MOHAMED OMAR: Salafism är normal islam i Sverige

I tjugo år var Anas Khalifa en sträng, salafistisk predikant. Han hyllade jihad och älskade Usama bin Ladin. Nu har han tänkt om. Han är fortfarande muslim, men han är inte sträng och han älskar inte längre bin Ladin.

Anas Khalifas predikan riktade sig framför allt till barn och ungdomar. Han ville få dem att älska islam och hata västvärlden. Flera unga män som lyssnat till hans budskap anslöt sig till jihadterrorgrupper i Somalia, Syrien och Irak.

Då, när han var salafist, hade han många moskéer att välja på. Nu när han lämnat salafismen har han blivit något av en outsider i den islamiska miljön i Sverige. I en intervju för Svenska Dagbladet (21/8 2021) säger han:

”När någon kommer till mig nu och säger att de är intresserade av islam, då vet jag inte var jag ska säga till dem att gå. För i nästan varje stor sunnimoské i Sverige i dag finns det salafister på ett eller annat sätt.”

Det här är också min erfarenhet. Jag har försökt förklara detta för svenskar i flera år. Salafismen är ingen ytterkantsrörelsen. Salafismen är normal islam.

När jag var muslim var det så att när en ny ung kille kom till moskén blev han ”haffad” direkt av salafisterna. Efter ett tag var han en av dem. En i gänget. En av bröderna. Det fanns ingen konkurrerande grupp med samma hängivenhet, samma iver att missionera och samma självförtroende. De som hade en annan uppfattning höll tyst.

Jag försökte debattera med salafister. Men det var lönlöst. Salafisterna hade stöd för sina uppfattningar i Koranen och sunnan, berättelserna om profeten Muhammed. Deras lära vilade på en stark grund. Därför lyckades de övertyga muslimer.

Många brukar påstå att salafismen sprids genom oljepengar. Det är delvis sant. Men jag tror att den största anledningen att salafismen sprids är att dess budskap framstår som rimligt, sant och trovärdigt för allvarligt syftande muslimer.

Salafismens budskap är: låt oss gå tillbaka till Koranen och sunnan! Borta med alla påfund! De ”moderata” muslimer som försöker sprida idéer som går emot Koranen och sunnan har svårt att övertyga allvarligt troende muslimer som ser Koranen och sunnan som högsta rättesnöre.

Det är bra att Anas Khalifa berättar hur det faktiskt ser ut i svenska moskéer. För många vanliga svenskar har bilden av att salafismen är en form av extremism, att det är en avvikande sekt. I verkligheten är det som sagt helt normal islam.

Människor kan förstås tolka texter hur som helst. Vår fantasi är gränslös. Jag skulle till exempel kunna tolka kommunismen så att den förespråkar kapitalism. Så här:

”Ordet kommunism i Marx skrifter betyder ett gott samhälle. Eftersom vår erfarenhet har visat att kapitalismen är det bästa sättet att uppnå ett gott samhälle, ska en kommunist arbeta för att sprida kapitalismen.”

Men hur trovärdig är denna tolkning? Kommer jag att lyckas övertyga allvarligt syftande kommunister? De kommer förstås att lyfta fram andra texter som punkterar min tolkning. De kommer att undra varför vi i så fall behöver kommunism när vi redan har kapitalism.

På samma sätt är det med en islam som ska tolkas om så att den förespråkar jämställdhet, fred och demokrati. De som kan islam, som de fromma och lärda salafisterna, kommer att påpeka alla fel och orimligheter i min fantasifulla tolkning. De kommer att undra hur jag, en ofullkomlig människa, skulle kunna förstå islam bättre än Guds profet Muhammed.

När Anas Khalifa var salafist hade han många anhängare i moskéerna. Han for runt och predikade i hela Sverige. Man öppnade dörrarna för honom. Nu när han inte längre är salafist är han inte lika populär. Han kommer i stället att få fler sympatisörer bland icke-muslimer. Det är möjligt att han kommer att få predika i någon liten källarmoské hos någon liten sekt. Men inte i de stora moskéerna. Där välkomnas salafister, men inte salafisternas motståndare.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar