Mohamed Omar: Tonårsfilmer från 80-talet: Risky Business

Mohamed Omar

Eftersom den går en våg av 80-talsnostalgi genom populärkulturen just nu, Netflix framgångsrika teveserie Stranger Things är ett exempel på detta, har jag bestämt att i en artikelserie gå tillbaka till tonårsfilmerna från perioden. Tidigare i artikelserien har jag skrivit om filmerna Fast Times at Ridgemont High (1982), E. T. The Extra-Terrestrial (1982) och Tex (1982). I denna fjärde del kommenterar jag Risky Business, på svenska Föräldrafritt, från 1983.

Det är inte så att jag tycker allt var fantastiskt på 80-talet, flera av de filmer jag tittat på är så usla att jag inte kan tänka på dem utan att må illa. Det här handlar om att undersöka hur västvärldens ledande nation, USA, såg ut då i jämförelse med nu. Jag är också intresserad av hur underhållningsindustrin både speglar, och påverkar, hur vi tänker.

Risky Business är en dramakomedi skriven och regisserad av Paul Brickman. Filmen påminner ibland om high school-sexkomedin men håller en betydligt högre nivå än de fånigaste filmerna inom genren. Det här är en av Tom Cruise första filmer och början på hans ställning som en av Hollywoods mest lysande stjärnor – redan nu visar han att han är en bra skådespelare. Även Rebecca De Mornay gör en fin prestation som den prostituerade tjejen Lana.

Se trailern här:

Filmen handlar om den 17-årige high school-killen Joel Goodson (spelad av en 20-årig Tom Cruise) som lämnas ensam hemma när hans föräldrar reser bort. Joel bor i den välbärgade villaförorten Highland Park utanför Chicago i Illinois. Han dagdrömmer om bilar och brudar och när föräldrarna är borta passar han på att förverkliga sina fantasier. Han dricker pappas whiskey (Chivas Regal) och kör pappas fina Porsche. Joels kompis beställer hem en prostituerad vid namn Jackie, men när hon kommer är inte Joel nöjd. Hon visar sig vara en hen: Jackie är en svart transa.

Jackie är för övrigt filmens enda svarta rollfigur.

Det behöver inte sägas, Jackie förstår att Joel är missnöjd – och också varför: “I want you to call Lana. It’s what you want. It’s what every white boy off the lake wants”.

Rasism? Transofobi?

Transan Jackie:

Det är Lana alla vita pojkar runt sjön, det vill säga Lake Michigan, vill ha. Det vet den svarta transan Jackie. Filmens titel var faktiskt från början White Boys Off the Lake. Highland Park var när filmen spelades in ett homogent vitt område – och är det fortfarande idag. Manusförfattaren Paul Brickman, född 1949 i Chicago, växte själv upp där och tog studenten på Highland Park High School, samma skola som Joel går på.

Flera andra berömda filmer är inspelade i Highland Park, till exempel Ferris Bueller’s Day Off från 1986 som också handlar om en busig high school-kille. Den är skriven och regisserad av John Hughes som också skapade de mest ikoniska tonårsfilmerna från 80-talet som Pretty in Pink, Sixteen Candles och Breakfast Club. Han skrev även manus till julkomedin Home Alone från 1990 som handlar om en åttaårig pojke som måste skydda sitt hem från ett par inbrottstjuvar när föräldrarna är borta. Home Alone utspelas i Highland Park, liksom tonårskomedin Weird Science, också skriven av Hughes, om två nördar som hackar sig in i Pentagons superdator och lyckas framställa sin drömkvinna…

Joel följer Jackies råd och ringer Lana, tjejen som alltså alla vita pojkar vill ha. Och han blir inte besviken när hon kommer. Lana visar sig dock vara en smart och manipulativ affärskvinna – och det hela slutar med hon får Joel att öppna en bordell i sitt hem och bjuda in sina high school-kompisar som kunder. Joel blir hallick, tjänar massor av pengar och känner sig som en vinnare. Han sätter på sig en kavaj och ett par coola Ray Ban-solglasögon. Vissa kritiker menar att filmen är en satir över yuppie-mentaliteten.

Highland Park är som sagt ett nästan helvitt, välbärgat villaområde som ofta använts som kuliss i filmer om bortskämda tonåringar. Föga förvånande så är nativiteten låg och medelåldern hög i området. I filmen så är Joel enda barnet. Området är ett fäste för Demokraterna och i valet 2008 röstade en överväldigande majoritet för Obama.

Vi är bekanta med samma fenomen i hela västvärlden: en rik elit säger sig tro på öppna gränser och mångkultur samtidigt som de själva lever i helvita områden på tryggt avstånd från konsekvenserna av den politik de röstar fram. Vad gäller Sverige visade sociologen Maja Liljas forskning att svenska mammor som uppger att de vill att deras barn ska möta olika kulturer, ändå väljer att bosätta sig i “gammelsvenska” områden och undviker skolor med för stor andel elever med invandrarbakgrund.

I områden som Highland Park sitter man i sina trygga villor fnyser åt “deplorables”, alltså de mindre fina vita amerikanerna som röstar på Trump. För people of color kan man ju inte fnysa åt eller kalla “deplorables”. Hur fattiga, inskränkta och rasistiska de än må vara.

5 reaktioner på ”Mohamed Omar: Tonårsfilmer från 80-talet: Risky Business

 1. En ny glad man skriver:

  Så är det, Trump har rätt på en rent civilisatorisk nivå. Svenskar verkar vara de minst beresta världen, det verkar som var de än kommer så tror de att det, egentligen är som Sverige. Det är det inte, jag bodde 15år utomlands och alla är inte svenskar egentligen. När Trump kallade vissa länder shithole countries så är det den mest exakta beskrivningen av dessa länder och kulturer som sagts offentligt de senaste 50 åren. Det är vetenskaplig precision. När han säger till politiker med invandrarbakgrund som är agerar förrädare att de borde se till sin egen skitkultur och sina egna skitländer först, istället för att dra ner USA på samma nivå så har han förstås också rätt.

  Gillad av 6 personer

 2. miketheviking skriver:

  80-talet väcker minnen.
  Fira med Ferris var helt genial och håller fortfarande.
  Filmhistoria är många gånger vår riktiga historia speglad.
  Norman Rockwells USA utmanades och försvann.
  Kramer mot Kramer skulle lära alla om hur en skilsmässa går till.
  De filmer du nu tar upp visar hur barnen i högre utsträckning blev ”ensamma hemma”.
  Mamma jobbade heltid…

  Ta vilken random film från USA efter 80-talet och du hittar bara kraschade äktenskap.

  2000-talets filmer tar singellivet för givet. Där till ska barnen nästan alltdi ha något handikapp.

  Inte undra på att dagens amerikaner bara tittar på hysteriska superhjältefilmer – de orkar inte med något annat.

  Gillad av 2 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Den välbärgade medelklassen har alltid gottat sig i hemskheter under förutsättning att man inte själv drabbas. När England fick en välbärgad medelklass under senare hälften av 1800-talet började underhållningslitteraturen att växa. Kriminallitteratur blev omåttligt populärt ungefär som de moderna svenska krimiböckerna som numera svämmar över dagens bokfönster. De våra är förstås inte precis några Agatha Christie-romaner utan hårdkokta mordorgier som inte ens IS kan leva upp till. I ena trygg och kanske för många händelsefattig vardag gillar man grovkornigt våld eftersom man utgår från att de aldrig kommer att hända en själv.

  Allt eftersom våld och kaos börjar sprida sig in i medelklassens kvarter kommer säkert krimlitteraturen att förlora sitt behag. Man kan med nöje läsa om kvinnor som blir våldtagna men intresset går raskt förlorat om ens dotter skulle drabbas eller att barnen blir rånade och misshandlade. En vacker dag tippar kanske folk över och tar själv hand om rättsskipningen och då kan det bli väldigt otrevligt.

  Gillad av 5 personer

 4. Jari Norvanto skriver:

  Jag har inte sett ‘Risky business’, men med soundtrack av Tangerine Dream måste det åtminstone finnas kvaliteter vad det gäller musiken.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.