Mohamed Omar: En invandringskritisk vänster växer fram

Mohamed Omar

OPINION Det har länge funnits ett utrymme till vänster för ett invandringskritiskt parti. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, och även Miljöpartiet, har prioriterat massinvandring från tredje världen framför välfärd för svenska medborgare.

Människor som stått till vänster, men förstått att massinvandringen inte kan fortsätta, har fått gå till Sverigedemokraterna, ett parti som står någonstans i mitten i ekonomiska frågor. Men för många med bakgrund i vänstern är det ett alltför stort steg att gå över till SD.

Nu när det verkar som om Jimmie Åkessons vision om ett konservativt block kan komma att bli verklighet, kan tröskeln höjas ännu ett snäpp för invandringskritiskt vänsterfolk.

Man kan vänta på att de gamla rödgröna partierna ska reformeras under verklighetens tryck. Det går dock trögt. Många har investerar mycket prestige i invandringsfrågan. En förnuftig och rimlig uppfattning har stämplats som ”rasistisk”.

I andra sammanhang är ”hållbarhet” något bra inom vänstern. Allt möjligt ska vara hållbart, allt utom invandringspolitiken. Där ska man bara blunda, tuta och köra. Partierna som älskar hållbarhet har drivit en ohållbar invandringspolitik.

Så var ska det invandringskritiska vänsterfolket ta vägen? Det finns tecken på en invandringskritisk vänster håller på att ta form. Ett lokalt alternativ heter Örebropartiet. Det grundades av Markus Allard, marxist och tidigare ordförande för Ung vänsters Örebroavdelning. Markus gör en podcast ihop med Malcom Kyeyune, även han marxist, tidigare Ung Vänsters distriktsordförande i Uppsala län.

Örebropartiet är emot massinvandring och mångkulturalism.

Etablissemangsvänstern har gjort godhet och humanism liktydigt med massinvandring och klimatalarmism. En fungerande välfärd för svenska medborgare är inte lika sexigt. Det egna landet försummas medan man pratar stort om att rädda världens flyktingar – genom att ge dem asyl och bidrag i Sverige – och att rädda världen från undergång – genom att flyga mindre.

Den gamla vänstern tänkte att de förtryckta massorna skulle göra revolution och skapa socialistiska samhällen. Den nya vänstern tänker att de som har de svårt ska få komma till Sverige, alltså ingen revolution i hemländerna. Den som har möjlighet tar sig till välståndet och tryggheten i väst och lämnar sina olyckliga landsmän i sticket. Vad hände med den kollektiva kampen?

Den gamla vänstern var inter-nationalistisk, nationerna skulle samarbeta, medan den nya vänstern är anti-nationalistisk, nationerna ska avskaffas.

Socialdemokraterna kan lova hur mycket välfärd som helst. Det går inte ihop med den invandringspolitik man har. Och det fattar folk.

Finns det något mer än Örebropartiet? Helt nyligen startades Malmölistan. Jag intervjuade ledaren Nils Littorin på min podcast Tankar från framtiden. Littorin var tidigare medlem i Kommunistiska Partiets partistyrelse i Malmö.

Och så har vi ett ”nätverk” som kallar sig Framåt Sverige. Det är grundat av Joe Nilsson, tidigare framträdande medlem i Kommunistiska Partiet i Helsingborg. Det finns ingen hemsida, men en sida på Facebook. Presentationen är knapphändig:

Framåt Sverige är ett nätverk som driver en pragmatisk och socialistisk politik. Vårt mål är ett Sverige med jämlikhet och nationellt oberoende.

Dessa tre politiska rörelser, Örebropartiet, Malmölistan och Framåt Sverige, skiljer sig säkert åt sinsemellan på olika punkter. Men alla har det gemensamt att de startats av marxister, av folk med bakgrund i den yttersta vänstern, och att de är kritiska till massinvandringen och mångkulturalismen.

Det finns fler exempel, men jag nöjer mig med dessa. Jag tror att den här utvecklingen kommer att fortsätta, alltså fler marxister och socialister kommer att behöva börja prata om massinvandringen för att bli relevanta i vår tid. Många svenskar är positiva till generös välfärd. Men de vill inte rösta på partier som lovar välfärd, men i praktiken försämrar den genom sin ohållbara invandringspolitik. Här kan denna nya vänster hitta väljare.

Sannolikt har den invandringskritiska vänstern (vänsterpopulismen?) dock små möjligheter att på riktigt konkurrera med SD om invandringskritiska röster. Om det konservativa blocket blir verklighet kan de gamla vänsterpartiernas anammande av massinvandring och mångkulturalism bli det som gör att vänstern förlorar makten till högern under lång tid framåt.

På lokalplanet kommer nog sådana här vänsterpopulistiska partier att samarbeta med SD snarare än med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)