Bitte Assarmo: En sköterska som ifrågasätter en döendes behov av ett sugrör förtjänar en utskällning

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Läser just i Svenska Dagbladet om hur en döende kvinna blev ifrågasatt av en sjuksköterska då hon vill ha ett sugrör till sitt vattenglas. Skribenten är, med all rätt, bestört och bekymrad och frågan som ställs är: Vad gör ett alltför ensidigt miljö- och klimattänk med oss som medmänniskor?

Det är naturligtvis en högst relevant fråga. Men jag skulle egentligen vilja skippa de filosofiska frågeställningarna och de mjuka tongångarna och gå direkt på kärnpunkten istället, nämligen hyfs, respekt och vanlig anständighet. Om jag skulle ha den där klimatbekymrade sjuksköterskan öga mot öga skulle jag alltså inte lägga huvudet på sned och fråga hur hon tänkte, eller gå in i någon slags moraldiskussion om klimatet. Jag skulle skälla ut henne efter noter och därefter skulle jag uppsöka hennes chef och göra samma sak. När folk beter sig så här handlar det nämligen inte om vare sig engagemang eller patos utan om ren och skär självgodhet. Mot sådant hjälper inga mjuka diskussioner.

Okej, det hjälper kanske inte med en utskällning heller. Men det känns bra mycket bättre inombords om man skäller ut en självgod och respektlös människa, istället för att försöka förstå och filosofera över varför hon eller han beter sig som ett kräk.

Jag kan se en viss parallell mellan fanatiska klimatgalningar, som tror att klimatet ger dem ett frikort för att bete sig som svin mot sin omgivning – i detta fallet en döende människa – och många av cyklisterna i Stockholms innerstad. Jag ska förklara varför.

När jag under några år arbetade på ett kontor i Gamla stan, och steg av bussen på Skeppsbron, tvingades jag varje morgon kryssa mellan cyklisterna på min väg över övergångsstället till andra sidan gatan. De som väjde var så få att man räkna dem på en hand – de som stannade och faktiskt släppte över gångtrafikanterna (så som lagen kräver) var ännu färre.

Desto fler var det som ropade glåpord och svärord där de kom susande i sin vadderade cykelbyxor och supersäkra hjälmar. ”Flytta på dig, subba!”, ”Se upp för faaaaan!” och ”Se dig för, för helvete!” var vanligast och bland det minst oförskämda av allt oförskämt som skreks av dessa skitviktiga fartdårar. De var så självgoda i all sin miljömedvetna godhet att de helt enkelt inte ansåg att de behövde ta hänsyn till sina medmänniskor.

För de är ju det det handlar om. Både när det gäller klimatfanatiker och cykelfanatiker. De vet att de är goda, eftersom budskapet från ovan, från politiker och myndigheter, är att cyklar är de godas fortskaffningsmedel. Det innebär att de tänker rätt i en värld av människor som tänker fel. De gör det som alla borde göra. De tar cykeln. Och även om Stockholms cyklande fartdårar säkert vill göra en insats för miljön så handlar det sannolikt mer om att manifestera en uppfattning än om ett äkta engagemang. Viktigast är att visa omgivningen att man cyklar, helt enkelt. Om det verkligen vore miljöengagemanget som var nummer ett skulle det ju inte vara nödvändigt att breda ut sig så att gångtrafikanterna riskerar livet varenda gång de försöker korsa ett övergångsställe. Då skulle den goda gärningen var all lön de behövde för sin möda.

Samma sak är det med personen som ifrågasatte en döende människas rätt att få i sig vätska med hjälp av ett sugrör. Hon kan försöka intala både sig själv och resten av världen att hon har ett klimat- och miljöpatos, men mig kan hon inte lura. En människa som har ett genuint patos förmår känna både klimatmedvetenhet och respekt och medkänsla för en dödssjuk människa. Det här handlar med andra ord om ett spel för gallerierna, antingen sköterskans personliga eller sjukhusledningens påbjudna. Hon/sjukhusledningen har valt bort sugrör. Men det räcker inte. Hon/sjukhusledningen måste också tala om för omgivningen att de tagit detta viktiga kliv för att rädda klimatet. Och att en människa råkar vara dödssjuk är inget som hindrar att hon eller han ska beläggas med klimatskam.

När människor tar sig sådana här friheter gentemot sina medmänniskor måste vi reagera. En döende människa förmår sannolikt inte skälla ut en sköterska som beter sig respektlöst och kränkande, men vi andra kan ju. Och det är min uppmaning till er som ser folk kränka sina medmänniskor i klimatets, eller någon annan helighets, namn, eller som cyklar som dårar och utsätter gående för fara: Skäll ut dem efter noter. De blir säkert inte mindre självgoda och respektlösa för det, men de får åtminstone veta att det finns människor som inte tar vilken skit som helst.

50 reaktioner på ”Bitte Assarmo: En sköterska som ifrågasätter en döendes behov av ett sugrör förtjänar en utskällning

 1. Felix St Clair Renard skriver:

  Hörde om en frustrerad gångtrafikant som mitt i stressen av aggressiva cyklister på ett övergångsställe ”råkade” få in sitt paraply i framhjulet på cykeln. Lie väl radikalt men stoppade i alla fall den lycra klädda mannen abrupt…

  Gillad av 6 personer

  • Benjamin Dhover skriver:

   Paraplyer i Sverige lär uppnå en viss renässans när gemene man blir varse den ypperliga produkten ”självförsvarsparaply” som kan köpas för en spottstyver på nätet. Modeller med elpistol i spetsen är såklart lite överkurs för vanliga cykelmarodörer, men ett paraply med någon centimeter massivt stål i stommen lär funka perfekt för ”olyckshändelser” där paraplyet råkar komma in i hjulet.

   Gillad av 1 person

 2. En ny glad man skriver:

  Jag tar varje tillfälle Bitte, skälla ut folk, här håller jag med dig. Det räcker förstås inte, men om man förstår att man är i sin fulla rätt att skrika dessa idioter rakt i ansiktet så är det ett första steg.

  Dock endast ett första, för denna sjuksköterska är gripen av ondskan, tror du att den ger sig för att den blir utskälld? Nej denna sjuksköterska förtjänar något helt annat. Som jag sade en gång till den före detta chefen för Japans PNC, Power Reactor and Nuclear Fuel Development Corporation (det är de som har uppgiften att bygga kärnvapen om USA drar tillbaks paraplyet) när vi diskuterade atombombningarna: Ger man sig in i leken så får man leken tåla.

  Gillad av 1 person

 3. Lars Bernhoff skriver:

  Jag reagerade också starkt på sugrörsartikeln i SvD. Jag tycker sjuksköterska inte endast kan klassas som självgod. Ibland är det brist på omdöme och situationsanpassning som är dilemmat. Sugrör fanns för smoothie men den dödssjuka ville ha ett rent sugrör till sitt vatten. Hela ärendet är så dumt att det är svårt att förstå att denna sjuksköterska fick en mental blockering som förstörde hennes omdöme, dvs som en överdriven klimataktivist.
  Vad gäller cyklister så tycker jag inte de cyklister som ropar glåpord till dig ska kallas annat än själviska, förutsatt att du som gående tillämpar gällande trafikregler,. De har inte rätt till någon större självgodhet. De sparar sina egna pengar, sköter sin fysiska hälsa och kan tom vinna tid och slippa hjärtbesvär som bilist. De behöver tillämpa hyfs och gående som kanske åkt kommunalt har också försökt vara miljövänliga.

  Gillad av 2 personer

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Så är det tyvärr. När människan blir besatt av en föreställning försvinner såväl förstånd som mänskliga känslor. Den som tvivlar på detta kan läsa om de anställda på de nazistiska utrotningslägren. Dessa förlorande snabbt begrepp om vad de höll på med – det blev till slut ett vanligt jobb som alla andra med alla dess rutinmässiga händelser och relationer mellan de anställda inklusive små trevliga personalfester.

  Ett sugrör till en döende – det går ju inte för sig – det är ju inte bra för klimatet!

  Gillad av 14 personer

 5. miketheviking skriver:

  Om du skäller ut en sjuksköterska behandlas det som hot och trakasserier. Du blir avvisad.
  TV4 kommer ha reportage om den kränkta. nu gråtande personen, och fråga Anders Ygeman (det är han som tror att han styr) om hur regeringen skall möta hatet mot vården.

  Men du har rätt Bitte.
  Det enda rätta är att lufta sin frustration och skälla i detta läge.
  Gör samma när rektorn talar om att nu ska barnen dricka ”klimatsmart” vatten, äta ”hållbart” veganskt samt lära sig det patriarkala förtryckets mekanismers roll för ”klimatfrågan”.
  Cyklister vet jag inte om man kan skälla på, inte heller galningarna på el-sparkcyklarna förrän någon cyklar på Daniel Hellden i egen hög person.
  Jag är uppriktigt rädd för cyklister. Vare sig det är män eller kvinnor så när de ett extremt hat mot gångtrafikanter. Det har hänt flera gånger när man hojtat till att de velat slåss.
  Alltså slagsmål över att de inte visar hänsyn, vett eller ens följer lagen.

  Och jag tror det kommer sluta där – att vi slåss inbördes och hackar ihjäl varandra precis som i Jugoslavien idylliska byar där grannarna närde ett passivt aggressivt hat som plötsligt fick utlopp. Det finns så mycket frustration och aggression i samhället nu.

  Gillad av 7 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   En korrigering:

   ”Om du skäller ut en sjuksköterska behandlas det som hot och trakasserier. Du blir avvisad.”

   Det saknas fyra ord efter ”avvisad”: ”om du är svensk”.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 11 personer

  • Palle9 skriver:

   Miketheviking: Du nämner forna Jugoslavien innan det brakade lös där. Minns en arbetskamrat, som berättade (efter en affärsresa i landet i slutet av 1980-talet där han var hembjuden på middag på kvällen) att han blev visad de vapen, som denne jugoslaviske man hade lagrade (inkl. en kulspruta). Dessa var avsedda att användas när (inte om) inbördeskriget skulle bryta ut.
   Förhoppningsvis går det inte så långt i vårt land – men splittringen har gått farligt långt här och fortsätter att öka. Vreden borde kanaliseras mot sjuklöverpartierna och gammelmedie-eliten, som är de primärt ansvariga. Klimatstolligheterna eskalerar, men den ansvarslösa invandringspolitiken går dock utanpå allt annat.

   Gillad av 4 personer

 6. Lars Strömberg skriver:

  Detta med sugrör en är fullständigt fantastiskt. Snacka om att människor är lättmanipulerade och kan fås att ”tänka” lite hursomhelst.
  McDonalds har tömt och täckt för sina sugrörsfack och uppmanar kunderna att skippa sugrör. Men när man beställer för bordsservering så ligger det ALLTID ett jävla sugrör på brickan.
  Hela samhället dryper av förvirring, alla gör, ingen tänker. Och nej! Det är inte någon annans fel. Det är den enskilde individen som har gjort sig själv till en ytlig, splittrad, okritisk robot.

  Gillad av 1 person

 7. Anders Lundin skriver:

  Fascismen har många ansikten Bitte!

  Jag har lagt märke till alla dessa föräldrar – oftast mammor – som ser smått religiösa ut när de transporterar sina småbarn i en elcykel med låda för dem framtill.
  M a o: klimathysterin övertruimferar barnens säkerhet.
  För ingen kan påstå att en låda – ca 3 dm ovanför asfalten – erbjuder något som helst skydd för barnen.
  Har faktiskt frågat dessa Pkister om säkerheten för deras guldklimpar och mötts av förvåning som växlat över till ren aggression.
  Träff mitt i alltså!

  Gillad av 11 personer

  • Hans Högqvist skriver:

   En elcykel som dessutom kommer upp i allt för hög fart – speciellt när ”föraren” inte har tillägnat sig något som helst trafikvett och speedar fram på starkt trafikerade gator OCH på gågator lyckliga i sin förvissning att de är goda!

   Gillad av 2 personer

 8. Thomas Ek skriver:

  BRA Bitte!
  Sätt ner foten.
  Knuffa till cyklistpacket – ordentligt!
  Helst så att han far ut i vägbanan, eller in i en lyktstolpe.
  Klargör sedan, på en gång, att det där kommunist-miljö-packet skall hålla sig borta från din gångbana.

  Gillad av 5 personer

 9. Tomas skriver:

  Tyvärr litar jag inte längre på det som skrivs i SVD heller. Det kan vara så att en kränkt krönikör vässat pennan lite för mycket och använt sin roll mot en sköterska för sin stackars mamma. Det KAN ju varit så att sköterskan vänligt ifrågasatt ifall mamman inte kunde använda sitt befintliga sugrör. Det skulle i så fall kunna beskrivas som att sköterskan behandlade stackars mamman på ett vuxet sätt vilket kränkt hennes barn. Gällande cyklister är min teori att den fullödiga skyddsutrustningen förmodligen är feldesignad t.ex. är hjälmarna för varma så att tankeförmågan minimeras. Har själv blivit påkörd på obevakat övergångsställe av en lymmel i 30 års åldern som inte orkade stanna, vilket dock inte hindrar mig att fortsatt oförskräckt kliva framför några svettfyllda spandexbyxor på promenaden.

  Gillad av 4 personer

  • Klas Göran skriver:

   De e bara ett exempel, Helge!

   Även om anekdoten vore påhittad så illustrerar den ett sätt att tänka som just nu sprids väldigt snabbt och som författaren reflekterar över: när det gäller kampen för ”klimatet” är det ändamålet som helgar medlen.

   Gilla

  • Lars Strömberg skriver:

   En annan variant att bemöta de självgoda är att ignorera dem.
   Det leder väl förvisso till en ungefär lika liten förändring hos dem som att konfrontera dem.
   Men, med igoransen så slipper man ju åtminstone – och det garanterat – att själv hamna i en oönskad sinnesstämning. Jag har provat den här metoden själv. Exempelvis när jag hamnar i vissa forumdiskissioner. Eller för den delen bland mittfilssölare på motorväg. Jag kan svårligen förändra vederbörande, och kan jag det, så proppar det upp nya vederböranden hela (jävla) tiden. Hämnd är inte min grej. Jag är betydligt egoistiskare än så. Jag vill – när jag tänker efter – bibehålla ett harmoniskt sinnestillstånd. Lite samma resonemang kanske, som när man betänker att Sverige skall bli bäst i världen på – den förvisso rimligen helt feltänkta ambitionen – att minska koldioxidusläppen: Ty, vad är syftet EGENTLIGEN? Är det att få till stånd en omfattande förändring, eller är det att själv hävda sig?

   Gilla

 10. Stig Bergman skriver:

  ”Jag vill ej vara ädel, jag vill ej vara god,
  de gode och de ädle de ställa upp sin stod
  i skönaste belysning på högsta piedestal
  med inskrift om bedrifter i hörnet av sin sal.

  Sen stå de och betrakta sin älskliga bild,
  hur ädel är ej minen, hur god och blid och mild,
  de tänka i sitt hjärta: Si, allt är ganska gott!
  – men bakom står Hin onde och hostar så smått.”
  Gustaf Fröding

  Gillad av 10 personer

  • Tomas skriver:

   Det kanske även skulle få en ateist och motståndare till illegala droger på andra tankar när man efter några drag utbrister JESUS. Nää, jag föredrar att ha full fokus på liemannen när det är dags.

   Gillad av 2 personer

 11. Erik skriver:

  BRA Bitte,helt rätt moraliskt och dessutom helt nödvändigt att vi reagerar och agerar mot all form av förtryck vi drabbas av.
  Hur många gånger har man inte blivit oförskämt behandlad av läkare och sjuksköterskor som tycks tro att deras primära uppgift är att spara pengar åt statskassan genom att förvägra oss patienter relevant vård( självklart har jag även träffat bra och anständig personal men det anser jag faktiskt bör vara självklart så det är inget att skriva om). De har ifrågasatt våra krämpor och problem,de har vägrat oss rätten att träffa specialistläkare,de var kort sagt inte behandlat oss proffsigt tillräckligt.
  Och detta utav personal med svenskklingande namn så absolut inte meningen att leka ut utländska personal.
  Gäller redan när man försöker kontakta vårdcentraler,ifrågasättande bemötande i stället för mänskligt hjälpsamt bemötande(trots allt så kontaktar man dem för att man mår dåligt).
  Sen fortsätter ofta den oförskämda behandlingen på apoteken när an sja hämta ut sin medicin.
  Dags att förklara för dessa personal,deras chefer och ansvariga politiker,
  Bara för att sjukvården är offentlig finansierad så .r den inte gratis för oss medborgare,vi har under många år betalat in våra skatter,det är vad som finansierar sjukvården,skolan,äldrevården,infrastrukturen,m.m,
  Så protestera ständigt mot dessa övergrepp från personal,chefer,politiker och media som stödjer dem,
  Det är vi skattebetalare som betalar det hela,även deras löner.
  Ska vi driva sjukvård i privat regi(vilket jag inte har något emot) så ska vi ställa samma krav på hur den sköts som vi ställer på andra privata företag,de ska förstå att vi är betalade kunder,inget annat. Börsnoterade företags ledningar ska kräva av sin personal att kundernas(patienternas) bästa är vad företaget ska sträva efter,det ör nöjda kunder som företag inom alla branscher ska ströva efter.

  Gillad av 4 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    D.H.Ä.F. Östman:” …man har hjärntvättats att tro att man är Guds sändebud på jorden och har en Högre Uppgift….

    Just det. Man har indoktrinerats så till den milda grad att man slutat tänka och göra egna vuxna överväganden. Man beter sig som barn.
    Dessa sugrörsbelackare och cykelhyfsvägrare agerar som bortskämda barn eller självtillräckliga inkvisitionskardinaler och tror att de kan göra som de vill med hänvisning till miljöguden som välsignar dem bara de är rättroende.
    De är inte vana vid att:
    1. Tänka själva och analysera läget och ta eget självständigt ansvar för väl övervägda beslut. Vid kontroverser brukar vettigt folk kanske spontant agera obetänksamt under själva situationen, men sedan tänka igenom händelsen och problemställningarna efteråt, och kanske vara självkritiska nog att ändra förhållningssätt. En cyklist som oförsiktigt kolliderat eller argt skrikit tillmälen, men som är klok, tänker efter senare, och ändrar beteende och attityd till nästa gång.
    2. Möta och lyssna på svåröverbevisade motargument eller
    3. Möta motstånd över huvud taget.
    4. De är bortskämda med eller miljöanpassade till avsaknaden av allmän förnuftig diskussion för/emot, med faktiska och logiska argument i ett samhälle utan vettig mångsidig debatt.
    De är inte vana vid ett samhälle där man lyssnar på och reflekterar över motståndares åsikter och vänder och vrider och tar ställning efter egen analys.

    Gillad av 1 person

  • PerH skriver:

   Skådar in i den nära framtiden.
   ”Objektiv” Artificiell intelligens blir prio ett till att skära landstingens kostnader, miljöalgoritmer har en självklar plats i kampen mot miljön, förlåt ”för” skall det vara, jämte Co2/koldioxid och andra av FN påfunna miljöhot.

   Gilla

 12. Magnus Rosensparr skriver:

  Felet med dagens sjukvård är att institutionen Översköterskan inte längre finns. En allvetande varelse med örnblick, rakbladsvass tunga och med en pondus som en större stridsvagn. En sådan hade pulveriserat exemplets självgoda sjuksköterskeparodi. Till det skulle sedan läggas adekvat disciplinpåföljd t.ex. löneavdrag. Svensk arbetsrätt måste saneras.

  Gillad av 2 personer

 13. Bullstomper skriver:

  Detta är förstås svineri av första rang, att båda neka en döende en enkel sugrör så att personen kan få dricka samt förbehålla sig rätten att köra ihjäl en annan människa med sin cykel för klimatets skull. Ytterligare ett bevis för att klimataktivister representerar ett döds kult som önskar att utplåna mänskligheten (förutom aktivisterna själva och människor ifrån MENA länder) för att skapa en grönskande paradis för några få.

  Gillad av 2 personer

 14. Hutlösa skriver:

  Jag undrar, Bitte, vilka andra hjälpmedel en sådan oprofessionell missköterska kan tänkas vilja undvika trots att de, av god anledning, fortfarande finns tillgängliga?

  Gilla

 15. Den helt äkta Fredrik Östman skriver:

  Bekräftelsetendens igen, som vanligt. Sugrör har förstås inte någon som helst inverkan på något klimat, och skulle inte ha haft det ens om teorierna om att koldioxidhalten i atmosfären påverkar klimatet hade varit sanna, vilket de förstås inte är. Här saknas den kvantitativa analysen, hur stor del av oljekonsumtionen som går vägen via sugrör. Och här saknas systemanalysen, vilken mekanism som åberopas vilken får en minskad konsumtion av sugrör att också leda till en minskad konsumtion av olja, enkannerligen den totala summan av konsumtionen och inte den ögonblickliga takten i vilken olja konsumeras.

  En sjuksköterska, i grunden i ett hantverksyrke, skall bliva vid sin läst och inte uttrycka några åsikter om alla de teman hon inte har en blekaste aning om. Oavsett om hennes yrkesutbildning felaktigt passats in i den akademiska världen.

  Gillad av 3 personer

 16. Björn skriver:

  Som jag skrivit tidigare; ALLA DÅLIGA mänskliga egenskaper, som t.ex hat och genuin ondska, frodas och förstärks i vänsterns och klimatfanatikernas egna unkna miljöer!

  Gillad av 4 personer

 17. Janne skriver:

  Det finns två miljörörelser – den levande och organiska med den äkta omtanken om vår planet.
  Och den andra, som du beskriver. Tack vare att den har det stora etablissemanget och de stora ekonomiska intressena bakom sig är det den som är den förhärskande (och ja, den står bl a bakom Greta). Den skriver om allt till sin fördel. Det är till exempel ohållbart att leva på landet som småbrukare och odla sin egen mat. Att leva i en storstad är däremot hållbart, bara man cyklar till jobbet och källsorterar.
  En annan nära intillliggande variant av detta är fågan om hållbar kosthållning. Är man vegan av hälsoskäl till exempel, och följer Are Waerlands doktrin med levande föda så har man inget att göra i forum för etablissemangets veganer som konsumerar sojaprodukter och outtalbara triumfer från livsmedelsindustrins alkemiverkstäder. Där blir man utslängd med huvudet före, det är hållbart att importera nämnda ”livs”-medel från Kina framför att grodda själv hemma i köket…
  Så länge vi följer deras doktrin och vandrar deras väg så är det hugget i sten att framtiden har ett fascistiskt samhälle för oss alla i klimatets namn att vänta. Och vad var fascism nu igen enligt Mussolinis definition? Det totala samarbetet mellan stat och storföretag.

  Gillad av 1 person

 18. Rikard skriver:

  Hej.

  Sköterskan är helt enkelt en sann troende, en god och duglig medborgare med stark pliktkänsla och stort engagemang och som visar empati och ansvar för de långa händelsekedjor som påverkar miljön. Sköterskan älskar Storebror.

  Det är självbilden, och det är den egna och kollegornas och arbetsgivarens beskrivning, helt enligt värdegrundens hadith och katekes.

  Annars säger Stig Bergman ovan det bäst, med Frödings vackra ord.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS @ Göran Holmström: du kan ju göra en ny version av ‘Himlen runt hörnet’… DS

  Gillad av 7 personer

 19. Errol skriver:

  En improduktiv döende person bör solidariskt underställs sig samhällets syn på klimatnytta och inrätta sig därefter.

  Utvecklingsarbete vi institutionen för marknadsföring och strategi, Handelshögskolan Stockholm, ”Det naturliga kretsloppet”.

  Det har efter Söderlunds heroiskt förnuftiga förslag om att äta människokött framkommit, vid institutionen för marknadsföring och strategi, vid ett fortsatt kommittéarbete, att Söderlunds förslag rent praktiskt-logistiskt har vissa svagheter. Människor i vårt samhälle saknar enligt handels förmågan att för klimatets fromma medvetenhet om att infinna sig på bestämda köttinsamlingscentraler för att därigenom begränsa den transport som oundvikligen blir följden av att insamla lik vilka vid dödsögonblicket finns utspridda geografiskt. Denna insikt har nu förmått institutionen för ”marknadsföring och strategi” vid Handels under Söderlunds överseende att koncentrera Söderlunds i grunden helt rationella förslag till inrättningar där de döende finns samlade av naturlig anledning redan vid dödsögonblicket.

  Professor Söderlund har själv konstaterat att de äldre på olika former av äldreboenden och sjukhem lyckligtvis är samlade citat ”som om de vore kreatur”, denna lyckliga omständighet föranleder således handel att fokusera Söderlunds förslag till att implementeras efter denna grundförusättning. Det är med stolthet handelshögskolan i Stockholm genom Söderlund således kan bidra till ett rationellt arbete med maximal klimatnytta. Det är en vacker kretslopps-tanke att tant Agda således inom snar framtid kan serveras köttfärs på tidigare medpatienter och boenden på äldre-boenden och sjukhem. Denna lösning medför maximal klimatnytta då ”kreaturen” redan är samlade på platser där praktisk utrustning för omhändertaganden av lik och storkök redan är för handen.

  Gillad av 1 person

 20. Leif Nilsson skriver:

  Klimatalarmisterna framstår som en fanatisk religiös sekt. De frälsta rättfärdigar sig själva genom sin tro. Vetenskapliga argument påverkar inte deras övertygelse. Starka ekonomiska och politiska intressen använder klimathysterin för sin agenda. SVT och övriga MSN, tjänar makten och är dess lydiga propagandaorgan.
  I Swebbtv:s ”Fjärde statsmakten” med Lars Bern, tydliggörs SVTs klimatbedrägeri:

  Gillad av 5 personer

 21. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Håller med du Bitte, men vad menar du med klimatmedvetenhet? Är vi som sover gott om nätterna omedvetna om att vi har ett klimat?

  Gilla

 22. afugglas skriver:

  I min uppfostran från mycket unga dagar fick vi lära oss respekten för den enskilde individen stod absolut högst på listan för värdighet.
  Socialisterna avkräver oss vi skall vörda kollektivet framför allt annat.
  Därför finns inget rum i vår grundlag för att översta ledning skall skydda vår rätt LIV!!!
  Kanske något för offentliganställd personal att fundera över.

  Gillad av 1 person

 23. Agnew skriver:

  Tidigare i år besökte Geert Wilders (PVV) det nederländska pratprogrammet ”Jensen”, där man bland annat berörde vänsterns inflytande över det offentliga samtalet. Det intressanta är förstås att vi ser samma förhållanden här, men också att programledaren Robert Jensen faktiskt är en etablerad mediepersonlighet. Det är svårt att se att en välkänd programledare här skulle bemöta exempelvis Jimmie Åkesson på detta sätt.

  Gillad av 1 person

 24. Pia skriver:

  Denna artikel handlar om miljön, inte nödvändigtvis om en påhittad? sjuksköterska som vägrar en patient ett nytt sugrör i samband med en cancerbehandling. Hon ramar in berättelsen.

  Man använder sig av schablonbilden av en sjuksköterska såsom hon ses i samhället, som den underordnade som har att göra det hon blir tillsagd, då det också är politiskt korrekt att agera så. Hon skall se till patientens bästa men ”det vet man ju hur det går till i vården nu för tiden”.

  Miljöaktivism kan man ju alltid prata mer om, nödvändigheten och nyttan med att sluta använda plast också!

  Men att någon i vården skulle neka en patient ett sugrör eller att det ens finns en policy från arbetsgivarens sida att begränsa åtgången av sugrören på grund av miljöhänsyn, det ifrågasätter jag starkt. Man tänker inte så och man detaljstyr inte så på de arbetsplatser jag sett.

  Gilla

 25. Lars Strömberg skriver:

  Sedan har vi ju detta med omdöme, proportioner samt förmågan att sätta saker i sammanhang. Men det är sannolikt överkurs för mången Kreti Pletinen. Det vill säga: Vad är just ett (jävla) sugrör i sammanhanget? Är det samma fokus på våtservetter? Patientanpassade matportioner? I vilken grad maten värms upp i förhållande till vid vilken temperatur patienten föredrar att äta den? Är för övrigt den sugrörsfokuserade människan alls lika konsekvent minimerande i sitt övriga så kallade ”klimatavtryck”? Slitaget på arbetstofflorna? Släckning av onödig belysning? Avstängning av element innan vädring? Minimerande av den egna kaffekonsumtionen? Maximerande av den egna arbetsinsatsen som finanieras av samhällets skatteintag?
  Nu börjar det såklart bli jätteinvecklat. Och just därför blir sugrörsmentaliteten extremt löjlig.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.