MOHAMED OMAR: Från klimatskam till coronaskam

Då var det klimatskam. Folk som ”syndade” mot klimatguden skulle hängas ut på sociala medier och skämmas. Det som kallas ”shaming” på engelska. På sin blogg skriver etikdoktorn Ann Heberlein initierat om fenomenet i artikeln ”Med skammen som vapen” (11/3 2019).

Sverige verkar ha blivit en skamkultur:

Uthängningar på nätet i samband med #metoo, upprepade och återkommande drev, utdefinieringen av människor med ”fel” åsikter och de tvingande kraven på exempelvis ”flygskam” och ”köttskam” föranleder mig att spekulera i om Sverige inte snarare bör betecknas som en skamkultur.

Klimatskammen:

Låt mig använda begreppen ”flygskam” och ”klimatångest” som exempel. I den svenska offentligheten luftar diverse ”förebilder”, kändisar, influencers, kulturskribenter och makthavare, sin klimatångest och utgjuter sig om sin flygskam. Själv upplever jag varken klimatångest eller flygskam, men jag förstår att jag förväntas hysa klimatångest samt känna skam över min senaste flygresa (till Tel Aviv, januari detta år). Om jag vill undvika att bli utstött – ”klimatförnekare” – och utsatt för hån och förlöjligande måste jag alltså låtsas att jag lider av klimatångest och är drabbad av en svårartad flygskam.

Greta Thunberg pekade med ett dömande finger, och tittade strängt, på klimatsyndaren.

Det är lätt att se de ytliga likheterna mellan klimathysterin och den nya coronahysterin.

Coronaskammen har inte ersatt klimatskammen. Den är bara starkare just nu. På sociala medier läggs det ut bilder på glada människor som sitter på uteserveringar och fikar. Kommentarerna är fulla av hat. Hur vågar de vara glada och umgås när pesten rasar? De borde skämmas! De ska inte ha rätt till sjukvård!

Ett inslag på Sveriges Radio uppmärksammade fenomenet. Ann Heberlein blev intervjuad via telefon: ”Uthängning av ’coronasyndare’: en form av social kontroll” (5/42020). Sociala medier, säger hon, är vår tids skampåle.

Kanske är det rätt att ”shama” coronasyndarna? Kanske är den kinesiska febern extremt farligt? Det kanske är rätt att stänga ner hela samhället för att rädda oss från apokalypsen? Det är möjligt. Jag har inte bilden klar för mig ännu. Jag påpekar bara att jag ser de ytliga likheterna.

Det är också möjligt att den kinesiska febern inte är så extremt farlig att den kräver sådana här extrema åtgärder. Kanske är hysterin farligare än sjukdomen? Kanske kommer fler att lida och dö av åtgärderna? I så fall är det ”shamarna” som kommer att få skämmas.

Det är möjligt att många av oss har för lätt att dras med när strömmen går strid åt ett håll. Många drogs med i klimathysterin. Och i metoohysterin. Och nu dras de med i coronahysterin.

De som dömer klimatsyndarna är väldigt säkra på sin sak. Liksom Noak visste att floden skulle komma, vet de att klimatundergången kommer. Men folket fortsatte, trots Noaks varningar, att roa sig.

De som nu dömer coronasyndarna äger samma visshet.

Men som sagt, det kanske är på riktigt denna gång. Den som överlever febern får se. Feber är för övrigt ett bra ord eftersom det både betecknar en verklig fysisk sjukdom, och ett sinnestillstånd: besatthet, hysteri eller galenskap.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar