HITTAT PÅ NÄTET: ”Prinsessan Juni” – en dikt av Daniel Fallström

Daniel Fallström, född den 26 oktober 1858 i Gävle, död den 19 januari 1937 i Stockholm, var en svensk författare, skådespelare, journalist och teaterkritiker. Hans första större diktsamling I vinterqväll kom ut 1887, men rymde dikter skrivna så tidigt som 1881. Han utkom därefter flitigt med nya diktsamlingar, och blev snabbt en uppburen och flitigt anlitad poet, inte minst vid olika tillfälliga högtidligheter som invigningar och jubileer.

Utöver de olika tillfällighetsdikterna var historiska motiv, hyllningar till kvinnan, natur- och stämningslyrik, patriotiska maningar och Stockholmsskildringar återkommande teman i Fallströms diktning. Hans stil var utpräglat romantisk, och han var en flyhänt och inspirerad stämningspoet snarare än någon utstuderad stilist.

Många av Fallströms dikter har tonsatts av så olikartade kompositörer som å ena sidan Hugo Alfvén och Wilhelm Peterson-Berger, och å den andra Fred Winter. Den mest kända Fallströmtonsättningen är kanske ”Rosen och fjärilen”, som sjöngs in på skiva av Ingvar Olsson 1954.

PRINSESSAN JUNI

Där hagen lyser överfull
av sippors snö och vivors gull
där står hon mitt i solen –
så ung, så slank, med pannan fri
och guldblont hår tar vinden i
och lyfter lekfullt kjolen.

Och fjärden strålar festligt blå,
så silversprött den höres slå
mot strandens hällar glatta.
Nu rör hon sig med kunglig gång,
som trådde hon vid böljors sång
en dans på ängens matta.

Redaktionen