HITTAT PÅ NÄTET: Karl XII rider in i Narva

DENNA DAG I SVENSKA HISTORIA Den 20 november år 1700 (enligt svenska stilen; 19 november enligt julianska kalendern och 30 november enligt gregorianska) besegrar den svenska armén ryssarna i slaget vid Narva i nordöstra Estland. Det var ett av de största slagen under stora nordiska kriget mellan 1700 och 1721, och stod mellan en svensk armé under befäl av kung Karl XII och en rysk armé under befäl av fältmarskalk Charles Eugène de Croÿ.

Den 22 november rider Karl XII in i Narva.

Utdrag ur artikeln ”Karl XII:s största triumf” (Olle Larsson i tidskriften Militär Historia 6/5 2017):

Det svenska infanteriet och kavalleriet ställde upp och bildade en lång allé, genom vilken de besegrade ryssarna tvingades marschera. Först gick den ryska högerflygeln som stridit i vagnborgen. Soldaterna fick behålla sina vapen som en gest för att de kämpat tappert.

Sedan kom den vänstra flygeln marscherande med mössorna i hand och utan vapen. Samtliga soldater tilläts föra med sig proviant. Den ryska defileringen förbi de svenska trupperna varade i flera timmar.

Det svenska krigsbytet efter slaget blev rikt. I detta ingick 145 helt nya kanoner, 28 mörsare, fyra haubitsar och stora mängder ammunition. Inte mindre än 151 fanor och 20 kavalleristandar ingick i bytet.

Fanor och standar hade stor symbolisk betydelse. Det var antalet erövrade dylika som avgjorde hur stor en seger var. Dessutom kunde svenskarna lägga beslag på stora mängder musköter, pikar, värjor och andra vapen samt proviant. I det ryska lägret fann man även dyrbarheter som serviser, guld, silver, koppar, juveler, påkostade klädesplagg och annat.

[…]

Den 22 november kunde Karl XII rida in i Narva i spetsen för sina drabanter. I kyrkan föll den svenske kungen på knä och tackade Gud för den svenska segern. Tre dagar senare sköts salut från samtliga kanoner i fästningsstaden. I kyrkorna ägde tacksägelser rum och befolkningen stämde upp i psalmen ”Te Deum laudeamus”, Gud vi prisar dig.

Läs mer här

BILD: Det svenska segermonument i Narva.

Redaktionen