Patrik Engellau: Förr i tiden

Patrik Engellau

En svensk gymnasist hade tillbringat ett år på en amerikansk skola i en delstat där körkortsåldern var 16 år. Gymnasisten tog såklart körkort. När han som sjuttonåring kom tillbaka till Sverige stegade han in på en polisstation, visade upp körkortet som inte ens hade foto och frågade om det gällde i Sverige. Polismannen bakom disken tog kortet, vände och vred på det och sa: ”Tja, det är ju ett körkort så det gör det väl”. 

Tror du på den historien? Knappt? I varje fall hade den inte kunnat inträffa idag. 

Gymnasisten blev arton och gick återigen till polisstationen och frågade om det gick att byta det amerikanska körkortet till ett svenskt nu när han hade åldern inne. Polismannen bakom disken sa: ”Visst, kom hit med foto och personbevis så grejar vi det”. Skriftliga prov och provkörning behövdes inte eftersom gymnasisten redan kört prickfritt i flera år. Polismannen tänkte säkert att övning ger färdighet. 

Den historien är nästan ännu svårare att tro på. Framför allt är det svårt att föreställa sig att den kunnat hända idag. 

Sedan tog gymnasisten studenten och gjorde lumpen. En gång hade han permission och skulle lifta från Trelleborg till föräldrarnas sommarstuga på Bohus-Malmön. Klockan sex på kvällen hade han bara kommit till Landskrona vilket var en kris eftersom sista färjan till ön gick vid midnatt. Goda råd var dyra. Till slut fick han lift av en kille med en skraltig Volkswagen. ”Jag köper Folkan av dig för femhundra spänn och kör dig dessutom hem”, sa soldaten till bilägaren, ”vad säger du om det?” ”Låter bra”, sa bilägaren. De klottrade ett köpeavtal på ett papper, pengarna överräcktes och affären var i hamn. Soldaten hann i god tid till färjan.  

Kan man göra så? Vad sa Trafikverket? 

Allt det där inträffade i verkligheten på sextiotalet, ungefär för femtio år sedan. Gymnasisten respektive soldaten var jag. Det fanns inget Trafikverk. Jag har sedermera aldrig behövt skaffa ett regelrätt svenskt körkort med inslag av körskola och uppkörning inför statlig inspektör 

När man betänker alla de regler, blanketter, tjänstemän och förbud som tillstött om motsvarande försök gjorts idag så inser man att den tidens härskare gav sitt folk ganska fria tyglar. Och inte bara folket, förresten, utan även offentliga tjänstemän ganska långt ned i hierarkierna. Att en polisman bakom en disk på eget bevåg kunde bevilja mig rätten att sjuttonårig köra bil i Sverige med ett amerikanskt körkort visar på en i nutidens ögon nästan otänkbar grad av decentralisering av behörigheter. I jämförelse med denne polisman har exempelvis en lärare idag lika mycket handlingsfrihet som en mumie inlindad i instruktioner och rapporteringskrav från alla slags överställda myndigheter.  

Jag har två teser i detta sammanhang. Den ena är att såväl medborgare som offentliga tjänstemän enligt ovan då för tiden hade mycket mer frihet än idag. Politikerna hade ännu inte riktigt fått smak för njutningen att kunna styra allt i detalj genom sina centrala myndigheter enligt den maktlystna principen att allt blir bättre om centralt placerade experter får bestämma. Jag tror att ingen enskild yrkeskår har förlorat mer på denna utveckling än lärarna, som förvandlats från respekterade och välavlönade auktoriteter till svagt utbildade och ofta sjaskigt klädda lågrankade kommunalanställda. 

Den andra tesen är den motsatta, ty på vissa områden som förut var hårt reglerade råder nu nästan total frihet. Alkohol är enkelt tillgängligt. Inte ens motbok, där medborgarens månatliga tilldelning och köp av alkohol registrerades, behövs. (Den avskaffades i och för sig redan 1954 under parollen ”Frihet under ansvar”.)  

Tilltalet människor har avreglerats så att man inte längre behöver tilltala personer i tredje person, till exempel ”majorskan” eller, om man var elev, ”magistern”. Man började kalla alla människor för ”du”. Nu kan det hävdas att du-reformen inte var ett påfund från överheten utan något som växte ur det civila samhället. Men överheten gav initiativet sitt entusiastiska stöd. I ett tal till Medicinalstyrelsens personal år 1967 förklarade generaldirektören Bror Rexed att han fortsättningsvis tänkte kalla alla för ”du” (varefter han själv fick smeknamnet Durex efter ett känt kondomfabrikat).  

Det tydligaste exemplet på att ordning förvandlats till nästan anarkistisk frihet under halvseklet cyklisttrafiken. Förut kunde man få böter om cykellyset inte fungerade. Att cykla på trottoarer och mot enkelriktat var inte att tala om, den ordningen garanterades av patrullerande poliser. Idag är det tvärtom när kommunpolitiker åtminstone i Stockholm sätter upp skyltar om att enkelriktningen inte gäller cyklar (och elsparkcyklar, som lagstiftaren verkar jämställa med cyklar eller möjligen fotgängare i bemärkelsen att trottoarerna verkar vara deras habitat). 

36 reaktioner på ”Patrik Engellau: Förr i tiden

 1. Skarprättarn skriver:

  Bruket i tredje person var ju för att undvika niandet, ity detta ställde till med problem i frågan hur man skulle tilltala folk av olika social ställning. Niandet i sin tur var ett importerat påfund från kontinenten, och fanns aldrig i vårt fornsvenska ursprung. Du är det normala svenska tilltalet.

  En parallell finns i de iberiska romanska varianterna (usted/você = ers nåd), som motsvarar tredje person i verbkonjugationen. Det är väl för väl att vi inte lagt oss till med ett sådant språk.

  Gillad av 2 personer

  • FredriK Östman skriver:

   Ett folk avskaffar sig självt. Du har inte nämnt att ni-reformen på trettio- och fyrtiotalet, som löste problemet med den sociala ställningen, tvärtom hade som avsikt att undvika bruket i tredje person, som var det verkligt perversa och ofta nog omöjliggjorde samtal helt och hållet. Din förklaring är baklänges, eskatologisk.

   Gillad av 2 personer

 2. Rolf Wasén skriver:

  Intressant att Patrik tar upp byråkratiseringen av samhället. Den har förvånat mig och vällt över oss som en tsunami, även om ”förskalven” säkert funnits där. Bra eller mindre bra? Bra om den är motiverad, inte överdrivs alltför mycket och reglerna följs tillräckligt väl. Bäst om mer överlåts till individens eget ansvar. Ska vi behöva en app som säger vilka lagar och regler som ska följas eller inte? Min slutsats är ”inte så bra”.

  Byråkratisering och ideologisering av universiteten kan bli en särskilt giftig kombination. Linné lär ha kämpat mot slikt, men i längden lär byråkraterna vinna. Utvecklingen kommer att söka sig nya vägar eller avstanna. Mitt stalltips: Ungefär som Sovjetunionens fall även om vi inte bör underskatta de värden som fanns i grund konservativa samhällsstrukturer och den öppna skepsis sovjetmedborgarna hade mot statspropagandan.

  Gillad av 1 person

 3. Ampersand skriver:

  Ja, jag frågar mig ofta hur dagens taxichaufförer får körkort för det jobbet verkar det som de alla klara kraven till? Patrik beskriver det bra, det har utvecklats två filer för allt, de som följer reglerna och de dom inte gör det. Att följa reglerna kostar på alla sätt och vis, att ta körkort idag är enormt dyrt och ganska svårt, den som examinerar har ett intresse av att utbildningen blir så lång som möjligt. Att driva trafikskola för 30 år sedan var en liten skitverksamhet, idag täljer de guld, flera mångmiljonärer i grannskapet driver trafikskola. Så detta är VIK i miniatyr. Det Patrik beskriver det set vi överallt idag, två filer, oss tar de för fortkörning 10km/h för fort, gästerna kör slalom på motorvägen och blir utsläppta. Jag gissar att om hur det döms i praktiken relativt det faktiska brottet blev känt så är det en gigantisk skandal, rättsväsendet är med säkerhet rasistiskt, mot svenskar. Precis som bilskolorna så ligger ju deras incitament i att släppa ut de verkliga klienterna så att de snart kan komma tillbaks.

  Det handlar om incitament, de måste vändas. Kanske en bonus till domaren för antalet dömda år? Fast vem hade åkt in? Inga poäng för det svaret. Precis som jag är nyfiken på sopsorteringen i Rosengård så är jag nyfiken på deras trafikskolor. Två filer.

  Gillad av 8 personer

  • miketheviking skriver:

   Det finns studier som visar att personer med invandrarbakgrund är involverade i dubbelt så mycket trafikolyckor som svenskar.

   Så du har säkert rätt.

   Gillad av 2 personer

   • Bikiniatollsand skriver:

    En ytterligare kurs som behövs nu utöver halkkörning är den om att man inte får köra över folk med vilje, inte slå ner åldringar när man snor deras parkeringsplats, inte parkera mitt i gatan och prata med mannen och inte släpa folk efter bilen. Det räcker så men kursmaterialet är längre.

    Gillad av 4 personer

   • miketheviking skriver:

    Skönt nick du har…
    Vi skulle behöva en å annan ”Bravo” för att få bukt på trafikdårarna.

    Gilla

  • A skriver:

   Att släppa igenom önskat klientel löses i praktiken tex genom ”tolkar” A-Sand. Vill du veta hur det fungerar i detta genomkorrupta land bör du, fråga de ”streetsmarta”, det vet. Svensken är istället att likna vid efterbliven, ingen aning om nåt, annat än om vilka man bör tycka synd om. Den hantverkande klassen är däremot vaken. Men denne har ju sluppit långa utbildningar som tycks få hjärnan att sagga ihop på de flesta?

   Mvh A

   Gillad av 1 person

 4. Släng passet! skriver:

  Friheten idag verkar vara total! Hur kan annars en Nigeriansk ”liga” etablera sig i Sverige? Med leverans av knark och kvinnor för prostitution med hjälp av Västafrikansk voodoo. Ett pikant kulturellt påtryckningsmedel? Och detta utan att någon ställer de relevanta frågorna om gräns- och identitetskontroll. Om illegal närvaro. Eller om migrationsverket har beviljat flyktingstatus? Flyende från vad? Ett okänt krig? Flykten från sanningen växer för var dag som går. Vad vi ser är tre svenska härdsmältor. En från myndighetshåll. En politisk. Och en journalistisk. Myndigheter tycks inte längre stå på min sida. Och det gäller även för politiker. Och för journalister. De senare vägrar att ställa de uppenbara och enkla frågorna. Den politiska korrektheten har försatt Sverige i ett kramptillstånd. För var dag som går stärks jag i min uppfattning att öppna gränser har utvecklats till förbannelse. Till ett svenskt gissel.

  Gillad av 6 personer

  • Moab skriver:

   Detta tycker jag är det som kittlar fantasin på allvar för trots allt jävligt som sker i Sverige så finns det folk som är ÄNNU VÄRRE. Nigeria är ju ett av Afrikas mer välfungerande länder och jag får ibland mejl om att stödja deras astronauter, de behöver bara mitt kontonummer.

   Gillad av 7 personer

 5. Erik2 skriver:

  Jättebra skrivet! Det här gav en handfast beskrivning av vad det innebär att politiken äter sig in i område efter område. Precis så här utvecklas alla områden. Mer och mer och mer av regler. Överallt. Och allt stannar bara av och man ser sura, vresiga, passivt aggressiva människor som dignar under alla regler. Det bär syn för sägen när man ser lite av den dynamik vi skulle kunna ha överallt inom den nya ekonomin. Tänk Spotify, Uber osv. Inom områden som är oreglerade, där händer det saker. Kreativa saker. För övrigt, därifrån jag åker dagligt tåg, där röks det lika mycket på perrongerna som före sommarens nya regler. Om inte mer. Och jag ser lika många som pratar i mobilen när de kör bil som innan förbudet mot det trädde i kraft. Vilket tar ner trovärdigheten för rättsväsendet generellt. Alla vet att lagar, det är bara något som sägs. Det spelar väl ingen roll. En bild av samhällets förfall och upplösning. Tack sju och åttaklövern som tror man kan införa nya och fler lagar varje år.

  Gillad av 4 personer

  • miketheviking skriver:

   Helt enig med dig!
   De passivt aggressiva blir bara fler.
   Och känslan av upplösning tilltar.
   Och det gäller oavsett etniskt ursprung.

   Enda skillnaden är att det du beskriver är mer tydligt i städer än på landsbygden.

   Gillad av 1 person

 6. Rikard skriver:

  Hej.

  Återkommer till en personlig käppahäst: körkort för motorsåg och röjsåg. Man kan exempelvis gå flera veckor långa utbildningar berättigande till studiemedel och omfattande akademiska poäng i att köra motorsåg. Dille Gård Naturbruksgymnasium med vuxenutbildning erbjuder följande:

  ”Kurspaket
  Motorsåg förberedd för manuellt skogsbruk 7 veckor – helfart
  Orienteringskurs, våra trädslag och våra skogar 40 tim
  Motor- och röjsåg 1, 100 p”

  Sju veckor för att lära sig motorsåg. Gota-Petter (EU-anpassad stavning.)

  Tangent:
  Körkort för motorsåg infördes efter att fler skogsägare än vanligt röjt stormfälld skog på egen hand, något som är vanskligt om man inte har huvudet med sig och tar det så nätt. Prisläget är ca 10 000:- för grundkortet, och det finns närmare dussinet olika kort för ett antal tusenlappar styck. Se där en fin liten present: nu kan Af- förmedla nyanlända till privata lärare som får betalt i skattemedel för att lära utlänningar använda motorsåg.

  Kortet har dessutom inget med säkerhet att göra. På din egen mark får du köra utan kort. Även vid väg och kraftledning. Det vill säga att jag får ta ner en tall invid telefonledningen på min tomt, men inte en identisk fyra meter bort på grannens; inte ens om det trädet står helt fritt med fall bort från allt annat. Så vad har kortet med säkerhet att göra?

  Vad har för övrigt körkort med körskicklighet att göra? Majoriteten av alla som begår trafikbrott har körkort, trots allt. (Inspirerat av statens information om alkohol, vatten och drunkning…)

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 5 personer

  • thomasdentredje skriver:

   HDK i Göteborg ger kurser i hur elda med ved. Jag köpte en gård och fick en 5 minuter lång kurs i hur elda med ved av säljaren. Sotarna berömde mej år efter år hur väl jag eldade.
   Angående bildning. I riket i stort så är andelen Obehöriga Lärare ganska stor. Runt 30 procent, eller mer, mycket mer på sina håll.
   I vilka andra yrkesgrupper dras man med obehöriga? Obehöriga Poliser? Obehöriga Brandmän? Obehörig Ambulanspersonal? Obehöriga Läkare? Obehöriga Sjuksköterskor?
   Obehöriga Försvarsanställda?
   Obehöriga politiker? Riksdagspolitiker med bara genomförd grundskola finns det många av, på vänstersidan. Inom SAP har alltid funnits en motvilja mot bildning. Grundskola och sedan partiindoktrineringskurs är allt en politruk behöver.
   Därav har vi en stor andel obehöriga i den mest fundamentala sektorn.
   Thomas, lärare

   Gillad av 2 personer

 7. latoba skriver:

  Apropå cyklister. Tidigt 1950-tal skulle jag korsa genomfarten i Kvissleby med cykel. Det fanns en stoppskylt som jag struntade i. En polis såg det och det blev dagsböter, jag vill minnas 8 st à 3:- Skulle detta ha kunnat ske idag?

  Gillad av 1 person

 8. Rolf Wasén skriver:

  Under den spanska kolonialtiden lär man ha haft enormt med regler för hur kolonierna skulle skötas. Uppskrivna på pappersrullar och uppsatta på en stor vägg. Det var nog inte många som riskerade nacken för att klänga på den väggen. Men med modern teknik!?

  Apropå det och Patriks artikel så har Alice Teodorescu en intressant ledare i Göteborgsposten: https://www.gp.se/ledare/varför-avstår-du-från-att-göra-fel-1.18757512

  Gilla

  • Christer L skriver:

   Och allt detta om ”värdegrund” hit och dit handlar om en kuliss av normer, utifrån vilket politikens lagstiftning och statens makt föreställs växa. Som om PK-väldet är närmare folkets själ än demokratin. Värdegrunden är förföljelse av politiskt oliktänkande, inget annat.

   Gillad av 1 person

 9. Matte skriver:

  Komplexitet kostar.

  När samhällen utvecklas tillförs komplexitet i små doser, i goda avsikter, men har förödande effekter på sikt då samhället riskerar att falla ihop av sin egen tyngd.

  Våga vägra komplexitet.

  Gilla

 10. FredriK Östman skriver:

  Efter totalitarismens seger i Andra världskriget har den successivt införts i alla delar av Västvärlden som inte har haft det ena (fallfärdig kommunism) eller andra (skriven och oföränderbar konstitution) skyddet mot just totalitarismen. Totalitarismen för obönhörligen till den anarkotyranni som beskrivs i artikeln.

  Utropet ”aldrig mer” gällde förstås uppstudsiga frifräsares som Winston Churhills ingripande i kriget. Aldrig mer skulle man låta sig stoppas av sådan! Beviset för detta är arresteringen av Paul Weston på grund av att han som kandidat till Europaparlamentet offentligt citerade en text av Winston Churchill.

  (Detta tema behandlas på en blogg som Patrik hatar så till den milda grad att alla kommentarer med en länk dit raderas. Länken i fråga finns i stället i kopian av denna kommentar på Dissenter.)

  Gilla

 11. Niklas R skriver:

  Under den gamla regeringsformen var decentraliserat styre under överinseende tanken. Sedan kom sossarna med sin nya regeringsform 1975 där hela tanken bakom regeringsformen var att hela landet ska styras från det socialdemokratiska verkställande utskottet genom statsministerämbetet – vilket är varför, enligt regeringsformen, som regeringen utgörs av statsministern och all utnämningsmakt ligger hos statsministerämbetet.

  Gillad av 2 personer

 12. Hortensia skriver:

  Ha ha, Patrik, din amerikanska förarutbildning är kanske förklaringen till din upprördhet över cyklisternas krumbukter i stadstrafiken? När jag tog körkort här i Sverige inpräntades en livslång fixering vid att hålla utkik efter framsusande cyklister… 😉

  Gillad av 1 person

  • Aa skriver:

   Ah ni gnäller, kör lite i Köpenhamn, cyklismen är deras Greta-hysteri, cyklister har alltid rätt där, danskar är cykelnazister, det är deras ventilationshål för aggressioner. Aggrocykling.

   Gillad av 1 person

 13. Aha skriver:

  Engellaus körkortserfarenheter är väl ungefär vad som gäller för invandrare idag. Nyanlända kan under ett antal år köra omkring med hemlandskörkortslappar vilket påminner en om att de flesta som kommit till Sverige lär ha saknat id-handlingar. Tydligen hade man ändå lägligt nog sedan ändå ett körkort till hands. Detta är ett exempel på hur skandalöst slapp asylhanteringen har varit och är.
  Det lär inte finnas ett mer angeläget grävningsarbete att göra än inom asylhanteringen. Slappheten är total; dubbla identiteter en masse, ingen fingeravtryckskontroll i myndighetskontakter, accepterande av orimliga åldersuppgifter, permanent uppehållstillstånd istället för tillfälligt (ska man inte åka hem när kriget är över?), ingen kontroll av familjesamband, inga krav på att använda egna medel för försörjning och annat förglömt.

  Första meningen anslöt till Engellaus krönika, resten blev off topic. Lätt gjort.

  Förresten; är det någon som vet hur livsstilskriminella klarar sina körkort? Det är ju trots allt ganska mycket som ska läsas in? Återigen en ”rättsskandal” med look alike skribenter på teoriproven? Som berörda vet om?

  Gillad av 4 personer

 14. Ofrivillig svenska skriver:

  Lite OT men ändå om körkort…För ett antal år sedan när tidningen (?) Metro fanns brukade jag bläddra i den i väntan på bussen och under en lång period annonserade AF om en två-årig betald utbildning med SFI-studier som skulle leda till busschaufförskörkort. Inga svensktalande kunde alltså få sitt busskort betalt av skattebetalarna via AF, vilket ju är solklar diskriminering. Hur som helst, sedan flera år är det mängder av somaliska män bakom ratten på busslinjerna jag använder men köra kan de INTE ! De ”lyckas” med att tvärnita så folk flyger även när de knappt håller styrfart (något jag själv gjorde också men bara de två allra första gångerna bakom ratten i ottan på en stor öde parkeringsplats, aldrig mer sedan dess), de klarar inte att anpassa bussen efter trottoaren, de missar att stanna på hållplatser trots att man tryckt på stopp i god tid (eller någon vill kliva på vid en hpl), de kör hela tiden extremt ryckigt och verkar ha noll känsla för hur hårt man behöver trycka på pedalerna osv. Denna urusla körning fortgår år efter år hos samma individer (den ena busslinjen jag åker är en liten lokal linje med gles trafik så man känner igen chaufförerna) så det är tydligt att dessa människor helt enkelt saknar förutsättningar för att kunna köra något som helst motorfordon. Som motsats kan jag ta min far, född 1925, som ”körde upp” genom att köra runt en officer inne på regementet en liten stund och därefter fick han körkortet i handen. Därefter körde han bil i hela Europa och i USA under nästan sextio år och enbart en enda gång var han inblandad i en olycka, men utan att vara den som orsakat den. Det är skillnad på folk och folk.

  Gilla

  • Daylight skriver:

   Jag instämmer helt i det du säger. Ibland har det varit så illa att jag väntat på nästa buss om ”fel” chaufför kört. Tack o lov har de flesta från nämda land av någon anledning slutat. Om det beror på klagomål eller annat ska jag låta vara osagt.

   Gilla

 15. Ofrivillig svenska skriver:

  Jag undrar om det kan vara byråkratiseringen som ligger bakom, eller iaf är en delorsak, till den närapå överallt rådande ”o-proffessionaliseringen” ? Med det menar jag det faktum att i snart sagt alla kontakter man som privatperson har med folk i olika yrkesroller (det må vara mobilabonnemang, apotek, matbutik, bank, etc.) så är de rent frapperande oprofessionella. Det är ju ändå så att man lyfter lön för att utföra sitt arbete och inte för att framhäva sig själv, oaktat om man med det senare menar hijab eller tugga tuggummi med öppen mun medan man har privatsamtal med kompisen i mobilen. Jag tror att det är det oprofessionella förhållningssättet som leder till att man vid felaktigheter (i sig orsakade av samma fenomen) tar det personligt och ska käfta emot, även om man mkt klart och tydligt först sagt att ”jag inser att X inte är ditt fel men nu måste fel X rättas till”. Kanske är det mest ett halvt sekels ”normbrytande-norm” som är orsaken snarare än byråkratin ? Någon som har en teori ?

  Gilla

 16. solbergaord skriver:

  Jag var cykelbud i Stockholm under sent 1940-tal. För att spara tid (som jag trodde) vid enkelriktat lyfte jag cykeln och bar den på trottoaren. Det blev rättgång (alla trafikförseelser behandlades i rättegångar) och jag dömdes till böter i tingsrätten för att ha framfört fordon mot körriktningen .

  Gillad av 1 person

 17. Göran Holmström skriver:

  Konstigt ni alla sitter med facit framför er..
  Ni som har pension, har en tämligen usel sådan jämfört med ”Eliten”, alla som driver PK fjamåt tjänar på det! Mer byråkrater innebär mer förtryckare och högre skatter.
  Alla dessa självklara saker, ändå sitter ni dom flesta och försöker förklara era bödlars beteende.
  VARFÖR?
  Vil ni inte eller vågar ni inte erkänna att ni vart lurade.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.