BITTE ASSARMO: Hur länge ska kriminella tillåtas utnyttja George Floyds död?

I den amerikanska staden Seattle har demonstranter beväpnat sig och, sedan den 8 juni, ockuperat en hel stadsdel. Efter att tre personer sköts ner under den gångna helgen har borgmästare Jenny Durkan nu klargjort att staden ska se till att avsluta protesten på det som kallas Capitol Hill Occupied Protest Zone.

Så lät det minsann inte för att par veckor sedan. När president Donald Trump manade henne och staden att skingra demonstranterna sa hon tvärtom att han inte hade med saken att göra. Hon var tvärtom riktigt positiv till det som skedde.

– Det kan vara så att vi upplever ”the summer of love”, sa hon belåtet då.

”The summer of love”. Knappast. För samtidigt som borgmästare Durkan uttryckte sitt gillande till protesterna kom allt fler rapporter om våldtäkter, misshandel och vandalisering i området. Rapporter som inte ens kunde utredas, eftersom polisen möttes av fientliga folkmassor när de närmade sig området.

Det bekom inte borgmästaren nämnvärt. Men sedan en person sköts ihjäl, och ytterligare två skottskadades, under den gångna helgen har det blivit annat ljud i skällan.

– Våldet har lett till allt svårare förhållanden för boende och näringsidkare, och säkerheten har minskat” säger Jenny Durkan nu, och beordrar att ockupationen ska brytas och att staden ska återta området.

Det behövdes alltså ett mord för att Seattles borgmästare skulle sluta romantisera våldet och börja ta ansvar för medborgarnas väl.

Hur många fler städer i USA har drabbats av samma besinningslösa våld? Hur många fler ska falla offer bara för att myndigheterna vill stryka demonstranterna medhårs av rädsla för anklagelser om rasism och förtryck? Hur länge till ska människor tillåtas att utnyttja George Floyds död för att skapa kaos och misär?

Man skulle gärna vilja tro att Jenny Durkan är ett särfall. Men så är det förmodligen inte. Hennes sort finns även i Sverige, det har sett alltför många tecken på. Även här tenderar myndigheterna att stryka vissa grupper medhårs, medan andra grupper – de som inte gör något väsen av sig utan bara sköter sig och sitt – får dra lasset.

Ännu har ingen politiker i Sverige ställt sig positiv till att områden ockuperas av våldsverkare. Jag utesluter dock inte att det kan komma att hända.

Bitte Assarmo