Jan-Olof Sandgren: Vi måste ta hand om korna

Jan-Olof Sandgren

Lyssnade en gång på ett föredrag av en pensionerad veterinär som jobbat i Biafra under brinnande inbördeskrig. Biafra blev under 70-talet sinnebilden för en svältkatastrof, inte den första som drabbat Afrika men den första som täcktes av fullskalig media. Alla i min generation minns säkert bilderna av utmärglade barn med uppsvällda magar, svårt sjuka i kwashiorkor. Veterinären berättade hur en lokal ledare vädjade om hjälp att få fram foder åt korna.

Ett ögonblick tror jag att jag hört fel. Är verkligen foder åt korna det mest överhängande problemet, när tusentals barn dör inför våra ögon? Tyder inte det på en chockerande avsaknad av empati. Lite västerländsk humanism kanske vore på sin plats.

Jag skulle tro att byhövdingen resonerade ungefär så här: Dör barnen är det förvisso en katastrof, men om tio år kommer en ny generation barn att leka på bygatan, förutsatt att korna får tillräckligt med mat. Men om korna dör kommer människor att flytta härifrån, betesmarken övertas av någon annan och byn kommer snart inte att existera.

I Sverige förutsätter vi att korna alltid är feta, och därför kan vi sätta in alla resurser på att stötta de svaga. Att föreslå något annat skulle antagligen tolkas som fascism. Det mesta av den politiska debatten handlar om vilka som är mest underprivilegierade, och de grupper som marknadsför sig bäst får störst del av våra skattepengar. Nästan ingen pratar om korna. När Leif Östling frågar sig ”Vad fan får jag för pengarna?” tycker många att han är oförskämd. Eller rättare sagt, man förstår inte vad han menar. Varför skulle han få något för pengarna? Han är ju varken flykting,

arbetslös, långtidssjukskriven, rasifierad, narkoman, kriminell, invandrare, muslim, handikappad, kvinna eller ens homosexuell? Allt han åstadkommit är att driva några företag, vars syfte det är att skapa mervärde och fylla på statskassan. Det är väl inget att yvas över.

Nu är det inte så att Leif Östling och hans kollegor riskerar att dö av svält, men risken finns att de använder sin kompetens, kreativitet och entreprenörsanda till annat än att driva företag, eller att göra det någon annanstans än i Sverige. Effekten blir i vilket fall densamma. Pluskontot i balansräkningen försvinner, bara minusposterna återstår.

Det största felet med värdegrunden är att den är olönsam. Den kräver yttre finansiärer som skjuter till medel, och hittills har den rollen spelats av exportindustrin, tillsammans med en bred flora av små och medelstora företag. Det är dom som är korna i systemet.

För att samhällets olycksbarn ska ha en chans att överleva, inte bara idag utan också i morgon, måste de komma i andra hand. Först måste resurser skapas – och har man inga oljekällor på sitt territorium måste man förlita sig på människors företagande. Skattefinansierad sysselsättning ger sällan några nettointäkter, tråkigt men sant.

Inom klimatrörelsen verkar man dock vara inne på en annan linje. Enligt Greta Thunberg och hennes lärjungar ligger mänsklighetens räddning i att snarast avskaffa den tillväxtskapande, vinstdrivande kapitalismen – detta tror man kommer att frigöra tillräckligt med resurser för att föda åtta miljarder människor och dessutom ändra klimatet. Det är ungefär som att slakta korna och sen förvänta sig att det ska komma mer mjölk på bordet. Ändå omtalas idén ända

upp i FN som ”hållbar utveckling” och ”humanism”, trots att resultatet troligtvis skulle bli det motsatta. Konsekvent genomförd har jag svårt att tänka mig något annat resultat än massvält. Kunde det hända i Kina, i Biafra eller Ukraina kan det väl hända hos oss. Antagligen finns inget säkrare recept för hållbar utveckling, än att ”ta hand om korna”.

40 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Vi måste ta hand om korna

 1. Skarprättarn skriver:

  Den socialdemokratiska konäringen består i att mjölka kreaturen tills hälften dör. Men istället för att tillsätta mer foder mjölkar man den återstående faunan tills ytterligare hälften dör. Så där håller det på tills någon ko rapar ”vad fan får jag för mjölken” eller korna går ut i strejk mot mjölktagarfonder. Den utmärglade flocken får då en smula andrum innan det tar fart på nytt.

  En fördel är dock att detta artificiella urval skapar starka kor som ger mycket mjölk per individ. Det behövs när allt fler importerade får ska försörjas med den gemensamma mjölken.

  Gillad av 4 personer

  • tc skriver:

   What? Ger socialism starka kor? Jag har nu upprepade gånger observerat att dina resonemang inte är vederhäftiga, men det är vad vi måste acceptera när vi i sann socialistisk anda inte har någon meritokrati på bloggen.

   Gillad av 5 personer

 2. A skriver:

  Om man håller sig till sanning Jan-Olof, så behöver man aldrig svälta. Allt som människan behöver för att leva finns på jorden, men BARA om man håller sig till sanningen. Försök ikullkasta dessa påståenden. Gör tankeexperiment!

  Man skulle kunna se sanning och lögn som en beskrivning av mänskliga handlingars verkningsgrad. Lögn/vanföreställningar minskar verkningsgraden, och mer sanning ökar den. Under någon punkt går det inte att leva alls, alltså dör människorna då, som tex under Stalin, Mao eller Hitler. Men det finns massor av andra för oss inte lika kända spetakulära exempel, mängders mängder, ända ner till den enskillda individen(tex ätstörningar) Detta står ständigt på spel under ytan och skulle kunna realiseras gigantisk skala om tex klimat sektens lögner/vanföreställningar får tillräckligt genomslag. Tvärtomverktyget är ett bra första test på alla påståenden, sina egna och andras!
  Försök på alla vis såga sönder allt jag påstår hela tiden! Det som inte duger SKA bort!

  Mvh A

  Gillad av 3 personer

 3. Jan Hyllengren skriver:

  Jag råkade lyssna på Lövin häromdagen och det var mycket tydligt att Klimathotets avvärjande är det allra viktigaste i Värdegrunden som allt annat i samhället ska underordnas. Särskilt det ekonomiska. Dessa övertygade fanatiker kommer att ställa miljömålen över demokratin, friheten, äganderätten och de kommer att fortsätta vägra debattera med fiender, sk ”klimatförnekare”. Biafra försvann, folket spreds efter vinden …

  Gillad av 1 person

   • Jan Hyllengren skriver:

    Patriarkatet ska dekonstrueras, statsfeminismen segra och de tidigare förtryckta massorna i undertryckta länder ska kompenseras! Varför skriver man på Global Compact om man inte vill bli bäst i klassen? Varför låter man Saddam-generaler komma hit med hela familjen? IS-mördare? Sverige dekonstrueras så att Utopin kan förverkligas…

    Gilla

 4. Göran Holmström skriver:

  Livet ur en ko’s perspektiv.
  Jag äter gräs, sover lite äter mer gräs ger mjölk. Sedan blir jag biff.
  Få människor levererar lika mycket som en ko, några hantverkare, en doktor.
  Kanske en skulptör, resten är mest tärande
  En Gardell skrikandes efter inbillade orättvisor. Hans hundra miljoner på banken som PK maffian gladeligen finansierat med mestadels skattemedel, väger lätt i kränkthetens skavande känsla.
  Vi andra då? Kanonmat för eliten, dom barnlösa, dom avvikande dom kränkta.
  En ko står och idisslar tyst på ängen, äter lite idisslar lite till. Tyst skiter den och lever i harmoni. NYTTIG…

  Gillad av 4 personer

 5. Fredrik Östman skriver:

  Det kallas ”kapitalism”.

  Men vi måste bokstavligen taga hand om korna. Även om de råkar binda stora mängder kol ur atmosfären i jorden där de betar, så binder det både vatten och näringsämnen i den. Binder? Pruttar de inte? Även här har nettoräkningen fördolts. Bindningen är större än frigörelsen. Precis som i det mänskliga familjelivet.

  Gillad av 2 personer

 6. Lars skriver:

  De sektorer av näringsliv och offentlig produktion som finns utför samtliga nyttigt arbete och skatter från anställda i privata företag kan jämställas med skatter från offentligt anställda. Skatten som sådan är väsentlig för att dra in köpkraft och fördela den mot offentlig produktion, som inte säljer mot en marknad,,

  Dynamiken i samhället med hög tillväxt kommer ur den privata varuproduktionen och tjänsteproduktionen i första hand och kringtjänster och produkter från underleverantörer, men det finns beroenden mellan företag och det offentliga på olika sätt och med bra styrning så utvecklas även effektivitet och tillväxt inom offentlig tjänsteproduktion. Varuproduktion har varit enklare att rationalisera med investeringar i utrustning, medan tjänsteproduktionen ofta är mer personalbunden.

  Ett litet land behöver exportera för att kunna importera och ur den synvinkeln är exportindustrin viktigast och en motor i landet och det har ju avspeglat sig i att löner (egentligen lönekostnaden inkl skatt) i exportindustrin har fått sätta märke för andra branscher så att inte löneinflation ska driva Sverige (men nu vill inte kommunal acceptera det, man vill justera de relativa lönerna mellan industrin och kommunalanställda, och deras lönekrav medför om det går igenom behov att höja skatten och dra in köpkraft.).

  Lönekostnader bestäms på arbetsmarknaden av utbud och efterfrågan och inom ett förhandlingssystem som skapar klarhet, stabila avtal och påverkar utfall och fördelning av företags vinster mellan kapitalintressen och löntagare.

  Sverige är ett kapitalistiskt land i grund och botten och det privata näringslivet har varit stommen och utvecklats tillsammans med staten, som bl.a byggt infrastruktur, skapt utbildningssystem, reglering av bank och finans och annan verksamhet dvs hela lagstiftningen. Så kapitalismen byggde landet i symbios med staten t.ex. ASEAs samarbete med Vattenfall, Ericssons med Telia.

  Jan .- Olof Sandgrens analogi med behovet av kor på bekostnad av ideer om mänskliga rättigheter eller andra behov människor kan känna är träffande. De svenska samhällsystemen, privata och offentliga, bildar nätverk och måste fungera för att medborgare och landet på sikt ska kunna överleva och självklart är det också så att skatt inte kan höjas utan att efterfrågan på andra varor och tjänster minskar och strukturen i samhället förändras.

  Man kan inte ta in 2 miljoner invånare som inte kan bidra till landets försörjning utan konsekvenser.

  Gilla

 7. Jan Andersson skriver:

  Alldeles utmärkt liknelse! Utan våra flitiga smålänningar överallt i landet fanns ingenting att fördela till de som inte är lika stolta och flitiga. Tyvärr finns det många, även med god utbildning, som inte ens vet att de existerar av den enkla anledningen att de inte syns.

  Men allt som tillverkas är inte konsumtionsvaror från Kina riktigt än, även om globalisterna fått hela EU med sig i denna fråga.

  Jag körde om tio fullastade lastbilar med släp på en svensk E-väg förra veckan. Sex stycken var skyltade från Litauen, fyra från Estland och en från Polen.

  Gillad av 1 person

 8. Laura skriver:

  Ekonomisk jämlikhet ger stagnation och fattigdom och allmänt elände. Det bevisar väl alla socialistiska experiment. Endast marknadsekonomi kan ge utveckling och höjd standard. Kina är ett besvärligt exempel här, för som västerlänning vill man främst ha ett fritt samhälle också, inte bara höjd materiell standard. Tillväxt måste väl inte bara betyda ökad kvantitet av något, utan måste kunna betyda höjning av kvalitet. Uppfinningsrikedom utifrån hög kunskapsnivå och möjligheter att omsätta idėer till verksamhet, måste vara just att sköta om korna bra. Man landar som alltid i bra skola och frihet för individer och företagande och äganderätt som förutsättningar. Möjligheter att kunna bli rik och kunna få behålla sin skörd, även för sina barns räkning, vilket kan ge ambitioner för framtiden och ofta också en vilja att hjälpa andra. I ett gott samhälle tar man hand om sina svagaste, de sjuka, äldsta och handikappade. En gång betydde välfärd även i vårt land just det – att nödställda inte skulle behöva vara beroende av godtycklig välvilja från mer lyckligt lottade, utan skulle få reglerad hjälp av de gemensamma nationella resurserna så att man kunde klara sig.
  Förutom att makt alltid korrumperar över tid, verkar det dessutom också alltid finnas en klick inom alla grupper, inte minst inom framgångsrika grupper, som aldrig kan få nog. Som alltid av olika skäl, vill ha mera makt och rikedom och självförhärligande status. Som kanske inte ens ser andra människor som människor, utan mer som boskap. Den typen av egocentriskt maktlystna män, och några kvinnor, borde inte tillåtas ha ansvaret för några sorts kor eller boskap.
  Det behövs en ständig vaksamhet mot onda maktmänniskor och aktivister på alla nivåer, nationellt och internationellt. Det duger inte att i god tro frånhända sig självbestämmande till byråkrater och politiker. Det är vårt eget land ett förskräckande exempel på. Nu måste det handla om att återta makten på alla fronter. Sparka odugliga cowboys och köra ut snyltande inkräktare.

  Gillad av 1 person

 9. tc skriver:

  Det kallas socialism. Jag tror en bra argumentationsteknik för att visa det absurda i en proposition är att ställa upp logiska motsatspar, US delade en video där Lauren Southern frågade feminister om de föredrar feminism eller islam. Deras hjärnor går i baklås för socialismens trick redan sen den franska revolutionen är att förneka logiska motsatspar, detta är nödvändigt om man styr mot en världslig utopi. Postmodernisterna förstod detta tillkortakommande hos socialismen och försökte attackera själva logiken och därmed också logiska motsatspar.

  Så man kan fråga klimattroende om de föredrag att rädda jordens klimat eller att göra västliga klimatförstörare av flyktingar. Varför vill de att flyktingarna skall förstöra jordens klimat och inte behålla sitt lilla klimatavtryck i hemlandet? Socialister erkänner ju inte privat ägande, men eftersom de styrt länge nu så har många socialister betydande tillgångar men även den fattigaste äger något, så man kan fråga varför just de skall ha deras hyreskontrakt, eller sin nya dator? Jag vill bo där nu och behöver en dator.

  Gillad av 4 personer

 10. Martin skriver:

  Socialism= du har två kor staten tar en och ger till din granne.
  Kommunism= du har två kor staten tar bägge och ger dig mjölk.
  Fascism= du har två kor staten tar bägge slaktar en och säljer den andra till dig.
  Kapitalism= du har två kor säljer en och köper en tjur.
  Feminism= du har inte två kor, du har två nötkreatur och dessa har rätten att själva avgöra om de är kor.
  Veganism= du har inga kor.

  Gillad av 3 personer

 11. En ring av törne skriver:

  Min hjärna producerar automatiskt liknelser. Det sker ständigt när jag läser. De behöver inte tänkas fram. De bara kommer. Som starka bilder och synintryck. Efter läsning av Jan-Olofs text idag dyker dessa tankeliknelser fram. De innehåller Afrika, boskap och folkslaget Massajer på Serengetislätten i Kenya, och Liberalism. Jag ser inhägnad trygghet mot yttre hot – runt en Massajby. Även Liberalismen är i behov av skydd på ett liknade sätt som en Massajby. Massajer lever i en farlig omgivning fylld med rovdjurständer. Hyenor, vildhundar och lejon är inte att leka med. Särskilt inte om natten när alla sover. Därför bygger Massajerna upp en ring av törnen runt sin by. Alltså en mur av grenar och kvistar, med vassa taggar. Innanför detta skyddsskal frodas det mer trygga. Det är samma sak med Liberalismen. Dess frihetsideal fungerar bara inom en ring av skyddande törnen. Men med den skillnaden att Massajerna är klokare än Liberaler. För Massajerna vet att deras trygghet inom byn gjorts beroende av en ring av törne. Medan en frihetstörstande Liberal gärna inbillar sig att livet ute på Serengeti även är tryggt om natten – utan en skyddande ring av törne. Liberalismens allmänna funktionella principer kan endast fungera väl inom byn. Detta utgör liberalismens stora akilleshäl. Att sedan liberalismen i sin stora frihetslängtan ofta river ned ringen av törnen – gör den knappast mer verklighetsförankrad. Liberalismen uppträder delvis som ett ouppfostrat barn – naiv och naken ute på Serengetislätten om natten. Att bygemenskapen och livet också är beroende av boskapsskötsel står inte heller alltid så klart. Liberalismen är som en fågelunge som fallit ur boet, medan katterna stryker omkring. Dess frihetsideal har gjorts beroende av kupade händer. Troskyldigt piper liberaler som en liten dunig fågelunge som fallit ur boet. Omedvetna om farorna där utanför. En naivitet som smittat av sig till fler partigrupperingar. Vi såg det nyligen i Stefans troskyldiga uppvisning i Agenda – som den blindes sämre syn på tillvaron. Kanske ett litet besök hos Massajerna i Afrika skulle hjälpa det politiska etablissemanget?

  Gillad av 1 person

  • Sven skriver:

   Kan inte låta bli att tänka på kvinnliga Nubiska krigare. De som Leni Riefenstahl fotograferade. Hon som stod bakom filmen Viljans triumf. Nog rubbar denna bild av ståtliga kvinnor vissas mer väl paketerade kvinnoideal.

   Gillad av 1 person

 12. Aha skriver:

  Pedagogisk vinkling av det självklara att utan de verkligt operativa insatserna såsom tillverkning av konsumtionsartiklar och byggnation och tjänster finns det ingenting att bygga på, att fördela. I detta avseende är som bekant vänstern tondöva, vänstermänniskor är första rangens utsugare av de flitiga och effektiva medborgarnas insatser. Dagens beskattningsnivåer är inte på något sätt maximum, mer går att ta för att försörja de som inte vill anstränga sig eller saknar förutsättningar för god egenförsörjning.

  Vänsterideologi är en parasitär företeelse som alltid går sin undergång till mötes om den släpps fri ty då suger den ur all näring som finns hos det arbetande folket (Sandgrens kor).

  Gillad av 3 personer

  • Igor skriver:

   Apropå byggnation. Är det någon som vet varför regeringen inte ser till att det byggs fängelser som räcker till för alla brottsaktiva nyanlända. Enligt statistik borde det gå att räkna fram hur många enkelrum det behövs på en befolkning av 2 000 000. Som det nu beskrivs har man inte byggt tillräckligt ens fast man noterade inflödet efter 2015.

   Gilla

 13. Niklas R skriver:

  ”Det största felet med värdegrunden är att den är olönsam.”
  Ett annat sätt att säga det på, som också sagts, är att; socialism fungerar så länge någon annan betalar.

  Gillad av 5 personer

 14. --.--US. skriver:

  Det är utmärkt att försöka att lära sig av erfarenheterna från andra länder och samhällen. Men den viktigaste lärdomen här är, enligt mig, något annat än det skribenten lyfter upp. Det är nämligen så att den lokala ledaren var intresserad av de lokala korna, inte någon annan folkgrupps kor. Detta är sunt och friskt!

  Den svenska veterinären representerar däremot själva grundbulten i vad som har gått fel i vårt tänkande. Han är intresserad av saker som absolut inte angår honom och med 99% sannolikhet så ville han använda svenska skattebetalares medel för att ”hjälpa” helt främmande människor. Detta innebär två extremt grova tankefel. Dels tror han att vår ”hjälp” verkligen kommer att gynna dessa främmande figurer. Det finns absolut inget som tyder på detta men massor som tyder på motsatsen. Svenskt ”bistånd” leder bara till jättekatastrofer och att vi försöker ”hjälpa” genom att låta folk från 3je världen bosätta sig i Sverige leder uppenbarligen bara till att även Sverige på sikt blir ett fattigt och våldsamt land.

  Men det andra felet är mycket värre. Veterinären har missförstått det mest grundläggande ansvar som finns, nämligen att prioritera sina egna barn och sin egen grupp. Ingen annan kommer att prioritera de svenska barnen om inte svenskarna gör det.

  För att kunna genomföra verkligen fruktansvärt onda handlingar, krävs det oftast att man är helt övertygad om att man är god. Dagens vuxna svenskar genomför nu, som grupp betraktat, den absolut mest monstruösa handlingen i världshistorien. Vi offrar våra barnbarn till ett helt fruktansvärt öde, helt utan yttre tryck eller tvång. Detta är så genomruttet att det förmodligen hade varit omöjligt att förklara för de flesta folk som har levt innan oss. Det är all time low, utan konkurrens. Men de som aktivt eller passivt ger sitt stöd till detta, är genomgående helt övertygade om sin egen moraliska förträfflighet. De är minsann inte elaka rasister eller egoister…..

  Utlandssvensk

  Gillad av 7 personer

  • Bono skriver:

   Dear Utlandssvensk… It is very true that:
   ”Foreign aid is the process of taking money from poor people living in wealthy countries and hand the confiscated cash to wealthy people in poor countries so that politicians can feel good about themselves.”

   Gilla

  • ..,-.-US skriver:

   ”Sätt på dig syrgasmasken själv först, hjälp sen dina barn (de svaga).”

   Man kan ju börja med att INTE sätta syrgasmasken på de som uppenbarligen föraktar och hatar de egna barnen.

   Utlandssvensk

   Gillad av 3 personer

 15. Lennart Bengtsson skriver:

  Problemet med dagens Sverige är att det finns alltför många människor som vägra tänka rationellt eller helt enkelt är oförmögna att göra detta. De gillar inte det moderna samhället även om det, som med en osynlig hand, förser dem med allt de kan önska sig. Det har alltid varit så länge de kan minnas.

  Varför skall vi oroa oss för landets energiförsörjning – den har ju alltid fungerat. Se bara till att ta bort den farliga kärnkraften och alla otrevliga utsläpp och alla hemska plastförpackningar. Vi vill helst att lantbruk och matproduktion skall vara som i Bullerbyn, med hästar, kossor och välmående griskultingar.
  Om detta är förenligt eller inte med en värld med snart 8 miljarder människor vill man helst inte tänka på och gör det inte heller.

  Det är detta beteende som är vår tids huvudproblem.

  Gillad av 5 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.