Bitte Assarmo: Bevara oss från klåfingriga kulturförstörare

Bitte Assarmo

Det pratas just nu en hel del om att Sverige behöver en ny berättelse. Jag är inte så säker på att det är nödvändigt. Jag tror snarare att det som behövs är att man faktiskt börjar prata om den berättelse som redan finns, och som burits fram av generationernas strävan och arbete. I den gamla berättelsen om Sverige finns allt som behövs för att både gamla och nya svenskar ska kunna känna sig hemmastadda, och för att det förflutna ska kunna knytas ihop med nuet. En ny berättelse fungerar enbart om den vävs ihop med den gamla.

Själv är jag född och uppvuxen i Värmland, närmare bestämt i Värmlands bergslag. Där, bland hyttruiner och slagghögar, känner jag mig fortfarande som mest hemma, trots att jag faktiskt bott i Stockholm betydligt längre än jag bodde i Karlskoga. Där känner jag en tillhörighet som går bortom allt greppbart, men som är lika tydlig som om den stod skriven med fetstil. Det är så kulturarvet fungerar.

En ny berättelse kan kanske, på ytan, verka både angelägen och viktig. Men det går inte att börja från noll. Det går inte att skapa något nytt på bekostnad av det gamla. För vad har egentligen hänt med Sverige under alla dessa år som politiker, journalister och andra tyckare förnekat kulturen och kulturarvet? Vi har blivit ett splittrat och polariserat land, där människor som vägrat ge upp sin egen berättelse ses som reaktionära och exkluderande. I själva verket är det de som förnekar den svenska kulturen som exkluderar. De exkluderar både de ”gamla” svenskarna, genom att framhärda i att dessa inte har någon kultur, och de ”nya” svenskarna genom att inte låta dem få ta del av den svenska kultur som skapats genom historien.

Eftersom svensk kultur – ja, själva tanken på att en sådan ens existerar – har förnekats och hånats så länge i Sverige finns det ingen anledning att hoppas på att de som idag strävar efter en ny berättelse kommer att ta hänsyn till den berättelse som redan finns. Sannolikt skulle det bli precis tvärtom. Att bönderna, torparna, drängarna och pigorna förpassas ut ur historien och att det nya Mångfaldssverige ställs i centrum. Det bekräftas också av den intervju som Sveriges radio gjorde med flera museichefer, bland andra den socialdemokratiske styrelseordföranden för Västerbottens länsmuseum Anders Lidström, 2016.

–Framtidens västerbottning kommer att i större utsträckning ha rötter i andra länder än vad dagens västerbottning har. Vi måste också skapa utrymme för de människor som kommer hit att berätta sina berättelser för att på så sätt bidra till ett fungerande demokratiskt samtal, sa han då.

Mats Persson, generalsekreterare i Riksförbundet Sveriges Museer, höll med. Han menade att museernas uppgift är att ”vara en skapare av sammanhållning, ett samhälle som håller ihop” och att ”fler människors berättelser behöver bli speglade på våra museer”.

Ulrica Grubbström, vd på Västerbottens museum, menade att det är dags att ”släppa 1800-talsbondgården och fundera på om vi kan nyttja husen och berätta andra berättelser”.

Just så kan det alltså bli när det ska skapas nya berättelser i ett land där det nationella kulturarvet ständigt ifrågasätts. Inga ambitioner att bevara den gamla berättelsen och lägga till en ny – utan skippa det forna Sverige helt och låta den nya berättelsen vara allenarådande. Men varför skulle det demokratiska samtalet ta skada av att den svenska historien berättas på landets museer?

Man kan också fråga sig varför historiska byggnader från det gamla bondesamhället plötsligt skulle mista sin betydelse för att vi får fler invånare med utländska rötter. Det finns väl tvärtom all anledning att verkligen inkludera nya invånare i just detta kulturarv, för att på det sättet ge dem möjlighet att bättre förstå kulturen i sitt nya hemland?

Själv skulle jag bli väldigt illa till mods om jag flyttade till ett nytt land och såg hur kulturansvariga i detta land plötsligt började göra våld på sitt eget kulturarv för att istället göra plats för mitt. Mitt kulturarv – min berättelse – finns ju i Sverige, i Värmland, i Bergslagen. Varför skulle den visas på exempelvis ett museum i Syrien, Portugal eller Marocko?

Bevara vårt kulturarv från klåfingriga kulturförstörare som Lidström, Persson och Grubbström. Och låt den nya berättelsen om Sverige växa fram parallellt med den gamla. Inte istället för.

21 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Bevara oss från klåfingriga kulturförstörare

 1. Jan Hyllengren skriver:

  Ska Sverige vara svenskt eller inte? Hur mycket eller hur litet? Fryxell, Heidenstam eller Grimberg kunde en gång för inte så länge sedan ge svar på sådant tal. Men med dagens raska och medvetna utförslöpa är det nog meningen att ingen att ens ska fundera över svenskhet om 100 år. Dylikt ska inte bli mycket mer än en parentes i Nordens historia som då förstås också beskrivs som ett enda långt och fobityngt mörker. Eller så låter vi Reaktionens pendel slå tillbaks med all den kraft vi kan uppbåda. Det är också möjligt. Och faktiskt även mer troligt. För Sanningen pressar sedan en tid på de fördämningarna som redan har börjat gnissla och knaka. Flodvågen blir inte att leka med men vi har väl lärt den läxa vi fått som säger att ändamålet helgar medlen.

  Gillad av 4 personer

 2. Eva Danielsson skriver:

  Visst är det så. Det fundamentala är inte gripbart med enkla ord och vårt ursprung har med kultur och natur att göra. De som gick före oss har gett oss grunden. Och våra liv. Vi behöver vårda lämningarna och berättelserna och känna samhörigheten.
  Allt detta gäller ju även dem som tvingats hit av skyddsskäl eller har lockats hit av materiella skäl eller religiösa påbud. Hur kan någon inkännande människa anse det vara humant att locka folk att bege sig till ett land som är så långt borta från allt som liknar hemma. Det är inte särskilt konstigt att det är de mest rastlösa, nomaderna, anywheres, lycksökarna, äventyrarna samt förstås de mest asociala, som tar sig hit från andra världsdelar. Män. Inte kvinnor. Det är inte konstigt att andra generationen har svårt att hitta annat än en identitet i ett utanförskap. Eller att man håller sig till de egna enklaverna och överdriver sin ärvda kultur eller i varje fall månar om en kultur som är emot majoritetssamhället.
  Även svenskamerikanerna, som sägs ha varit framgångsrika invandrare, har darr på stämman när svenska förfäders öden kommer på tal. Fast de är både fjärde och femte generationsinvandrare och naturligtvis väl assimilerade och alltigenom amerikanska egentligen. Att gräva upp rötter är hårt arbete, det vet alla med gamla stubbar på tomten, ursäkta liknelsen. Men även om man vill assimileras så tar det mycket lång tid och det försvåras om majoritetssamhället inte är starkt både numerärt och kulturellt.
  Äkta humanitet handlar inte om att hjälpa folk att fly, utan tvärtom att hjälpa dem att kunna fortsätta leva där de hör hemma och har sina rötter. Det är krig och terror som måste bekämpas så att det kan bli möjligt.
  De senaste trettio årens svenska (och europeiska) invandringspolitik har varit och är klart inhuman och oansvarig mot alla. Och det bara fortsätter….

  Gillad av 11 personer

  • miketheviking skriver:

   Nyckelordet är assimilering.
   I Sverige har man använt omvänd assimilering.
   Svenskar ska assimileras till ett helt annat samhälle än vad vi hade för 30 år sedan, liksom brottsoffer ska assimileras till en situation med anmälningsobenägenhet och åtalsunderlåtelse.

   Nu sprider SVT bilden av ett nytt Sverige; 2 milj utrikesfödda. Men de utrikesfödda föder också barn så vi pratar om 3 milj av en befolkning på 10,2 milj.

   Någon tillräcklig majoritetsbefolkning finns inte så länge särbehandling fortgår och segregering fortsätter ohämmat.
   Hutus och Tutsis är vad vi går mot.

   Gillad av 3 personer

   • anselmo skriver:

    Du har fel här. Har du någonsin bott utomlands? Jag blev ”assimilerad” när jag bodde i Danmark men jag blev långt ifrån dansk och jag är ändå skåning, du skall se Stockholmarna, de anser att danskarna är lägre stående från en annan planet. Jag har också bott i Japan, men där blir det uppenbart, assimilering är omöjligt! Är din kultur tillräckligt annorlunda så är det ett brott mot din kultur att följa landets lagar och dess seder föraktar du. Så är det i Sverige idag, det är indoktrineringens nästa steg att lura folk med ”assimilering”. vad betyder det konkret, en inspektion visar att det är en falsk omöjlig önskedröm som endast tjänar fienden.

    Samma sak med Bittes hälften-hälften inlägg, lite nytt, lite gammalt, vem skall styra över detta och finjustera? Storebror staten? Det är DGS beslut att Bitte är folklig nog för att vara en brygga, jag är inte övertygad, för man upprätthåller, precis som med assimilering, det yttersta skalet på löken.

    Gillad av 5 personer

  • anselmo skriver:

   Förstår inte hur du kan hålla med Bittes utopier. Vi skall behålla vår kultur (trots 100års socialdemokratiskt kulturförstörande) och invandrarna skall göra vad? Imponeras av runstenar och Runeberg? Det är oinformerat att tro på detta, Bitte har uppenbarligen
   aldrig bott i en väsensskild kultur och inte du heller. Det Bitte skriver är ett recept för undergång, för invandrarna blir aldrig svenska. Hur kan man fortfarande inbilla sig detta, varje gång man kör runt Malmö ser man den gigantiska moskén, nära den lilla kyrkan där min mamma konfirmerades.

   Gillad av 3 personer

 3. Tomas skriver:

  Jag drar mig för att återbesöka Nationalmuseum där min favoritmålning Karl XIIs likfärd hänger. Tydligen är den flyttad till en mindre provocerande plats för socialisterna samt försedd med en nedlåtande förklaringstext, initierad av en otacksam överbetald politiker som inte har rötter i svenska kulturen.

  Gillad av 3 personer

   • Tomas skriver:

    Hahaa, jag har sedan 70 talet varit tornespelare på den svenska arenan, dock utan vapendragare och själv ansvarig för vapenarsenalen. Så jag anser mig kämpat väl och utan skitsmak i munnen. Kanske smäller högre än kritiker som trängs vid sidlinjen och skränar som besserwissrar (ouch). Verkar dock som man riskerar få ge upp striden för jag tänker definitivt inte låta jordfästas i skuggan av en minaret.

    Gillad av 1 person

 4. miketheviking skriver:

  Bra Bitte.
  På dom bara!
  Visst är det fantastiskt barockt hur dessa kulturmarxister så öppet och ohämmat tillåts ifrågasätta vår svenska kulturarv?
  Och hur ännu mer sjukt det är att de vill skapa en historia som bygger på 30 års påtvingad invandringspolitik där främmande kulturer ska beredas plats att ersätta vår?

  Den banala ondskan har inga landsgränser.

  Gillad av 5 personer

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  Du kan vara lugn, eller mer upprörd. Den del av vår historia som handlar om kristna vitna män och deras förtryck av kvinnor kommer att bevaras (verkligheten göre sig ju icke besvär i historieskrivningen). Klassaspekten är däremot omodern numera.

  T ex kommer man inte att berätta om alla de svenska söner som dött i adelns krig genom århundradena, det vill man inte göra nu och ville heller inte förr. Inte heller kommer man att berätta om de få män som kom hem efter att med tvång inkallats till krigstjänst och deras öden: en handfull slantar, och sedan fria att svälta var de än önskar. För adeln däremot, titlar och rikedomar – där är mången idag framgångsrik familj och ätt som vars rikedomar börjar i deras förfäders slakt av sina landsmän under Trettioåriga kriget.

  Så säg, varför skulle jag som är ättling av skogshuggare och gruvarbetare och kolmilare och pigor och drängar och daglönare och matroser lyfta ett finger till överhetens försvar? De har öppnat dörren för rövare, de önskar folket skall rädda dem från sagda rövare, och de önskar låta folket bära bördan och betala priset.

  Skall jag, och andra som jag, resa vapen för landet – då läggs dessa inte ned igen förrän denna överhet även den göder marken.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 7 personer

 6. MartinA skriver:

  Snacket om inkluderande är inte genomtänkt. Vi människor grupperar oss. Mot andra grupper av människor. Vårt vi utgår ifrån att se bakåt, vår starkaste grupp formar vi med de som ser tillbaka på en gemensam historia med oss själva. Jag föredrar faktiskt fortsatt kulturförstörelse från den hemska staten i Sverige än att de skall ges uppdrag att ställa sig in och korrumpera kulturen ännu mer för att uppnå något politiskt syfte enligt Assarmos ide i artikeln. Hellre att det blir tydligt att staten ej representerar oss Svenskar.

  Gilla

 7. Vaknauppnu skriver:

  Ja varför stoppade vi inte detta vansinne? Därför att också vi är hjärntvättade till en del därför har denna smygande införsel av oliktänkande gått för sig tills det började SKAVA …har nu pågått 30-40 år men inslagen fel väg och värderingsgrund;
  Svensken. landet och vår kultur och historia står inte i centrum!

  2015 års påfyllnad av skäggbarn, har fört även den mest inbitne godhjärtade och välvilliga svensken till insikt att va-f-n gör de här… Lite sent nu när de har förstört vårt land .
  Snart är vi helt i ekonomisk ruin. Och ingen vit man eller kvinna går säker. NYA Sydafrika

  Gillad av 1 person

 8. Eva Danielsson skriver:

  Anselmo
  Jag vet inte om du menar mig eller Bitte, men det som finns konkret i fornlämningar och byggnader, i landskapet och i våra egna livshistorier ska inte nedvärderas och ytterligare förstöras och utplånas av fanatisk globalisfascistisk politik som skriver om och nedvärderar vår egen kultur.
  Det är sunt förnuft, ingen utopi. Och som jag skriver, så tror jag inte på omplantering av människor över huvud taget. En liten rastlös klick nomader skulle nog alltid vandra runt, som om de är fredliga kunde tillföra något, men annars säkert främst är några att se upp med.
  De allra flesta icke-europeiska/icke-västliga invandrare som bor här just nu, bör uppmuntras resp tvingas att åka hem. Deras historia ska inte berättas/skrivas här, utan i deras ursprungsländer. Brottslingar ska utvisas utan pardon och övriga genom indragen försörjning/bidrag/medborgarskap ersatt med hemvändarbidrag utan rätt att komma tillbaka.

  Gillad av 1 person

 9. Thomas skriver:

  Det är kört. Är lika pessimistisk som Greta om än av andra orsaker.
  Så länge vi har dessa indoktrinerade kulturmarodörer på ansvarsfulla platser som gör allt i sin makt att frånta Sverige sin historia så kommet förödelsen fortgå.
  Allt ska stöpas i den heliga mångfaldens namn.
  Exempelvis Astrid Lindgrens värld:
  ”Astrid Lindgrens värld vill tillvarata de kvalitéer etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten och därför söker vi särskilt dig, som utöver de formella kraven, kan berika oss med detta”
  Vaffö gör di på detta viset ?
  Hela tiden är det små men med tiden uppenbara svenskfientliga tendenser som får mer och större utrymme i det numera raserade svenska folkhemmet.
  Det finns ingen vilja eller ambition att bevara svenska seder och dygder.

  Gillad av 1 person

 10. latoba skriver:

  Bra Bitte! Jag är själv ursprungslantis, född i Älvdalen, Försöker hålla kontakten Talar älvdalska med mina systrar. Kollar på kommunen på deras hemsida. Läser hembygdsföreningens årstidning Skansvaken, kollar på Brunnsberg på FB och på byn Åsens hemsida osv.

  Gilla

 11. Fredrik Östman skriver:

  ”En ny berättelse kan kanske, på ytan, verka både angelägen och viktig. Men det går inte att börja från noll. Det går inte att skapa något nytt på bekostnad av det gamla.”

  Jag är rädd att Aktivistklassen och dess ambitioner missförstås, misstolkas och underskattas. För det är precis på bekostnad av det gamla som denna nya berättelse skall skapas. Det är fråga om Whig-historia, att baklänges undersöka, bedöma och skriva om historien så att den passar det för tillfället — av andra orsaker — gällande idealet. Det gäller att sudda ut alla människor, historier, fenomen, principer och fakta som på något sätt fallit i onåd, och det gäller att förbehållslöst utröna ionådfallandet med skarpa granskande ögon.

  Det är fråga om eskatologism på högsta nivå. Det är fråga om att uppleva historien baklänges för att säkerställa att den leder till det i förskott utsedda och uppställda paradiset på jorden, utopin, slutmålet, slutlösningen, nirvana, döden, ron och vilan och den kompletta avsaknaden av allt elände, utresningen av allt och alla som har deltagit i eller förorsakat elände, folkmordet, massmordet, socialismen, precis det som socialisterna kallar ”socialism”, slutmålet och historiens upphörande och dess ersättande med eschaton.

  Gillad av 4 personer

  • golz skriver:

   Ja, jag kan inte reda ut om personer som Bitte som inte förstår sina egna fel, gamla och nya, är skadliga eller folkliga så att flugorna lockas till sockret.

   Gillad av 1 person

 12. laogong2018 skriver:

  Denna ide som mycket annat kommer fr[n USA, och New York Times som h’vdar samma sak om USA. De h’vdar att USA beh;ver skriva om sin historia och att landet etablerades n’r slavar anl’nde och att allt gott berodde p[ slavar och allt ont p[ de vita och att konstitutionen ‘r bara vita slavhandlares verk.

  Gilla

 13. phnordin skriver:

  Anders Lidström, Mats Persson, Ulrica Grubbström et consortes har precis den inställning som delvis fortfarande frodas i Sverige och som leder Sverige på avvägar. Jag föreslår att skaffar sig en vidare syn på vad kultur är och lär sig att framhålla och förklara den svenska kulturen för alla s.k. nyanlända. Där finns en stor uppgift för dem.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.