Bitte Assarmo: För Sveriges kristna organisationer är aktivismen viktigare än sakfrågan

Bitte Assarmo

OPINION I London har de hindrat hederliga arbetare från att ta sig till jobbet, stört jobbet vid fisk- och köttmarknader och på alla sätt försökt stigmatisera människor som behöver jobba för att försörja sig. Nu delar de kristna organisationerna i Sverige ut Martin Luther King-priset till den svenska grenen av den antidemokratiska och folkfientliga rörelsen Extinction Rebellion, XR.

Bakom Martin Luther King-priset står Equmeniakyrkan, Kristna Fredsrörelsen och Sveriges kristna råd, där bland annat Svenska kyrkan och Katolska kyrkan ingår. I sin presentation förklarar de att priskommittén består av ”namnkunniga personer med goda kontakter i kyrka, näringsliv och samhället i övrigt”, och genom åren har bland annat Afrosvenskarnas riksförbund och Socialdemokrater för Tro och Solidaritet (tidigare Broderskap) varit inblandade i juryarbetet.

Först ut i skaran av pristagare var Michael Wiehe, som fick ta emot priset 2005. 2009 belönade man den socialdemokratiska politikern Mariam Osman Sherifay, känd för att bland annat ha tagit kampen mot islamofobi och även ha inlett en intensiv dialog med Hamas.

2016 gick priset till Malena Ernman, som från sin upphöjdhet ropade ”refugees welcome” och deltog i att svartmåla och smutskasta den allmänhet som manade till ansvar och försiktighet. Två år senare valde man att hylla Fatemeh Khavari, som gick i bräschen för de ensamkommande afghanernas sittstrejk och som banade väg för den gymnasielag som kostar skattebetalarna många miljarder och som blivit ett totalfiasko.

Mönstret är tydligt. Det är aktivismen i sig som är det viktigaste – inte sakfrågan. Det ska också vara en pristagare som ger eko på de stora medieplattformarna, och som har rätt ”värdegrund”.

Årets val av pristagare visar med all önskvärd tydlighet vilken arrogant inställning Sveriges kristna organisationer har gentemot den vanliga människan i samhället. XR är en organisation som till stor del består av välbärgade människor som är så pass ekonomiskt oberoende, eller har så flexibla och välbetalda arbeten, att de inte behöver bekymra sig om sådana petitesser som att gå till jobbet varje dag för att kunna försörja sig och sina familjer. I månader har de hindrat vanliga människor från att ta sig till och från jobbet – trots att dessa dessutom åker kollektivt. De har stört och saboterat arbetet på arbetsplatser som hanterar animaliska livsmedel, och försökt stigmatisera arbetarna och skambelägga dem. De väljer alltså att rikta sina klimatprotester mot de människor som inte är fullt lika lyckligt lottade som de själva. Och Sveriges kristna organisationer, som ska vara så förbannat goda och humana, belönar det utan att blinka.

Av det kan man dra slutsatsen att vanliga människors strävan inte betyder särskilt mycket för kyrkoledarna och ledarna för landets kristna organisationer. Men så har det förstås alltid varit, om man ska vara ärlig. Forna tiders präster och biskopar slickade uppåt och sparkade nedåt och krävde inte bara att den lilla människan skulle slita hund för ingenting, utan också att hon skulle böja huvudet för överheten. Som vapen hade de sin bibel och sina hotelser om helveteselden.

Dagens kyrkoledare gör precis likadant. Och även om de inte har samma möjligheter att förtrycka ett mer upplyst lekfolk med bibliska argument längre är de inte ett dugg mer måna om den lilla människan. De ler fromt åt de privilegierade, samtidigt som de från sin piedestal uppmanar vanligt folk att dra åt klimatsvångremmen, och de slår sig gärna ner i en TV-soffa för att diskutera sin egen innerliga godhet och tolerans.

96 reaktioner på ”Bitte Assarmo: För Sveriges kristna organisationer är aktivismen viktigare än sakfrågan

 1. Skarprättarn skriver:

  Det beror på att kristendomen alltid har strävat efter att liera sig med makten, av ren självbevarelsedrift. Den kristendom som spreds utanför Palestina till Grekland gjorde avkall på ett flertal doktriner för att tilltala en ny skara anhängare i romerska provinser, bland annat könsstympningskravet. När Rom föll anpassade man sig efter sina nya germanska herrar på samma sätt (härav schismer i ortodox och västlig tolkning), och efter religionsstriderna under reformationen skedde en omedelbar anpassning i enskilda nationer till protestantism, kalvinism och vad det nu månde vara – till skillnad från de våldsamma religionskrigen då kristendom pådyvlades svenskarna blev man lutheraner över en natt genom statligt påbud från Vasa.

  Dagens döende kyrka blöder medlemmar och måste för att göra sig relevant i samtiden tala ett annat språk, även om det innebär att ånyo förgripa sig våldsamt på de egna doktrinerna. Allah är större! HBTQASP har stöd i bibelen (som ständigt måste ”tolkas”)! Migration, inte kolonisation och mission som tidigare! Man anpassar sig till makten, den som (ännu) har problemformuleringsprivilegiet.

  På samma sätt som i Polen och Ryssland kommer dock nog en ”renässans” för mer hårdföra prällar som vill återupprätta mer traditionell kyrklig hållning, nämligen den dag då vänsterbastionerna faller och nya värderingar gör sig gällande. Den kyrkliga kameleonten blir väl då nationalismens främsta förespråkare, kan tänkas.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Du talar som du har förstånd till. Nationalismen är i sig en i grunden kristen paradigm. Endast i Bibeln av alla kända heliga skrifter omnämns en gräns, en avgränsning. Endast i de delar av världen som präglas av kristendom, såsom Europa och Amerika, finner vi en levande nationalism med fungerande, etablerade och stabila nationalstater. Och i andra delar av världen, där fungerande, etablerade och stabila nationalstater finns, finns ofta också en tendens till kristendom, till exempel i Sydkorea. USA är indelat i 50 delstater på grund av kristen nationalism. Det enda motexemplet är väl Ryssland, som var ett imperium redan före den socialistiska revolutionen. Men det är fullt möjligt och troligt att vi får se en förbundsstat växa fram i Ryssland i och med att kristendomen får allt större genomslag där.

   Gillad av 8 personer

   • Skarprättarn skriver:

    Sydkoreas flagga kan ge en antydan om vad för slags filosofi som ligger till grund för landet… Du kunde även nämnt Japan i sammanhanget, en shintoistisk/buddhistisk/ateistisk statsbildning som väl har haft den mest stabila kontur världen har känt.

    Vet inte vad jag ska säga om ditt svamel av gränser. Sådana har existerat sedan stadsstaterna i Sumer och motsvarande statsbildning i Egypten, det vill säga sedan civilisationens begynnelse.

    Gillad av 5 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Japan stabil kontur!? Shintoismen är imperialistisk. Den motiverade ett invasionsförsök av Korea på 1500-talet. Brända slöt sig Japanerna inne till nästa möjlighet. Invasion av Manchuriet, mord på 20 miljoner kineser, invasion av hela Sydostasien tills de återigen stoppades. Vem vet om de har givit upp sin imperialism? Hade de varit kristna hade vi vetat. Samtidigt skyddas Japan av sin shintoism och har satt upp en ny bamburidå mot dagens vansinnesmigration.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Korea är inte kristet och ingen har hävdat att det är kristet. Men omkring en sjättedel av befolkningen är kristen, vilket å ena sidan är mycket och å andra sidan en bra passform med den koreanska nationen, inklämd mellan tre imperier.

    Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Genom att förhåna den evolutionära inriktningen avslöjar du din egen literalism, ditt sökande efter det slutgiltiga oföränderliga grundande dokumentet som skall visa vägen till det tusenåriga riket. Ditt tänkesätt är identiskt med de andra aktivisternas. Du är milleniariskt och utopist. Du betraktar historien baklänges. Du är en typisk fantomkalvinist — och därmed i grunden kristen!

   När du klippte ut kristendomen ur ditt liv blev en perfekt silhuett av den kvar.

   Gillad av 2 personer

  • Anna Lindén skriver:

   ”De våldsamma religionskrig då kristendomen pådyvlades svenskarna.” Vilka fantasier! I vissa delar av Sverige antogs kristendomen genom majoritetsbeslut på tinget. I andra lät en kung döpa sig med sitt folk, som Olof Skötkonung vid Husaby källa. Ingenstans vittnar källorna om några väldiga religionskrig vid Sveriges kristnande. Var tog ditt vetenskapliga omdöme vägen, Skarprättarn?

   Gillad av 6 personer

   • Skarprättarn skriver:

    Korståg mot Småland 1123 för att kristna ”hedningarna”? Förvisningen av Inge den äldre 1084 för att ha velat kristna svearna och därpå följande hövdingakrig? Hedniska revolter var legio under de två hundra åren av kristnande.

    Gillad av 4 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Jag vill inte förneka de händelser du nämner, Skarprättarn, men det var en kamp mellan svenskar och svenskar. Inte mellan svenskar och utifrån kommande kristna främlingar. Kristnandet av Sverige skedde under en mycket lång period. De strider du nämner utgör bara en liten del av helheten.

    Gillad av 1 person

   • Martin A skriver:

    I Heimskringla beskrivs hur centralmakten i form av Olav Tryggvasson torterade ihjäl hedningar som höll fast vid sin tro och sina traditioner. I Sigtuna, Svenskarnas första kristna stad, har arkeologerna hittat massgravar av vad som troligtvis är mördade hedningar.

    Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    Om du har en länk till dessa utgrävda massgravar i Sigtuna får du gärna lägga upp den, Martin A.

    Olav Tryggvasson slog ned många, både kristna och hedningar. Inte tror jag det var dopet som väckte hans blodtörst.

    Gilla

  • Jan Hyllengren skriver:

   Här var det mycket galenskaper och egenartade slutsatser, Kyrkan har tex haft avgörande betydelse när det gäller många nationers befrielsekamp som tex i det östra Europa. Kristendomen har dessutom civiliserat folk över hela jorden.
   Men Bittes text handlar inte om det. Utan om, främst, den svenska kyrkan och dess vänstersväng som gått i takt med Sveriges allmänna vänstersväng. Detta har fått som konsekvens att religiösa medlemmar med en nationell och borgerlig syn lämnat Sv. Kyrkan. Den socialdemokratiska valmaskinen har tyvärr lyckats levererat progressiva socialistiska kyrkopolitiker i årtionden, och motståndet mot postmoderna idéer har varit lika ynkligt i Sv. Kyrkan som tex på landets alla tidningsredaktioner. Eller i samhället i övrigt. Kyrkan har 5 miljoner medlemmar och när socialdemokraterna kraftsamlat inför valen och går man ur huse blir det så här. Särskilt som oppositionen är teologiskt bortvillad, splittrad och i mångt och mycket postkristen. En reform som gav församlingarna rätten att utse delegater till högre församlingar borde kanske övervägas. M-politikern Bo Frank, Växjö, har nyligen lämnat stiftsfullmäktige i protest mot biskopen Modéus islamundfallenhet.

   Gillad av 8 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Bittes text handlar inte specifikt om Svenska kyrkan, Jan. Den handlar om Sveriges kristna råd och alla de kyrkor som ingår där. Det vill säga även om Bittes egen kyrka, den romerskkatolska kyrkan. Politiseringen och undfallenheten gentemot islam är på intet sätt inskränkt till Svenska kyrkan. Problemet är betydligt större än så.

    Gillad av 9 personer

   • Martin A skriver:

    Vilken frikyrka har skyddat oss Svenskar? Det här handlar inte om Svenska Kyrkan, det här handlar om de kristna i Sverige. De har visat precis vad de är för ena.

    Gilla

 2. Martin skriver:

  Du kan inte avfärda hela kristenheren med ett penndrag. Vad avser dessa aktivister har du såklart helt rätt men kristenheten är större än dessa och har gjort oerhört mycket gott och en hel del ont. Men att påstå att kristenheten är underdånig mot överheten och sparkar neråt är djupt orättvist generellt och säger mer om dig än om kristenheten.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det är ett faktum att förtryckta människor i alla samhällen, i alla länder och i alla tider har sökt sig till och ännu säker sig till kristendomen. För närvarande växer kristendomen snabbt i Kina, kanske lika snabbt som när den för två tusen år sedan växte i Romarrikets underklass.

   Gillad av 2 personer

   • Skarprättarn skriver:

    Kristendom har funnits i Kina sedan 600-talet. Till dags dato uppgår andelen kristna till 2%, en inte helt övertygande mission… motsvarande siffra i Taiwan är 4%. I Japan är andelen 1%.

    Sydkorea har en mycket högre andel beroende på amerikanskt inflytande. I allmänhet har kristendom dock små möjligheter att vinna nya döda själar i buddhistiskt land – varför överge en fungerande och direkt överlägsen tradition för en pervers dödskult?

    Gillad av 1 person

  • thomasdentredje skriver:

   Lite elegant är ju ändå kristenheten. Livet är ett lidande och mänskans lott är att finna mening i sitt lidande. Elegant och snygg i så måtta att den förhärligar de arma förtryckta massorna.

   Gillad av 1 person

 3. heraldikern skriver:

  Ja, fy fan. Religion är hur man än vänder sig och oavsett vilken, ett gift för människan. Det är svårt att se att religionen har gjort människan någon godhet annat än då enskilda kristna i mindre sammanslutningar idkat välgörenhet bland fattiga.

  Gillad av 2 personer

  • ts skriver:

   Detta är så naivt så man baxnar. Anser du det vara fel att döda? Att stjäla? Att individen har värde? Att en högre princip styr universum (kalla det naturlagar eller gud).

   Tror du att vikingarna tänkte så, eller icke (judeo)kristna folkslag? Svarar du ha ovan så ör du kristen utan att veta det. Att kristendomens utövare har varit på fel sida och idag i allra högsta grad är det är irrelevant.

   Gillad av 2 personer

   • Skarprättarn skriver:

    Man undrar förstås hur det där med att icke döda hänger samman med att bränna människor på bål eller att ställa till med blodiga korståg med besinngslöst dödande. Det där med att icke stjäla är också tveksamt med tanke på hur kristendom har stulit både land och traditioner.

    Lag mot att döda och stjäla är för övrigt av instinktiv art, och har funnits så länge vi har haft civilisation. De har ingenting med religion att göra.

    Gillad av 3 personer

   • Sven Ekeberg skriver:

    Detta är så naivt så man baxnar. Anser du det vara fel att döda? Att stjäla? Att individen har värde? Att en högre princip styr universum (kalla det naturlagar eller gud).

    Undrar vem som är naiv… få däggdjur dödar familjemedlemmar, allierade eller vänner i nämnvärt högre grad än vad ni religiösa gör, inklusive den primitiva människan. Även stöld och orättvisa har vi medfödda genetiska spärrar emot, helt enkelt för att det främjat vår överlevnad och sexuella framgång. Naturlagarnas existens har heller inget med förvirrade texter från järnåldern att göra.

    Gilla

   • ts skriver:

    Aha det är därför Japaner mördade tiotals miljoner kineser, kommunisterna mördade ännu fler, kanske 100 miljoner, nazisterna tiotals miljoner, och kultur x har mördat kanske flest av alla, var är människovärdet i kultur x? Vad är livet värt i Afrika eller vad var det värt i Maya-kulturen. Ni sitter i Sverige och tror att alla är som ni. Nå det är fel, i kollektiva samhällen så går gruppen före individen, ni är så djupt kristna att er inställning är så självklar för er att ni tror att alla tänker så. Någon jämförde med djur, infantilt, björnar och spindlar eller?

    Gilla

 4. Sture Larsson skriver:

  Som präst sedan 1968 och som har arbetat på församlings-, stifts-, och samfällighetsnivå tycker jag att Bitte både har rätt när det gäller den kyrkliga ledningen men generaliserar grovt när hon säger att alla präster och kyrkligt aktiva lekmän är aktivister på samma sätt. Vi är många ute i landet som är kritiska till hur ”Huvudkontoret” i den år 2000 uppkomna ”koncernen Svenska kyrkan” agerar och uttalar sig i alla möjliga frågor å allas våra vägnar.

  Gillad av 8 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Då undrar man som gudlös hedning vad ni gör åt saken.

   Är ni många, som du skriver, så tolkar jag många som var tredje. Är det så, så är ni också många nog att rösta fram varandra på ledande poster och ta makten inifrån. Alternativ är ni många nog att bryta er ur och inleda en process om AB Böna & Be:s tillgångar.

   Frågan om vad en kristen skall med kyrkan till kanske vore något att samlas kring för er som vad jag förstår sätter tron framför politiken?

   Själv utsattes jag för ”kränkningen” (ja, det heter ju så med dagens terminologi, även jag själv inte tänker på det som så) att bli medlem i Svenska Kyrkan av att jag föddes här. Gick ur samma dag jag blev myndig.

   Varför? Därför att behovet att påtvinga medlemskap i ett samfund som skall vara baserat i tro, inte indikerar tro utan dess frånvaro eller rentav motsats.

   Det vore kanske en angreppslinje i interna debatter? Att fråga de som är ledningen trogna på vilket sätt Jesu ord uttrycks i deras dagliga gärning?

   Man kan se det marknadsmässigt också: vad har ni kristna att erbjuda som inte islam gör bättre? Jag tror det är en fråga ni bör ställa er på allvar, nu när det bland svenskar börjar bli trendigt att konvertera (eller återvända som en del muslimer kallar det) till islam, och er egen ledning anser att den falske profetens lära skall predikas i kyrkor.

   I all välmening,
   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 2 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Hej Rikard!
    Vi verkar i våra församlingar och utkämpar de eventuella strider som dyker upp i vårt dagliga arbete där. Det är ingenting som ger eko i pressen, men det är som Geijer skriver, att vad stort sker det sker tyst. Jag ser det inte som min kallelse att moralisera över andra, utan vänder istället frågan om Jesu ord uttrycks i min dagliga gärning mot mig själv. Det är mer fruktbart, menar jag. Islam har i mina ögon ingenting att erbjuda. Ytterst få konverterar frivilligt till denna religion.

    Gillad av 3 personer

 5. Christer L skriver:

  Extinction Rebellion tycks finansieras huvudsakligen av ”Climate Emergency Fund (CEF), a US charity whose supporters include Rory Kennedy, daughter of Senator Robert Kennedy, and Aileen Getty, heiress to the Getty Oil fortune”. XR drar in miljoner pund vid varje demonstration, och utgifterna är mindre än hälften. Andra donatorer är i stor utsträckning så kallade celebriteter inom nöjesindustrin. CEF garanterar att matcha 350 000 pund från andra donatorer.

  Mitt intryck är att kristendomen och amerikanska arvingar och filmstjärnor har en del gemensamt: de har pengar men känner sig litet vilsna. Nu kan de satsa på något meningsfullt: vädrets makter.

  Gillad av 5 personer

 6. slaszlos skriver:

  Prisutdelningen, liksom demokrativerktyget är redskap att fly ifrån ansvaret vilket den religiösa extremismen och den socialliberala världsordningen tillsammans åstadkommit för Världens undergång… Gudstron är mer än makt !… Dubbelmoralen får symbolpriset för erkännandet av villfarelserna utan etik och moral.

  Gilla

 7. Göran Holmström skriver:

  Nej Bitte kan inte hålla med om att alla forna präster förtryckte folket.
  Många verkade endast för att sprida det goda kristna budskapet.
  Sett till sin helhet så är kristendomen god.
  Även om jag inte är troende kristen, så gillar jag det kristna budskapet massor.
  Allt som bygger på tolerans, kärlek och förlåtelse är av godo.
  I kampen mot socialisterna och aktvisterna så är det kristna budskapet en toppensak att enas kring.
  Själv vill jag kombinera det med bärsärkarnas kraft för att stoppa dårskapen.

  Gillad av 2 personer

  • Sven Ekeberg skriver:

   Hur många behöver dessa texter från järnåldern för att visa tolerans, kärlek och förlåtelse? De flesta genuint välvilliga människor jag träffar på har noll relation med bibeln eller liknande. De mer intoleranta finns däremot ofta bland troende. Allt från övertygade marxister, postmodernister och dekonstruktivister till er abrahamitiskt religiösa. Det är min 55-åriga livserfarenhet.

   Gilla

 8. Gunnar Peterson skriver:

  Den kristna kyrkan är summan av dem som skulle vilja vara trogna Herren Jesus. .Alltför många företrädare för den organiserade kristendomen menar sig vara deras ombud. I vårt sammanhang har det visat sig att människor som vill ha med Kristus att göra för samvetets skull inte kan ställa sig under dessa usurpatorer. Min latinlärare Birger Bergh uttryckte sig om tillhörigheten till Svenska kyrkan, att de som har utträtt antingen är så giriga att de vill komma undan kyrkoavgiften eller är troende kristna. Jag var präst i Svenska kyrkan 1968-1988.

  Gillad av 6 personer

 9. schwedischkochen skriver:

  Aktivister är inte mycket för att berätta hela sanningen. Tysklands tidningar skriver om en viss Greta, som på en bild sitter på golvet alldeles ensam och övergiven, och säger att hon reser genom landet på ett överfyllt tåg. En österrikisk tidning kompletterar då med kommentaren från Deutsche Bahn, som visar att Greta hade sittplats i första klass: https://www.heute.at/s/deutsche-bahn-greta-hatte-platz-in-der-1-klasse–43567019
  I o f s kanske tåget var fullt, men det kan ju inte ha stört den priviligierade förstaklasspassageraren.

  Gilla

 10. Connect the dots skriver:

  ”Equimenianyrkan”, är det inte där chefen för Gotlands regementes, överste Mattias Ardin, syster diakonen Anna Ardin, ni vet hon som metooade Julian Assange åtta år innan #MeToo var blev ett fenomen, har sin politiska skolning och hemvist?

  Gillad av 1 person

 11. Jari Norvanto skriver:

  ”Nu delar de kristna organisationerna i Sverige ut Martin Luther King-priset till den svenska grenen av den antidemokratiska och folkfientliga rörelsen Extinction Rebellion, XR.”

  Lex Luthor-priset, tror jag det ska vara.

  Gillad av 2 personer

 12. Rikard skriver:

  Hej.

  @Anna Lindén: tack för svar, och ett mycket bra sådant. Det äger säkert sin riktighet att den interna kampen sker i det fördolda, om det vet jag föga. Men nog vore det väl bra om den syntes mer öppet och utåt? Kamp behöver inte betyda splittring, tvärtom, även om ”splittrare” är det sedvanliga slagordet för rådande maktordnings handgångna.

  Diskussionen ovan om diverse föreningar, kyrkor, inriktningar med mera påminner faktiskt om hur den svenska vänstern bar sig åt under sextio- (och i synnerhet) sjuttiotalet. Sekterism och renhetsiver – men det kan nog vara mitt utifrånperspektiv och min erfarenhet från sagda vänster som ger den bilden. Observationen kan dock vara värd att hålla i minnet, då många hellre splittrar än samarbetar om de själva inte får vara herde eller fårhund.

  @Östman, bättre kan du. Vill du slå bollen i eget mål, eller skall jag peta in den med en tåfjutt? Du har just uttalat stöd för tvångsanslutningen till det socialdemokratiska partiet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

  • Anna Lindén skriver:

   Det handlar nog om vilken kallelse man upplever sig ha, Rikard. Jag är stridbar när det gäller frågor som är viktiga för mig, men inte alls så mycket av en barrikadkämpe som Helena Edlund. Jag utkämpar striderna när de kommer i min väg, jag söker inte upp dem. Tro mig, de är tillräckligt många ändå.

   Gillad av 1 person

 13. Anonym skriver:

  Så bra skrivet! Sjukt, skamligt och okristligt att ge dem pris! (Prisvärda tycker jag de människor i London var, som jag såg på Youtube, som slet ner en Extinction Rebellion-aktivist från taket på ett tåg där han ställt sig för att hindra dem från att komma till jobbet).

  Gilla

 14. Alexander Zetterberg skriver:

  Vill bara framföra ett tack till dig, Bitte Assarmo, för alla intressanta artiklar du skriver här. Genomtänkt, ordentligt efterforskat och välformulerat! Läser allt!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.