Gästskribent ROBIN ERIKSSON: År 2041 hamnar europeiska amerikaner i minoritet 

I USA kommer etniska européer hamna i minoritet år 2041. De är redan i minoritet i de yngre åldersgrupperna. Den vanligaste åldern för europeiska amerikaner är 58. Denna siffra ligger på 11 för latinamerikaner, 27 för svarta och 29 för asiater.  

När Kennedy valdes till president år 1960 var europeiska amerikaner 89 procent av befolkningen. På den tiden var 95 procent av befolkningen kristna och USA:s kvinnor välkomnade 3,7 barn/kvinna. En vanlig söndag gick 50 procent i kyrkan. Katolska präster och publicister hade skrivit moralregler över vad som fick visas på tv och Hollywood hade accepterat reglerna för annars skulle politikerna ha reglerat dem.   

Republikanerna får 90 procent av sina röster från etniska européer och 90 procent från kristna. När européerna och de kristna minskar sin procentandel av befolkningen blir det svårare för Republikanerna att vinna politiska val. Romney gjorde ett fantastiskt bra presidentval år 2012 (59 procent av europeiska amerikaner röstade på honom) men han förlorade ändå. Om han hade haft samma demografi som Nixon och Reagan hade han vunnit stort.   

Kalifornien brukade vara en av de mest republikanska delstaterna. Kalifornien producerade presidenterna Nixon och Reagan. Men när européerna hade minskat sin procentandel av befolkningen tillräckligt mycket gick det inte längre att vinna för Republikanerna. Idag utgör européerna 36 procent av Kaliforniens befolkning och latinamerikanerna ligger på 40 procent. I Kalifornien är 27 procent av bebisarna européer och 46 procent är latinamerikaner. Det är latinamerikanerna som gör att USA:s kvinnor brukar få fler barn än Europas kvinnor.   

Den religiösa grupp i USA som tar Bibelns moralregler mest på allvar är mormonerna. De gifter sig när de är 23 och välkomnar 3,4 barn/kvinna. I Utah (där 53 procent går i kyrkan och 55 procent är mormoner) får etniska europeiskor 2,1 barn, jämfört med 1,0 barn/kvinna för etniska europeiskor i den sekulära huvudstaden Washington D.C. I Utah har de en modern ekonomi och avancerad teknologi men de får ändå många barn av religiösa skäl.   

100 konservativa amerikaner får 208 barn medan 100 liberala amerikaner får 147 barn (om inte svarta och latinamerikaner som är socialkonservativa och ekonomiskt progressiva räknades som liberaler skulle skillnaderna vara ännu större).   

År 2018 kollade jag upp hur många barn tio senatorer i USA från de två partierna hade. Jag började med de vars efternamn började med A och letade mig nedåt tills jag fått tio per parti. Republikanska senatorer hade 2,9 barn/senator och demokratiska 2,2. Den enda barnlösa republikanska senatorn var Collins. Hon räknas som en liberal republikan.   

I USA har de lägst fertilitet (1,3–1,6 barn/kvinna) i Washington D.C., Rhode Island, Massachusetts, Vermont, New Hampshire, Oregon, Maine, Connecticut, Colorado och Kalifornien. Alla dessa delstater röstar liberalt. Flest barn (1,9–2,2 barn/kvinna) får de i South Dakota, Utah, North Dakota, Nebraska, Alaska, Idaho, Iowa, Kansas, Texas och Arkansas. Alla dessa delstater röstar konservativt.   

Latinamerikaner får 2 barn/kvinnasvarta 1,8 och européer 1,6. 80 procent av svarta ber bordsbön, jämfört med 60 procent av latinamerikaner och 40 procent av europeiska amerikaner  

Av de tio delstater där flest går i kyrkan (42–55 procent) röstar nio konservativt och en svingar åt båda hållen. Av de tio delstater där folk går minst i kyrkan (21–30 procent) röstar nio liberalt och en röstar konservativt då och då.   

Många liberaler vill jobba inom media, skolor och universitet. De får inte så många barn och då blir det viktigare att kunna påverka barnen och ungdomarna från kristna och konservativa familjer på andra sätt. I USA har universiteten 12 liberala professorer per en konservativ professor. Den konservative professorn är vanligtvis ekonomiskt konservativ och inte en socialkonservativ kristen.   

USA:s mest konservativa politiker Rick Santorum (som har åtta barn) säger att liberalerna vinner trots att liberalerna bara är 15–20 procent och de konservativa är 40 procent eftersom liberalerna fokuserar på media, skolor och domstolar.   

I Arizona är 41 procent av bebisarna européer och 42 procent är latinamerikanerI Texas är 33 procent av bebisarna européer och 47 procent är latinamerikanerÅr 2050 kommer USA att ha 47 procent européer, 29 procent latinamerikaner, 13 procent svarta och 9 procent asiater. USA kommer öka från 331 miljoner invånare idag till 434 miljoner år 2100.   

Robin Eriksson är en funktionshindrad och kristen man. Den som vill kan swisha en gåva till 0760836744. 

Gästskribent