Patrik Engellau: Höjdpunkten för den amerikanska efterkrigstidens framgångssaga

Patrik Engellau

Historien har uppvisat många storslagna perioder. En särskilt storslagen period har många av oss själva fått uppleva, en epok som i stort sett var befriad från krig och elände, som utfärdade trovärdiga löften om höjd levnadsstandard för alla sina medlemmar och som därtill åtnjöt medlemmarnas – och även många andra folks – entusiastiska stöd. Jag undrar om något historiskt tidevarv kan mäta sig med det som utvecklades med USA som epicentrum under den tjugofemårsperiod som inleddes med andra världskrigets slut.

Man kan med rätta hävda att detta kvartssekel var en triumfperiod inte bara i USA utan även i de andra länderna i den västliga sfären av utvecklade demokratiska marknadsekonomier, exempelvis Sverige. Men det var ändå USA som i kraft av sin styrka och till sin synes aldrig fallerande energi och innovativitet inte bara la ut rälsen för utvecklingen utan dessutom själv utgjorde vägvisaren för hur det nya, moderna livet skulle levas.

Detta kvartssekel – som i svensk historieskrivning ofta kallas ”rekordåren” för att allting gick just som på räls och för att alla var glada och såg fram emot ständigt ökande levnadsstandard – handlade om att i västvärlden skruva in en modern, USA-inspirerad överlägset bekväm livsstil som av häpna skåningar kom att kallas ”PV, teve och wc” med hänvisning till framgångsmarkörerna Volvo Personvagn, teveapparat och vattentoalett; den som lyckats skaffa sig allt detta var halvvägs inne i ett jordiskt paradis.

I juli 1969 höll denna epok med alla sina tills vidare ännu icke fullfyllda drömmar om fortsatta, kanske eviga, triumfer vad som efter några årtionden i stället framstod som dess svanesång även om denna märkvärdiga händelse för mänskligheten kanske i all framtid kommer att framträda som det kanske överdådigaste och mest imponerande – men samtidigt meningslösa – hjältedåd som mänskligheten på egen hand lyckats presteras sedan skapelsen, nämligen Apollo 11, tre mans färd tur och retur månen.

Jag hamnade oplanerat framför en två timmars rapport om projektet baserad på samtida film- och teveinspelningar i samband med en långflygning. Om du eventuellt lider av flygskam eller av andra skäl vill slippa resa till exempelvis Bangkok så kan du se programmet i olika klippningar på YouTube, till exempel här

Låt vara att det handlar om ett propagandastycke, men det hjälper inte: i varje minut redovisar filmen triumfer som gradvis ackumuleras genom nya triumfer – när huvudkapseln Columbia lämnar sin bana runt jorden vid exakt rätt ögonblick för att skjutas iväg mot månen och fångas av dess gravitation; när månlandaren Eagle sänker sig mot månens yta och astronauten Neil Armstrong yttrade de bevingade orden som i realtid avlyssnades av miljontals tevetittare över hela jorden: ”ett litet steg för mig men ett stort språng framåt för mänskligheten”; när astronauterna tillsammans talade med president Richard Nixon i Vita Huset; när återfärden till jorden felfritt genomförs och astronauterna plaskar i havet bara någon kilometer från det planerade stället.

Apollo 11 framstår som det överlägset mest framgångsrika av USAs välförtjänta hyllningar till sig själv. Åtta år tidigare hade president Kennedy lanserat planen om att USA skulle göra ett oanat underverk, nämligen att skicka människor till månen och ta dem hem igen. Det här var före internet och dagens starka datorer. Detta monument över en lyckad tidsålder genomfördes troligen med penna och papper, räknestickor plus oändliga mängder billigt fossilt bränsle.

Interiörerna från exempelvis kontrollcentret i Houston visar hundratals unga amerikanska män i vit skjorta och ofta slips som var och en bemannar sin kontrollskärm. Alla ser ut som sportiga och välklippta ”all American boys”. En av dem, vad jag kunde se, var svart. De enda kvinnor som förekom var astronauternas fruar som tillsammans med sina barn visades in i särskilda teverum för att följa händelserna.

Detta var alltså 1969. Med Apollo 11 uppvisade den amerikanska drömmen sina krafter och sin makt över kosmos. Samtidigt växte, strax under ytan, rörelser som skulle skadskjuta, sänka och begrava drömmen från Apollo 11: hippierörelsen, det revolutionära 1968, kampen mot Vietnamkriget och den övriga fredsrörelsen, alla rörelser till försvar för nyupptäckta former av förtryck mot minoriteter.

Sådana spratt spelar oss historien. Efter tjugofem års framgångssaga med Apollo 11 som avslutande fyrverkeri kom vad partiledaren och författaren Per Ahlark kallade ”det galna kvartsseklet” i samma länder och troligen av samma diffusa orsaker i alla de västländer som tidigare varit så rusiga av framtidstro. Det är nog bara att gilla läget. Men det är ändå vemodigt att se hur den kanske fredligaste och lyckligaste tjugofemårsperioden som historien hittills uppvisat så ceremonilöst bara kastas på historiens skräphög, ibland till och med under föraktfulla tillmälen.

45 reaktioner på ”Patrik Engellau: Höjdpunkten för den amerikanska efterkrigstidens framgångssaga

 1. Skarprättarn skriver:

  Apollo-programmet kanske framstår som meningslöst vid en ytlig betraktelse, mäns lek om vem som har den största dildon, en fas i kapprustningen och så vidare. Men det hade samtidigt många spinn-effekter av värde för oss jordbundna kreatur. Bara en sådan sak som berikad barnmat…

  Penna och papper, räknestickor… fast de som räknade var mänskliga datorer, oftast svarta amerikanska kvinnor. Se filmen Hidden figures för en introduktion. NASA hör till dem som gick i bräschen för jämställdhet och likabehandling.

  Gillad av 2 personer

  • Peter skriver:

   Du hänvisar till en Hollywood film. Den innehåller lika mycket sanning som filmen om när den svarta truppen befriade koncentrationsläger, ”The Liberators” hette den visst.

   Gillad av 7 personer

  • Jan Molin skriver:

   Visst, jag tror nog att rymdingenjörerna hade penna och papper för att skriva ned matematiken till de FORTRAN-program (ingenjörernas dåvarande datorprogrammeringsspråk) som de använde för beräkningarna i dåtidens datorer. När jag började min första ingenjörsanställning 1970 på varvet Götaverken AB i Göteborg 1970, programmerade jag hållfasthetsberäkningar för deras Univac 1108-dator som upptog en hel källarvåning. Och dessa program stansade man på hålkort som lämnades in som en kortbunt till män i vita rockar för inläsning till datorn. Det är klart att de också använde datorer då!

   Gillad av 4 personer

   • Skarprättarn skriver:

    Det där var en kontinuerlig utveckling, och du hamnade just i accelerationsfasen kring epoken (1970-01-01). Fram till dess var förhållandena annorlunda och datorerna extremt begränsade och otillgängliga. Mänskliga datorer användes fram till 1970.

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Den som har besökt Houston vet kanske att den svarta befolkningen är stor, idag 23% svarta till 58% vita. Att man hade många svarta kalkylatorer är inte konstigt och måste inte motiveras med liberalistisk självgratulation. Vidare hade kalkylatorerna ingen avsevärt bidrag till rymdäventyret. De utförde mekaniskt likformiga beräkningar ungefär som industriarbetare gör mekaniska handgrepp utan att veta varför.

   Gillad av 3 personer

   • södermalmsrealisten skriver:

    Jag har varit i Houston, trist som alla amerikanska städer (jaa har varit i alla) men såg aldrig att det var 23 % svarta 58 % vita. Tror däremot att biblioteket i Arlöv kan hjälpa mig ta fram sådant om jag vore intresserad. Jag menat om skärmen konstrar.

    Gilla

  • -.-,US skriver:

   ”Se filmen Hidden figures för en introduktion.”

   Jajamän! Och sen kan man gå vidare med filmen Black Panther! Där får man veta att de svarta faktiskt har en hypermodern stad i Afrika, den är bara gömd! Så det så!

   Jag kan för övrigt avslöja att under Rinkeby ligger ett hemligt utvecklingscenter för 8G telefoner, som är helt bemannad av somalier. Just nu kan jag inte ge några detaljer, men jag jobbar på en film om saken. Vidare har jag precis hittat nya, spännande dokument som bevisar att nästan all teknisk utveckling hos Nokia och Ericsson under 90-talet ägde rum i en bergsby i Afghanistan. Alla anställda var hazarer!

   På grund av luckor i amerikansk lagstiftning tillåter man tyvärr fortfarande rasister att sprida lögner om vem som verkligen utförde beräkningarna under Apolloprogrammet. Här har vi ett exempel på detta:

   ”why not a movie about Dr. Jack Crenshaw?—the white Southerner (right) who actually did, with a computer, the bulk of the Apollo Project work that Hollywood claims three, never-before-mentioned black women did with slide rules.”

   (länk i separat post)

   Man kan väl bara hoppas att Warren vinner en storseger nästa år, så att vi kan få en saftig HMF lag även i USA som slutligen kan få tyst på dessa hemska människor. Då kommer allt att bli fantastiskt! Om man inte pratar om problemen, då finns de inte!

   Utlandssvensk

   Gillad av 3 personer

   • tc skriver:

    Ja herregud, det lustiga är att då aktivisterna pekar på något så är sanningen den exakt motsatta, som att det aldrig funnits någon afrikansk civilisation någonsin. Black Panther är verkligen plågsamt uppenbar. Kunde de inte lika gärna ha visa två skyltar, svarta är bra, vita är dåliga, blinkande i två timmar. Noterar att den sk skarprättaren har fel om nästan allt.

    Gillad av 3 personer

   • --.-US skriver:

    @ TC,

    ”Kunde de inte lika gärna ha visat två skyltar, svarta är bra, vita är dåliga, blinkande i två timmar. ”

    Vänta bara! Snart sitter du, jag, Östman och en del andra här i samma EU-läger och tittar på exakt detta hela dagarna. Det blir som för Alex i Clockwork Orange, dvs. ingen möjlighet att stänga ögonen.

    Personligen ser jag fram emot att bli botad. Ska bli skönt att äntligen kunna bräka med de andra fåren i skocken. 🙂

    Utlandssvensk

    Gillad av 3 personer

 2. södermalmsrealisten skriver:

  ”Stjärnvalvet ovanom om mig – jämte sedelagen inom mig, inget kan förundra mig mer”
  ungefär så sa gamle Kanten . Stjärnvalvet intresserade för att det var genom det gudarna talade till oss. Alltså värt att studera. Astrologi blev astronomi. Idag forskas om det finns vatten på mars. Oj vad upphetsad man blir på vetenskapsredaktionerna – om det finns nyheter i den saken.

  Men är man knäpp om man tycker att det faktiskt inte är intressant ?

  Gilla

 3. tom crean skriver:

  Gillar man bilar så kan jag rekommendera en annan film som går just nu på bio som handlar om något liknande, och dessutom handlar om min favoritbil ända sen barnsben Ford GT40:

  Ben Shapiro uttrycker det så att västvärlden vandrade på en knivsegg efter upplysningens ideér slagit rot, och USA valde en sida, de skrev sin konstitution 1787 som kan sägas vara en blandning av det bästa från de gamla grekerna och bibeln. I Sverige är vi upplärda och indoktrinerade att hata allt från USA, har ni aldrig frågat er varför? Det är så klart för att USA föll ner på andra sidan av upplysningens knivsegg, man satte individen och individens valfrihet i centrum, men inte vilken valfrihet som helst, utan en valfrihet där moralen guidades av kristna värden och man därför frivilligt valde att förbättra för sig själv och sin omgivning. Europa föll inställer ner på andra sidan, vi fick vänstern, vi fick aktivisterna och socialismen.
  Darwins ”Om arternas uppkomst” kom 1859 och korkade människor konkluderade att vetenskapen segrat, vi var bara djur. Hur finner djur en moral, ja det blir ju bara den starkes rätt, och det är detta vi lever med än idag, där vår sida som har en fot i USAs version av upplysningen, förvånat betraktar vänstern och liberaler, aktivister, som helt saknar moraliska begränsningar, det finns ingen PRINCIP i Europa som förhindrar det som kom efter Darwin och Nietzsche, nämligen socialismens massmord under nazister och kommunister.

  Gillad av 7 personer

  • Kronblom skriver:

   1970 var Volvo nära att köpa BMW. 40 år senare var BMW i Göteborg och gav ett lågt bud på Volvo PV men Geelys bud var ca 4 ggr högre. Om någon annan än Grynet hade tagit över så hade det sett annorlunda ut. Bilar och havregryn är inte samma vara.

   Gillad av 1 person

  • Kronblom skriver:

   Ford ville vinna på LeMans och försökte köpa Ferrari men det sprack på att Ferrari inte skulle få fortsätta med F1 verksamheten. Istället köpte Ford en engelsk tillverkare, Lola cars som redan hade en tävlingsbil med Ford V8, Lola Mk 6. There is no substitute for cubic inches, 1966 hade Ford 7 liters cylindervolym mot Ferraris 3,3 liter och Ford vann LeMans 4 gånger, 1966-69.

   Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Klart vi är djur men föraktet av djur är omotiverat och beror på deras relativa maktlöshet. – Finns ingen anledning att distansera oss från djuret i oss. – Det bästa hos människan finns också bland djuren men inte det sämsta hos människan, – destruktiviteten, att veta vad som är rätt och göra tvärtom.

   Gilla

   • tc skriver:

    Vilket förakt? Inte från mig. Däremot är det så att det inte går för envar att bygga en moral själv, den är inte medfödd utom till skelettet om ens det.

    Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Moral handlar om flockvarelsers strävan att svara mot förväntningarna från dem de vill tillhöra och är också en ”djurisk” sak.

    Gilla

 4. Mänsklig måttfullhet skriver:

  Ung och radikal hänger gärna samman. Få unga vill hållas tillbaka i sin ungdomliga iver. Historiska referenser tynger mest ned i unga år. Här och nu gäller. Med mig själv i mitten, och med egna tagna steg. Långeliga tider av kollektivt ansamlad mänsklig erfarenhet står inte särskilt högt i kurs som ung. Det äldre upplevs som fjättrande och återhållande. Knappast särskilt populärt i unga år. Man vill känna sig fri i stegen, i krumsprång och i egen kaxighet. Som ung har man inte hunnit bygga upp något eget, för att senare värna och bevara. Blicken är mer av stål och riktad framåt. Historien själv mest en mossig företeelse. Släktforskningens tillbakablickande nostalgi ligger ännu oförlöst i en avlägsen framtid. Men som Apollo 11:s besättning är vi alla ute på en livets stora resa. Äldre har bara hunnit längre än de yngre. Först på månen upptäcke astronauterna jordens stora litenhet, och det universella mörkret som omsluter vår tillvaro. Att jorden själv bara är ett runt litet rymdskepp. Och vi dess besättning. Att hela mänskligheten är astronauter. Det som Harry Martinson beskrev i rymdeposet Aniara. Var och en sin egen rymdvarelse i tid och rum. För att få den verkliga utblicken krävs det att livets resa hunnit ta oss en bort från ungdomlig förvillelse. Förflyttat perspektiven och öppnat ens ögon för de mer vida utblickarna. En 40-talist är i dag i dryga 70-års åldern. Lägg den fulla längden av detta liv som en mätstock bakåt i tiden från födelsen. Då hamnat vi i begynnelsen av 1870-talet. Det blir en resa ned i industrialiseringens början. Lägg en 20-årings måttstock bredvid. Då hamnar vi på årtalet 1999. För en äldre något helt nyligen. För den unge hela hans eller hennes liv. När vi äldre nyss talade om Millenniebuggen låg de i dag unga på skötbordet för ett blöjbyte. Det Apollo 11:s resa visade upp var vårt behov av referenser. Bortom oss själva. En mer konservativ hållning är i det perspektivet inget mossigt. Att blicka långt bakåt ger bättre vägledning framåt. Att stå på månen och se jorden i storleken av ett mynt, mot djupaste svart, skänker ödmjukhet inför livet självt och vår egen fragila tillvaro här på jorden. Det behövs måttstockar för att navigera mera tryggt i livets stora mörker.

  Gillad av 8 personer

 5. Leif Stern skriver:

  Månlandningen är bevisligen världens mest påkostade men slarvigt genomförda bedrägeri.
  Mängder av mycket skarpa bilder visar astronauterna tillsammans med månlandaren.
  Månlandaren står på en opåverekad yta av fjäderlätt måndamm med den stora raketmotorn klart synlig. Månlandaren har enligt Nasas skrivna information förflyttat sig sidlänges stående på raketstrålen för att leta bra landningsplats och därefter sakta sänkt sig mot månytan utan raketmotorns jetstråle påverkar dammlagret. Repen som hänger under fotplattorna är tänkta att visa då avståndet är replängden från månytan tvärs genom den avböjda jetstrålen.

  https://docs.google.com/document/d/168JTbe6rfjW1-CajcJy_tPFH36bRA8t1ZCzcfkghLGU/edit

  detta var starten för den amerikanska lögnfabriken som sedan producerat 11 september med sina tre torn som fallit ned i sin källare på grund av brand. Klimatpaniken är ett annat alster isensatt av samma regisör.
  Leif Stern

  Gillad av 1 person

  • tc skriver:

   Jag själv mötte liknande tankar när jag som barn läste Fantomen. Där på klubbsidorna på 70-talet så var det en hel del som tog Dänikens alster på allvar, inte kunde människan skapat pyramiderna, eller resa påsköns huvud! Varför och hur kunde indianer i Sydamerika skapa bilder som endast kunde ses från luften? En skeptiskt lagd pojke lärde sig att känna igen dessa människor på klubbsidorna. Det är inte så mycket vad de säger som hur de säger det och att det måste ligga någon fantastisk förklaring bakom, en atombomb sprängde WTC. Som fysiker som på allvar studerat naturen och förundrats och lagt ner det hårda arbete som krävs så är det lite sorgligt och för mig ännu ett bevis på varför människor behöver religionen, utan den så söker de under och mirakel var de kan och inte alla har förmåga att leta korrekt på egen hand.

   Gillad av 4 personer

   • cmmk10 skriver:

    Har en fysiker verkligen en fullgod förklaring till kollapsen av Twin Tower och då särskilt sammanbrottet av den tredje skyskrapan?

    Med tanke på vad som har krävts vid senare tiders rymdfärder, datorkraft etc, så framstår månlandningen absolut som en av mänsklighetens största bedrifter och något av ett underverk.

    En del tror på Neil Armstrong och andra på Stanley Kubrick. 😉

    Gilla

   • tc skriver:

    Utan fakta och beräkningar så är det svårt med fullgoda förklaringar, det är min poäng, det går inte att sitta och filosofera på kammaren. Vad gäller WTC så räcker folks intuition inte till, de ser en H-balk och tänker, den kan aldrig knäckas. Jag har inte satt mig in i detaljerna runt 3e tornet, det verkar märkligt, men det behövs ingen atombomb. Det går att köpa geigermätare på postorder, ta med en på nästa shoppingresa till NY.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    För mig är sammanbrottet löjligt självklart när man väl först har förstått hur de husen var byggda. Det var precis som domino. Att andra hus skadas både uppifrån av fallande delar och nedifrån av jordbävning är väl sedan inte att undra på?

    Det jag frågar mig är hur man kan motivera ett tvivel. Hur tänker man då? Det är ju självklart att allt som har kommit upp måste komma ned?!

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Nej, det är ju bara att titta sig omkring i naturen så förstår man att Newton inte visste vad han talade om när han påstod att en underliggande struktur skulle göra motstånd när det som fanns ovanför började falla ned på den.

    Det vet ju alla, att om en asfaltbubbla kör in i en stillastående långtradare så kommer bubblan ut oskadad medan tradaren förintas i accelererande takt. Det har jag sett i teckningar. så det måste ju vara sant.

    De häringa dominobrickorna, det vet ju alla, dom är fastklistrade vid marken så att man ska kunna bevisa att även om så är fallet så räcker det med att den första faller så faller andra.

    Newton och alla ni fysiker som gått i hans fotspår, ni kan gå hem och dra något gammalt över er!

    Gilla

 6. Lars Bernhoff skriver:

  Det är viktigt att skilja på teknisk och mental utveckling. Den mänskliga förmågan att göra fantastiska tekniska projekt har fortsatt med allt högre hastighet. Antalet människor som kan födas och få mat har passerat alla gränser som tom kloka och kunniga personer kunde förutse.
  Som med allt annat så är tekniska möjligheter endast ena sidan av något som kan missbrukas av andra. Själv fick jag intrycket att John Kennedy blev portalfiguren för allt gott, även om det efteråt finns ifrågasättanden FN ansågs också vid denna tid kunna göra stordåd. Vår egen Dag Hammarskjöld blev symbolen för hur oegennyttan och fredssträvanden i krigszoner skulle kunna hanteras. Båda dessa dog ungefär samtidigt genom destruktiva krafter.
  Trots enorma materiella framsteg över hela världen blir vi ständigt påminda om krig, maktmissbruk, kriminalitet, miljöförstörelse, klimathot etc. TV med omedelbar spridning av negativa händelser gör oss i ökad omfattning tveksamma för hur det kommer att gå för både oss men kanske än större oro för kommande generationer. .
  Vi behöver jobba mer med det politiska, hitta realistiska lösningar på konflikter, allt från nationellt till internationellt. Det tekniska ordnar sig men att öka respekt och förståelse folk emellan och trots ökad kunskapsspridning minska utrymmet för ledare som är inkompetenta och destruktiva i allt. Fortfarande för lätt att sprida förenklade budskap på svåra frågor om medborgarna inte är informerade.
  Det finns varken någon Hammarskjöld eller Kennedy som kan samla de ungas framtidstro. Det kan enbart ske genom att många samtidigt arbetar för fredliga lösningar. Kunskap och omdöme hos så många som möjligt. Västerlandet värdesätter nu enskilda liv så mycket att det sätter nya gränser för vad tex även USA bedömer som acceptabelt med militär närvaro. Ständig avvägning mellan för och nackdelar men med nya jämviktspunkter.
  Tekniskt kommer vi att kunna lösa nästan allt. Om den kloka delen av befolkningen får chans att välja ”rätt” ledare är långt ifrån givet.

  Gilla

 7. Aha skriver:

  Det var de borgerliga dygderna, flit, bildning och disciplin som övergavs. De skapade enligt vänstern ojämnlika samhällen, framför allt mellan grupper.
  Vänstern med alla dess anhängare i institutioner, media och kultur devalverade därför dessa dygder.

  Nu är det asiaterna som tagit över dessa dygder.

  Gillad av 2 personer

 8. BjorkBloggen skriver:

  Bart Sibrel har gjort en intressant film om månlandningarna ”A funny thing happened on the way to the moon”. En film som Youtube inte gillar (och censurförsök ökar ibland intresset).

  Gilla

 9. Göran Holmström skriver:

  Vars e dom flygande bilarna och rymdresorna till andra galaxer?
  Tekniksprånget kom av sig och gick över i kontrollverksamhet istället.
  Ångdrivna månraketer och atomdrivna bilar inget av det vart ju verklighet,
  besviken jag vill ha mina pengar tillbaka.

  Gilla

 10. Rolf H Carlsson skriver:

  Den svenska regimen sedan 1969 är lätt sammanfattad i ett tydligt facit, nämligen med 1:10!
  1969 var kronan i paritet, idag får vi betala ca 10 kr för en Schweizerfranc. Har schweizarna en så mycket sämre välfärd? Nej, ingen fråga är bättre motiverad än Östlings: vad har vi fått och vad får vi för pengarna?

  Gillad av 4 personer

  • -.-.-US skriver:

   @ ROLF H CARLSSON,

   Jag bor i Schweiz sen nästan 20 år och har funderat mycket på likheter och skillnader mellan det landet och Sverige. Min slutsats är att de är väldigt, väldigt lika, men Schweiz ligger 30-50 år efter Sverige. Enligt min uppfattning, är den sannolika förklaringen till detta att kvinnor här fick rösträtt 50 år senare än de i Sverige.

   Det blev en liten debatt om detta i en av trådarna i går, den om Kärringbloggen.

   Utlandssvensk

   Gillad av 3 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Socialism, haha! Socialism, håhå! Vi kan väl försöka kränga våra produkter med stämpeln Made in Svetsarland och hoppas att köparna tror att det är Schweiz som avses.

   Gillad av 1 person

 11. Lars skriver:

  Mycket otillfredsställande krönika bl.,a. då du missar jämföra med den svenska utvecklingen under hundra år fram till 1970 som var helt i paritet med den amerikanska, med skillnaden att bilen (T-Forden) inte hade den framskjutna platsen i samhällsutvecklingen.

  Framförallt insinuerar du att sådant som den amerikanska medborgarrätts rörelsen, protesterna mot Vietnam kriget, kvinnorörelsen, de ekologiska rörelserna, de homosexuella rörelserna var det som knäckte USA dvs att vi efter 1970 fick låg produktivitetsökning i OECD länderna.

  Vad du inte har med i bilden är den amerikanska konservativa rörelsen som sköt fart på 60-talet med Barry Goldwater och så småningom ledde till Reagans seger och fortsatt dominans av republikanerna, de ökade klyftorna (genom sänkta skatter), avregleringar mm allt i linje med Chicago skolan som dominerade efter 1980.

  Var sanningen ligger i detta avseende är svårt att se, men onekligen är det amerikansk politik med framförallt ekonomisk teori och konservatism i ryggen som kännetecknat de femtio åren eftr 1970.

  Vad du beskriver är egentligen en medial bild som nådde oss i Sverige, inte sanningen om USA.

  Rymdfärder? Ja Sovjet var först i rymden (denna totalitära planekonomi), Kina har varit i rymden och är på väg till Månen, liksom Indien. De senare fallen är ju goda exempel på hur väldigt ojämlika stater med stor fattig befolkning samtidigt kan ha en medelklass av tillräckligt omfång för att mäta sig med de rika länderna, så även om per capita inkomsten i Indien och Kina släpar efter, även om hälften av Indiens befolkning lever på mindre än 2 dollar om dagen, så finns 150-300 miljoner som tillhör en medelklass och har tillgång till mycket billig, obildad arbetskraft och billiga varor. Så hur stod det till med USA?

  Under rekordåren fram till 1970 ökade inkomst per capita kraftigt och man byggde en stark stat (the great society) och inkomstfördelningen var mycket jämn. Det blevd et ändring på med Chikago skolans ideer och förändringen politiskt.

  Gilla

 12. Göran Holmström skriver:

  Tänk om, allt är bara ett skådespel!
  Tänk om allt är uppdiktat, kanske så är vi grundlurade! Kanske så är vår logiska tekniska utveckling manipulerad, den röda tråden från Archimedes skruven till ångmaskinen och fortsättningen Otto motorn följer en strikt logik.
  1947 ramlade en ”väderballong”, ner i New Mexiko, efter det så kom kiselchipset, extrem elektronik och till sist ett totalitärt internet, där vi alla är kategoriserade och indelade i fack.
  Göran är en motorgalning som älskar storbystade tatuerade medelålderskvinnor med tatueringar, till det så gillar han att grilla och bli full.
  Om man nu vill förslava en planet så, var det enkelt att låta en farkost med förbjudna frukter ”störta”, vår nyfikenhet gjorde resten.
  Den verklighet vi alla lever i, är strikt och kontrollerad, kontanterna är på väg att försvinna.
  Köttet ska fasas ut, likaså förbränningsmotorn, vita män är jagade.
  Varför jagas vita män så hårt? Jo dom är uppfinnarna, krigarna som kämpar.
  Ursäkta det cyniska men sanna, resten är mänsklighetens kanonmat, kanske bra individer och människor, men inte fan har dom byggt något varaktigt av värde på snart 2000 år.
  Tänk om det är centralstyrt? Och PK-patrasket är dom blivande hamburgarna för härskar-rasen
  som gillar sitt kött mjukt och moget!
  Vita cis-män är både sega och fulla av motstånd.

  Gilla

 13. dan skriver:

  Det verkar som om den tekniska utvecklingen har stått stilla eller att man har glömt hur man
  gjorde när man skickade människor till månen för femtio år sedan. När president Trump 2017
  föreslog en ny månfärd så sa man att det kunde ske tidigast 2024 alltså behöver man lika lång tid, minst, till förberedelser som det behövdes på sextiotalet.

  Gilla

 14. Lars skriver:

  När man så här femtio år senare funderar på de 25 åren mellan 1945 och 1970, en period då fyrtiotalisterna, de som blev tongivande på 90-talet, växte upp, så häpnar man när man betänker omfattningen av förändringar över hela världen, och beaktar kortsiktighet och brist på överblick och det trygga Sverige med begränsad information den generationen växte upp med. Man visste ganska litet om Sovjetunionen, man visste något om USA och man valde ofta ensidigt positiv USA bild. Vad hände i världen den här tiden? Några nedslag.

  Kolonialismen avvecklades, det brittiska imperiet avvecklades. Indien självständigt 1947. I Kina tog kommunisterna makten 1949. Kolonialväldena i Afrika avvecklades. Korea kriget 1951. Vietnam krig där franska Indokina och motståndet mot kolonialmakten segrade och USA tog över. Militärjuntor i Latinamerika. Militärjunta i Grekland. Diktatur i Spanien och Portugal. Sovjetisk inmarsch i Ungern och Tjeckoslovakien. Diktatur i Korea. Spridning av atomvapen. Schahen i Iran störtades och Islamister tog över. Bath partier tog över i Irak och Syrien. Nästan militärkupp i Frankrike. Europa återuppbyggdes och 1970 var man välfungerande stater. Välfärdsstater byggdes i Europa och USA, men i USA mer privata försäkringslösningar. Usa har ju först krig nu nästan kontinuerligt sedan 50 år; kallt krig, militära insatser, krig mot Islamismen,

  Idag är det svårt förstå vad det var för värld och för fyrtitalister som var unga 1945 – 1970 så var nog inte insikterna så stora.

  Gilla

  • Lars skriver:

   USA hade en oerhörd produktivitetsökning under andra världskriget och man stod starka efter kriget med stora bytesbalansöverskott mot omvärlden. Efter kriget fanns samlat obligations sparande i befolkningen och uppdämt konsumtionsbehov och det gav upphov till högkonjunktur. Befolkningen var sammansvetsad av krigsansträngningen och inkomstfördelningen ganska jämn. Hus och bil blev tecken på att ”medelklassen” ökat i omfattning, man räknade även arbetarklass dit, men det är mer av en retorisk figur utan social verklighet bakom.

   Gilla

 15. Christer L skriver:

  Alla är så himla optimistiska! För en amatör som jag framstår världspolitikens ekonomiska intrig som skriven av en Ian Fleming, med Goldfinger och Octopussy som fullt trovärdiga krafter – eller kanske underhuggare i något än värre. Om vi är så fenomenala med datorer och atomfysik, hur kan världens elit av akademiker och högintelligenta låta sig bedras av bankindustrins låneekonomi? Där ett lån är en säkerhet. Där lånpengar skrivs ut ur tomma intet. Globalisterna framstår som en sorts nyliberal rörelse (betyder inte att alla nyliberaler och allt nyliberalt är globalism) som i sitt strategiska perspektiv siktar mot kapitalismens yttersta konsekvens, nämligen världsmonopolet. Utvecklingen har skeden som i det långa loppet blir motsatta varandra, och dessa skeden ser globalisterna som sekvenser i konsekvens. Socialisterna har blivit deras ”nyttiga idioter”, utifrån synen att storkapitalismen bäst kan rädda en ekonomi efter det givna socialistiska misslyckandet – se Kina, Ryssland, DDR osv. Och denna storkapitalism leder mot monopol, och först när en global centralstyrd monopol-ekonomi uppnåtts kan mänskliga rättigheter genomföras konsekvent. Sverige har en på samma gång liberal som socialistisk ekonomi. Det är ert problem, säger globalisterna till den svenska regimen. Det här blir ju bara fantasier för mig, men vad ska man göra när ens förtroende för makthavare och akademiker minskar till en råttskits storlek och värde? Läsa på? Vem läser på, och vad? Alan Greenspan som var chef för USAs ekonomi i ett decennium sa att han inte visste hur pengars värde i praktiken faktiskt uppstår. Bitcoin? Teorier alltså. Då krävs en viss avvaktan. Men nu satsar anti-nationalisterna på ett slags ekonomiskt chickenrace, verkar det. Jag tror att stora summor går ut i korruption och aktivism. Det svenska scoutlöftet tycks vara att pengars värde skapas genom beskattning av lån, och fri företagsamhet är att tjäna staten. Nej, nu överdriver jag.

  Gillad av 2 personer

 16. MartinA skriver:

  Optimismen kom av att återbygga det som förstörts under kriget. En oändlig efterfrågan. Och mycket billiga råvaror. Eftersom bara väst hade tillgång till den industriella processen som gjorde att vem som helst kunde bli 100 gånger mer produktiv än en Kines eller en Indier bara genom att dyka upp på fabriken och göra som man blev tillsagd.
  Detta tog slut av två orsaker. Dels exporterades den industriella proessen till allt fler befolkningar i världen. En gång i tiden stod ”Made in Taiwan” och litet senare eller tidigare ”Made in Hong Kong” för låg kvalitet och billigt. Men när barn skämtade om ”Made in Hong Kong” så var det ett tecken på att den industriella processen hade sluppit lös. Den här tjugofemårsperioden var ju inte alls någon optimistisk tid i Kina och hur det var i Indien är jag osäker på. Men väldigt många av de industrier som gjorde den här tiden så positiv har flyttats till Östasien. Till exempel svensk textilindustri.

  Det galna halvseklet får vi väl kalla det nu. Och dels är det väl politisk taktik från somliga falanger. Att sönda och härska och få folk att hata varandra är ett gammalt sätt att kontrollera andra. Dels är det hybris. Bortskämdhet, arrogans. Och välfärdsstatens och korporativismens destruktiva effekter på folket och kulturen.

  I historien tycks eliterna bli allt bättre på att klämma ur allt ur de produktiva skikten. Tills de inte kan producera tillräckligt mycket militärt våld längre för att försvara sitt territorium. När Germanerna eller Araberna sedan etablerar sig som den nya eliten uppnår de legitimitet förvånansvärt snabbt. Eftersom de inte har samma anspråk som det tidigare systemet. Trots plundring, våld och förstörelse så blir det ändå mer kvar än när det tidigare byzantinska virrvarret styrde.Här i Sverige är det intressant att möjliga nya härskare har tagits in som bidragsboskap. De skulle nog aldrig få för sig att dra in bidragen så en liknande utveckling som vid Islams/Arabernas första erövringståg är inte möjligt här. Men det ska bli spännande att se vad som händer.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.