BIRGITTA SPARF: Något om DN:s egentliga ärende

Långt upp i högan nord har det tydligen under minst tusen år odlats fram en svår och förödande rasism. Tar vi upp Sverige som exempel så är vi svåra att slå. Vi har tagit emot flest invandrare i västvärlden räknat per capita, ändå är och förblir vi uttalade rasister.

Här kan en stor dagstidning som DN göra en ”undersökning” som kommer fram till att vissa svenskar önskar sig en svensk läkare. Vilket naturligtvis tas som ett bevis på vår omfattande strukturella rasism. Tyvärr har DN ännu inte undersökt varför vissa arabisktalande föredrar en äldrevård där personalen också är arabisktalande och som har kännedom om deras speciella kultur. Men det kanske kommer.

I Sverige kan en invandrare berätta på sociala medier att alla svenska läkare han träffat har varit så katastrofalt dåliga att de har inneburit ett hot mot både hans och hustruns liv. Och genast faller en massa självhatande svenskar in i klagokören. De har minsann också haft iranska, irakiska och syriska läkare som har varit tusen gånger bättre än de svenska. Man undrar ju hur sjukliga människor i Sverige egentligen är eftersom de har ett så stort jämförelsematerial.

På 1980-talet fick vi en rätt av välja läkare då husläkarsystemet infördes. Jag valde Dr Riekho, en finsk kvinnlig läkare. Senare övertogs jag av hennes make de få gånger jag behövde sjukvårdens hjälp, även han från Finland. Men det gills säkert inte, de borde väl ha kommit från Burundi eller åtminstone från Iran.

DN:s så kallade undersökning handlar egentligen inte alls om sjukvården eller rätten att få välja en läkare man litar på eller trivs med. Den handlar enbart om att jaga fram förmenta svenska rasister ur sina mörka hålor.

Det egentliga ärendet som DN har är att påvisa och förfäras över hur utbredd den påstådda rasismen är i Sverige. De vill enbart stryka rasistiska organisationer som BLM och andra identitetsaktivister medhårs och vill i likhet med dem att hela den svenska befolkningen ska knäböja i skam över sitt förflutna och sin historia, vilket vissa naturligtvis genast hakar på. De förfäras och upprörs, det ska tillsättas utredningar, undersökas, följas upp och förbjudas.

Tillåt mig småle. Åker jag in akut en gång till så kan det bli ytterligare en irakisk läkare som ballongspränger mitt hjärta om jag drabbas igen av en infarkt. Eller det kan bli en svensk. Jag bryr mig inte, bara de är skickliga och gör sitt jobb.

DN:s egentliga ärende är att uppförstora, underblåsa och stödja en totalt felaktig uppfattning om svenskarnas utbredda rasism. DN anser att vi behöver skämmas och be om ursäkt för något som vi aldrig gjort oss skyldiga till. Sorry, men jag kommer inte att gå på deras enkla trick. Gör inte det ni heller!

Birgitta Sparf är utbildad socionom. Hon har varit verksam i 22 år i olika utanförskapsområden i Storstockholm. Nu egenföretagare och konsult inom socialtjänsten.

Birgitta Sparf