Mohamed Omar: Tonårsfilmer från 80-talet: E. T. The Extra-Terrestrial

Mohamed Omar

Nu har vi kommit till den andra artikeln i min serie om tonårsfilmer från 80-talet. Men är E.T. verkligen en tonårsfilm? Nja, den är nog mest en familjefilm, men passar även ungdomar i de yngre tonåren. Jag minns inte hur gammal jag själv var när jag såg den första gången – jag såg den flera gånger under min barndom, både på teve och på VHS-band.

Huvudpersonen Elliot är en tioårig kille, men han har en storebror, Michael, som är tonåring och går på high school. Michael är en typisk medelklasskille i villaförorten. Han spelar fotboll, hänger med polarna och ska skaffa körkort. Språket gör att vissa konservativa amerikaner tycker att filmen är olämplig för barnfamiljer. Man säger sådant som ”son of a bitch” och till och med ”penis”. Vid tjugoårsjubileet släppte Spielberg en ny pk-tvättad version. Ordet ”penis” var borta – och de elaka FBI-agenternas pistoler har bytts till walkie-talkies. Spielberg har senare sagt att han ångrar tvätten.

Steven Spielbergs E.T. The Extra-Terrestrial, som hade premiär 1982, har i flera omröstningar utsetts till ”världens bästa science fiction-film”. Den blev en framgångsrik blockbuster-film som till och med överträffade filmen Star Wars.

En utomjording, en fulsöt krabat kallad E.T., blir strandsatt på jorden och tas omhand av tioåringen Elliott. Han och hans syskon skyddar E.T. från myndigheterna och hjälper honom att återvända hem till sin planet. Elliot har hunnit bli fäst vid sin utomjordiske vän och gråter vid avskedet.

Vi möter storebror Michael för första gången när han spelar rollspel med sina kompisar i köket. Det är förmodligen denna scen som inspirerat Netflix teveserie Stranger Things där fantasyrollspelet Dungeons & Dragons spelar en stor roll. Då, 1982, hade rollspel inte blivit ett allmänt känt fenomen i Sverige. Här blev det stort 1984 när den andra utgåvan av det svenska rollspelet Drakar och Demoner kom ut. Utgåvan kallas också ”den svarta boxen”.

I Stranger Things har man lagt till en svart kille i rollspelsgänget, vilket känns ganska märkligt då rollspel var, och till stor del fortfarande är, en typisk grej för vita medelklasskids. Ett exempel på en hur man gör om det förflutna för att passa de nya kraven på ”mångfald”.

Se trailern här:

Man har i utomjordingen E.T. velat se en metafor för den illegale invandraren som skyddas av de goda ”asylaktivisterna”. Men jämförelsen haltar då E.T. inte invandrat frivilligt och sökt asyl. Andra har i filmen sett en ”rasistisk” tendens eftersom E.T. inte känner sig hemma på planeten jorden och blir lyckligt repatrierad av Elliott och hans syskon. Jag tror att många invandrare, trots att frivilligt sökt sig till väst, kan känna igen sig i E.T.:s hemlängtan och vantrivsel i den nya miljön. Det tydligaste tecknet på E.T.:s vantrivsel är att hans fysiska hälsa förfaller. Trots vänskapen med människobarnet Elliott kan han inte glömma sin hemplanet: ”E.T. … phone home” är kanske filmens kändaste replik.

Filmen har fått kritik för dess totala avsaknad av icke-vita karaktärer (eller ”rollfigurer” för dem som fortfarande inte vill godta hur detta ord används nuförtiden). I Elliotts skola är de flesta elever vita, vilket återspeglade verkligheten på den tiden. Så såg det ut på min skola i Uppsala också när jag gick på mellanstadiet. Skolscenerna är inspelade i The Culver City High School. Idag är färre än hälften av invånarna i Culver City europeiskättade vita – och bara 24,8% av eleverna på Culver City High School. Skillnaden mellan dåtidens värld och dagens är inte lika stor som den mellan E.T.:s planet och jorden, men den är stor.

Elliott och hans familj bor i den idylliska villaförorten Northridge i San Fernando Valley i Los Angeles. Det var då ett nästan helvitt medelklassområde, och det är så det skildras i filmen. Det är folk som har råd med egna hus, bilar och college-utbildningar åt barnen. Det var framför allt kids med den bakgrunden som spelade Dungeons & Dragons. Livet var tryggt och lugnt och bortskämda ”valley girls” shoppade på köpcentrumena. Frank Zappas låt ”Valley Girl” som driver med dessa tjejers livsstil och sätt att prata kom ut 1982, samma år som E.T.

Köpcenter-scenerna i den första filmen jag skrev om i den här serien, Fast Times at Ridgemont High, spelades in i The Sherman Oaks Galleria. Det ligger i San Fernando-dalen, vilket gör Fast Times at Ridgemont High till en ”valley-film” om den kaliforniska köpcenterkulturen på 80-talet. Ridgemont High-tonåringarna har också samma bakgrund som Elliott och Michael i E.T.: vit medelklass i villaförorten.

Idag är San Fernando-dalen, the Valley, hårt drabbad av ”white flight”, det vill säga att icke-vita flyttar in och vita flyttar ut. Och samtidigt som dalen har blivit mer mångkulturell har medelinkomsten sjunkit och kriminaliteten ökat. Den vita medelklassen, som inte längre känner sig hemma, har ”sökt asyl” i områden som Santa Clarita och Conejo Valley. De bortskämda tjejerna med sitt malliga ”valleyspeak” som Frank Zappa sjung om är borta.

E.T. The Extra-Terrestrial är en film om hemlängtan.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

10 reaktioner på ”Mohamed Omar: Tonårsfilmer från 80-talet: E. T. The Extra-Terrestrial

 1. Petra skriver:

  Bra artikel.

  Jag såg ”dokumentärserien” med Fatemeh i huvudrollen igår. Ja, som skattebetalare betalar man ju för propagandan. Kommentar från Twitterflödet:

  Gillad av 1 person

 2. Mitt vykort skriver:

  En enorm blind vinkel i Sverige är populärkultur och kultur rent alllmänt i de mest framgångsrika delarna i Asien. Min son kan sjunga en hel låt på koreanska, ser japansk film osv. Det som håller på att ske är att den mest intelligenta delen äv världen som Japan, Korea och Kina, men även längre bort i Kublais fotspår. Man kan se en dynamik som är enorm, så klart också ekonomisk och det som är tydligt är att islam och Afrika ALDRIG syns. Så medan Europa och USA anpassar sig till Afrika och Mellanöstern så drar Asien ifrån massivt och lyfter sig själv i håret. I sociala medieflöden där så har de samma förhållningssätt till MENA som vi hade på 1800-talet.

  Tror inte så många har koll på detta, i USA dras kulturen ner och även vissa asiater anpassar sig neråt och säger ”tryna” istället för trying to, precis som sker i svenska förorter med svenska ungdomar där. Ej så i asien.

  Gillad av 4 personer

 3. Göran Holmström skriver:

  ET var söt, om den hade någon politiskt budskap.
  Nej det känns inte så, politik i filmer är ett relativt nytt påfund som jag ser det
  Visst får det att tolka alla filmer från ett politiskt perspektiv om man önskar.
  ET kan mycket väl bara handla om barn som är ensamma under sin uppväxt, och deras rika inre värld med låtsaskompisar och allt därtill.
  Kan ju erkänna att även som vuxen så drömmer man sig bort, till och med att bli bortförd av Aliens, slår bättre än socialdemokraternas onda saga.
  En analprobing svider bara en gång,
  bli kollektivt psykiskt torterad ett helt långt liv är bra mycket värre.
  Göran Will phone Home, smärtgränsen är nådd!

  Gilla

 4. miketheviking skriver:

  Alltså ytterligare en film Hollywood kan göra en remake av!
  Såg filmen en gång – underhållande och söt- men har senare omvärderat Spielbergs filmer för vad de är: Upphajpade framställningar av olika ämnen med den pretentiösa inställningen att visa den ”ultimata” skildringen (och sanningen). Spielberg är inte en underhållare utan en manipulatör.
  Världens hajar och jag ser med sorg hur hans film lett till ökad utrotning av hajar världen över.

  Men misströsta inte. Nästa E.T har lika mycket tjejer och killar med i rollistan, en mager och en tjock, asiat, afrikan, rödhårig, judisk och några av dem med könsidentitetsfunderingar.
  Apropå 80-talet så kommer Ensam hemma tillbaka:
  https://www.rt.com/news/466028-clean-energy-fuels-dirty-mining/

  Gillad av 1 person

 5. Kronblom skriver:

  I Sherman Oaks var jag för lite mer än 30 år sedan. Träffade då en ung dam från NYC som sist jag hörde nåt var hon lärare på Culver City High. Så kan det gå ibland…

  Idag bor den vita medelklassen högre upp i närliggande orter som t.ex. Calabasas och Augora Hills.

  Gilla

 6. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Världens bästa SF? Nä, har många som jag skulle placera över ET.
  Men jag skall inte dissa filmen. Visst är det en välfilmad och bra ”feel good”-rulle av ett opolitiskt slag som känns alltmer sällsynt.

  »karaktärer (eller ”rollfigurer” för dem som fortfarande inte vill godta hur detta ord används nuförtiden)», skruvar besvärat på mig. Känns nästan som den var riktad till mig personligen. Eller finns det fler än jag som stör sig på skådespelare som spelar ”karaktärer”?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.