Patrik Engellau: Du är skyldig och ska ställas inför rätta

Patrik Engellau

OPINION Om du tillhör dem som slutat läsa Dagens Nyheter för att du inte står ut med det ofta elakartade bigotteriet i blaskan kan jag, som fortsätter att i forskningssyfte prenumerera, tala om att du saknar anledning att ompröva ditt ställningstagande.  

Tidningens kulturbilaga hade nyligen en artikel av den australiensiska sociologiprofessorn Danielle Celermajer vid Sydneys universitet. Celermajer har upptäckt att våra språk saknar ett ord för att uttrycka de tidigare okända skändligheter som mänskligheten, du med, numera ägnar sig åt. Om det hade räckt med att kalla ogärningarna genocid, folkmord! Men nej, ty ”vi ser på medan människor, djur, träd, insekter, svampar, hela skogar, floder och ekosystem utplånas”. Det du sysslar med är värre än folkmord.  

Celermajer frågar sig om ordet ”ekocid” – ”mord på hela ekosystem” – eventuellt kan duga. Men nej, ”detta är något annat och större”. Dina brott är värre än Hitlers, Stalins, Mao Zedongs och andra folkmördares, ja, dina missgärningar är så grova att de kräver nya begrepp för att ens beskrivas. Celermajer har kommit på rätt begrepp. Det är omnicid, allmord.  

Med fin pedagogik reder Celermajer ut vilka som har ansvaret för omnicidet, till exempel mordet på ”de femhundramiljoner vilda djur som antas ha strukit med under de australiensiska sommarbrändernas första månad”. I Celermajers helvete, dit du ska förvisas, finns liksom hos Dante olika kretsar. Först är det politiker, ”samma politiker som godkände och fortsätter att tillåta att nya kolgruvor öppnas”.  

Sedan kan vi ”identifiera ägarna bakom de mediebolag som sponsrar massförnekandet av vetenskapliga bevis för klimatföljderna av en ekonomi dopad av fossilförbränning”. I nästa krets ser vi ”investerare” och ”en hel företagskultur och ett helt juridiskt system ”som dumpar alla kostnader för livet på planeten på någon annan”. (Här blir det lite svårt att hänga med. ”Någon annan” är nog insekterna och svamparna eftersom alla människor, alltså även du och jag, tillhör förövarna.) 

Du och jag tillhör de kriminella aktörerna ”på betydligt närmare håll”, exempelvis i egenskap av ”konsumenter som blivit beroende av en livsstil byggd på samma exploatering av naturresurser”. Där är jag helt skyldig. Jag har varmvatten och spoltoa i bostaden. Jag kör bensindriven bil och äter ibland kåldolmar. Antagligen är du också en sådan där ”medborgare som prioriterar sina kortsiktiga intressen framför planetens överlevnad”. Planeten planerar flera miljarder år framåt medan du, ditt avskyvärt onyttiga kräk, kanske bara tänker på de kommande hundra åren om du ens når längre än till nästa planerade solsemester. Troligen är du också en av de nidingar ”som inte kan eller vill ta sig tid för att sätta sig in i komplicerade frågor”. Du har kanske inte ens läst de ynka 630 sidorna i IPCCs senaste specialrapport om effekterna av en temperaturhöjning på 1,5 °C. Och ändå understår du dig att åka buss och se på teve som om ingenting hade hänt: ”ser till att få det bästa priset; skapar en behaglig livsstil åt oss och de våra; undviker all förändring; lever förnöjda i självbedrägeriet att vi människor är utvalda”.  

Celermajers slutsats är att ”omnicid är det största av alla brott och precis som med all brottslighet måste de skyldiga ställas inför rätta”. Kanske ska insekterna och svamparna agera domare och straffet utdelas av kobrorna.  

Men jag vet hur det kan bli om galningar som Celermajer får hållas och dessutom stöttas av propagandablad som Dagens Nyheter. Det kan gå som med den militanta feminismen, en udda och samhällsfientlig lära som förnuftigt folk förr i tiden log åt i övertygelsen att besattheten skulle gå över för att sedermera, till sin förvåning, upptäcka att den militanta feminismen nästan övertagit staten. Det kan se lite tafatt gulligt ut i början och sedan utveckla sig till ett monster. Tänk på åsiktsfränderna Celermajer och Greta Thunberg och lyssna på den här förtjusande sången från filmen Cabaret. 

Glöm inte att de avser att döma dig. Glöm ej heller att det var många som ansåg att Hitler inte menade vad han sa.