Det fria läsandet

LB juli 16

Lennart Bengtsson

Dagens svenska bibliotek har naturligtvis som allt i vår tid ändrats och kanske inte i alla avseenden till det bättre. Det har blivit allt vanligare att rensa ut farliga böcker. Farliga böcker är inte desamma som på 1940-talet, då farliga böcker handlade om sex och samlevnad. För ett läshungrigt barn som växte upp i miljö där böcker inte var högsta prioritet blev skolan med sitt barnbibliotek Saga en tillgång – liksom stadens stadsbibliotek när man blev stor nog och fick låna själv. Regeln var tre böcker åt gången och första dagen i stadsbiblioteket blev det för mig två besök. Jag skakade av iver att hitta en vrå i min mormors lägenhet som låg nära och där jag kunde läsa ostört.

Vad var det som var så lockande med läsningen? Det var ett fönster in i en annan värld med äventyr och spänning och där bokens hjältar gjorde det omöjliga. Där fanns en kapten Nemo med sin fantastiska ubåt, där utforskades rymden och där besegrade bokens hjältar som Jonas Fjeld tillsammans med sin vän, det tekniska geniet Illmaro Erko, alla bedrövliga och hemska skurkar. Det fann en värld utanför Sverige där mycket var annorlunda med fantastiska vetenskapliga och tekniska framsteg som fick Jules Vernes berättelser att bli trovärdiga. I en del böcker kunde man finna knepiga matematiska problem som var betydligt roligare och fantasieggande än skolans tradiga räkneuppgifter.

Till slut blev jag god vän med den trevliga bibliotekarien som såg till att förse mig med alltmer böcker att läsa. Mina jordnära närmaste var förstås bekymrade över mitt voluminösa läsande men var ändå överseende så länge jag hjälpte till hemma, sprang ärenden och inte misskötte skolan.

Hur skulle det vara att växa upp idag som en nyfiken och frågvis 11-åring? Säkert skulle en skolkonsulent bekymra sig för att jag inte sportade tillräckligt eller att jag kanske läste böcker som var olämpliga. Kanske man skulle finna dolda ADHD-symtom?

I mina böcker var förstås männen hjältar men det fanns även spännande kvinnor som gav sitt liv åt vetenskapen. Hjältarna var förstås vita européer eller amerikaner och säkert är idag dessa böcker utrensade från biblioteken eller försedda med varningstext ungefär som sexupplysningen på 1940-talet. Inte ens Ture Sventons böcker får väl läsas längre för att inte tala om Tintin. Albert Engströms gubbar är säkert totalförbjudna då det inte går för sig att skratta åt militärer, fula kärringar eller judiska bankirer. En annan möjlighet som är på modet är att skriva om äldre böcker som min barndomsgranne Jan Lööfs roliga barnböcker som förlagen vill göra mer politiskt korrekta för att passa vår tid. Med dagens digitala teknik är detta en barnsak och det är inte längre nödvändigt att ha encyklopedierna i ett slags lösbladssystem som i Sovjet, där historien fick skrivas om så snart en politruk föll i onåd.

Att lägga historien tillrätta verkar vara extra tilltalande för dagens nihilistiska nytänkande där idéer och föreställningar måste infogas i ett tillrättalagt historiskt och politiskt sammanhang. Nyligen täckte kvinnliga filosofistuderande i Uppsala över porträtten av manliga filosofer med bilder av mer lämpliga kvinnliga sådana. Vilka kvinnor som fick ersätta Kant och Schopenhauer har jag inte lyckats få reda på.

Den svenska Lucian blev i jämlikhetens nya värld plötsligt en liten svart pojke i Åhléns skyltfönster med förväntat resultat i de sociala medierna. Utan tankereda och sunt förnuft kan man i stort sett få för sig vad som helst. Ena dagen kan man vara kvinna, andra dagen en sjuårig pojke. Ingenting är omöjligt i vår fantastiska nya värld! Men tänk om man säger eller skriver något olämpligt om islam som exempelvis Salman Rushdie gjorde. Då kan det verkligen börja osa katt och man kan drabbas av en fatwa, bli av med huvudet eller flyga i luften med en jäkla smäll. Där får nog studenterna på Södertörns högskola börja se upp.

21 reaktioner på ”Det fria läsandet

 1. Matts Ekman skriver:

  Intressant att vi har en revisionism och kulturrevolution som märkligt nog onte är påtvingad som den i Maos Kina!!! Hir har vi landat i detta – är det av lättja eller flathet som det får pågå?

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_Hallar skriver:

   Maos kulturrevolution var visserligen initierad uppifrån men fick snabbt en snöbollseffekt.

   Människan verkar ha en inbyggd programmering att gå med i extrema massrörelser där man kan känna sig som en del av något stort, mäktigt — och politiskt korrekt!

   I Kina fick man till sist kalla in militären för att slå ner en kulturrevolution som övergått i allmänt kaos och anarki, med olika fraktioner som bekämpade varandra med militära vapen.

   Här i Sverige har politiskt korrekt patos bara ibland tenderat att övergå i fysiskt våld –men den skada PK-sekten redan ställt till med genom massimporten av miljoner o-integrerbara muslimer från MENA-länderna är troligen omöjlig att någonsin reparera.

   Gillad av 4 personer

 2. gmiksche skriver:

  Det står faktiskt i artikeln från UNT att bl a Simone de Beauvoir, Hanna Arendt och Mary Wollstonecraft fått ersätta herrarna, som dock inte var Kant och Schopenhauer utan f d professorer på institutionen. En idyllisk bild av den svenska akademiska galenskapen. Flickorna som satt upp porträtten borde jobba som kassörer på Ica eller COOP. Det skulle säkert bredda deras horisont och få dem att filosofera på riktigt.

  Gillad av 1 person

 3. BjoernS skriver:

  Det har gått mode i att provocera genom att ge sig på symboler eller budskap som man inte håller med om. Viljan att se en gammal bok som ett tidsdokument finns inte och det bidrar till en fördumningen. Läser man t.ex Aghata Christies tidiga böcker så möter vi en engelsk överklassvärld med cocktails och tjänstefolk. En annan tid. Ska tjänstefolket tas bort för att det är ”ojämlikt” eller ska kanske det infogas skrivningar som ger ett HBTQ- eller genusperspektiv? Självklart inte, böckerna ska vara som de är och tas för vad de är, och inget annat.
  Häromveckan var det bibelläsning ur ett HBTQ-perspektiv på morgonandakten i P1. Nu vill jag höra Koranen läsas på samma sätt.
  En tröst i mörkret var Diskrimineringsombudsmannens remissvar på regeringens kvoteringsförslag till styrelser i börsföretag. DO såg problem med förslaget, hur kan man granska kvoteringar om man inte vet med vilket kön styrelseledamöterna identifierar sig? Det ska bli intressant att se vad regeringen svarar på det!

  Gillad av 5 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vi väntar med största intresse på en HBTQ certifiering av Koranen,
   och inte minst de svenska Moskéerna!

   Att män o kvinnor får gå in i samma ingång)
   Här har genuspedagogerna lite att göra…

   Gilla

 4. Johan skriver:

  SJW – Social Justice Warriors är ett känt begrepp i USA… Youtube har ett otal sanslösa klipp med politiskt korrekta galningar…SJW på svenska…Vet ej…PK? PC på engelska…Vi har väl inget begrepp eftersom hela MSM är SJW… Sverige idag…Suck…

  Gilla

 5. Johan skriver:

  Tillägg till min tidigare kommentar…SJW-rörelsen i USA bidrog starkt till att Trump vann valet…Folk är trötta på vansinnet sprunget ur dagens vänster…Det jag frågar mig idag är…Vilka nya galna idéer är de kapabla att uppfinna? Vad blir nästa bisarra teori? Vem är nästa offer? Diskrimineringen av vänsterhänta…Det är bara en tidsfråga.
  Kom med förslag…kan bli riktigt skoj…

  Gillad av 1 person

  • Vafalls! skriver:

   Nej du har fel, läs i dagens SvD, JanErik vet, det var i områden med drogmissbrukare och höga självmordstal som det gick bra för Trump får vi veta, konstigt, jag trodde att NY, Washington DC, LA och andra storstäder på östkusten var för Hillary, har de inte drogproblem där…? Nå fler djupa analyser är att vänta. Det kanske håller på ända till nästa val som kanske Trump vinner igen…?

   Gilla

   • Bo Divander skriver:

    Vänta först och se om Donald Trump blir kvar i Vita huset mandatperioden ut? Hans väljare kan efterhand komma att bli ganska besvikna, det framgår nämligen av ministerlistan att de flesta i den tillträdande administrationen antingen är proffspolitiker eller företagschefer. Var det sådana personer till ministrar, som arbetslösa stålarbetare hade önskat sig? Tveksamt.

    Gilla

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Allah försök till Islamkritik är ett stort no no!

  Det vet väl varenda student/lärare på högskolenivå!
  Man får ej kränka våra gäster…
  De kan ju bli skogstokiga!

  Vem vill ha det som Lars Vilks?

  Gillad av 3 personer

 7. Richard skriver:

  Ja, hjärntvätten har gått så långt att det antagligen är försent. Men om tillräckligt många kan ta sig ur hypnosen och identifiera hypnotisören så har ni en chans. Men det är bråttom.

  Gillad av 4 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Alle folk med ADHD er ikke crazy! Vi er like forskjellige (også politisk) som andre personer. Dessuten har den nevrologiske tilstanden ulike ytringsformer (hyperaktiv, mer ADD osv.) I hvor stor grad man preges, varierer selvsagt også. En god del klarer seg bra i samfunnet.

   Gilla

   • Marie-Louise skriver:

    Eftersom Lennart Bengtsson skriver:

    Hur skulle det vara att växa upp idag som en nyfiken och frågvis 11-åring? Säkert skulle en skolkonsulent bekymra sig för att jag inte sportade tillräckligt eller att jag kanske läste böcker som var olämpliga. Kanske man skulle finna dolda ADHD-symtom?

    Gilla

 8. Greta skriver:

  Behållningen med författare som levt i andra tider och skrivit böcker om sin samtid, utifrån sitt perspektiv, är ju att de är tidsdokument. Man kan lära av historien då vi inte står så långt ifrån den som vi tror. Människor är alltid människor. I vissa tider är vissa ide’ er rätt och människor accepterar dem. Man kan inte gå in med 2016 års idéer, vilket anses som sanning nu, och göra om i böcker som skrevs förr. Man måste ju kunna läsa dem och förstå att det var så tiden var då.

  Gillad av 2 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Ja, nettopp!
   Jeg arbeidet på Riksarkivet (det norske), og det var særdeles spennende å leve seg inn i de forskjellige tiders kultur og tenkemåte via dokumentene.
   Siden kan man jo supplere med litt idéhistorie også.

   Å tro på alvor at nåtidens PK-tanker er de eneste vettuge tenkt de siste to tusen år, og å ville sensurere bort andres synspunkter som ikke ‘passer’ nå, er toppen av hybris! Har noe Taliban-aktig over seg….

   Gilla

 9. oppti skriver:

  På ditt specialområde klimatet håller nya administrationen i USA på att rensa i den offentliga apparaten. En rensning som kanske slår pendeln alltför lång ut åt andra hållet.
  Så blir det lätt när kinetiska energin laddats upp när den dragits till sin ytterlighet.

  Gillad av 2 personer

 10. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  Min ödmjuka undran blir onekligen huruvida det existerar någon god och uppbygglig modern svensk litteratur av i dag. Det i alla avseenden fördummande flödet av lättillgänglig Konsumlitteraur, feminazisternas intersektionalitetsalster – detta uttryck för ett slags cerebral pares med sinne för nya könskonstruktioner, och kulturmarxismens diskbänksrealism med sin utpräglade eroticism och övriga osköna detaljer, betackar man sig för. Som den moraliska upprustningens oförtröttliga kondottiär man anser sig vara, kan svaret på spörsmålet bara bli: NEJ!
  Andreas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.