Bitte Assarmo: Fältsjuka och kolera i nödens Sverige

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

En bit utanför Kristinehamn, intill det som en gång var Folkets Park, står en minnessten. Inristat med stor stil står ”Lantvärnsgraven I fältsjukan döda 1808-1809”. En bit därifrån står en annan sten, där inristningen lyder: ”Här vila de döda offer för farsoter fordom och åren 1834 1853”.

När jag var barn och tillbringade somrarna hos morfar, som bodde i byn Märsta en liten bit därifrån, pratades det ofta om området som ”koleragraven”. Morfar och andra äldre i byn berättade om epidemier och farsoter och vi barn lyssnade fascinerat. Långt efter att morfar gick bort mindes jag berättelserna och med tiden ville jag veta mer. Vilka var farsoterna som härjat i Kristinehamn 1834 och 1853? Och vad var egentligen fältsjukan?

Begreppet ”fältsjuka” är egentligen ett samlingsnamn för alla de epidemiska sjukdomar som härjar i samband med krig, såsom dysenteri, rödsot och ungersk brännsjuka. Sjukdomar som trivs i just den typen av trångbodda miljöer med bristande hygien och undermålig mat som militärlägren en gång var. Ofta skördade fältsjukan fler offer än striderna i sig. För varje engelsk soldat som dog av sina sårskador under Napoleonkrigen ska tjugofyra ha dött av någon form av fältsjuka, och för varje dödligt sårad under Krimkrigets vapenstrider dog fem av fältsjuka. Sjukdomarna spreds också snabbt vidare till civilbefolkningen.

I boken Kristinehamns historia 3 (Löf/Ernvik) framgår att antalet döda i fältsjukan uppgick till minst 74 personer, sannolikt fler, under första halvan av 1809. Eftersom stadens kyrkogård inte kunde härbärgera de många döda begravdes de i utkanten av stadens militära övningsområde, i det område där stenen sedan restes.

Den andra minnesstenen restes för att påminna om de många människor som föll offer för koleran under epidemierna på 1800-talet. Ytterst lite finns dokumenterat om hur sjukdomen slog mot Kristinehamns befolkning men i slutet av 1840-talet lär 119 personer ha dött i kolera inom loppet av bara ett par månader – hela sex procent av stadens dåvarande befolkning.

Min morfars berättelser om koleragraven var alltså sanna. Hans egna föräldrar, Vilhelm och Emma, hade själva levt under tiden för Kristinehamns koleraepidemier, och hade berättat om vänner, släktingar och bekanta som fallit offer för sjukdomen. För morfar var nöden, fattigdomen och de dödliga sjukdomarna levande även långt efter att han, som pensionär, kunde leva sitt liv i lugn och ro och utan att slita från morgon till kväll. Han glömde aldrig historien, och han glömde aldrig att föra kunskapen vidare till barn och barnbarn.

På senare år har jag, genom en vän som forskar, fått veta namnet på en av de avlägsna släktingar som gick koleradöden till mötes. Hon var en ung och fattig torparkvinna som hette Klara Linnea och var strax över 30 när hon dog 1853. Efter sig lämnade hon make och tre små söner som, trots trångboddheten i torpet, lyckats klara sig ifrån att bli sjuka. Ett anonymt människoöde som så många andra, från en tid långt innan det ens planerades att bygga ett välfärdssamhälle av det fattiga land som då var Sverige.

Änklingen bytte kort därefter torpet i Kristinehamnsbygden mot en arbetarlänga någonstans i Göteborg. Där började han arbeta inom varvsindustrin och familjen verkar ha klarat sig bra. När barnen vuxit upp flyttade de ännu längre bort. Likt så många andra fattiga svenskar tog de Amerikabåten till New York. Där lär de ha blivit kvar, och jag vill gärna tro att de alla tre fick ett fruktsamt och bra liv i landet som tog emot dem.

När jag besöker fältområdet, och läser inskriptionerna på minnesstenarna, tänker jag på alla de där människorna och deras öden. Fattiga, strävsamma människor som föll offer för sjukdomar orsakade av nöd och matbrist och frånvaron av det vi idag ser som självklara hygienmöjligheter. Inskriften på minnesstenarna garanterar de lever kvar i våra medvetanden än idag, långt efter att de sista av dem kommit till vila.

34 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Fältsjuka och kolera i nödens Sverige

   • Mv skriver:

    Nej, spot on skulle jag säga. Som en laser. A är som USAs HEL-program, High-Energy-Laser. Jag var en gång på en SPIE-konferens i San José och såg en film där en laser gjorde ett hål med 15cms diameter genom en klippa på en sekund. Sådan är As inlägg.

    Intuitiv laser.

    Gillad av 1 person

   • brrr skriver:

    Jag tycker att detta blir lite som när identitetspostmodernisterna håller på att dissekera och ettikettera vanliga texter och uttalanden, för att kunna göra ner och ”sätta dit” varandra när någon ”tycker fel”.
    Tröttsamt.

    Gilla

  • Peter Fredrikson skriver:

   Krimkriget typisk västerländsk ondska, alliera sig med värsta barbarerna och fegt hugga kristna Ryssland i ryggen. Väst har i stort sett bara folkmord
   och utrotningar. Det är ljuvligt att se väst hamna på historiens skräphög. Poetisk rättvisa.

   Gilla

 1. Lars Bernhoff skriver:

  Bittes utmärkta tillbakablickar lyfter fram historiska och för dåtiden stora och avgörande skeden. Det är lätt att sådana aspekter trängs undan av dagens alla välståndsfrågor med gnäll om kötider till den felorganiserade sjukvården där nästan allt kan botas om du kommer fram i tid.
  Vid tiderna för de beskrivna farsoterna fanns varken tillgänglighet på sjukvård med adekvat kunskap om sjukdomarna i kombination med dålig insikt om hygienens betydelse och trångboddhet.
  För mig en bra historielektion som ger nyttigt perspektiv. Visar vilken snabb resa som vårt land gått igenom.

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Snabb resa? Upp som en sol och ner som en pannkaka. Från slutet av artonhundratalet och fram till, tja, 1970 så bar det stadigt uppåt. Nu är det tvärtom.

   Gillad av 2 personer

   • Maj Rehnberg skriver:

    De lagarna är skapade för att skydda profitörerna som styr svenska sjukvården. Bara för att förhindra att människor ska upptäcka att det finns riktiga vetenskaper än den så kallade vetenskap som ni skolmedicinare bedriver.
    Därmed går värdefulla behandlingar som botar oss om intet. Till exempel att ge C-vitamin intravenöst samtidigt som man sanerar bort amalgam.
    Och vad det gäller amalgam och barnvaccin som innehåller kvicksilver så har ni skolmedicinare förnekat att det giftiga ämnet skulle påverka vår hälsa. Även de som reagerar på elektromagnetisk strålning förnekar ni.
    Jag har inte hört att socialstyrelsen gjort någon avbön eller bett alla om
    ursäkt för att deras lögner om att kvicksilver skulle vara ofarligt.
    Vi har en lag att BVC ska låta föräldrar läsa bipacksedeln med informationen om alla hemska biverkningar i god tid innan vaccinationen. Det fuskas det med har jag förstått.
    Och bara detta med biverkningarna i alla preparat som ni lurar i oss att vi ska acceptera. Hur djävla roligt är det att vara den tusende som drabbas.
    Det blir ett himla liv på nyheterna om det är en leksak som innehåller AZO-färg men att det finns i mediciner får vi ingen upplysning om.

    Skolmedicinare är okunniga om att kroppen är självläkande och att man ska stödja kroppens egna system. Ni är också okunniga om mikroberna som belastar oss . Ni har inte verktyg att spåra eller eliminera dem.
    En väninnas barn Frida 6 år upptäckte jag hade blå läppar. Jag frågade hennes mamma vad doktorn sa. Hon gjorde då en gest med axlar och händer att de sa ingenting. Frida dog i sömnen när hon var 18 år. Utslitet hjärta sa de att det var och de visste ingenting !
    Det finns bra doktorer men de hörs inte mycket av. Rädda om sitt eget skinn.
    USA tog till vara doktor Mengeles forskning samtidigt som de uppfann sina giftiga mediciner ur petroleum.

    Gilla

  • Maj Rehnberg skriver:

   Det handlar inte om att sjukvården är felorganiserad utan att den bara behandlar symtomen. Svenska sjukvården styrs av kapitalistiska intressen och det är inte meningen att vi ska bli friska för då blir det ingen avkastning. Varför har vi lagar i Sverige som inte tillåter alternativa att behandla barn under 8 år och cancerpatienter ?

   En väninna berättade för mig hur hon fick vänta att gå till en homeopat med sitt allergiska barn tills han var 8 år . Då fick han boten som han kunde fått flera år tidigare.
   Alternativa botar cancer men de kan inte visa sina framgångar för då har de begått ett lagbrott.

   Sug på den karamellen ni !

   Det finns modern teknik som diagnostiserar och eliminerar skadliga mikrober som belastar oss och som man använder inom sjukvården i Ryssland sedan 90-talet.

   ” alla välståndsfrågor med gnäll om kötider till den felorganiserade sjukvården där nästan allt kan botas om du kommer fram i tid.”
   Att säga så här visar hur okunniga och falska ni är, precis så som personalen inom sjukvården är , och det är ett slag i ansiktet på oss som sett sina kära bli dödade eller skadade av dessa doktor Mengeles efterträdare.
   Svenska befolkningen lider av näringsbrister även om vi är mätta.

   Ni skyller på socialismen men det är ingen socialism utan det är företrädare för kapitalismen som nästlat sig in och förstört.

   Det skulle vara intressant att få veta vilken ideologi ni tycker det ska regeras efter för att det ska bli som denna sida heter ” Det goda samhället”

   Gilla

   • kvellulvblog skriver:

    Jaha, så var det dags igen att reagera på Maj Rehnbergs inlägg. Vi barnläkare är relativt förskonade från attacker (om inte klimatrörelsens barnfientliga inställning räknas) , men här kommer det: ”doktor Mengeles efterträdare”. Ja mycket skall man höra innan öronen trillar av. Majs fråga vill jag bara besvara, varför det finns lagar om att vem som helst inte får behandla små barn och cancersjuka minderåriga. De lagarna är till för att om möjligt skydda barn från de åsikter som Maj framför. Om Maj, som vuxen, vill använda sig av alternativmedicin, om hon får cancer står det henne fritt. Barn däremot, måste skyddas mot vanvård, misshandel och andra övergrepp.

    Gilla

   • Maj Rehnberg skriver:

    Kvellulvblogg. Du kan visst inte läsa innantill. Pojken fick hjälp med sin allergi av en homeopat. Han blev inte misshandlad.
    Misshandeln står skolmedicinen för.

    Gilla

   • Maj Rehnberg skriver:

    Kvellulvblog Det är lite rörigt med inläggen, Hoppas du inte missar mitt första svar på din kommentar som ligger före min kommentar.

    Gilla

 2. malmobon skriver:

  Förstår inte kommentaren om att Bitte är en hårsmån från socialistiska tankar.
  Historien bör lära oss att fler boende på liten yta skapar epidemier och för att överleva flyttade människorna till där det fanns arbete.
  Demografin i våra utsatta områden är oftast stor arbetslöshet. Över hälften arbetar inte.
  Detta löser vi inte genom ta in ännu fler i Sverige.
  Arbete finns i deras hemländer där det varit krig och allt måste återuppbyggas.
  Poängen med texten är nog snarare att vi skall lära av vår historia. Det är nämligen på det håll Sverige är på väg.

  Gillad av 5 personer

   • Gunnar Karlén skriver:

    @Fredrik Östman
    Detta är INTE en bra kommentar! Den är snarare oförskämd! Och det är inte första gången du skriver den typen av kommentarer, där du verkar tro att alla som inte tycker som du är socialister.

    Det är kontraproduktivt! Särskilt som jag anar att både du och många andra är överens om att vi måste komma tillrätta med olika typer av märkligt vänsterflum som breder ut sig i samhället. Intressant nog dyker det då och då upp konstruktiva idéer på området även från personer som ser sig själva som socialister.

    Gilla

   • Gunnar Karlén skriver:

    @Fredrik Östman 8 aug kl 20.54
    Det A känner(!) leder till en slutsats med kritik av skribenten som inte alls behöver vara rätt. Det är väl inte så svårt att förstå att meningen med det är svår att förstå.

    Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Religiös renhetsiver: det är bättre att människor svälter och dör av sjukdomar än att en stat beslagtar överflöd och fördelar det för att avhjälpa nöd. Man gör ingen åtskillnad i sitt tänkeri mellan dagens skatte- och bidragssystem och dåtidens utan ser bara en minsta gemensam nämnare.

   Att man dessutom har en patologisk neurotisk reflex att kalla allt man inte gillar för socialism är inget att fästa sig vid: binda ris åt egen rygg är den enda effekten.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 1 person

   • Mitt vykort skriver:

    @rikard Vad var enligt dig poängen med texten då till första och andra ordningen?

    För att vara övertydlig, varför har dessa sjukdomar försvunnit, beror det på statlig styrning (socialism) eller att någon insåg att det fanns bakterier och uppfann mediciner osv?

    Gillad av 1 person

  • Gunnar Karlén skriver:

   @Malmobon
   Detta är en bra kommentar! Kan inte vara fel att lära av vår historia! Mig ger det dessutom viss association till konservatism, snarare än till socialistiska tankar.

   Gilla

  • A skriver:

   Äntligen lite kritik! Tack för det. Jag tror en mycket viktig sak är att många inte vet hur problemlösning ofta egentligen går till, utan fullständigt underskattar detta och har dålig koppling till sådana processer. Man inser inte hur dynamisk denna värld är, och tror att strävan efter tex frihet leder till frihet. Som om det vore ett paket mjölk. Och nu talar jag inte om utstuderade svin utan helt vanliga hyggliga människor. Som jag ser det så upprepas ständigt samma tankefällor, och detta intresserar mig. Jag ska vid nåt tillfälle försöka formulera något för att åskådligöra hur jag menar.

   Mvh A

   Gilla

 3. GWI skriver:

  Känslan av samhörighet med människor som levt före oss är berikande och lärorik. Föreställningen att samhället bör utvecklas i syfte att avhjälpa fel och brister, särskilt folkets svält, okunnighet och sjukdomar, går långt tillbaka i Sveriges historia. Enskiftet är ett fantastiskt, alldeles makalöst exempel. Många av ingredienserna bakom samhällsutveckling, som vi känner dem, finns där.

  Gillad av 2 personer

 4. Anders skriver:

  ”Inskriften på minnesstenarna garanterar de lever kvar i våra medvetanden än idag, långt efter att de sista av dem kommit till vila”. Mussarna lär nog slå sönder minnesstenarna vad det lider.

  Gilla

 5. Hans Högqvist skriver:

  Vid sista fjärdedelen av 1800 talet började effekterna av den allmäna skolplikten, som infördes 1842, slå igenom och småindustrier och snillrika innovationer lyfte Sverige. Vi blev en industrination som gjorde avtryck internationellt. Fattigdomen och snusket falnade sakta bort.
  Socialdemokratin tar till sig hela äran av detta vilket är en lögn.
  Ingenjörskåren och kunniga industriarbetare skapade välståndet!!
  Socialistiska politiker och byråkrater är i full färd med att rasera vad hårt arbete skapat!

  Gillad av 6 personer

  • Maj Rehnberg skriver:

   Hans Högqvist du har fel.
   Fattigdomen och snusket har inte falnat bort. Det är fortfarande fattiga som inte kan uppnå det som de rikare kan.
   De får äta billig och dålig mat och när de blir sjuka får de finna sig i skolmedicinens värdelösa behandlingar som gör dem sjukare.

   Under större delen av 1900-talet regerade socialdemokraterna och försökte leva upp till sina vallöften. Att vi hade byggt ett samhälle som tog hand om de sjuka och svaga i samhället.
   Men den ekvationen går inte ut när fler och fler blir sjuka och behöver särskilda resurser.

   Många medel som vi använder för hygienen är också skadliga både för miljön och oss själva.

   Ni som skriver här är ni liberaler ?och vad står liberalismen för ?

   Jag kopplar samman det med fri företagsamhet. Men på något sätt måste den fria företagsamheten regleras annars kommer Tellus tillgångar slösas bort av ”duktiga” företagare.

   Ska det finnas rika måste det finnas fattiga.

   Gilla

 6. Kronblom skriver:

  I den nordligaste landsändan var mina förfäder ganska förskonade från dessa epidemier. Glesare befolkat, bättre föda med mycket kött och fisk och bättre personlig hygien med bastubadande varje lördag. Eventuella löss dog i bastuvärmen.

  Gillad av 1 person

 7. Maj Rehnberg skriver:

  Jag är busschaufför och för ett tiotal år sedan lyssnade jag på två flickor i tio-årsåldern som satt på första sättet och talade om den kommande julen. Den ena hade 70 kronor som skulle räcka till julklappar för mamma , pappa, två syskon, farmor och farfar, mormor. Hon babblade på om hur hon skulle lösa det. Den andra flickan ville inte tala om det. Hon hade ingenting, hennes pappa var arbetslös.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.