MOHAMED OMAR: Du kan själv göra den kultur du vill ha

Efter så kallad ”genuskritik” plockar skattefinansierade SVT bort ett avsnitt av Alfons Åberg från Bolibompa-appen. Det kränkta pk-folket tillåts alltså diktera vad som ska visas på en medieplattform som vi alla betalar för.

Alfons Åberg-avsnittet handlar om hur Alfons blir retad för att han har en tjejkompis. Budskapet är inte att tjejer och killar inte ska leka, utan att killarna gör fel som retar Alfons. Men de kränkta står helt enkelt inte ut med att verkligheten skildras. I verkligheten är det inte en självklarhet att killar leker med tjejer i samma utsträckning som de leker med andra killar. Det var inte det normala när mina föräldrar var barn, inte när jag var barn och inte heller för mina barn idag. Har den fullständiga könsblindheten i relationen mellan barn varit det normala i någon kultur under någon tid? Upplys mig i så fall.

Den tråkiga episoden om hur SVT ger vika för så kallad ”genuskritik” fick mig återigen att tänka på behovet av pk-befriade pojkberättelser. Den ”fina” litteraturen är till stor del förlorad. I min podd intervjuade jag nyligen författaren Jeremiah Björkman om hur kvinnorna tagit över den branschen. Det finns inte många romaner som skrivs idag som tilltalar grabbar. Förmodligen är det därför som grabbar läser väldigt lite. De spelar desto mer datorspel. I den världen finns de manliga idealen kvar. Det är episka äventyr och tuffa killar som slåss för guld och ära.

Det är svårt att producera pk-befriad underhållning i Sverige. Jag tror inte man kan ge ut en saga på något av de etablerade förlagen om en riddare som dödar en drake och räddar prinsessan. Bara om riddaren är en superstark tjej, draken en metafor för Patriarkatet och prinsessan en transa.

Nästan alla som håller på känner att de måste anpassa sig till pk-normen. När jag gav ut en seriebok hösten 2015 upplevde jag hur det kan vara. Berättelsen handlade om Professor Frans, en Sherlock Holmes-figur i Uppsala. En typisk manlig hjälte: stilig, stark och smart. Det var meningen att det var han som skulle besegra skurken på slutet och rädda Uppsala från undergång. Men tecknaren bytte ut Frans mot hans kvinnliga vän. Det blev kvinnan som övermannade skurken. Det fanns inte mycket jag kunde göra. Skaffa en ny tecknare? Jag var tvungen att ge med mig.

Jag tror fortfarande på seriemediet dock. Det är mycket lättare och billigare att producera serieböcker än datorspel och filmer. Men man ska anlita utländska tecknare. De svenska tecknarna lever i den svenska pk-bubblan och har sitt pk-rykte att tänka på och sina pk-bidrag att söka.

Nej, i stället ska man anlita löpande band-tecknare som jobbar för pengar och följer dina instruktioner. På nätet har jag sett att det finns sydamerikanska tecknare som är skickliga och billiga. De håller minst samma klass som Marvel och DC i USA. Kolla till exempel Carlos Pedrazzini.

Vår svenska historia är full av berättelser som skulle kunna bli spännande serieäventyr. Sådana berättelser skulle både tillfredsställa behovet av pojkberättelser och lära pojkar historia. Förr i tiden fanns det ett antal svenska författare med sådana ambitioner.

Carl Georg Starbäck (1828-1885) var en av Sveriges populäraste författare på sin tid. Han skrev spännande berättelser om Engelbrekt Engelbrektsson och Nils Bosson Sture i samma anda som Walter Scott skrivit om Rickard Lejonhjärtas England.

Carl August Cederborg (1849-1933) som skrev äventyrsfyllda, historiska romaner om drabanter under trettioåriga kriget, karoliner och snapphanar. Jon Olof Åberg (1843-1898) som skrev historiska spännande historiska romaner på ett enkelt språk. Några av hans böcker har titlar som Karl XII:s värja, Storm, Strid och Frid: tre småländingars äfventyr under trettioåriga kriget och Vålnaden på Stegeholm: berättelse från Engelbrekts befrielsekrig.

Förra året skrev jag här på Det Goda Samhället om den historiska ungdomsromanen Bångens pojkar av Per Nilsson-Tannér från 1936. Den handlar om karolinerna under Armfeldts fälttåg i Norge 1718. Romanen innehåller ett antal illustrationer:

Det var bara några exempel. Det fanns många. Finns det någon idag? Jag vet inte. Och så klagar man över att pojkar inte läser romaner. Det skulle aldrig falla mig in att läsa någon av de nya svenska romaner som kommer ut på de etablerade förlagen. Jag är inte korkad för det. Det är bara inte min grej.

Det kan faktiskt vara ett gott tecken att pojkar inte läser de romaner som ges ut. Varför ska de läsa tråkiga tantböcker? Hur många timmar skulle kulturtanterna orka spela krigs- och strategidatorspel som Europa Universalis eller Total War? Gissar att 99 % av spelarna är grabbar. Och det här är inte bara pangpang. Spelen kräver intelligens. Att grabbarna inte läser ”fina” romaner betyder som sagt inte att de är dumma.

Ja, serieböcker om svensk historia kan vara ett billigt och enkelt sätt att både få grabbar att läsa, och samtidigt göra dem glada och stolta över sitt land, sin kultur och sin historia.

På våren 1907 fick Verner von Heidenstam uppdraget att skriva en läsebok för skolan om Sveriges historia. Första delen av Svenskarna och deras hövdingar kom ut till jul 1908. En recensent, Vera von Kraemer, skrev så här: ”Man blir varm över den stolta, fina svenskhet, som speglas i dessa blad.”

Ett av syftena med Heidenstams historiska noveller var att stärka barnens nationella känsla. Man skulle känna att det var coolt att vara svensk. Jag hoppas man kan göra något liknande i serieformat. Självklart vore det allra bäst om vi kunde producera datorspel och filmer. Men det är stora och dyra projekt.

De flesta av er som läser denna text skulle inte kunna göra ett datorspel eller en film, men många av er skulle kunna göra en seriebok om någon av dina favorithjältar ur den svenska historien. Skriv ett manus och googla efter en passande tecknare. Om du inte har råd att betala tecknaren och trycka boken/tidningen, kan ni gå ihop ett gäng, eller så kan du crowdfunda.

Finns ingen anledning att sitta och vänta på att någon annan ska göra den pk-befriade kultur man vill ha. Gör den själv!

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar