HITTAT PÅ NÄTET: Den goda fen i Askungen blir en ”könlös” svart man

Filmmusikalen ”Cinderella”, med den svenska titeln, ”Berättelsen om Askungen”, har premiär på streamingtjänsten Amazon Prime Video idag den 3 september.

Filmen bygger på den klassiska sagan om en godhjärtad och vacker flicka som blir illa behandlad av sin styvmor och sina högfärdiga systrar.

Huvudrollen, som denna gång har fått namnet Ella, spelas av sångerskan Camila Cabello. Hon drömmer inte om att bli gift med en fager prins, utan om att göra karriär som modedesigner.

Ella får hjälp av den goda fen, nu kallad ”Fab G” och spelad av en svart man (Billy Porter), ska föreställa ”könlös”, varken man eller kvinna. I en intervju säger Porter att syftet med den nya versionen av Askungen är att införa ”mångfald” i den gamla ”problematiska” sagan och göra den ”inkluderande”:

”Very often our old fairytales can be slightly problematic for modern day consumption.”

”This version speaks to that as it is very much about the empowerment of women. As a result of the need and necessity to tell diverse stories that are inclusive.”

År 2019 mottog Porter en Emmy Award för sin huvudroll i teveserien ”Pose” och hyllades då som den förste öppet homosexuelle svarte mannen som mottagit pris i kategorin huvudrollsinnehavare.

Teveserien ”Pose” handlar om ”rasifierade” LBTQ-personer som ägnar sig åt drag.

Filmmusikalen ”Cinderella” har fått negativ kritik i tidningen The Atlantic som skriver:

”Like the worst modernizations, Cinderella feels like the result of out-of-touch executives trying to identify the hip new thing.”

Läs recensionen i The Atlantic (1/9 2021) här

Redaktionen