Lennart Bengtsson: Att tillhöra en utdöende folkspillra – en trettiotalists syn på dagens Sverige

Lennart Bengtsson

De svenskar som är födda på 40-, 50- eller senare tiotal tillskrivs ofta vissa egenskaper eller intressen. 40-talisterna till exempel, som knappast minns andra världskriget, var de första som växte upp i en välfärdsstat, är en väl definierad grupp. De var ställföreträdande aktivister som ville ändra på världen inte för sin egen skull utan för andras. De såg märkligt nog USA som ett större problem än Sovjet och det kommunistiska Kina.

En del av oss 30-talister var bland de sista som läste tyska som första språk och vet varför det heter medvurst, durkslag och fogsvans – obegripliga ord för de flesta av dagens svenskar. Skolan var ett mönster av ordning och inlärning. Ve den som inte höll reda på de tyska prepositionerna.

Undervisningen var standardiserad – alla kurser var desamma över hela landet och alla studentskrivningar var identiska och påbörjades på minuten samtidigt över hela landet. Där kan man verkligen tala om jämlikhet! Ett halvsekel senare kunde man fortfarande prata om lösning av ett trickigt matteproblem eller ett ovanligt uppsatsämne med jämnåriga över hela landet. Den muntliga studentexamen var ingen sinekur, oroliga flickor kunde kollapsa av stressen och några olyckliga som inte klarade muntan fick gå ut bakvägen.

Å andra sidan efter utstådda prövningar låg vägen öppen för alla oberoende av bakgrund. Som nybakad student blev man en del av ett klasslöst samhälle. Ville man göra teologisk eller militär karriär eller ägna sig åt vetenskap eller forskning var det bara att välja. På min tid fanns det räntefria lån samt särskilda statsstipendier för studiebegåvade från familjer med mager ekonomi. Ett intressant och viktigt arbete var mestadels garanterat för livet. De enda molnet på himlen var ett drygt års militärtjänst som enbart gällde pojkar. Kvinnorna skulle självklart besparas risken att dra ut i krig.

Universitetsutbildning för 30-talisterna var mer eller mindre densamma som under tidigare 1900-tal. Man fick strängt taget läsa vad man ville men de flesta kombinerade olika ämnen i grupper som passade för skolan som naturvetenskap eller främmande språk. Undervisningstimmar var få och genomgående var man hänvisad till självstudier vilket var jobbigt för de med dålig självdisciplin. Ett stort flertal av studenterna blev lärare på högstadium och gymnasium och övriga hade läraryrken som återfallsmöjlighet om man skulle fallera i mer ambitiösa karriärer.

Det politiska engagemanget var vida mindre än dagens och de flesta knogade på för att klara av sina tentamina och komma iväg för att få ett arbete och kunna försörja sig. Vänsterrörelsen som kom igång något decennium senare förde en tynande tillvaro och de flesta reagerade med avsky för Sovjets övergrepp i Östeuropa. De flesta vämjdes vid kommunismen och såg det som ett samhällshot och en utmaning mot individens frihet. Det fanns ett starkt engagemang för ett fördjupat europeiskt samarbete. Attityden till USA var genomgående mycket positiv då alla insåg att det var USA som räddade Europa från nazismen och som höll Sovjet tillbaka. De mest ambitiösa såg också en framtida karriär i USA som en möjlighet. USA var på alla sätt framtidslandet.

30-talisterna var få till antalet och idag blir det allt färre. Ålder och sviktande hälsa tar sitt. Det hör till vanligheterna att få tråkiga nyheter där vänner och bekanta lämnat det jordiska. De kära klasskamraterna blir allt färre.

De kvarvarande kämparna får allt svårare att hävda sig och få sin röst hörd i den allmänna debatten. Svenska media älskar att ålderstämpla sina offer och ibland får de inte ens något namn utan avfärdas som xx-åringen eller liknande. På det mer aggressiva nätet får de heta gubbjävel, vilket jag ofta kallas. Mitt senaste tilltalsord var ”farlig klimatförsenare” eftersom jag inte helhjärtat ställde mig bakom flickan Greta Thunberg, de nya fredagsaktivisterna eller rörelsen Extinction Rebellion. Det är tur att mina vedersakare inte är allt för belästa för då skulle de dra till med Jonathan Swifts ”struldbruggs”.

Det som håller de sista 30-talisterna kvar är en oförtruten tro på naturvetenskapen och fortsatta tekniska framsteg. Det som gläder mig allra mest är att många av dagens 00-ister, som mina egna barnbarn, har samma framtidstro som jag fortfarande har och håller sig borta från vår tids undergångsläror som postmodernismen och dess passion för totalitära läror. De tror faktiskt på framtiden och tycker att dagens aktivister är lite knäppa.

42 reaktioner på ”Lennart Bengtsson: Att tillhöra en utdöende folkspillra – en trettiotalists syn på dagens Sverige

 1. Willy Erksson skriver:

  Född 1945
  Folkskola 1952-59
  Realskola 1959-63
  Tekniskt gymnasium 1963-66
  Universitet 1973-76
  På ”min tid” var det disciplin i skolan. Fokus var på undervisningen. De som inte klarade ett läsår fick en chans att ta om. I gymnasiet var de flesta lärare civilingenjörer med mycket gedigen kompetens inom sina område.

  Jag har hållit föredrag i både grundskolor och gymnasier – och jag har svårt att se att en lärare i vissa fall ens kan låtsas att det i all kaos pågår en lektion.

  Svensk skola behöver en renässans och mer ”ordning och reda” eller kalla det disciplin om skolan överhuvudtaget ska fylla en vettig samhällsfunktion. Skolan behöver också flytta fokus från lärprocessen till resultatet och därefter utforma processen så att ett gott resultat uppnås (som vilken annan verksamhet som helst).

  Gillad av 13 personer

  • Sandstrand skriver:

   För att uppnå detta krävs OBS-klasser och efter det relegering/utvisning där polisen direkt kan kopplas in om kultur x och andra ej lyder och dyker upp på skolan. En ny lag om förbud att vistas på skolan efter relegering in behöva stiftas.

   Gillad av 7 personer

  • Jan Molin skriver:

   Utmärkt skriv Lennart!
   Willy, jag har en liknande bakgrund:
   Född 1944
   Folkskola 51-57
   Realskola 57-61, dvs 4-årig
   Tekniskt Gymnasium 61-64 maskin
   Militärtjänst 64-65 15 månader
   1 års arbete på Sandvikens Jernverk ( idag Sandvik) som Ritare/Konstruktör 65-66
   Universitet Matematik, Fysik, Numerisk analys 66-70
   1970-2009 39 år ingenjörsarbeten på olika svenska verkstadsindustrier
   Pensionär
   Hela skolgången kännetecknades av ordning och reda. Jag tror att den tidens socialdemokrater var helt annorlunda och möjligen i grunden verklighetsanknutna än de nutida som aldrig varit ute i verkligheten. Eller att dessa slag av sossar då hade makten inom partiet, medan de mer kommunistiskt lagda hölls på avstånd. Och att de senare, i och med Palme, kom fram i första ledet.
   Jag tror att har en gång ett ”ordning och reda samhälle” brutits ner finns ingen återvändo!
   Vår framtida väg, hela Västeuropas, drivs undan för undan ner i botten och kanske inbördeskrig. Nästan dagligen läser, hör och ser man ytterligare samhällsområden som slutar funka eller funkar allt sämre.
   Våra motståndare har tungt artilleri: de besitter de mäktigaste propagandaverktygen i form av SVT, SR, TV4. Hela kvällspressen och dagstidningarna. Troligen 95% av de statsutbildade journalisterna bekämpar oss med allt de lärt sig av verkningsfulla propagandametoder på journalistutbildningar vars innehåll staten noga har koll på!

   Gillad av 5 personer

 2. pllay skriver:

  Min dotter är svårt angripen av den håglöshet och meningslöshet som är på modet nu.
  Vi sitter ofta och diskuterar livet, döden och allt däremellan, hon har svårt för att släppa sina jämnårigas negativa attityd till livet, när hon vågar vara sig själv och se det positiva i livet och skönheten i det lilla skiner hela flickan upp, hon blir engagerad, snabb, rolig, och jag med, plus stolt över den sprudlande hjärna som ligger dold där under lager av negativa masker.
  En förvriden Jantelag, våga inte vara glad, tro inte du är lycklig, du kommer också skiljas, klimatet kommer döda dig, du har en skuld till den fattiga världen.
  Dagen efter har hon varit i skolan och kommer hem lika håglös och negativ igen.
  Kanske är hon för ung för att våga stå utanför grupptrycket, kanske jag ökar hennes förvirring då vi har våra roliga stunder med tokiga infall och fria otyglade tankespår.
  Jag har redan bjudit henne det röda pillret, det kan inte bli ogjort, nu måste hon leva med tvivlet på om det hon som är annorlunda och fel eller om det är de andra som lever i dimman.
  Hon är redan sedd som udda och lite nörd, det är endast ett fåtal i skolan hon känner samhörighet med, även de sedda som lite konstiga.
  Jag skrev det igår, det ska fan vara ung, speciellt i denna tid.
  Vilken ofattbar skillnad det är för dagens unga jämfört med vår uppväxt, industrin stod utanför skolan och raggade lärlingar, studier ledde till garanterat välavlönat arbete, allt man ville var att bli vuxen där alla möjligheter fanns, bil, tjejer, bolaget, arbete, bli en del av vuxenlivet, bygga hus, resa, det fanns ingen hejd på alla de möjligheter livet bjöd.
  Jag avundas dig Lennart som har barnbarn som kommit genom ekluten och nu ser framtiden an med hopp och tillförsikt.

  Gillad av 21 personer

  • Göran Nilgard skriver:

   @PLLAY
   Håll ut och keep up the good spirit! Det kommer du att glädja dig åt på gamla dar.
   Vi har tre ”barn” idag 43, 40 och 38. Inga problem. Så kom sisten, nu 28. Bara problem. Första barnet som levde med PK och postmodernism. Skolan totalkatastrof trots att vi gjorde de val som var medelklasskorrekta. Har skrivit om det tidigare: mattelärarna (sic!) kunde inte matte, engelsklärarna (1 undantag) kunde inte engelska etc. Och Sisten blev en stjärna: på internetspel….
   Men det kommer alltid en tipping point: är du observant och medveten om den så är det räddningsögonblicket.
   För sonens del kom tipping pointen när han såg den fula delen av världen i form av förslagna ”affärsmän” (läs: charlataner) som totalt och gång på gång utnyttjade hans motivation att göra något bra av sin ”Work&Travel” resa till Australien. Han jobbade och på pay day blev han utslängd. Utan lön. Flera gånger dessutom.
   Där och då var förhandlingsläget perfekt. Det är sju år sedan. Idag går det bara bra för honom.

   Gillad av 14 personer

  • BjörnS skriver:

   Skolan är en övergående period, om än vi ärvde beroende av vad andra tycker. Att kunna tänka själv är större. Känner igen mig, och min egen dotter, i din dotters situation. Men, att ständigt, mot eget vetande upprepa vad andra säger dödar själen. Det är ingen väg framåt. Hon kommer att gå bättre utdelning på universitetet.

   Gillad av 1 person

 3. Strand i sand skriver:

  Mina barn också, de matas faktiskt inte med Greta hela dagen i skolan men deras sociala media flöden är förstås fullt av skiten.

  Å andra sidan så saknas det NO-lärare i mitt ena barns klass, kommunen prioriterar byggprojekt, planteringar, översvämningsskydd och fontäner över lärarlöner, dvs projekt man kan parasitera på. Patriks princip är mycket bredare än VIK, staten är idag inrättad så att endast projekt politiker kan parasitera på får våra skattepengar. En enskild lärare ger inga pengar under bordet. Kanske om alla lärare blev anställda av bemanningsföretag som kan muta politiker så kan lärarlönerna gå upp?

  Gillad av 10 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Min son har denna termin börjat läsa psykologi på gymnasiet. Jag slog en blick i boken. Skall skriva en egen artikel om detta, men i princip fungerar läromedel, antagligen alla läromedel, som Public Service. Man döljer medvetet sanningen genom att ställa upp den som en åsikt i ett brett fält av olika åsikter. Psykologi är idag delvis en vetenskap med faktiska resultat. Men inte i gymnasiet, där är det en debattklubb, å ena sidan, å andra sidan, och ju sundare sanningen är, desto sjukare måste invändningarna vara. Alltså presenteras det gällande paradigmet angående personlighet, IQ plus de fem stora personlighetsdragen, som den femte möjligheten efter bland annat frenologi, som presenteras i samma omfång och med samma typografi.

   Ungarna vill inte läsa läxor med mig, för jag påpekar alla felen i det de måste lära sig, men de måste lära sig den hjärntvättade varianten utantill för att få sina betyg. Om någon frågar är jag ute med min svarta hund och går.

   Gillad av 16 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    Samhället är sjukt till undergång när läroböcker innehåller medvetna lögner och vriden indoktrinering. Det går inte att se hopp för ett land där en mental motsvarighet till Hitlerjugends genomindoktrinering ses vara genomförd på alla plan. Har hört intervjuer med gamla Hitlerpojkar som på sin ålders höst beskriver hur de påverkades när de var 10-16 år gamla och antingen som gamla inser hur sjukt det var eller också som 90-åringar fortfarande försvarar Hitler och nazismen och tycker det var rätt. Alla utomstående ser hur grymt det var från början att förvrida barnens sinnen så i grunden med lögner och fanatism.

    Gillad av 14 personer

   • Björn skriver:

    Att sanningen, verkligheten, har förminskats till att bara vara EN ”åsikt” i mängden av alla valbara och ”godkända” åsikter, gör det inte precis lättare för det uppväxande släktet att navigera i tillvaron…..

    Gillad av 5 personer

 4. Jari Norvanto skriver:

  De enda godkända associationerna till 30-talet som får göras, är det ominösa ‘stöveltrampet’. Att tänka fritt är stort. Att tänka korrekt, är rätt. Att inte tänka alls är, om möjligt, större. Vad vill jag säga med detta? Ingen aning. Jag bara förbereder inför ytterligare en dag i grottekvarnen, som håller välfärdsstatens sken uppe.

  Gillad av 10 personer

  • pllay skriver:

   Ett bra exempel på faran med att låta tanken vandra fritt, plötsligt vaknar man till ensam mitt på fotbollsplanen utan att komma ihåg hur man kom dit eller varför, men fort gick det.
   Andra gånger hittar man något man inte hade en aning om fanns.

   Gillad av 2 personer

 5. Anna-Karin Horal-Hjelm skriver:

  Greta reser världen runt och anklagar den äldre generationen för att de förstört hennes barndom och framtidstro. Att i en värld, där så många barn lever under hot och svält, beklaga
  sig för en traumatiskt liv, är på alla sätt patetiskt! Det är hon- och de, vars ärenden hon går- som är ansvarig för att barn och ungdomar tappat sin livsgnista.

  Gillad av 11 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Greta anklagar den äldre generationen för att ha förstört hennes liv. Det är sant. Den äldre generationen, förkroppsligad i hennes föräldrar, har ju saboterat hennes uppväxt. Ljugit, fabulerat, hittat på, ja allt man kan tänka på som ansvarskännande föräldrar inte borde göra med en flicka som har hennes diagnos. Sätt föräldrarna under förmyndare.

   Gillad av 14 personer

   • elfyma+ skriver:

    Kan hålla med. Men Greta har objektivt sett fötts med silversked i mun. Får bo hos sina föräldrar i Stockholms finaste stadsdel. Fått gå i landets bästa skolor i Stockholms innerstad. Hon kan dessutom få studiebidrag och förmånliga studielån upp till 30års ålder. Hon har objektivt sett inget att klaga på. Hon är bara en bortskämd överklassunge.

    För oss äldre lantisar var det självklart att vi skulle försörja oss själva redan från 15års ålder. Och fanns det inte jobb på hemorten så var det bara att packa ryggsäcken och flytta dit där jobben fanns, i mitt fall Stockholm. Och några studiebidrag kunde vi inte räkna med att få.
    Vi fick nöja oss med att bo i primitiva källarvåningar tillsammans med andra ”nyanlända”. eftersom bostadsbristen var stor. Det var bara såna som familjen Thunberg/Ernman som kunde leva gott i Stockholms innerstad där bostäderna gick i arv.
    Nej, Greta Thunbergs psykiska ”utmaningar” omskrivna i en bok, är lyxproblem framsprungna ur en överklassmiljö.

    Gillad av 11 personer

  • Maja Dacke skriver:

   Som i ett terapeutiskt sammanhang grät o skrek Greta ut sin tonåriga protest mot sina egna föräldrar, förmodligen utan att få ut insikten till medveten kunskap. Gå igenom hennes tal och jämför! Stackars tös, som bara är ett utnyttjat objekt av grupper som just tjänar pengar och makt på henne – inklusive hennes föräldrar. Hon verkar inte ha någon enda i världen som vill lr kan hjälpa henne. Mycket, mycket tragiskt! Ja, hennes barndom är förspilld, hennes framtid osäker … Den personliga katastrofen återstår – vem ska hjälpa henne? Vem?

   Gillad av 4 personer

   • uppstigersolen skriver:

    När Gretahypen är över inom kort så kan hon dra sig tillbaka och leva på de pengar hon och hennes mor tjänat på det här. Läsa böcker, gosa med djur, ja ha det lugnt och skönt. Hon kommer att få det bra. Som Trump sa, hon får en ljus framtid.

    Gillad av 2 personer

 6. Stefan Sewall skriver:

  Når man blev född mitt på 50 talet blev man en av de sista som hann undan förödelsen i skolsystemet och upplevde en barndom i en tid ännu inte fördärvad av sjuka värderingar och vrångbild av omvärld och politiska system. Trots tillhörighet till en generation senare än 30-talsgenerationen har i alla fall jag en god insikt i just det samhälle som Lennart Bengtsson beskriver med utbildning av god kvalitet och arbetsmarknaden för akademiker på den tiden och samhällsandan och de politiska vindarna på den tiden, dvs från WW2 till 1968. Jag känner igen beskrivningen som jag uppfattat den från mina föräldrar och deras syskon och bekantskapskrets. Sverige var mycket bra med bästa tänkbara utbildningsmöjligheter för alla och en god arbetsmarknad efter studier. En sund syn förelåg på det mesta, inkl. världspolitiken.
  Man förstod att vi blivit räddade från flera gigantiska fasor av historiens första osjälviska stormakt. USA var den första stormakt som krigat för att befria andra folk på andra kontinenter utan att stanna kvar och kolonisera och plundra och förtrycka. Det har inte hänt i mänsklighetens historia förut, utan är unikt. Det förstod svenskarna då. Utan USA hade Hitler vunnit eller möjligen Sovjet, och då hade vi alla varit slavar under Stalin, eventuellt med Beria som efterträdare eller ännu värre. Om Stalin hade haft fritt spelrum efter -45 hade han invaderat hela Europa och kanske piggats upp så pass av detta att han levt längre och hunnit tillsätta Beria eller annan tyrann, värre än Chrustjov. Det hade inte funnits ett fritt Västeuropa och någon berlinmur hade aldrig fallit. Svenskarna förstod att uppskatta friheten i väst fram till tragedin -68 med vänsterinfiltrationen i sanningsministeriet med följande transformering av dumburken till hjärntvättmaskin.

  Gillad av 12 personer

   • uppstigersolen skriver:

    De kunde ha nöjt sig med att bomba Japan samt vänta på att tyskarna skulle invadera. Men de gjorde de inte. De fick utkämpa kriget i Stillahavsområdet och i Europa. Ungefär 170 000 stupade i Europa samt 50 000 i Stillahavsområdet. Samt många skadade.

    Gillad av 6 personer

  • BjörnS skriver:

   Det gick att få bra skolundervisning också på 70- och 80-talen, men det förutsatte oftast att du hade en lärare av den gamla stammen. Min dotter hade en sådan i mitten av 00-talet. Hör och häpna. Måste ha varit en av de absolut sista. Barnen älskade henne. Ordning och reda. Krav. Den stackars yngre läraren som tog över hade aldrig en chans. Vek, okunnig och osäker. Blev inget bra…

   Gillad av 1 person

  • Eva Danielsson skriver:

   JMM
   Även Gösta Petterssons Falskt alarm som kan beställas av honom på falsktalarm.se till självkostnadspris eller laddas ner gratis. En gedigen sammanställning av de vetenskapliga aspekterna och genomgång av alla argument från båda sidorna. Från början avslutades titeln med ett frågetecken, men han bedömde under arbetets gång att det måste tas bort. Det är ett falsklarm från alarmisterna.

   Gillad av 1 person

 7. Anders skriver:

  Ett mycket viktigt påpekande av Lennart Bengtsson är att man på femtio- och sextiotalen ”som nybakad student blev en del av ett klasslöst samhälle”. Det är så meritokrati fungerar. Och vi ska ha klart för oss att 68-revolten i mycket var ett uppror mot just meritokratin, och att det upproret kom från den övre medelklassens barn som nu såg sin position hotad när begåvade barn från de lägre klasserna, som Lennart Bengtsson, genom den allmänna standardhöjningen nu fått möjlighet att studera. Genom att riva ned meritokratin kunde de lata och bortskämda bättre bemedlade genom sin börd och sina kontakter försvara sin samhällsposition. Kravet på avskaffande av betygen är ett illustrativt exempel på agendan. Ett bra oväldigt betygsystem är förstås till gagn för den som inte har goda kontakter. Och motsatt, om inga betyg, förutom ett helt utslätat ”godkänd” sätts, så gynnar det den som har ett inflytelserikt socialt nätverk. Vi behöver inte ens lämna DGS för att få dessa förhållanden illustrerade.

  Gillad av 12 personer

 8. Mikael Lejdeby skriver:

  30-talisterna hade det mycket bättre än 20-talisterna och generationerna före. Min styvfar 20-talist ville bli läkare, men familjen (medelklass) hade inte råd med utbildningen så han blev bara Bankdirektör och VD.

  Gillad av 3 personer

 9. Lars Bernhoff skriver:

  Det är lätt att hitta problem i tillvaron. Men som förälder känns det angeläget att stötta nya generationer till att identifiera och arbeta med det man kan påverka. LB skriver så här ”Det som håller de sista 30-talisterna kvar är en oförtruten tro på naturvetenskapen och fortsatta tekniska framsteg.” Den känslan är värd att försöka att den blir en attityd hos de yngre generationerna. Här är det uppenbart att det inte är helt lätt.
  Läser man tex Johan Norbergs utmärkta bok Framsteg så får man många bevis på god och framgångsrik utveckling. Det har funnits fler perioder där domedagsprofeter spått att tex maten tar slut redan vid 6-7 miljarder invånare jämfört med nuvarande kring 9 miljarder.
  Greta sa nyligen ”Hur vågar ni hävda att det går att lösa (klmatproblemen) med tekniska lösningar” Fakta är att vi i % satsar mindre på nya lösningar när det är det som kan ge bättre lösning än flygskam och andra dyra lösningar i Sverige, när vi redan är bland de bästa ur miljösynpunpunkt.
  Vi behöver återuppliva 30-talisternas utvecklingsoptimism och koncentrera oss lösningar istället faktaförnekelse och tyckande.

  Gillad av 3 personer

   • gmiksche skriver:

    Precis, det är där knuten finns. Det låter bra och är bra med tekniska framsteg. Och andra framsteg, vilka de nu kan vara. Men de löser inte det överskuggande problemet som få vill se eller vågar ta upp. Överbefolkningen. Jag begriper inte denna blindhet. Ta t ex den upphaussade, för inte länge sedan bortgångne Hans Rosling. Vår egen PK-profet. Som i sin bok Factfullness räknar upp de fem globala hoten vi borde oroa oss för: En global pandemi, finanskollaps, tredje världskriget, klimatförändringar och extrem fattigdom. Inte ett ord om befolkningsökningen som problem nr 1. Som på ett eller annat sätt är huvudorsaken till den ökade risken för Roslings fem globala hot.

    Gillad av 5 personer

 10. Strand på land skriver:

  Det slår mig dock att trots den bättre skolgången och allt det andra så har ändå 30-talister och 40-talister låtit sig luras som alla andra, vilket kan te sig märkligt då pensionärerna drabbas hårt av pk-ism och att invandrarna prioriteras.

  Vi 60-talister har ju ursäkten att utbildningen var sämre och vi blev indoktrinerade i TV och radio dagligen.

  Gillad av 8 personer

 11. lenam skriver:

  Man undrar om denna Greta Tunberg på allvar tror att världen går under om 10 år. Antingen spelar hon teater väldigt bra eller också har hon riktigt olämpliga föräldrar. Föräldrar har skyldigheter att ge sina barn en realistisk bild av verkligheten. Man sitter inte hemma vid matbordet och pumpar sitt barn med undergångsscenarier. Det är både elakt och sjukt. Något riktigt sjukt i denna familj.

  Gillad av 2 personer

 12. förr och nu skriver:

  Ännu in på tidig 2000-tal hade jag förmånen att tillbringa tid och samtala med folk födda på 1910- och 20-talen. De var uppväxta på avlägsna gårdar som deras föräldrar och farföräldrar hade byggt upp i dittills obebyggda socknar. De kände ännu till nybyggarnas livsvillkor. Det fanns inget statligt socialsystem, inga rättigheter att kräva, inga penningar som kom med posten. Ville de leva, fick de använda sina egna händer, sin muskelkraft, sina nedärvda kunskaper, sitt huvud. Ingen säkerhetslina fanns. De hade bara sig själva, familjen, grannarna, djuren och Gud att lita på. Trots detta tyckte jag att många av dessa gamla var så trygga i sig själva, såg på livet med lätthet och ofta med en stor portion humor. (Det var skillnad mot – om jag får generalisera – de sena 30talister och 40talisterna som var jämförelsevis bortskämda och självgoda).
  Mina barn växer upp nästan 100 år senare under helt annorlunda omständigheter. Men jag önskar, att de kunde få lite av sina förfäders attityd till livet. Att de också får bli trygga och glada och känna tillit och livsglädje. Därför är jag så rasande arg på klimathetsarna, som lägger så tunga bördor på barnens axlar, att de ska rädda världen! och som hetsar upp dem mot deras föräldrar och hotar med världens undergång – det är en farlig, hjärntvättat rövarsekt!

  Gillad av 6 personer

 13. Eva Danielsson skriver:

  Strand på land
  Men vi femtiotalister utan tv under uppväxten, hade insupit efterkrigstidens optimism och tagit del av stora ekonomiska standardhöjningar för oss från början fattiga. Det grundlade en framtidstro liksom faktiska möjligheter till akademiska klassresor. Vi hade välutbildade lärare och ständiga prov och betyg från sju års ålder. Vilket var otroligt bra. Även om man som femtiotalist inte sympatiserade med vänstersidan som ju så tydligt ville hålla folket som förbarnsligade undersåtar, så var i alla fall inte jag på min vakt mot korruptionen via 68:ornas infiltrering inom VIK och genom regeringens, oftast en S-regering, utnämningsrätt. Jag genomskådade inte socialdemokraternas rena onda illvilja mot sitt eget folk förrän för ett antal år sedan. Jag har fortfarande svårt att förstå det viktiga i att inneha makten om det innebär att bli hatad och att alla dem som man styr över blir fattiga, förtryckta och får ett miserabelt liv. Vad är det för slags pervers sadistisk härlighet i det?

  Gillad av 3 personer

 14. Göran Holmström skriver:

  Buhu, ni saboterade landet och nu när döden står för dörren, så ska syndernas förlåtelse ges!
  Aldrig, du Lennart kanske är oskyldig.
  Men mina många svärföräldrar som stal allt dom kunde och ljög dom är fan skyldiga!
  Ni lät nästa generation spåra ur fullständigt,
  Och dom i sin tur förstörde allt.
  Nej inte bitter eller värst förbannad, mest besviken över alla lögner och falskspel,
  Minns speciellt en svärfar som med stolthet erkände att alla mer skärpta än honom hamnade i mjölkkylen, tills dom slutade självmant.
  Känns mönstret igen?.
  Önskar på allvar att landet brinner, önskar att kaos och svält kommer råda.
  Vet du varför?
  Jo jag vart grundlurad, från första början,
  Skolan ville mig inte väl, ej heller samhället
  Till det ett skitjobb som belöning.
  Skjuter guldtia med pistol med noll träning,
  Åker ifrån unga människor på både crossbana och i skogen.
  Det intellektuella då, svarta hål, kvantfysik,
  Blabla bla, japp hajjar lingot.
  Kan underbinda en artärblödning om det behövs.
  Ändå dömd till skitjobb av din generation!
  Nej jag förlåter inte, väljer att avstå från att ge igen.
  Men ni är och var självgoda, vi alla lider för det nu.

  Gilla

 15. Margareta Ridderström skriver:

  Uppskattar mycket Dina artiklar, Lennart. Men att Du underskattar 40-talister sårade mig djupt.Jag är född -48 och uppväxt i efterkrigstid, om än ej så mycket som Du. Hade en far, som var aktiv kapen i Försvaret under hela kriget, stationerad på de yttersta öarna. Lärde mycket av honom. Jag gick i den gamla skolan, förberedande, flickskola o gymnasium o tog studenten 1968, det sista året med samma rutiner och krav som Du beskriver. Snälla, förringa inte oss, 40-talister. Vi fick lära oss en hel del om historia, bakgrund och vår kultur.

  Helga

  Gillad av 2 personer

 16. BjörnS skriver:

  Lennart, min namne, för vad det är värt. Jag är född på 60-talet och identifierar mig med de egenskaper du tillägnar 30-talisterna. Jag är inte ensam.
  Visst finns det en tidsanda och vi formas i viss mån av vår omvärld. Men bara i viss mån. Jag minns hur jag som grundskoleelev häpnade över mina Cadtroälskande lärares förakt för kunskap. Vid knappa 30 års ålder imponerades jag av det öppna sinnelaget och intellektuella spänsten hos en 20-talist medan jag samtidigt förfärades över trångsyntheten hos en del av mina jämnåriga. Samtidigt insåg jag stt en del av mina jämnåriga var kloka och en del äldre var förstenade. Vi är individer. Många unga är kloka, andra är det inte. Det finns så många begåvade unga entreprenörer.
  Fienden är i mångt och mycket den antiintellektuella anda som etablerade sig under sent 60-tal och 70-talet. Den har bitit sig kvar – att tycka är bättre än att veta. Fakta är inte viktigt. Min förhoppning är att de kloka på sikt vinner över de dumma. Kom ihåg att Axel Oxenstierna skrev till sin son något i stil med ”Ack, om du än visste med vilken dårskap världen styrs”. Sant då, sant idag.

  Gillad av 4 personer

 17. Lars skriver:

  https://www.adlibris.com/se/bok/vad-hander-med-klimatet-9789188729262?gclid=Cj0KCQjw_absBRD1ARIsAO4_D3vC3d4bK6t6LI4ajK3icVYn7nQFtNVgudRnZPev8rgE6uRme3n8hu4aAoH1EALw_wcB

  Läser just nu den utmärkta boken (se länk) av Lennart Bengtsson ”Vad händer med klimatet”. 120 sidor nu av 213 och nästa kapitel avser om man kan förutspå klimatet (titel).

  Jag begriper lite mer. Hittills knappast en ”klimatförnekare” som skriver. Jag begriper betydligt mer än vad jag gör av aldrig så många media rapporter. Jag blir inte klimatforskare av detta, men jag ”begriper lite mer”.

  Det är intressant med dagens text. Jag tror det var en avsevärd skillnad på det samhälle som mötte personer födda på 30-talet och de som föddes ett decennium senare, då kritiken mot bl.a. Vietnam kriget och USAs stöd till diktaturer och militärkupper i olika länder formade synen på USA. Kolonialismen avslutades efter kriget, men återtåget pågick fram till 70-talet (Portugal). Frankrike lämnade Algeriet och risken för en militärkupp ledde till den femte republiken.68 revolten i Paris och revolter mot Vietnam kriget vid amerikanska universitet formade bilden av omvärlden. 60-talets USA var fortfarande ett land av rasförtryck mot den svarta befolkningen.

  I Sverige hade TV kommit först på 60-talet i allmänt bruk. Världen var innan dess väldigt långt borta. Radio, musik, intellektuella impulser, moden trängde in. Fattigdomen var tillbakaträngd av framförallt mittensamarbete mellan Center, Folkpartiet och den starka arbetarrörelsen. Sedan 30-talet fanns borgfred mellan kapitalet (arbetsgivarna) och löntagarna (arbetarna). Urbaniseringen skapade slitningar och Industrin var som störst i slutet av 60-talet.

  Allt är inte matematik, sa prefekten på statiska institutionen till mig. Allt är inte heller naturvetenskap och teknik i det samhälle med allt större komplexitet som växte fram under 60-tal och framåt.

  Gillad av 1 person

 18. karlgunnareriksson skriver:

  Det var i Stalingrad som nazisterna år 1942 fick bita i gräset. Där skedde det omvända , att den nazistiska imperialismen fick vända tillbaka till sitt ursprungsland Tyskland. USA kom in i ett senare skede . Historiebeskrivning är delar sig två beskrivningar. //. För övrigt är väl nazistisk rasideologi imperialistisk , eftersom de vill utrota andra nationers folkslag. Kom inte med sagor till mig om att nazismen är nationell i sin ideologi , ty då borde de ha respekterat andra nationer. Nazismen är lika med imperialismen !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.