Patrik Engellau: Krafttag

Patrik Engellau

Med anledning av en artikel i SvT Nyheter kallades till ett krismöte i styrelsen för Lunds kommun.

Nu har det gått för långt, sa ordföranden. 32 bilbränder hittills i år och ingen enda misstänkt har gripits. Nu är det dags för skarpa åtgärder.

Vi får inte gripas av panik, sa en s-ledamot. Räddningstjänsten har ju redan fattat ett tungt beslut.

Vadå? sa en centerpartist.

Räddningstjänsten rekommenderar att folk inte ska parkera nära byggnader för då kan byggnaderna börja brinna, sa s-ledamoten.

Jag tror att vi måste ta till ännu skarpare åtgärder, sa ordföranden dystert.

Vad hade du tänkt dig? frågade en liberal.

Vi måste sätta p-böter på alla bilar som står mindre än tio meter från en byggnad, suckade ordföranden. Det känns jättejobbigt, men jag ser ingen annan lösning.

Varför är det jämt parkeringsvakter och andra låglöntagare som ska ta konsekvenserna när ni borgerliga ska ta till med hårdhandskarna? sa en vänsterpartist trotsigt. Förresten är det bra om bilar brinner. Annars kommer de att förinta allt liv på jorden med sina avgaser.

Det ligger faktiskt mycket i det, sa centerpartisten. Tänk om vi kunde få folk att byta bilen mot cyklar.

Det går inte, sa en moderat. Folk kan inte storhandla med cykel.

Det ger mig en idé, sa ordföranden. Antag att vi ger varje hushåll tre cyklar och en flakmoppe på kommunens bekostnad.

Det kan funka, sa en miljöpartist. Och så försöker vi få hit Greta när vi inviger projektet.

Men vänta, sa en socialdemokrat, vi måste vara lite realistiska och inte drömma oss bort i oprövade åtgärder som kanske slår helt fel. Om bilbrännarna inte har några bilar att bränna så kanske de bränner något annat. Tänk om de i stället tuttar på kommunhuset eller sjukhuset!

Det ger mig en idé, sa ordföranden. Tänk om kommunen köper en massa bilar och ställer ut för bränning. Då minskar risken att ungdomsgängen sätter eld på medborgarnas egna bilar.

Vi måste tänka lite på de psykologiska motiven, sa socialdemokraten som också satt i socialnämnden. De som bränner bilar vill egentligen protestera mot den strukturella rasismen i Sverige, särskilt polisbrutaliteten.

Inte bara polisbrutaliteten! utbrast miljöpartisten. Tänk på allt det förtryck och den förnedring som de utsatta ungdomarna utsätts för i skolan, till exempel när lärare ska sätta betyg.

Det ger mig en idé, sa ordföranden. Vi bör lära av Greta. Se vad en 16-årig flicka kan göra. Ingen skulle sätta fyr på Gretas bil om hon hade någon. Jag undrar om vi inte skulle anställa så många tonåriga flickor som det bara går och ge dem alla viktiga kommunala befattningar som rektorer, parkeringsvakter och brandmän.

Jag tror vi måste söka oss närmare problemets kärna, sa miljöpartisten. I sista hand rör det sig om djupt liggande värderingar. Jag tror vi måste få folk att skämmas mer. Det räcker inte med flygskam och köttskam. Det är för nischat. Vi måste uppmuntra till allmän skam. Om medborgarna skämdes mer så skulle de inte provocera bilbrännarna med sin vräkiga överkonsumtion.

Vi skulle förstås kunna lägga en ny kommunal skatt på alla som inte skäms, sa liberalen.

Och hur hade du tänkt att vi skulle veta vem som inte skäms? frågade en moderat hånfullt.

Det är lätt, sa liberalen. Alla kommuninvånare måste skamcertifieras. Skamcertifiering är ungefär som HBTQ-certifiering, det finns redan organisationer som gör sådant. En gång om året bör det göras. Sedan får de sätta upp en liten klisterlapp för att visa att de klarat årets certifiering.

Ungefär som kröning av bensinpumpar menar du? sa ordföranden. Det är ju en tillförlitlig och beprövad ordning. Jag ser fram emot att implementera dessa fina idéer. Nu får jag tacka er alla för ett kreativt och stimulerande möte. Jag tror att vi nu närmar oss ett helt färdigt nytt kommunalt koncept för att lösa det här problemet en gång för alla.

En kristdemokrat harklade sig och sa att han ville att det skulle tas till protokollet att han inte yttrat sig i debatten då han nyss blivit mordhotad och därför ville hålla sina åsikter anonyma särskilt som polisen avrått från anmälan eftersom polisinblandning brukar förvärra situationen för den utsatte.