat på LCA-analys. Denna framkom vara en NETTO-kostnad för samhället om 4,6 miljoner NOK per person, beräknat för HELA kollektivet, inklusive de (fåtal) personer som hade lyckats uppnå egen försörjning. Skulle väldigt gärna vilja se en liknande analys för svenska förhållanden… Ok, Tino Sanandaij levererar väldigt mycket värdefull info, måhända kan han förmås att genomföra en ‘LCA’ på samma sätt som i Norge, där han f.ö. är efterfrågad i offentliga debatter… 😉

  Mvh/TJ
  PS: Marx sa ju, att om du vill nå resultat så vrid av penningflödet… Go figure ! //DS

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.