HITTAT PÅ NÄTET: Oscarn blir ett mångfaldspris

Den Amerikanska filmakademin har meddelat nya mångfaldsregler för att en film ska kunna tilldelas Oscarsgalans tyngsta pris, bästa film. Reglerna kommer gradvis att införas under 2022 och 2023, för att från och med 2024 gälla helt. Det rapporterar flera amerikanska tidningar.

Amerikanska filmakademin har satt upp en lista med fyra olika delar på mångfaldskrav som en film kan innehålla för att bli vald – men producenten behöver bara tillmötesgå hälften av kraven.

Den första delen går in på mångfald bland skådespelare. Där måste antingen en huvudrollsinnehavare eller en viktig biroll vara av en underrepresenterad etnisk minoritetsgrupp – alternativt att minst 30 procent av alla skådespelare i de mindre rollerna är kvinnor, etniska minoriteter, hbtq-personer eller personer med funktionsnedsättningar. Ett tredje sätt att uppfylla kravet är att handlingen kretsar kring kvinnor, etniska minoriteter, hbtq-personer eller personer med funktionsnedsättningar.

De andra tre delarna handlar om mångfald inom ledarskapet, personalen och marknadsföringen.

I en kolumn i New York Post (9/9 2020) kommenterar Miranda Devine de nya reglerna:

”Forget merit, now filmmakers will have to subject their art to Orwellian tests of identitarian purity if it is to be eligible for a Best Picture award.”

Mirande Devine menar att Filmakademins nya mångfaldskrav liknar satir:

”They all read like satire. You have to pinch yourself to make sure you’re not having some dystopian dream.”

Mångfaldskraven innebär att Oscarn inte längre ska bedöma hur bra en film är utan hur väl den lever upp till dessa politiska krav, vilket, menar Devine, hotar den amerikanska filmindustrins ställning i världen.

Läs hela kolumnen här

Redaktionen