BITTE ASSARMO: Sommarutflykt – Torsebro krutbruk

TURISTA I DITT HEMLAND I Östra Göinge ligger Torsebro krutbruk. I 250 år levererade bruket krut till den svenska kronan – nu växer ett museum fram i den välbevarade och kulturhistoriskt viktiga bruksmiljön.

Grunden till Torsebro Krutbruksmuseum lades redan på 1920-talet, då krutbruket lades ner, och Göinge hembygdsförening var ganska nystartad. Grundaren, Pehr Johnson, var driftig nog att söka upp den nye ägaren av bruket och fick överta en mängd lösa föremål och mindre maskiner, och även det så kallade kasthuset, ett hus för krutprobering.

Idén om att starta ett krutbruksmuseum har alltså funnits länge, och vuxit fram hos flera personer oberoende av varandra. Och även om pandemin har lagt vissa hinder för verksamheten så har museiföreningen nu flyttat tillbaka föremålen och skapat ett museum i den gamla stubintrådsfabriken på området. Ännu har inte den stora invigningen ägt rum, men museet är öppet varje söndag mellan 13 och 16 hela sommaren, ända fram till den 5 september.

Om man nu råkar vara i området vid något annat tillfälle är museiområdet dessutom en fantastisk naturupplevelse, oavsett årstid…

Mer om museet finns att läsa här

Bitte Assarmo