Rättsstaten abdikerar från sitt våldsmonopol

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Den andra december har Dagens Nyheter en föredömligt neutral och avslöjande artikel om kriminaliteten i Malmö. Under vinjetten ”Poliserna här säger att de har förlorat hoppet” redovisas en situation där verkligheten bakom ordkaskaderna är att rättsstaten, som vi känt den, gett upp i Sveriges tredje stad.

Elva personer har mördats hittills i år. I ett fall har en person fällts för mordet. I tre fall finns misstänkta. I de övriga finns inga misstänkta.

De skrala resultaten beror till viss del på att polisen saknar utredare, vilket påstås till viss del bero på att den pågående polisreformen, tvärtemot intentionerna, minskat polisens förmåga att sända hjälppoliser till utsatta områden. I Malmö ska reformen ha lett till att erfarna utredningsgrupper splittrats. Och ibland har polisen haft viktigare saker än mordutredningar att syssla med: ”Ovanpå det: En rad misstänkta serievåldtäkter som inte gick att prioritera bort”.

Det finns åtta mordbenägna kriminella gäng i Malmö som framför allt sysslar med droghandel. ”Medlemmarna är i princip uteslutande män från första-, andra- och tredjegenerationens invandrarfamiljer.”

Bra artikel. Lasse Wierup heter journalisten. Jag inbillar mig att jag begriper situationen: obetvinglig kriminalitet och hjälplös polis. Och inte blir det bättre av att ”Malmös muslimska församlingar, som… mycket väl vet vilka som skjuter om nätterna” inte tycks informera polisen. Men statsmakten finns och kan inte bara gå därifrån. Den måste förhålla sig. Det hela är djupt tragiskt. Vad ska polisen hitta på i sin svaghet?

Man nästan kippar efter andan när man blir varse dess planer. Den tänker åtminstone tillfälligt lägga undan vapnen och bli förhandlare. Den ska mäkla fred mellan de våldsamma ligorna så att åtminstone provisoriskt eldupphör upprättas.

Alla som har sett amerikanska maffiafilmer vet att det kan uppstå tillfälliga freder bland rivaliserande mördargäng som livnär sig på olagliga sprit- och narkotikaaffärer. Men sedan då? Businessen har ju sin egen logik och strax är de i luven på varandra igen. Den före detta brottslingen, numera fastighetsskötaren Fadi, som intervjuas i Dagens Nyheter, tror inte heller mycket på polisens strategi: ”På kort tid kan det kanske funka. Men förr eller senare händer det något… någon spiller en drink på krogen och så är det igång igen”.

Hela tanken att polisen ska kunna åstadkomma något medelst medlingsförsök förefaller mig så blåögt naiv som det bara går. Polisen tror kanske att det handlar om några kronor i fackliga löneförhandlingar där det kan behövas en beprövad förlikningsman för att förmå parterna att skaka hand och lugna sig några år till nästa förhandlingsomgång. I själva verket är väl den aktuella malmösituationen mer lik inbördeskriget i Syrien där den ena fredsstiftaren efter den andra misslyckas även om han så sätter på sig en blå basker. Så naivt.

Jag tror, och Gud förbjude att jag har rätt, att det behövs en ohygglig massa våld för att räta upp en situation som denna. Jag tänker på FBIs uppgörelse med den amerikanska spritmaffian (och sjutton vet om den operationen hade lyckats om man inte dragit undan mattan för maffians verksamhet genom att år 1933 upphäva spritförbudet). Eller ännu värre, håll i dig nu, jag tänker också på hur Saddam Hussein etablerade lugn och ordning i Irak.

Den demokratiska staten måste med kraft värna om sitt våldsmonopol om inte demokratin ska falla. I Malmö verkar rättsstaten inte förmögen att manifestera någon sådan kraft. Få saker bör oroa oss mer.

Jag behöver väl inte ens berätta att min portugisiskalärarinna i Rio de Janeiro först blir mållös och sedan viker sig dubbel av skratt när jag berättar om situationen för henne.

84 thoughts on “Rättsstaten abdikerar från sitt våldsmonopol

 1. Gunilla skriver:

  Att ‘förhandla’ eller medla med de yrkeskriminella gängen är väl helt i linje med Eliassons ‘tafsa inte-armband’. Man fattar inte att man då blir ett medel i gängens händer och följaktligen blir öppet mål för utpressning. Det är elementär kunskap från vilken gangster-fuln sim hels, som sagt. F.ö. Klara inte ens militären att räta upp förfallet idag. De är inte krigstränade, vilket de kriminella gängen är..

  Liked by 1 person

 2. Göran Fredriksson skriver:

  Skall staten ha rätt att ta fullt betalt av skattebetalarna även när staten inte längre gör det som den skall göra? Duktiga journalister skulle kunna ställa denna fråga till berörda riksdagsmän för att klarlägga vilka riksdagspolitiker som har lika hög moral i ekonomiska frågor som de ålägger företag och privatpersoner att leva efter.

  I områden där polisen inte gör sitt jobb är en rejäl statskatteåterbäring motiverad som kan betalas ut till i detta fall Malmö kommun. En sådan skatteåterbäring bör till en viss del betalas genom en löneminskning för rikspolitiker, ett kollektivt avdrag för undermåliga prestationer.

  Liked by 6 people

  • Gösta Svensson skriver:

   Jag kan hålla med om att vi som bor i riskkommuner, som tex Malmö, borde få ta del av skattelättnader. Dessa borde i så fall fungera som avdrag för kostnader pga säkerhetsläget i skattedeklarationen. Man kunde tex tänka sig att kostnader för vaktbolag som anlitas av grupper av boende i olika områden, kunde vara avdragsgilla och momsbefriade. Vidare borde våldsmonopolet delas ut i form av rätt för privata vaktbolag att bära olika typer av skjutvapen.

   Det ovan nämnda eller så sätter regeringen igång och gör det jobb de har betalt för och som vi gett dem förtroendet att utföra.

   Jag tror att det är mycket lätt att komma åt problemen om bara den politiska viljan finns. Man kan börja med att fråga poliserna på gatan om vad de önskar. De skulle förmodligen säga bla att antalet illegala vapen bland kriminella radikalt måste minska. Sen sätter man sig ned och vidtar åtgärder för att detta skall ske. Om det krävs lagändringar, då genomför man lagändringar. Om någon säger att det inte ”går” att genomföra lagändringar, då gör man det ändå.

   Klockan är fem i tolv nu. Antingen agerar man konsekvent och resolut nu, eller så tillåts planet slutta alltmer för varje år som går, tills vi definitivt passerar en gräns där sammanbrottet är oundvikligt.

   Liked by 2 people

 3. tomas skriver:

  Varför talar politiker så ofta Tvärtomspråket ?
  – Sverige har aldrig varit tryggare
  – Mångkultur är bra för Sverige…
  – Kompetensregn över Sverige..
  – Invandringen är lönsam för Sverige

  Liked by 5 people

 4. Lasse W skriver:

  Det behövs ett nytänkande som inbegriper ett helt nytt inslag av hårdhet. Kanske någon form av halvmilitär polis med befogenheter att omhänderta buset snabbt och beslutsamt. Och med jourdomstolar som tillämpar en ny lagstiftning som riktar in sig på brottslighet som utförs i grupp. Ungdomar som bränner bilar och kastar sten ska snabbt omhändertas i särskilda piketer och plockas bort från sin hemmiljö och hamna på nybyggda ungdomsvårdsskolor. Ungefär som det fungerade på 70-talet. Utan ny lagstiftning och nya resurser blir det ingen ordning. Respekten för samhället måste återställas.

  Ett mångkulturellt samhälle kräver en stor rätts- och polisapparat. Det har man förstått i USA. Sverige står sällsynt handlingsförlamat just nu. Vi blundar, relativiserar och tittar bort. Vi får nu betala priset för en lång tid av naivitet och passivitet a la den svenska modellen med kaffe och dialogpoliser. Vad gjorde Beatrice Ask de sista åren i regeringen?

  Liked by 7 people

  • Nils Dacke skriver:

   Helt korrekt tänkt, jag har de senaste åren föreslagit just detta, att vi skapar ett Gendarmeri för att kunna möta dessa gäng. Förslagsvis kan nationella insatsstyrkan vara den första byggstenen i detta projekt för att byggas ut efterhand.

   Liked by 2 people

  • acke5 skriver:

   ”Ett mångkulturellt samhälle kräver en stor rätts- och polisapparat.”

   Singapore är annars ett ypperligt exempel. Där följer man dessutom lagen.

   Gilla

  • Winette Söderkvist skriver:

   LASSE W:
   Jag är inne på samma tankegångar. Inte minst det där med att vi måste använda oss av ”militär” personal som assisterar när blåljuspersonal gör utryckningar till (kända) områden där de ofta möts av stenkastning och bilar som sätts i brand. Det är också minst sagt deprimerande – och samtidigt uppmuntrande för de kriminella gängen – att så få om ens någon blir gripen vid dessa ”upplopp”.
   Dessutom anser jag att föräldrarna skall göras ansvariga, när deras barn förstör och vandaliserar. Rejäla böter och /eller/ eller minskat försörjningsstöd borde kanske få dem att vilja ta sitt föräldraansvar.
   Dessutom – om lagar som rör vapeninnehav, stenkastning mot blåljuspersonal, upplopp eller våld mot tjänsteman behöver skärpas, ändras och /eller/ kompletteras, bör det gå snabbare än idag! DET MÅSTE HELT ENKELT HÄNDA NÅGOT I DENNA JÄVLIGT TRÖGA DEMOKRATI.

   /WinSo

   Liked by 2 people

 5. Jasa skriver:

  Din lärarina verkar sakna självinsikt. Varje dag försvinner i genomsnitt 15 personer spårlöst i den brasilianska delstaten Rio de Janeiro. I hela Brasilien mördas 500 personer dagligen. Att gå ut på gatorna eller köra bil i Rio är a ta en rätt stor risk. Jag känner flera som råkat ut för stöld därborta. Man får rådet att varken ha smycke eller vanliga guldringar på sig när man går ut i Rio. Jag skulle inte skratta så mycket som hon, vilket inte betyder att din analys över vår svensk polis är fel för det.

  Gilla

  • Gunilla skriver:

   Patriks lärarinna har inte menat att det inte finns kriminalitet i Brasilien. Men brasiliansk polis hanterar nog inte problemet på den bjöjbarnsnivå som den gör i Sverige. .

   Liked by 4 people

   • Jasa skriver:

    Den dag svensk polis hanterar problemet som brasiliansk polis gör, vill du inte vara kvar här, vill jag lova. Och trots alla kulsprutor och dödsskvadroner så ökar kriminaliteten hela tiden i Brasilien. Patriks lärarina skulle säkert förvånas enormt över svensk jämställighet, över den låga nivån på korruption, över hur våra politiker och riksdagsmän har det, hur hela vårt samhället är uppbyggd, i jämförelse med Brasilien. Vi lever fortfarande i ett litet paradis på jorden, trots alla Elliassoner.

    Gilla

 6. Jobb viktigast skriver:

  Viktigast nu Kommande generationer.

  Skapa goda chanser till jobb och ett traditionellt, tryggt medelklassliv, resultat, brottssligheten minskar.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Hur menar du nu? Det vidriga, kriminella slöddret; dessa bevisligen kulturellt inkompatibla, hänsynslöst barbariska ”… män från första-, andra- och tredjegenerationens invandrarfamiljer” vill väl inte jobba?

   Varför skulle de det, när de själva kan ta precis vad de vill ha via sitt exklusiva, mångfaldigt politikervälsignade, kulturrelativistiska våldsmonopol och som grädde på moset låta sina vanvettigt barnrika familjer parasitera på den svenska välfärden i evigheters evighet?

   Det är en skam för Sverige, att så oerhört många opålitliga individer från rubbat våldsamma och orubbligt dysfunktionella klankulturer har släppts in i landet – och fortsätter att särbehandlas stötande positivt trots allt de förstör genom sitt konstant ociviliserade leverne!

   Stryp allt oanständigt kostsamt skatteslöseri till dödfött ”integrationsdaltande” och lägg varenda tillgänglig krona på våra tappra poliser istället – och, för guds skull, repatriera mycket, mycket mera!!!

   Liked by 3 people

 7. kim skriver:

  De första tre meningarna i DN:s reportage är oerhört talande: ” Polisen räcker inte till när skjutningarna avlöser varandra i Malmö. Nu väcks krav på drastiska åtgärder. Allt fler förespråkar fredsförhandlingar mellan kriminella gäng för att få stopp på morden.”

  Jag antar att det betyder att några poliser och kanske ett par socialtanter ska sätta sig och prata med de olydiga unga männen, som egentligen är fina innerst inne. De har ju blivit offer för sin psykosociala situation och dessutom utsatta för strukturellt förtryck. Om de bara får känna att de blir sedda och att samhället förstår dem så kommer de säker att bli sams och sluta mörda.

  Gud bevare Sverige.

  Liked by 10 people

   • Anne-Hedvig skriver:

    Noen burde lese Robert Hares bøker om psykopater. Ikke alle kriminelle (tar her med etniske svensker) er psykopater, men en del er det. Siden disse hverken har empati, skyld eller skamfølelser (-kjensler), er tøff grensesetting det eneste som funker.
    Det finnes tester for å undersøke hvem som er hvem – blant annet Hares egen, anerkjente test.

    Gilla

  • acke5 skriver:

   Det är naturligtvis svenskarnas rasism som har drivit dem till vad de är.

   ”Det enda problemet är svenskarnas rasism” som både Paskalido och Täppas har sagt vid ett flertal tillfällen i Ring P1.

   Liked by 1 person

 8. Richard skriver:

  Ni får nog skynda att börja förstå vad som händer, och varför, om ni ska ha en chans. Annars kommer detta bara att accelerera och era barn och barnbarn kommer vara förlorade. Sen finns inte Sverige mer.

  Ni måste vakna upp ur hypnosen om ni ska ha en chans. I denna sena timme är det svårt nog ändå.

  Liked by 5 people

 9. Lars skriver:

  Tja, vid någon tidpunkt tar den starke mannen över.
  Han kommer nog i Sverige år 2018 heta Samlingsregering m+s kanske så tillträder han tidigare.
  Och det kommer krävas handfasta åtgärder, våld i stor mängd för att staten skall kunna återtaga sitt våldsmonopol.
  Och stödjande lagstiftning med saftiga straff och operativt effektiv rättssäkerhet.
  Tja, jag funderar mest över hur eliten kan låta förfallet av rättsstaten pågå. Inte förstå läget? Knappast.
  Troligtvis en effektiv metod för att skapa efterfrågan av en stark man.
  Allmogen föredrar lugn och ro framför demokrati.
  Tack för en seriös blogg med tillhörande TV.

  Liked by 1 person

  • Hovs_Hallar skriver:

   Tror du på allvar att en M+S regering skulle åstadkomma något??

   Båda partierna är en del av problemet.
   Hur skulle [problem] x 2 plötsligt mutera till en lösning?

   Nej, det enda som nu möjligen kunde rädda Sverige är en SD + M regering, där M får äran att utgöra stödparti för SD då SD är den större parten och den som styr upp det hela.

   Åkesson har en lågmäld men tuff framtoning och lång erfarenhet av att agera i politisk motvind.

   Liked by 7 people

   • Klimathotet skriver:

    SD är en ofrivillig(?) plog för betydligt mer radikala krafter. Vilka dessa krafter är blir beror på vilken av grupperna som har övertaget när samhället når brytpunkten. De flesta i det svenska politiska etablissemanget lutar åt en allians mellan radikal socialism och islam. En majoritet av medborgarna är emot. Är det i Tyskland eller Sverige som det händer först?

    Liked by 1 person

   • Lars skriver:

    Jag tror att en m+s regering kommer tvingas ge handlingskraft åt polisen annars kommer Sverige balkaniseras.
    Och staten förlorar partiellt kontrollen över vissa skatteintäkter.
    En m+s regering tvingas inte dela fördelarna med makten med SD vid val av koalitionsalternativet.
    SD konkurrerar om att få sitta vid köttgrytorna.
    Och glöm inte Bilderberg och Angenda 2030.

    Gilla

   • Hortensia skriver:

    Instämmer helt och fullt, Hovs-hallar! Den stor frågan är förstås, om det överhuvudtaget kommer att finnas ens en spillra kvar av det civiliserade svenska samhället, för Åkesson att samla ihop och försöka rädda åt eftervärlden hösten 2018?

    Liked by 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    KLIMATHOTET.

    I Tyskland tillåts Sharialag vinna alltmer terräng,
    då domstolarna är hukande o undfallande!

    När smäller det på allvar där?
    Att folket reser sig?

    Vi måste på Allah sätt stoppa Islamismens framväxt!
    M Omar m.fl. varnar oss ideligen,
    men når det ut till den breda allmänheten,
    med en press o Publish Service som vinklar o döljer!

    OM det växer fram mer radikala krafter på högerkanten,
    kan det enbart skyllas på den 7-ka oviljan att diskutera med SD.

    Ta Ert ansvar, vill man säga!

    Liked by 1 person

   • Anne-Hedvig skriver:

    Klimahotet –
    En kjent og aktet innvandrer i Norge – Walid al-Kubaisi – kaller ironisk disse mennesker for ‘islamovenstre’. Han er oppgitt over deres kulturmasochisme og ‘offervilje’ når det gjelder vestlig kultur.
    I motsetning til dem er han klar over farene ved politisk islam, han mener islam må reformeres, og har laget film om Muslimbrødrene (den ligger nå på nettet, google gjerne).

    Walid al-K. er en innvandrer som i klartekst sier: ”Jeg elsker Norge og friheten her!”

    Gilla

 10. BjoernS skriver:

  Jag är så hjärtligt trött på svenska politiker dom alltid undflyr problemen. Situationen i Malmö är precis som du beskriver, plus att det nu är 12 mord och att polisen inte förmår utreda. Järvafältet utanför Stockholm är också laglöst land. I morgonens SvD stod det om kravaller i Göteborg med stenkastning och knallskott mot polisen. Anledningen ska ha varit att för många ville komma in till någon festlighet kring vaccinering mot livmoderhalscancer. Precis en sådan tillställning där normalt folk brukar ha med sig knallskott och göra upplopp för att man inte kommer in, inte sant!? Självfallet greps ingen.
  Och i moskéerna predikas segregation…
  Polisen måste fördubblas och nolltolerans införas. Ja, det kostar och det blir ett hårdare samhälle men alternativet är värre. Det är konsekvensen av en systematisk vanvård under en lång tid av statens kärnuppgifter. Jag antar att man aktivt har förtigit och blundat för de växande problemen bl.a för att man inte velat gynna SD. Tag pengarna från aktivisterna på migrationsverket. Ygeman måste genast sparka Eliasson som nu senast idiotförklarat sina egna poliser i SvD. Karln är en vandrande katastrof. Varför inte återinsätta Björn Eriksson medan man bygger upp en helt ny polisledning?

  Ursäkta harangen ovan men jag blir så arg över denna misskötsel av vårt land.

  Liked by 7 people

 11. Stefan Eriksson skriver:

  Vi upplever väl här hur intentionerna om EUs fria handel och rörlighet över nationsgränserna blommar ut i all sin prakt. Vapen och narkotika flödar fritt över gränserna, allt i enlighet med fattade beslut. Överraskningen har uteblivit. Det våld som drabbar Malmö har lätt kunnat förutsägas. Det är bara att ta sig en titt i de regioner av världen där de skjutglada har sin verkliga hemvist. Läget att ”förhandla” fram en återhållsamhet med våldsutövande, har passerats för länge sedan. Undantagstillstånd med utegångsförbud och en snabb handläggning om återförvisande till ”hemlandet”, är förmodligen det som skulle kunna ”kyla av” läget.
  Vi kommer att landa vid det beslutet i alla fall om inget görs för att förbättra förutsättningarna för ”lagens väktare”.

  Liked by 1 person

 12. kaphorn57 skriver:

  Hej

  ”Nu väcks krav på drastiska åtgärder. Allt fler förespråkar fredsförhandlingar mellan kriminella gäng för att få stopp på morden.”

  Tolkar jag det rätt, så anser skribenten att ”fredsförhandlingar” är drastiska beslut?

  Patrik, tyvärr så tror jag samma angående våldet och hoppas att vi båda har fel…

  Gilla

 13. Hans Kindstrand skriver:

  Machiavelli har en mycket passande liknelse. Tvinsoten, säger han, är till en början mycket svår att upptäcka, men då lätt att kurera. Mot slutet av sjukdomsförloppet är tvinsoten mycket lätt att diagnostisera, men då är någon bot inte längre möjlig.

  Liked by 1 person

 14. Jobb viktigt skriver:

  Om svensk ekonomi
  BNP 2015 + 4 procent
  BNP 2016 + 3 procent

  I AVSIKT ATT att långsiktigt minska brottligheten är att öka chansen till goda jobb för kommande generationer.

  OM DET VORE möjligt: Politikerna borde gemensamt komma överens om en bra plan i avsikt minska brottligheten.

  En 10 – 15 års plan.

  Gilla

  • Hovs_Hallar skriver:

   BNP per capita står stilla, då folkökningen mest består av bidragstagare.

   Välkommen med konkreta förslag på hur analfabeter ska sättas i arbete i ett högteknologiskt samhälle.

   Liked by 1 person

  • PG Eriksson skriver:

   Dumheter, svensk BNP på 3-4% beror nästan uteslutande på att landet har den största kreditexpansionen i historien.

   Det är skrattretande att ta begreppet ”BNP tillväxt” på allvar när befolkningen växer i global rekordtakt till nollräntor, minskad industriproduktion, kreditexpansion och massiva skattehöjningar.

   Gilla

 15. Stefan Sewall skriver:

  Samtidigt förbjuds övervakningskameror i Rinkeby. Hur är det möjligt? Hur kan myndigheter aktivt vilja motarbeta en av de få möjligheter som finns att identifiera och få fast mördare och mordbrännare och våldtäktsmän i dessa krigszoner? Inga poliser finns på plats i nattens mörker i förorterna. Enda chansen att göra något åt våldet är extensiv kameraövervakning, men det enda självklara verktyget stoppas!!!!!!!!

  Varje bilbrand är en mordbrand. Hur kan brottsrubriceringen vara skadegörelse? I bilar finns ibland människor, antingen sovande eller ibland någon som blivit sjuk, eller ett barn, eller en hund. Själv har jag sovit i bil någon gång i ungdomen i brist på hotellpengar. Bilbränder sprids ofta till hus. -Mycket farligt och ingen oskyldig skadegörelse, utan oerhört allvarligt.

  HD-Kameror borde finnas överallt, överallt, överallt, som i London för att få fast bilbrännare och dödsskyttar. Bilbränder är för 13-14 åringar början på kriminella karriärer. I London är varenda gathörn övervakat och massor av våldsbrott klaras upp med hjälp av dem. Mycket tryggare gator med kameror. Alla vet att de blir filmade av kamerorna som vakter sitter och ser live-bilderna från. Genast blir våldsverkarna jagade och efterspanade.

  Man måste också ha många fler poliser. Kanske 10-20 gånger fler under sådana omständigheter som nu uppstått. I centrala Chicago finns för varje uniformerad polis 10 st civila. Troligen likadant på Manhattan och i Las Vegas bl.a. Absolut nolltolerans har fått bort kriminaliteten i dessa centra.

  Liked by 5 people

 16. OM PARTIPOLITISKT ENGAGEMANG skriver:

  TILL DEM SOM ej ar partipolitiskt aktiva:
  Varför är inte ett engagemang i något av de politiska partierna ?

  Gilla

  • Hasse skriver:

   -OM PARTIPOLITISKT ENG…………….
   Du kan inte mena på fullaste allvar att ett engagemang i existerade riksdagspartier skulle vara en lösning på något över huvud taget.

   Tycker du inte att de haft chansen att göra något åt de allvarliga missförhållanden som råder i landet?

   Passivitet, handlingsförlamning och inte minst förnekelse av de verkliga förhållandena kännetecknar både regering och riksdag. (det är möjligt att du skrivet din kommentar i ironiskt syfte, jag ber då om ursäkt för min tröga fattningsförmåga)

   Nej, googla på MED och läs vilka lösningar som föreslås!

   Liked by 2 people

  • Hovs_Hallar skriver:

   Alla partier utom SD (+MED, som folk knappt ens hört talas om) utgör en del av problemet. Deras makt ska tas ifrån dem med hjälp av valsedeln — det enda vi har att säga till om på demokratisk väg.

   Liked by 2 people

   • Hasse skriver:

    -HOVS_HALLAR
    Korrekt om MED, fortfarande ganska okända, men hjälp till att sprida kunskapen om dem. (De vill bland annat ha en konstitionsdomstol och ett återinförande av tjänstemannaansvaret, bara det du, inte illa)

    Gilla

 17. Johan skriver:

  Det är nu 20 år sedan Samuel Huntington publicerade ”The Clash of Civilizations”…Få höll med, inga från vänstern i alla fall…Han fick rätt. Särskilt betonade han den kommande konflikten med ISLAM… Detta förutspådde han för 20 år sedan…Inte är det på väg att bli bättre…Sämre blir det, i en rasande fart…
  När ska vi lära oss? Kulturer ändrar sig ytterst långsamt…Ibland tar dom som i islams fall åtskilliga steg tillbaka…
  Lås dörren. Någon annan lösning ser jag inte.

  Liked by 2 people

 18. Greta skriver:

  Nuvarande partier är inte kapabla att förstå allvaret eller hur Sverige kommer att bli om detta får fortsätta. Det enda människor förstår, av den här sorten, är hårda tag. Polisen har våldsmonopol och deras skyldighet är att försvara skötsamma medborgare, ta fast brottslingar och domstolarna skall snabbt, döma dem. Utvisa dem som kan utvisas.

  Det känns som samtliga partier förutom SD är genomsyrat av ”allas lika värde”, detta till den milda grad att de inte kan se verkligheten.

  Myndigheter såsom socialstyrelsen, Migrationsverket, rättsväsendet är genomsyrat av detta och de fokuserar på allas rättigheter, inte på sina kärnområden och tror inte att det finns ”onda människor”.

  Regeringen pratar om kvinnors rättigheter men tar inte på allvar tag i våldtäkterna som ökat katastrofalt, de tar in skatt från folket tIll välfärden men lägger, lånar pengar, till att ta emot tusentals människor från tredje värden som inte är Sveriges ansvar. Man har tappat allt sunt förnuft och föraktar skattebetalarna. Jag skulle vilja säga att de styrande stjäl våra pengar och vi får inte protestera för då är vi rasister. De styrande har tolkningsföreträde av vad detta är. SD får inte ens gå på Nobelfesten eller någon annan restaurang heller för den delen, då de portas därifrån. De är ett demokratiskt, inröstat parti i vår riksdag. De skall behandlas därefter.

  Allas lika värde, ja just det. Det beror på det.

  Att Sverige ändå fungerar beror på alla skötsamma människor som går till jobbet varje dag. Men vad skull hända om alla struntade i det en dag. Samhället skulle rasa.

  Liked by 2 people

  • kim skriver:

   Jag läste någonstans (minns nu ej var) att ur demografisk synvinkel ligger Malmö 20 år före övriga landet. Det vi ser i Malmö idag är alltså Sveriges framtid. Om 20 år behövs en mur runt Sverige..

   Gilla

 19. Göran Fredriksson skriver:

  Idén, att polisen i Sverige skall förhandla med de kriminella gängen, uppkom när Colombias president fick Nobels fredspris för motsvarande åtgärd.

  USAs president fick Nobels fredspris redan på den grunden att den norska nobelkommittén drömde om att han skulle bli en fredspresident. Så kan det gå när ledamöterna inte orkar hålla sig vakna på sammanträdena.

  Liked by 1 person

 20. Mikael Steinwall skriver:

  Och det kommer mera….Enligt Migrationsverkets senaste uppdatering har närmare 27 000 asylansökningar lämnats in i år. Med tanke på alla ”utmaningar”, från brottsligheten till bostadsbristen, är det förvånande att inget Riksdagsparti ens vågar diskutera om det inte är läge att stänga gränserna helt nu.
  Var det inte det Batra syftade på när hon pratade om ”flyktingpaus”?

  Gilla

 21. Leo Kramár skriver:

  Kan den höga kriminaliteten i Malmö ha något samband med demografin? Malmöpolitiker har i alla år hyllat mångfalden och i dag har 42% av Malmöbor invandrarbakgrund.
  Enligt kriminologiprofessor Jerzy Sarneckis undersökningar är invandrares brottslighet ca 2,5 gånger större än de inföddas och invandrare är särskilt kraftigt överrepresenterade vad gäller våldsbrotten. Det bekymmersamma är, menar Sarnecki, att det är andra generationens invandrare som är extra starkt brottsbelastade.
  Om Sarneckis forskning stämmer är det logiskt att brottsligheten i Malmö – och i andra invandrartäta områden – måste vara högre än på andra orter.

  Liked by 1 person

 22. Kristoffer skriver:

  Så vad är hårdare tag egentligen? I Ryssland kunde en ”misstänkt” förr, 90-talet, sitta häktad i 90 dagar utan rättegång och advokat.Efter värnplikt på 3-4 år kunde man fortsätta i OMON, inrikesdepartementets trupper, med ”utökade befogenheter”.
  I Sverige har vi dialogpolis och ett genuscertifierat försvar.
  Man kan ställa sig fråga vilket parti som skulle driva igenom något dylikt i riksdagen i varje fall innan medborgargarden och miliser står som regn i backen?

  Liked by 1 person

 23. Nils Dacke skriver:

  Tyvärr tror jag risken uppenbar för ett politrukuppror inom statliga och kommunala myndigheter när en regering tillträder som vill ta itu med dessa kriminella gäng. Dessa myndigheter är numera fullproppade med godhetsknarkare, vänstermuppar och radikalfeminister som inte förstår vem som betalar deras löner. Förmodligen kommer det att krävas en utrensning inom dessa organisationer av gigantiska mått.

  Liked by 1 person

 24. Sixten Johansson skriver:

  Om ni verkligen vill förstå och orkar ta in det som händer i västländerna – med Sverige i spetsen – gå till morklaggning.wordpress.com och läs Karl-Olov Arnstbergs text från 26 nov: ”En teori om politisk korrekthet”. (Kompletteras av ”Media” från 12 nov och ”Vetenskaplig bankrutt” från 7 dec, men den förstnämnda texten är central). Arnstberg gör en briljant tolkning av Bruce Charltons bok ”Thought Prison”. Den finns tillgänglig på nätet, i pappersformat 137 glest skrivna sidor, bara drygt 20 000 ord. Om ni läser ”Thought Prison”, så ser ni utvecklingen glasklart och kan planera och välja utifrån det.

  Boken skrevs 2011, men ytterst sakligt och logiskt beskriver den precis det absurda tänkande som vi har kunnat se blomma ut i Sverige de två senaste åren! Jag hade under dessa två år famlat mig fram mot liknande slutsatser och resonerat kring detta här på DGS, men Bruce Charltons analys visade sig vara så framsynt, heltäckande och sannolik, att synskärpan är i klass med George Orwells och Aldous Huxleys.

  Summariskt är Bruce Charltons slutsats att den västliga civilisationen och demokratin inte går att rädda. Den har en inbyggd instabilitet och inlemmar i sig nya självdestruktiva element i allt snabbare takt. En konservativ politisk rörelse kan bara bromsa sönderfallet och individer kan lättare rädda sig själva om de förstår hur PK-tänkandet fungerar. Det enda som kan motstå det abstrakta, totalitära, likriktande, kulturförstörande, nihilistiskt destruktiva PK är ortodoxa religioner. PK-tänkandet kan helt enkelt inte förstå dem och bara negligerar eller urskuldar religiöst grundat handlande. Bruce Charlton bedömer att en brutal fascistisk motståndsrörelse möjligen kan växa fram. Men i dagens Sverige kan jag inte se några politiska, polisiära eller militära aktörer, som kan mobilisera enighet och styrka nog för att kunna styra landet och bemästra PK-motståndet. Ändå kan jag inte tänka mig att ge upp. Vägar kan byggas även över bottenlösa myrar.

  Gilla

  • Gösta Svensson skriver:

   @Sixten Johansson

   Citat
   ”Bruce Charlton bedömer att en brutal fascistisk motståndsrörelse möjligen kan växa fram. Men i dagens Sverige kan jag inte se några politiska, polisiära eller militära aktörer, som kan mobilisera enighet och styrka nog för att kunna styra landet och bemästra PK-motståndet.”

   Jag kan tänka mig att många muslimska företrädare bidar sin tid och mer än gärna kommer att träda fram och ”rädda” oss när kollapsen blir total. De har en färdig brutal ideologi, och kan förmodligen lättare vinna respekt bland alla de muslimer som står för den samhällsomstörtande brottsligheten i Sverige.

   När den tiden kommer hoppas jag själv att det finns möjligheter att skapa en enande på svensk nationalism vilande kraft som svar. Det som händer sedan kommer att avgöra om mina barn skall vara herrar eller hunsade i landet som de hade rätten att ärva.

   Gilla

 25. 77711n skriver:

  Stoppa islamiseringen, bl a bidrag till moskéer o andra religiösa skapelser, ge polisen bättre redskap, ungdomsvårdskolor och uppfostringsanstalter till alla som inte sköter sig, få ut alla de invandrarkvinnor i förorterna i arbete; de kan inte ens språket i det land de levt i (på bidrag) under flera decennier. Skärp lagstiftningen så att personer som begått brott inte återvänder till gatan. Vårt samhälle är över huvud taget inte anpassat till det klientel som sedan mitten av 70-talet invandrat.

  Gilla

 26. Nessa skriver:

  När blev ”föräldraansvar” omodernt? Eller har det något att göra med kulturell bakgrund, trots allt? Jag menar från det politiska hållet, det s k anti-rasistiska. Man relativiserar och tittar bort istället för att markera kraftigt och söka efter ansvar. Man letar detta ansvar hos myndigheter. När det är hemma runt köksbordet, i familjehemmet det börjar. Där värderingar och attityder planteras, tillförs näring och växer. Är det inte egentligen ganska enkelt? Kan man hålla stenkoll på sina döttrar kanske man borde kunna hålla stenkoll på sina söner? Om man bara ville. Det finns en närmast imperialistisk syn – från de kära anti-rasisterna – att man inte ska ”skuldbelägga”, ”stigmatisera”, ”peka ut”, alternativt vara drabbad av ”fobi”. Det har landat i att man har placerat dessa individer (mördare, knarklangare och andra kriminella invandrare eller 2a-generationsinvandrare från en viss kulturbakgrund) de facto över lagen, eller är det under lagen? Man klappar dem på huvudet. Själv tycker jag det är sanslöst rasistiskt att se dessa individer som svaga offer. De är lika starka som du och jag, och har, förstås, samma ansvar för sina egna handlingar. Dessa individer kränker sina grannar (varav de närmaste ofta är invandrare från olika bakgrunder), sina medmänniskor, hela Sverige.

  Istället avpolleterar man personer med invandrarbakgrund (från samtliga kulturella bakgrunder) som har blivit värdiga samhällsmedborgare och som gör ett riktigt bra jobb. Ta Azin, som resolut plockade ut en våldsam elev från ett klassrum – nu avskedad. Istället borde man anställa 10x Azins på varenda skola med många stökiga manliga elever från en viss bakgrund (ja, jag är ledsen, men detta gäller inte invandrare i allmänhet). Då kanske de skulle växa upp med en motpol till den förödande blandning av denna kulturellt betingade låt-gå-mentalitet vad gäller söner, och den svenska, politiska curlingmamma-mentaliteten.

  Nessa

  Gilla

 27. Gösta Svensson skriver:

  Jag bor själva i Malmö, och jag kan naturligtvis inte veta säkert bara utifrån mina privata upplevelser, men jag tror att vi står inför en medelklassflykt från staden. Malmö har redan en svag skattekraft och stort bidragsberoende bland stora delar av befolkningen. Om den viktiga skattebetalande medelklassen flyr, innebär detta att Malmö går än djupare ned i den depression man till stora delar befinner sig i.

  Detta gör ju inte saken bättre:

  http://www.di.se/artiklar/2016/5/20/ekonomiskt-stalbad-vantar-malmo/

  Gilla

 28. STARK SVENSK EKONOMI skriver:

  FAKTA OM SVERIGE JUST NU

  BNP 2015 + 4 procent
  BNP 2016 + 3 procent

  PROGNOS 2017 + 2,5 procent

  Roligare med ekonomisk tillbakagång ?
  Naturligtvis inte.

  Dessa siffror gör mig på gott humör.

  Svensk ekonomi bland dem starkaste i Europa.
  Inflationen under 2 proc, enligt prognos fram till 2022.

  ANG BROTTSLIGHETEN

  Politikerna borde gemensamt komma överens om plan i avsikt minska brottligheten.
  En 10 – 15 års plan.

  Särskilt är det av vikt att skapa goda villkor för den unga generationen.

  Gilla

  • Nessa skriver:

   Du får allt räkna om dina siffror till BNP per capita. Att BNP räknat separat går upp är inte så märkligt med en stor befolkningsökning som direkt spenderar t ex välfärdstjänster. Per capita ger däremot en bild av hur detta påverkar varje individs ”tillväxt”. Jag är rädd att du kommer komma fram till minussiffror om du jämför med det senaste decenniet.

   Gilla

  • kim skriver:

   Bäste Stark Svensk Ekonomi, om man lånar pengar och pumpar in dem i offentlig sektor så ökar BNP. Betyder det att Sverige har en stark ekonomi? Betänk sedan att ca 200 000 människor bor i Sverige i väntan på uppehållstillstånd. Ta med dessa när du räknar ut BNP/capita, så inser du att vi inte har någon tillväxt.

   Gilla

  • Hasse skriver:

   -STARK SV……………

   Just precis, och jag ber att få hänvisa till min kommentar tidigare idag, se nedan

   ”Du kan inte mena på fullaste allvar att ett engagemang i existerade riksdagspartier skulle vara en lösning på något över huvud taget.

   Tycker du inte att de haft chansen att göra något åt de allvarliga missförhållanden som råder i landet?

   Passivitet, handlingsförlamning och inte minst förnekelse av de verkliga förhållandena kännetecknar både regering och riksdag. (det är möjligt att du skrivet din kommentar i ironiskt syfte, jag ber då om ursäkt för min tröga fattningsförmåga)

   Nej, googla på MED och läs vilka lösningar som föreslås!”

   Gilla

 29. GOD ORGANISATION. skriver:

  Framgång bygger på god organisation.

  För att få gehör för sina åsikter går ju allt lättare om det finns en god organisation, något som arbetarrörelsen insåg mycket tidigt.

  Gilla

 30. Erling skriver:

  Krönikörer och kommentatorer lyfter upp,
  påpekar och belyser tokerier dag efter dag i värt land.
  Likväl fortsätter de! Och man behöver väl inte betraktas som rättshaverist för att anse att alla gränser är sprängda för länge sen?
  Mottot tycks vara: ju stolligare desto bättre!

  I förtvivlan viskar jag: Herre, förbarma Dig!!

  Gilla

 31. Lasse Forss skriver:

  Det är ju in sanning välgörande och överraskande att DN har en angelägen artikel och inte något som skapats av pk-maffian, höll jag på att skriva.
  Några enkla frågor: Hur länge har Dan Eliasson varit rikspolischef? Hur har utvecklingen av Sveriges polisväsende varit sedan hans entré? Har vi råd att ha honom kvar en enda minut längre? Är inte Ygeman skyldig befolkningen ett resolut ingripande? Måste vi vänta i ytterligare 2 år innan någon reagerar? Vad kostar det i pengar och lidande?

  Gilla

 32. Ozzie skriver:

  Försöken att ”medla” mellan polis och kriminella i no-go-zoner har försökts i Tyskland. Från Gatestone institutet hemsida den 9:e november:

  Högt uppsatta tjänstemän vid Gelsenkirchens polis höll nyligen ett hemligt möte med representanter från tre arabiska klaner i ett försök att ”kultivera en samhällsfred mellan tyskar och libaneser”. Enligt en polisrapport om mötet som läcktes till lokal media informerade klanerna polischefen Ralf Feldmann att ”polisen kan inte vinna kriget mot libaneserna eftersom vi är fler”. Klanmedlemmarna lade till: ”Detta gäller för hela Gelsenkirchen om vi så önskar”.

  När Feldmann svarade att han skulle skicka ut polisförstärkning för att avbryta deras illegala aktiviteter skrattade klanmedlemmarna honom rakt upp i ansiktet och sade att ”regeringen har inte tillräckligt mycket pengar för att gruppera så många poliser som krävs för att konfrontera libaneserna”. Enligt polisrapporten bör tyska myndigheten inte ha några illusioner om den faktiska maktbalansen: ”Polisstyrkan skulle bli besegrad”.

  Gilla

 33. MartinA skriver:

  Syrien är inget inbördeskrig, det är utländskt sponsrade islamister som för krig mot Syriens regering och Syriens folk.

  Vad gäller invandrargäng så kan polisen inget göra. Därför att invandrarna inte är en del av samma samhälle som polisen representerar. Och polisen saknar politisk uppbackning.

  Liked by 1 person

 34. Folke Lidén skriver:

  Jag tror också att lösningen på problemen är ett kompromisslöst våld, likande det som utspelades i USA under förra seklet. Det kommer aldrig att inträffa.
  I ett avseende ger jag de kriminella utlänningsgängen rätt. Föraktet för den Svenska svagheten.
  I ett reportage som sändes för en tid sedan kallas polismannen pajas.
  Jag kan inte annat än ge den osympatiske och kriminelle mannen rätt.
  Poliser som accepterar oförskämdheter, stenkastning och åverkan på polisbilar är ju just det – Pajasar.

  Gilla

 35. Stig Fölhammar skriver:

  Jodå, så är det, men vad göra åt saken? Jag föreslår att polisväsendet åter delas upp på ungefär det sätt som det såg ut före förstatligandet 1965. Större delen får kommunerna ansvar för – låt oss säga 75% av de resurser som staten idag lägger på polisväsendet och resterande delen (25%) stannar som en nationell styrka. Före 1965 fanns det en ”riksmordkommission” och låt den nationella enheten återfå detta namn men ge den lite vidare uppgifter. Låt därefter de kommuner som så önskar få skjuta till mer pengar och öka polisens resurser med det belopp som kommunledningen anser sig vilja anslå. Då skulle vi få en fråga av betydelse att ta ställning till i kommunalvalen, vilket skulle göra dessa betydligt mer intressanta. Sverige är ett av få länder i Europa som endast har ett polisväsende på en nivå – den nationella. I Spanien finns exempelvis tre olika nivåer.
  Polisutbildningen bör självfallet vara kvar i statens regi men delvis utlokaliseras till Göteborg, Malmö och kanske till Luleå, Umeå eller Örebro.

  Gilla

 36. Anders F skriver:

  Det är en ganska naturlig sanktionskedja från rättskipningens fotsoldater som behövs: Åthutning, gripande o förhör med fotografering och topsning (möjligen jourdomstol och böter/samhällstjänst/fotboja/fängelse),batong, pepparsprej, elpistol, varningskott, verkanseld och till slut rent militärt övervåld med total insamling av alla vittnen/anhöriga (med internering tills de berättar vad de vet). Bidragsreducering och (hot om) utvisning är också metoder, förstås. Pass, ID, körkort, vapenlicens och fordon beslagtas där detta är lämpligt. Bara det är lika för alla och mycket begripligt. Ingen brottsling ska kunna s a s snacka sig igenom en domstol. Behöver jag påpeka att fängelsevistelse ska vara med av vatten och bröd. De ska vidare få en sammanställning på vad de kostar samhället = skattekollektivet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.