Lars Hässler: Svenska tonåringen Greta seglar över Atlanten – för att minimera miljöavtrycket?

Lars Hässler

Är man en världens mest kända 17-åringar är man värd massor i PR. Man kan till och med få lift över Atlanten i en av världens mest extrema segelbåtar, Malizia II. Nyheten om Gretas seglats citerades omedelbart i världens medier innan hon ens mönstrat på. Anledningen är att Greta, som är klimataktivist, vägrar att flyga på grund av de koldioxidutsläpp som flyg genererar.

Men hur miljövänligt är det att färdas med en avancerad segelfarkost som Malizia II? Båten kostar till att börja med ca 40 miljoner kronor. Skrovet, som är byggt 2015, är helt i kolfiber och till viss del titan (titan kostar 45 000 kr/kilo), två mycket dyra material. Masten kostar minst 500 000 kr, och storseglet åtskilliga hundratusen kronor. Men det behövs många olika segel; flera storsegel, flera genuor och fockar (försegel i olika storlekar), spinnakers, gennakers, etc som kostar flera miljoner kronor tillsammans. Segelytan uppgår som mest till 330 kvadratmeter på kryss och 620 i medvind. Riggen, det vill säga vant och stag som håller upp masten, är också i kolfiber och dynema (ett annat avancerat material).

Processen för att tillverka kolfiber är både kemisk och mekanisk och oerhört energikrävande. Kolfiber används tillsammans med epoxi-, poly- eller vinylester för att tillverka lätta och starka material. Efter flera komplicerade processer upphettas fibrerna slutligen utan kontakt med syre till 1000-3000 grader Celsius. Ej att förglömma miljöaspekten vid brytning av dessa råvaror.

Båten är utrustad med all upptänklig elektronik; satellitnavigering, elektroniska sjökort, navigationsutrustning (radar, AIS, VHF, SSB) datorer, instrument, internetuppkoppling för mail och väderinformation. Båten är 18 meter eller 60 fot lång, 5,5 meter bred och sticker 4,5 meter djupt. Masten är 29 meter hög. Farten kan bli 25 knop och högre. Tack vare hydrauliska foilers, en sorts utanpåliggande skidor, kan hon vid vissa tillfällen segla snabbare än vinden.

Malizia har en svängbar köl som kan lutas upp mot båtens lovartssida (i normalfallet sitter besättningen på båtens lovartsida för att tynga ned båten). Inte nog med det, hon har också ballasttankar, 2,5 tons på varje sida i båten, som kan pumpas över till lovartssidan och minska lutningen.

Båten har rikligt med solpaneler och två vattengeneratorer (undervattensturbiner) som alstrar all den energi som båten kräver för instrumenten, att tillverka och värma vatten (maten är frystorkad och vakuumförpackad) och driva hydrauliken. På så sätt är båten miljövänlig. Ombord finns visserligen en dieselmotor som dock är förseglad och bara används i en nödsituation. Ombord finns varken toalett eller pentry och sovplatserna består av enklare kojer.

Malizia ägs av en tysk företagare men hyrs ut till Team Malizia som drivs av Pierre Casiraghi viceordförande i Yacht Club de Monaco och tillika dotterson till Prince Rainier III och den amerikanska skådespelaren Grace Kelly, och den professionella skepparen Boris Herrman. Förutom besättningen skall även Gretas far och en dokumentärfilmare segla med. Seglatsen beräknas ta ca 10 dagar mellan England och New York och startade den 14 augusti.

Båten har vidare två stora sponsorer, en investeringsbank och BMW, vars loggor dock tagits bort för denna seglats, och ett antal mindre sponsorer. Det krävs nämligen stora resurser för att driva en kappseglingsbåt i världsklass. Det ingår upp till 15 heltidsanställda i teamet som alla skall ha lön; pressteam, teknikteam, assistenter, hälsoteam, transportbesättning, etc. De som inte seglar flyger mellan hamnarna och med containers transporteras all utrustning; segel, verktyg, instrument och reservdelar. I hamnar skall alla bo på hotell, äta på restauranger, och bilar hyras etc.

Så hur miljömässig är Gretas seglats till New York? Visserligen är båten självförsörjande på energi under seglatsen, men med tanke på den enorma mängd råvaror, energi och kostnader som åtgått till skrov, segel, elektronik och sedan driva den med alla anställda kan man bli tveksam. Som jämförelse skulle Greta kunnat flyga i en privatjet  som kostar betydligt mindre än de 40 miljoner kronor som Malizia kostade att bygga. Och hur mycket koldioxid skulle Greta skapa med sina ca 40 kg i en flygstol? Räknar man koldioxidekvivalenter, som Greta gärna refererar till, hade det säkerligen varit betydligt bättre för miljön att flyga.

Tilläggas bör att vid en Atlantsegling som den avancerade
kappseglingsbåten Malizia nu gör med Greta innebär att vid framkanten till
NY har ett flertal personer, s k shorecrew, flugits över med en container
för att i hamn serva och reparera båten. En oceanseglats i hög fart
innebär slitage på både besättning och material.

106 reaktioner på ”Lars Hässler: Svenska tonåringen Greta seglar över Atlanten – för att minimera miljöavtrycket?

 1. A skriver:

  Ja L.H, ännu en beskrivning av hur verkligheten blir motsatsen till vad orden säger. Det som vid första anblicken verkar helt uteslutet, är det som kommer att hända. Ju högre tonläge, desto mer säkert. De människor som på alvar är intresserade av resultat, att saker ska fungera, bör öppna ögonen, den här världen fungerar inte på det vis som många tror.

  Mvh A

  Gillad av 4 personer

 2. Göran Holmström skriver:

  Lars kanon text, dock så kostar inte Titan 45000 kr kilot sist jag skulle använda det till min superkart, om jag inte minns helt fel så runt tusenlappen kilot hos Harald Phil,
  från deras skrotlåda. Nu löste jag rattfästet
  med en limmad aluminiumkomposit istället, mycket lättare och tillräckligt starkt.
  Åter till Greta, har någon mer än jag tänkt
  på att hon är vänsterns skruvade askungesaga egentligen.
  Menar vacker styvmoder (mamma) en prins
  (Ingemar Rentzhog) en magisk galavagn (segelbåten) till det en vacker klänning (Afa tröjan).
  Det ska bli spännande att se slutet på denna onda saga.
  Hoppas bara inte båtjäveln sjunker, för då blir hon ett riktigt ont helgon. Och det behöver inte världen.

  Gillad av 9 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Hade också för mig att det var styvmor!
   Ond vänster häxa!

   Men då kan vi inte skylla allt på Malena!
   Däremot vacker, var väl en grov överdrift…

   Högröstad däremot,
   tänk om HEN stannat vid sin läst!
   Operan!

   Där finns väl tragedier så det räcker?

   Gillad av 2 personer

 3. Lars Strömberg skriver:

  Man kunde ju tänka sig ett ”Skype-möte” också.
  Varför ska man fysiskt flytta över Greta överhuvudtaget? Det är ju hennes budskap som är det väsentliga.
  Åtminstone för alla de som TYCKER att budskapet är väsentligt.

  Gillad av 8 personer

  • unohansson skriver:

   Nja, hon sa ju att hon prövat flera ggr via video och detta hade ju då inte uppmärksammats alls av media… och det var ju just för att få maximal uppmärksamhet i media och bland samhälls-besluts-fattare som hon bestämde sig från början.

   Gilla

   • Stig Palm skriver:

    Som föredöme kan hon börja med att sköta sin skola att inte skolka. Miljön ska skötas av välbetalda Politiker. ALLT med GRETA är enbart Trams.

    Gilla

   • Johan skriver:

    Stig, med tanke på ditt vurmande om hennes skolgång kan jag glädja dig med att hennes betyg är utmärkta. Sen har de välbetalda politikerna haft bra lång tid på sig att göra något åt den allt mer ansträngda miljön och misslyckas konstant. Hur man så till den milda grad kan uppröras över denna tjej och hennes oförargliga och fredliga engagemang över jordens väl är ytterst märkligt i mina ögon. Då finns det väl betydligt mer kontroversiella personer att reta sig på?

    Gilla

   • Stig Palm skriver:

    Jag retar mig inte på GRETA som varande en ‘nyttig idiot’ till sin kommunist till mor. Det modern håller på med borde anmälas till EU domstolen i likhet med s k trafficking och då barnmisshandel.
    Oavsett GRETAs betyg ska hon inte skolka och vara en dåligt föredöme till andra barn med inte goda betyg. Fortfarande är det en skam för politikerna med detta som blivit ett Jippo.
    Dagens Expressen har en artikel om GRETAs familj och deras mentala problem.

    Gillad av 1 person

   • Maj Rehnberg skriver:

    En tid innan allt ståhej om Greta började såg jag i en liten blink om att hennes familj mådde dåligt. Typiskt modern familj tänkte jag. De får nu skörda det som kapitalisterna matat oss med. Näringsfattig giftig mat, miljö förorenad av tungmetaller och strålning.
    Sjukvården som blundar för kopplingen det mentala och tarmen.
    Om inte kroppen har allt den behöver och den har balans så blir man deprimerad. Minsta lilla struntsak blir ett stort berg.
    Mitt sextonåriga barnbarn har fått liknande diagnos som Greta och han bryr sig inte om klimatkrisen kan jag lova. Han bryr sig bara om att sitta vid datorn och spela. I hans familj har det varit riskabel ekonomi. De trodde de skulle kunna ha allt. Till slut skilsmässa och nya partners som inte barnen trivs med.
    Bristande kontakt mellan skola och föräldrar trots alla samtal har ungen studerat franska i två år utan att lära sig något. Hur, varför fick det fortgå ?
    Men för att återgå till Greta så tänkte hon antagligen mycket på klimatförändringarna till skillnad från mitt barnbarn. Och hon har antagligen bra hemförhållande.
    Synd att hennes mamma inte läste lite böcker istället för att skriva en. Hela familjen kunde gjort hårmineralanalys och ätit tillskott, ändrat matvanor.
    Men i stället fångades de in av dem som driver det här vansinnet om att den globala uppvärmningen beror på Co2. 1.5 grader på 100 år.

    Gillad av 1 person

 4. Eva Danielsson skriver:

  Hahaha. Kommer teamet att segla hem Greta sedan eller blir hon kvar i USA? Detta vore god underhållning om det inte handlade om en störd ung människa vars problem kring att kunna tänka flexibelt utnyttjas skamlöst av både föräldrar och reklammakare som går klimathotshetsarnas ärenden.
  Den som verkligen tror på ett klimathot genom fossilutsläpp borde ju i stället åka till Kina och tala förstånd med dem, inte åka till USA. Kinas utsläpp är större än USA:s och Europas tillsammans. Gretajippot väcker samma typ av skälvande stolthet inombords hos folk, som när en svensk idrottare oväntat vinner en stor tävling och gör lilla Sverige omtalat. Behovet av att få vara stolt och tillhöra en vinnande sida ska inte underskattas. Eller förstås effekten av upprepade lögner och mördande reklam. Så folk kommer inte själva att genomskåda cirkusen.
  Den klimathotskritiska sidan skulle behöva en finurlig motkampanj som med humor kunde avväpna domedagspredikanternas utsagor. Ordna med en pyspunka så att folk kan lotsas till en annan uppfattning utan att känna sig dumma. De som alstrar lögnerna om klimatet bör däremot avväpnas och oskadliggöras utan omskrivningar. Inte minst FNs klimatpanel, IPCC, vars mål hela tiden helt öppet har varit att förstöra det kapitalistiska systemet, inte att ”rädda” jordens klimat.
  Klimatalarmismen och muslimsk massmigration är två redskap i neomarxisternas oförtröttliga men ofta dolda kamp för att förstöra västvärldens välstånd med marknadsekonomi och västvärldens kultur med individuella friheter, vetenskap och demokrati. Tyvärr är väl detta i alla fall delvis i linje med liberalers dröm om gränslöshet och de allra rikastes önskan om att kunna göra affärer utan en mängd nationella byråkratiska regler,. Så de har spelat med i klimatblåsningen. Kan man hoppas att dessa rika och mäktiga grupper nyktrar till och inser att de på lite längre sikt kanske gräver en grav för hela sin ekonomiska existens i västvärlden, om de fortsätter att genom klimatfrågan uppmuntra de totalitära politiska intressena? Och nog vinner väl bl a Ryssland och Kina mest på att västvärlden självmant kvaddar sin ekonomi och kultur?
  Klimatförändringar pågår utan mänsklig styrning och är något att förhålla sig till, men samhällsförändringar är helt och hållet människors verk. Och det är det verkliga skräckscenariot, att så många är beredda att förstöra allt för alla andra. Intet nytt under solen, kanske man kan säga.

  Gillad av 27 personer

   • Christer skriver:

    Klimatförändringen är verklig och skapad av människor. Att smutskasta Greta, IPCC, eller någon annan kommer inte ändra på det.

    Gilla

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Christer!

    Solens långa cykler har förstås ingen inverkan alls?
    Som vi med erfarenhet vet kraftigt påverkar klimatet!
    Varmare e kallare!

    Väder är de korta variationerna!
    Väl lika bra att vi släcker solen,
    så det blir lite svalare?

    Gilla

  • Underdog skriver:

   Greta ska, efter ett säkert bejublat framträdande helt befriat från konkreta förslag till åtgärder, åka tåg och buss genom Central- och Sydamerika till något klimatmöte i Chile. Med tanke på hur drivlinan på bussar i Sydamerika ser ut hade det med 100% säkerhet lett till mindre utsläpp att flyga, men, hej, det gäller att synas inte att verka.

   Gillad av 7 personer

   • haw_se skriver:

    Liten geografisk undran. Senast jag såg, finns det varken väg eller järnväg genom S Panama till Colombia. Så kära Greta, det blir att segla igen för att komma från USA till Chile. Men det är klart, att segla i Karibien är sällan osympatiskt. På vår sons visitkort står, att han är Climate Change Expert i UNEP/DTU med placering i Panama City och med Syd- & Centralamerika som arbetsfält, han är väl underrättad i områdets geografi.
    För mig visar Greta en oro, som alla borde fundera över och ta till sig. Men en 17-åring har sällan den kunskap och erfarenhet som behövs för att fatta kloka och rätt beslut. Dock har en 17-åring har sällan hunnit bli (ekonomiskt) korrumperad, vilket talar till Gretas absoluta fördel.
    Vi andra behöver så som Julius Cesar slaven på vagnen, som ständigt viskar i vårt öra, att vi är dödliga. Det är säkert klokt att spara och minimera överallt där vi kan och i allt, oberoende av vad vi tror i sakfrågorna. Det är våra barn, barnbarn osv som kommer att kunna avgöra om vi gjort nog eller ej.
    Ja, jag är en gammal stöt i mitt 76e levnadsår, som inte vill slösa på något av en mängd goda skäl.

    Gilla

  • Maj Rehnberg skriver:

   Det är kapitalisterna som ligger bakom allt. De styr FN och IPPC. Deras syfte är att utrota så många som möjligt av jordens befolkning. Efter att de förstört allt och roffat åt sig under århundraden. De har utnyttjat uppfinningar och ny kunskap till sina onda syften.

   Det kapitalistiska systemet måste utrotas för det leder till att civilisationer går under.

   Försök att skapa samhällen som är jämlikt har gjorts men det har alltid misslyckats. Orsakerna till det borde vi diskutera !

   Intressant att få veta hur du tänker att det ska gå till att avväpna och oskadliggöra utan omskrivningar de som sprider lögnerna om klimatet ?
   Verkar vara en önskelista till jultomten.
   Precis som de politiska partierna när de beskriver hur bra allt ska bli för alla när de ska regera. De förklarar aldrig HUR det ska bli så.

   Gillad av 1 person

   • Eva Danielsson skriver:

    Maj Rehnberg
    Om jag hade en handlingsplan för hur vi skulle kunna sänka FNs klimatpanel, och varför inte själva FN, liksom byta ut politikerna i Sverige och i EU- toppen, eller varför inte upplösa EU, så skulle jag inte hålla inne med den. Jag menar bara att vanliga vilseledda  och indoktrinerade svenskar inte ska anklagas för att ha blivit lurade i både klimatfrågan och i migrationsfrågan. Hur skulle de ha kunnat undvika det utan att vara aktivt intresserade och vågat hämta information utanför MSM? De måste få chans att tänka om utan at behöva tappa ansiktet och inte trängas in i ett hörn. Vi måste försöka motverka söndrandet av oss som folk, som politikerväldet vill ha eller i varje fall har skapat.
    Däremot vad gäller politiker och folk i maktens korridorer, så måste de kunna bytas ut och ställas till svars och kläs av på alla möjliga sätt. Utan pardon. Främst av en politisk opposition och av oss medborgare och av media. Vilket förutsätter en fungerande demokrati. Vilket vi inte har. Så tyvärr, jag har inga lösningar och även om jag känner andnöd av vrede och verkligen hatar de skyldiga, så vill jag förstås helst ha lösningar med demokratiska medel, med opinionsbildning i uppfinningsrika former och lagliga metoder.

    Gillad av 10 personer

   • Axel skriver:

    Greta kommer att vara en miljöbuse under denna resa. Frystorkad mat genererar mängder av metagas som stiger i skyn och fördärvar ozonlagret runt jorden.
    Därtill kommer härdningsprocessn med sjösjuka och kräkningar. Det kan ge henne en normal syn på sig själv, dvs hon är dödlig också.
    Artikeln belyser fint hur miljöflummet
    påverkar oss i fel riktning.

    Gillad av 6 personer

   • Wille Börlin skriver:

    Hej Maj
    Kapitalisterna skall utrota folk, menar Du på samma sätt som Stalin och Mao ?
    Vilka skall de sedan förslava och härska över?
    De har snott alla uppfinningar säger Du, använder Du inte el, antibiotika, flyger, åker bil och tittar på tv mm mm?
    Glömde kapitalisterna sno detta ?
    Så min hårda slutsats är att Du pratar strunt och inte har en susning om hur världen fungerar.
    Läs på och skaffa Dig ett liv istället för att skylla på andra.

    Gillad av 6 personer

   • Benjamin Dhover skriver:

    Maj: Om de ondskefulla ”kapitalisterna” verkligen hade som mål att få död på så många som möjligt, varför eldar de då på befolkningsexplosionen i Afrika så mycket de bara kan? Tack vare västerländsk teknik, vacciner m.m. kommer befolkningen i Afrika att dubblas detta århundrade — tack vare just kapitalister. Eller menar du att t.ex. världens f.d. rikaste man Bill Gates inte kvalar in som ”kapitalist”?

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Maj Rehnberg, du har fel!

    Det är inte det kapitalistiska systemet det är fel på. Det har ordnat det så att antalet människor som jorden kan försörja har tiodubblats på de senaste etthundra åren.

    Givetvis kan man ha synpunkter på den angivna effekten, men det var inte det du sa.

    Du skjuter på helt fel mål: det är du och jag som har tillåtit att en liten elit har kidnappat det kapitlalistiska systemets frukter och nu gör allt för att du och jag ska bli deras slavar.

    Nu är jag dock lite osäker på om du och jag sitter i samma båt eftersom din båt verkar vilja leda oss in i samma totalitära fålla dit också detta kidnappargäng vill att vi ska gå.

    Om du vill göra något åt saken är det dags att du äter ditt röda piller, tar av dig ögonbindlarna och inser att du är på väg att bli slav. Du kanske tror att du slipper undan för att du är så god, men då är du återigen bara en av de där nyttiga idioterna som offras först.

    Gillad av 2 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Ett större företag sköts på ett helt annat sätt än en kommun, departement eller regering. Där är pengarna det viktigaste, tjänar men inte pengar är hela idén med företaget meningslös! Därför är också de högsta tjänstemännen personligt ansvariga för budgeten. Om företaget börjar förlora pengar i stället för att vara lönsamt, brukar styrelsen (ägarna, jämför med medborgarna) byta ut en hel ledningsgrupp eftersom alla har en del i misslyckandet. Bytet har ett praktiskt värde men även ett symboliskt för alla de anställda som sett och känt utförsbacken och brukar då må dåligt, och det är viktigt för styrelsen att kunna behålla de kompetenta medarbetarna, men inte ledningsgruppen som alltså bedöms som inkompetent i sin helhet.

    Alla förstår att Sverige och många andra länder inom EU och resten av världen leds av inkompetenta personer, och alla vet att vi därför mår dåligt.
    Och när ledarna i det privata näringslivet ljuger uppenbart och ogenerat eller försöker skylla på andra för sina tillkortakommanden brukar de inte ens få en uppsägningstid utan åker ut på dagen – städa skrivbordet och försvinn (innan du har orsakat mer skada).

    Arma svenska folk, när får vi en handlingskraftig förnuftig ledargrupp? Vi medborgare som motsvarar ägarna och styrelsen har inte längre någon talan. Förr kunde Kungen ingripa i sådana helt låsta situationer, men det är väl inget att hoppas på heller.

    Gillad av 1 person

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Benjamin D

    Det behövs en katalysator för att utplåna nationalstaterna i EUropa!

    Där kommer migrationen,
    läs invasionen från Afrika in!
    Den har vara precis börjat!

    Här finns motståndet mot Globalismen,
    deras möjligheter att suga ut allt,
    sänkt utbildningsnivå ger ignoranta löneslavar satta i evig skuld.

    Då opponerar man sig inte,
    bara konsumerar!

    Gilla

   • Maj Rehnberg skriver:

    Svar till Benjamin Dhover
    Jag är mycket skeptisk till att västerländsk teknik och vaccinationer betyder något positivt för befolkningen i Afrika.
    Runt årsskiftet 2002/03 kom det ut på text-TV att 80.000 barn dött av vaccination. Denna nyhet dementerades sen, man sa att den skulle aldrig kommit ut.

    I februari 5 kanske det var 2003, hade DN en artikel om att Nigeria vägrade vaccination för de trodde att flickorna skulle bli sterila. Sedan fortsatte man lögnaktigt skriveri om polio och posttrauma. Och att den här sjukdomen skulle spridas i världen för att Nigeria inte ville vaccinera.

    Bill Gates är kapitalist och en riktig djävul. Han är med i Rom-klubben och andra sådana obskyra sällskap där han pläderar för att tillverka vacciner som gör att ett barn dör vid 5 års ålder. En riktig ulv i fårakläder och ni tror bergis att han god och generös.

    Vaccination kan inte göra oss immuna bara känsliggöra immunförsvaret för ett smittämne. Men varför göra det på så små barn när immunförsvaret inte är utvecklat förrän de är bortåt tre år ? Vaccin mot papillomviruset skyddar mot 2-4 stammar av fler än hundra stammar. Dr. Eisenstein som tillsammans med journalisten Mills skrivit boken ” Vaccination risker och skador ” blev mördad. I samma tråd står det om två till doktorer som var vaccinmotståndare och blev mördade.

    Doktor Suzanne Humphries har forskat i flera år om vacciner, bl. a. mot stelkramp. Jag har inte läst hennes forskning ännu men jag har bestämt mig att aldrig mera vaccinera mig.

    Det lovas mycket i media om kommande vaccin som ska skydda oss mot allt möjligt till och med Alzheimers.
    Det är bättre att ha en livsstil som stöder kroppens självläkande förmåga än att lita till sådana här gifter.
    Det är skrämmande att politiker försöker införa tvångsvaccinering.

    Gillad av 1 person

   • Maj Rehnberg skriver:

    Svar till Olle Reimer.
    Vi skulle verkligen behöva bena ut i detalj vad kapitalism innebär. Framför allt tycker jag du ska förklara hur vi ska kunna ha ett hållbart samhälle där kapitalister har fria händer ?
    Liten elit menar du då socialdemokrater, vänster och miljöpartiet ?
    Din första mening när du säger antalet personer som jorden kan försörja börjar jag undra om du har samma agenda som kapitalisterna i USA, att utrota de flesta för att rädda planeten ?
    citat;
    ”Du skjuter på helt fel mål: det är du och jag som har tillåtit att en liten elit har kidnappat det kapitalistiska systemets frukter och nu gör allt för att du och jag ska bli deras slavar.”

    Här förstår jag inte alls vad du menar? kapitalistiska systemets frukter
    Vad skulle det vara och hur har jag tillåtit att en liten elit kidnappat dessa frukter?

    Håller med dig att det är en totalitär fålla och jag vill ha demokrati medan du vill ha kapitalism som jag anser vara orsaken till denna totalitära fålla.

    Jag behöver inte ta av mig några ögonbindlar jag har stirrat sanningen i vitögat och får varje dag uthärda att mina närmaste har gått under av kapitalismen och försöka behålla förståndet och orken att övertyga de som ännu är kvar att det finns bot mot sjukdomar genom alternativa mediciner främst energetic medicin som har med kvantfysik att göra.
    Vad sjutton är röda pillret ?

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Det blir närpå omöjligt att svara på din replik utan att skriva en hel avhandling.

    Jag nöjer mig därför med att konstatera att vare sig kapitalism eller demokrati är perfekta system, långt därifrån. Dock har människan ännu inte uppfunnit något bättre.

    Anledningen till att dessa system är bättre än några andra är att de inte är styrda av någon särskild person eller grupp av personer. Det är alltså diversifieringen, kärnan i dessa system, som man måste slåss för.

    Svagheten ligger i att vanliga människor lätt blir alltför godtrogna och liknöjda när deras liv eller tillvaro ständigt sätts på spel. Människor vill inte engagera sig i mer än vad som behövs för att deras vardag ska fungera.

    Nu, när de har vant sig att bli omhändertagna från vaggan till graven, är de inte observanta på det rofferi som pågår bakom ryggen på dem.

    Det är här det röda pillret kommer in i bilden. Förtäring av ett dylikt innebär att man plötsligt blir varse att bakom allt vackert tal om demokrati, mänskliga rättigheter o.s.v. döljer sig just den elit som jag talar om och som vill ha monopol på världens rikedomar. De är varken intresserade av kapitalism eller demokrati. Bägge desa fenomen innebär konkurrens och osäkerhet vilket de avskyr.

    Tyvärr räcker inte utrymmet i en DGS-kommentar till för att förtydliga via exempel. Jag kan dock säga så mycket att jag skrivit en bok om konspirationer (ännu ej utgiven) där en hel del av detta exemplifieras och diskuteras.

    Ett aktuellt drama är de försök som sedan tre år tillbaka pågår med att eliminera ett av denna elits största hot, Donald Trump. Studerar man detta noga börjar man inse vad det handlar om.

    Jag ger dig fördelen av att inte ha bevisat att du är för diktatur, men du får gärna utveckla vilket system du skulle vilja sätta framför en diversifierad kapitalism.

    Gilla

   • Maj Rehnberg skriver:

    Rent praktiskt är det bra att rösta fram representanter som ska företräda oss i riksdagen. Men det saknas verktyg för hur vi efter en tids regerande ska kunna knäppa dem på näsan eller berömma. Det spelar ingen roll hur jag röstar, alla säger samma sak att allt blir bra när man röstar på dem. Så är de väl lite olika i en del frågor som jag som liten gräsrot inte kan avgöra vilket som är det rätta.
    Sen efter valet gör de olika konstellationer och komprimisar. Fackföreningsrörelsen har blivit oskadliggjord. Jag har länge ansett att Socialdemokraterna varit falska och svikit men 1994 röstade jag på dem i alla fall eftersom jag uppfattade att de var emot privatisering och utförsäljning av offentliga sektorn. De kom tillbaka till makten och fortsatte borgarnas politik. När jag frågade en aktiv sosse sa han att det var beslut som redan var tagna.
    Tidningar har blivit nerlagda, de som är kvar är forum för läkemedelsindustrin.
    Ingen idé att försöka föra debatt i någon fråga för redaktion styr det också. Stängde debatten för mig men tog in motståndarnas repliker efter datumet och det tyckte publicistombudsmannen var tidningens fulla rätt.
    Att vi inte har en fri press TV och radio är fruktansvärt allvarligt.
    Vad menar du med elit ? Är det frimurare ?
    Jag sätter likhetstecken mellan kapitalister i USA och frimurare. Jag är rädd för att de nästlat sig in i alla samhällsfunktionen som ödlorna i TV-serien V.
    Allting är bara för hemskt jag förstår de som inget vill veta och envist säger att det är kondensstrimmor efter chemtrailsplanen.
    Alla vill säkert ta hand om sig och sitt men om man är väldigt sjuk och inte får hjälp hos doktorn. Jag led förut av metabol sjukdom, doktorns alla prover visade att det var inget fel, men jag mådde skit.
    Jag gick till alternativ och blev frisk men de som inte tror på det går under och blir en belastning för samhället och som sen skälls för att vara lata. De kanske vill söka alternativ men har inte pengarna.
    Nej du, Trump är inget hot mot eliten, han är deras marionett precis som Clinton. Om människor hade som motto att leva efter Jesus gyllene regel skulle allt vara bra.
    Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, skall ni också göra för dem.

    Gilla

  • pegr69 skriver:

   Ursäkta men är det inte dom totalitära intressena vi blir r.vkn..llade av varje dag då vi tankar våra bilar..? Vi importerar 50% olja från Ryssarna o 30% från våra kära Araber, för att inte tala om att sveriges största raffinaderi ägs av en Arab, Preem. Om jag som elbilsägare kan ladda min bil från egna solceller t.ex eller att vår energi produceras inom sveriges gränser än att vi måste importera uran, olja och kol. Att göra oss oberoende av den minst sagt nyckfulla energimarknaden utanför Sverige måste vara den mest stabliserande faktorn som finns.

   Gilla

   • Jonathan skriver:

    Jag är vaksam mot hotet från Ryssland då vi skulle hamna mitt emellan konflikten mellan det sedan ett par år krigshetsande USA och det Ryssland som vill kontrollera sitt närområde och det är inte omöjligt att Ryssland skulle besätta Gotland vid krig. Men skulle ett sådant krig bryta ut skulle det få andra effekter som sällan diskuteras – anarkin, brottsligheten, kaoset och det redan nu existerande våldet mellan olika folkgrupper skulle explodera.

    Bland annat pga detta förordar jag repatriering av ca en till två miljoner utomeuropéer för att undvika kaos vid en situation där ordningen bryter samman, vilket den lär göra vid krig och gör den inte det då gör den det när välfärdssystemen bryter samman – vilket är en fråga om när, inte om – och en höjning av försvarsutgifterna till minst 3 % av BNP samt en återgång till alliansfrihet och neutralitet.

    Men det är knappast Putin som försöker byta ut det svenska folket mot människor från etniska grupper med dysfunktionella kulturer som visat sig oförmögna att skapa samhällen med välstånd, ordning eller stabilitet ens i närheten av det som var normalt i Sverige fram tills relativt nyligen, och vars närvaro kommer krascha välfärdssystemen. Dessa etniska grupper har dessutom en betydligt högre andel medlemmar som hyser negativ etnocentrism mot svenskar än vice versa, varför kaos och etnisk rensning lär följa då bidragen som allt fler utomeuropéer för varje år (idag minst en miljon människor) försörjer sig på inte längre kan betalas ut.

    Gillad av 1 person

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Jonathan

    Sedan ett par år krigshetsande USA?

    VEM hetsade,
    Demokraterna o deras sponsor Soros (Rotchilds)

    Vem driver Agendan mot Ryssland?
    Demokraterna!

    Inte Trump som Du subtilt antyder!

    Gillad av 1 person

  • Agneta Ivarsson skriver:

   Teamet lämnar nog Greta med pappa i New York. Sedan kommer resan till Syd Amerika. Den får väl gå med tåg och buss….? Men SEDAN…hur komma hem till Sverige igen???

   Gilla

 5. Jari Norvanto skriver:

  Enligt Onkel Google är Greta 16 år. Och titan kostar absolut inte 45 000 kr/kg, möjligen den summan för ett helt ton. Titan-priset var betydligt högre 2006 än nu, men aldrig i närheten av några 45 lök per panna.

  Gillad av 2 personer

  • Bettina von Schmalfuss skriver:

   Det var dyrare under Kalla kriget, eftersom alla gruvorna låg i Sovjetunionen. USA köpte upp det i små mängder genom bulvan för att bygga sina Blackbirds.

   Gillad av 5 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Det där måste vara alldeles uppåt väggarna. En tacka, plåt eller annan form av ‘commercially pure’ (grade 1-4) titan bör inte kosta många hundralappar per kg.

    Gillad av 1 person

   • Jan Andersson skriver:

    Ren titan är en mjuk silvervit metall som har en mycket hög resistens mot olika kemikalier och korrosion. Den har mycket låg hållfasthet och styvhet och kan endast användas till vissa kemiska processkärl. När man slarvigt säger ”titan” menar man titanlegerat stål, med ett i sammanhanget mycket litet innehåll av ren titan. Därav prisskilladen.

    Gillad av 2 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Man kan sällan vara helt säker i landet där vad som helst kan hända. Kan 40-åriga skäggbarn passera, anything goes.

    Gilla

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Mentalt utan tvekan)
    Vore förödande om hon fick makt!

    Kan man finna ett par mer hatiska ögon?
    Inte ens hos Adolf Hitler,
    i hans mest intensiva tal.

    Vi såg memen när hon spände onda ögat i Anders Lindberg!

    Blickar som lätt kan döda!

    BEWARE!

    Gilla

 6. Elof h skriver:

  Räknar man co2 per personkilometer under båtens livslängd så kunde hon utan problem flugit ensam i ett jumbojet och släppt ut oändligt mycket mindre.

  En enkel tumregel för de flesta varor och tjänster är att co2-utsläpp korrelerar starkt med priset. Billigt är effektivt tillverkad och därmed miljövänligt (avseende co2). Den snordyra ”miljövänliga” varan har garanterat orsakat mer co2-utsläpp än den billiga från ÖoB.

  Gillad av 3 personer

 7. Bettina von Schmalfuss skriver:

  Nej, Lars, du tänker allt för inskränkt. Det finns ett mycket bättre alternativ för Greta än en slösaktig ekonomiklasstol. Jag tycker att hon skall låta sig transporteras över Atlanten på sparsammaste och upprätthållbaraste och miljövänligaste sätt, med minimalt fotavtryck på alla upptänkliga sätt och vis. Detta transportsätt har använts för hundratusentals persontransporter över Atlanten under hundratals år och det hade ingen som helst inverkan på vare sig koldioxidhalten i atmosfären eller klimatet:

  Skaföttes i ett gammalt segelskepp av ek, järn, hampa och linne. I ett slavskepp.

  Kom ihåg! Inte bara är en liten mental störning inte världens undergång. Lite obekvämhet på en resa är det inte heller!

  Gillad av 8 personer

 8. Elisabeth G skriver:

  Hade Greta på allvar brytt sig om att lära sig något om miljön hade hon tagit flyget eller (ännu hellre) stannat hemma. Hon väljer istället en tämligen nytillverkad leksak framför redan befintliga nyttosaker. Det säger allt om att detta bara är en PR-grej.

  Gillad av 6 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Det kanske är filmen ”Malizia” från 1973 man syftar på?

   Väldigt passande, då den svenska titeln var ”Odygdens belöning”.

   Fast då handlingen är att en änkling och hans söner kappas om att uppvakta och vinna deras unga hushållerskas dygd… ja, så skall vi inte tänka.

   Och förhoppningsvis är det inte från filmen ”Le malizie di venere” från 1969 namnet kommer. Mer känd som ”Venus in furs”, efter von Sacher-Masochs bok vilken är dess förlaga. (Anledningen till de olika namnen är att den fick klippas om flera gånger och lanseras under ny titel för att komma förbi den italienska censuren.)

   Varför seglar de inte med ett klassiskt långskepp i trä istället?

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 2 personer

 9. Aurora skriver:

  Måste erkänna att jag är djupt imponerad av Gretas mediala succé. I framtiden kommer media,-kommunikations-undervisning att ha Greta som grundläggande undervisningmaterial i hur ett synnerligen väloljat maskineri tillsammans med optimal politiskt opportunistisk timing fpr globalt genomslag. Naturligtvis ska inte underskattas kraften av 2 kända föräldrar; skadespelare Thunberg och sångerska M Ernman. Ett bananskal som naturligtvis inte får framgå globalt. Sedan har vi ju symboliken i BARNET; det rena, oförstörda som bär sanningen; Jesusbarnet och det var ett barns som avslöjade att kungen var naken i HC Andersens bok. Nu föreslås hon för Nobels fredspris. Därefter väntar troligen helgonglorian.

  Gillad av 4 personer

  • Aha skriver:

   Jag är också imponerad. Seglatsäventyret är verkligen ett bra sätt på att få PR på. Dock är utgångspunkten för populariteten inte Gretaspecifikt; en tonåring tar till orda. Det är djupt annorlunda.
   Hon seglar (sic) i medvind från första början.

   Gillad av 2 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Allt bygger på att det finns så stor andel av medborgarna som sväljer vilka beten som helst. Vi bör alla börja tänka så smått själva, kanske nosa på betet men simma ut ett annat håll ganska snabbt.

   Gilla

 10. Robert T skriver:

  Det klimatfrommaste sättet för Greta att återkomma till Europa är säkert att lifta med en atomubåt- gärna en rysk, för då kan hon landa i Murmansk och därifrån är det ju en kort bit hem till henne. Och kommer hon hem under vintern så kan hon ju åka skidor hem…

  Gillad av 4 personer

  • Kungskobran skriver:

   Då Malizia 2 seglar antingen Greta är med eller inte och den är självförsörjande bidrager hon inte till någon Co2 utsläpp. På flyg bidrager däremot varje kg vikt till utsläpp.
   För övrigt så belastar även tillverkningen av ett jumbojet miljön och Co2 utsläppet
   Det ökade Co2 utsläppet för henne om hon tog ett fraktfartyg till NY är antagligen så litet att det nästan inte går att räkna fram, men det är ju inte lika spektakulärt.

   Gillad av 2 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Varje kilos last i en båt gör att det går djupare i vattnet vilket sänker farten eller ökar den nödvändiga farten för att båten skall börja surfa, när vikten betyder litet mindre.

    Gilla

 11. pegr69 skriver:

  Dina åsikter om utsläpp för Gretas resa blir enbart relevanta om båten byggdes för just Gretas resa vilken den inte gjorts. Båten var redan byggd, den släpper inte ut mera CO2 under resan som du beskrivit i artikeln också. mao detta är en artikel som är en ren icke artikel i någon form av förhoppning att den ska trigga negativa tankar kring just Greta och det som hon förmedlar. Hade hon tagit flyget hade utsläppen varit relevanta, Så enkelt är det med det…

  Gilla

  • Fette von Suttner skriver:

   Flyget hade flugit utan henne, så hon har noll utsläpp den vägen med.

   Vad praktiskt att alltid få vara marginalpassageraren, medan alla andra får betala ens resa! TÄnk om alla kunde vara marginalpassagerare åt varandra, då skulle allting i hela världen vara gratis! Jag tror att du har uppfunnit perpetuum mobile! Grattis! Starkt jobbat!

   Gillad av 6 personer

 12. gmiksche skriver:

  Det kvittar väl i det här sammanhanget, men påståendet om ett titanpris på 45000 kr/kilo är gripet ur luften. Dagspriset för titan med en renhet på 99,5 & är ca 100 Euro: https://www.edelmetall-handel.de/titanbarren-1kg-esg-buntmetallbarren.html
  Sen finns det olika kvaliteter som kan betinga ett högre pris, ex vis för medicinsk användning (titanimplantat). Den stora kostnaden vad gäller titan ligger dock oftast i bearbetningskostnaden.

  Gillad av 3 personer

  • cmmk10 skriver:

   Nöden har ingen lag.

   Gårdagens löprunda resulterade i en gigantisk miljökatastrof, då ett kistras tvingade fram en stund i skogen – någon ”hundpåse i plast medfördes tyvärr inte. Man får hoppas att naturen återhämtar sig så småningom. 😉

   Gillad av 1 person

   • Jan Andersson skriver:

    Tror inte att någon vill stå på relingen i en båt som saknar mantåg och slänger metervis i sidled i grov sjö…

    Gilla

 13. Underdog skriver:

  Bra Lars, precis vad jag tänkte när jag hörde talas om detta PR-jippo. Det finns dock ett problem till som sällan uppmärksammas. Det finns inga bra sätt att återvinna dessa komplexa kompositmaterial när båten når slutet av sin livslängd. Flygplan å andra sidan är i huvudsak tillverkade av material som inte bara är förhållandevis lätta att återvinna utan även är attraktiva som råvaror efter sortering och behandling. Men, ingen frågar något om konkreta effekter. Alla jublar över underbarnet vars enda riktiga förslag hittills är att världens politiska ledare ska agera i panik.

  Gillad av 4 personer

  • elina skriver:

   Vore märkligt om båten vore helt utan motor de flesta (alla?) segelbåtar har det. I annat fall kan man bli stående i några veckor kanske när det inte blåser. Nej, det blåser inte jämt ens på de stora haven. Och för att ta sig ut och in i hamnar är det också en stor fördel med en motor.
   Det här är ett reklamjippo mot vårt sätt att leva, inget annat. Liknar lite häxprocesser då barnen var de trovärdiga vittnena. I Sverige brändes flest häxor och nu ligger vi i framkanten igen med klimatångest..

   Gillad av 6 personer

   • Jan Andersson skriver:

    En äkta segelbåt har ingen motor mer än seglen. Vindkraftverk har heller ingen motor för då hade man sluppit att se när de står stilla ibland = dåligt skött PR.

    Gilla

  • gmiksche skriver:

   Kolla vad jag har skrivit. Möjligen kan 99,999 % rent titan betinga ett sådant pris, men för den användning som avses i det aktuella fallet räcker det gott med 99,5 % titan, till ett pris som är en bråkdel av det du anger. Vidare förutsätter jag att titan med mycket hög renhet inte produceras i kilokvantiteter utan i gram eller milligramkvantiteter för spektroskopiska och liknande ändamål.

   Gillad av 1 person

  • Surtruten skriver:

   Men Lars…
   Du som varit råvarumäklare måste väl veta bättre.
   Gör dig inte löjligare genom att vidhålla dina felaktiga uppgifter.

   Med ditt titanpris skulle den titan som används i ett stötte trafikflygplan kosta mer än 3 miljarder kronor, som råvara. Sedan tillkommer en kostsam bearbetning av materialet och bearbetning av titan är dyrt.

   Gilla

 14. lookslikeanangel skriver:

  En pizza marinara i Saint-Tropez

  Där låg en massa båtar – säger man yachter – stora.
  Registrerade på ”intressanta” platser så klart.
  Jag är nu inte så intresserad av båtar. Men så såg jag den!
  Det marinblå skeppet! Lite italienskt i designen – perfekt.
  Habegär…. Där ser man; YTAN ÄR BUDSKAPET!

  Som med kläder. Köpte en blus (dyr!), lite ”ruffa” spetsar.
  Går nog bra på Ibiza, lyx-hippie, lite klimat-chic så där.

  Så Nice, eller NIZZA?

  Gillad av 1 person

 15. Björn K skriver:

  Kina, Indien, Afrikanska länder som växer. Växande elbehov kolgruvor, Kina flyttar fram sina positioner ekonomiskt och politiskt. Detta skall Greta stoppa. Det är så tokigt, man behöver inte säga mer… Det lilla förvirrade land vi lever i….

  Gillad av 2 personer

 16. Maj Rehnberg skriver:

  Svar till Wille Börlin
  Kapitalister är de som har mycket pengar och tillgångar och därmed makt att bestämma över de som inget har.
  De flesta av dem har också kunnat skaffat sig tillgångarna genom att suga ut människor.
  De flesta riktigt rika håller till i USA och USA agerar världspolis och låtsas ”rädda” demokratin i alla världens hörn i alla fall de hörn som har tillgångar som USA vill komma åt. Dessutom tutar de i sitt eget folk att de måste offra sina liv för annars kommer kommunismen att knacka på deras egen dörr.
  Jag vill leva i ett samhälle där beslut fattas därför att det är bra för landet och alla i befolkningen inte för att en liten klick ska ha allt.
  Det verkar inte som ett sådant samhälle kan komma till stånd på den här planeten. Det är inte bara Stalin och Mao som skördat offer utan det gör också kapitalismen men mycket subtilare.
  Du ges en viss frihet och godbitar för att du inte ska förstå att du är en slav.

  Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   På vilket sätt är jag en slav om jag inte vet om det?

   Dessutom, som slav är min husbonde skyldig både moraliskt och ekonomiskt att hålla mig med skydd och ly, föda, kläder och även en modest lön. Om vi går efter de romerska och skandinaviska typerna av slaveri, vill säga. Titta vi i Asien och arabvärlden ser det sämre ut, då slav där mer var och är en sorts tvåbent oxe.

   Några av det romerska rikets rikaste familjer var slavar, sedermera friköpta vilket var ett vanligt förekommande system, inte helt olikt nutidens med lån mot säkerhet.

   Sen är det så, Maj, att i en kommunistisk stat så får jag kanske behålla så mycket av min potatis att jag överlever. Staten bestämmer hur mycket jag skall få behålla, eller få tilldelat mig efter insamling och fördelning (givetvis med undansättande av potatis åt icke potatisproducerande statliga funktionärer), inte jag själv. Dessutom bestämmer staten vad jag får göra av min potatis.

   Så varför skulle jag i en sådan stat bry mig om att odla mer potatis än jag själv behöver? Staten säger ju att jag har rätt att ha gratis del av andras överflödsproduktion, men dessa andra gör ju som jag eftersom de inte heller får behålla det överflöd de lyckas producera. Så ingen av oss producerar överflöd, alla av oss kräver att få del av det andra producerat, och staten ser till att ta sin del först och dela ut det som blir över.

   Begriper du nu varför ett kommunistiskt system måste göra som Kina, för att alls fungera? Man behöver en kapitalistisk ekonomi att handla med, och kan göra sig billigare än andra tack vare slavarbete (av asiatisk modell) samt totalitär kontroll av hela samhället.

   System där enskilda via arbete kan förbättra sin ställning fungerar bättre än där enskildas arbete inte spelar någon roll, helt enkelt. Det gäller även kapitalistiska system som lätt blir korporativistiska bolagsstater om de inte kan tvingas till maktdelning.

   Och Maj, detta var ett känt problem långt innan Marx och Engels skrev sina teser; den kommunitära drömmen kan fungera, men bara i små sektliknande samhällen som lever på omgivningens nåder (kommunarder, Amish, o.d.). Så fort skalan går över nivån att man är åtminstone ytligt bekant med de man producerar åt, försvinner den frivilliga solidariteten. Det är en sak att vägra ge ifrån sig potatis till statliga hotell för utländska terrorister – och en annan att vägra tant Gunvor i Kröken en skäppa enär hon är för gammal vorden för att skörda själv.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 2 personer

   • Maj Rehnberg skriver:

    ofri och rättslös person är synonymt till slav. Så länge du inte har någon avvikande åsikt till etablissemanget så upplever du frihet.
    Sjukvårdens doktorer och omsorg dödade min mamma. Vilket jag anmälde men de behöver bara svara att de arbetat efter vetenskap.

    Känner du till Riksföreningen för Metabol Hälsa ? De som startat och gått med i den tycker inte heller att vi har frihet.
    Det är alla lögner som följer med ett kapitalistiskt samhälle, allra helst inom medicin.

    Jag önskar att alla gick in för att skapa ett samhälle där allas grundläggande behov ska vara tillgodosedda.
    Något nytt, ett sant och rättvist samhälle.
    Kommunismen misslyckades för även där blev det en liten klick som tyckte att de hade privilegier.

    Vi har matats med att hjulen ska rulla och det ska konsumeras så får alla hög levnadsstandard. Vad nu hög levnadsstandard är för något ?
    Att vi slavar på jobbet och har ungarna på dagis hela dagarna. Vi släpar oss hem med nyss inhandlade halvfabrikaten och in med det i mikron så det blir ännu näringsfattigare.

    Mätta barn är glada barn, våra barn hungrar inte men de har näringsbrister och får gå på BUP och få en diagnos. Detta kostar oerhörda skattemedel.

    Det här med utsläppsrätter visar också att etablissemanget inte tar klimathoten på allvar. Om nu företagen har råd att betala så blir det ingen minskning av utsläppen.

    Det finns hur mycket exempel som helst som jag inte kan ta upp här till exempel hur bankerna beter sig och det kontantlösa samhället.

    Jag är emot stordrift och tror att allt skulle bli bättre med små kommuner som har sina egna näringar till exempel att ha får och tillverka garn och tyg i närområdet. Små jordbruk med boskap som vi äter upp och sen tillverkar läderskor. För att ett samhälle är litet betyder väl inte att det behöver vara en sekt ?

    Staten bekostar höga utbildningar så kan vi ha lika lön.

    Och igen säger jag ska det vara rika måste det finnas fattiga.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    För att det ska finnas sanning måste det också finnas lögn? Är det så du menar när du pratar om fattiga och rika.

    Mitt råd till dig är att läsa Jordan Peterson´s ”Twelve rules for life”. Han leder i bevis att den enskilde alltid har ett ansvar. Ett ansvar att ta hand om sina barn, att städa på sin egen bakgård, att vara delaktig i närsamhället, i skolan och på jobbet. Det handlar dels om att bygga upp sin egenförmåga men också att hjälpa varandra att hålla ögonen på varandra; en social kontroll för att tidigast möjligt upptäcka hoten mot samhället.

    Gilla

   • Maj Rehnberg skriver:

    Nej det menar jag verkligen inte. Jag menar att de som kommer upp sig och har stora rikedomar har tillskansat sig det genom att de behärskar alla de fattiga och ger dem allmosor/lön och de fattiga utgör en marknad för deras produkter.
    Sen finns det ju en skala på hur goda kapitalisterna är. Han blev kapitalist på det han gjorde men hans företag är bra för människorna.
    Men anhanget i USA Rockefeller, Kellogs , Silverstein, Bush, Gates och de andra, de är onda.

    De framställer dåliga produkter som skadar oss. De framställer lögner för att vi ska köpa dessa produkter.

    Gilla

 17. Roland Gustafson skriver:

  Det finns för lite CO2 i atmosfären i världen.
  Växtligheten skulle må bra av
  en större halt CO2.
  Dessutom avtar eventuell negativ påverkan
  av CO2 med stigande halt.
  Tvärtom mot alarmisternas uppfattning alltså.

  Gillad av 5 personer

 18. Maj Rehnberg skriver:

  fortsättning på svar till Wille Börlin.
  Vilka ska de härska över ?
  Några överlever nog och sedan kommer de väl att använda robotar att utföra smutsjobben.
  Jag sa inte att de snott uppfinningar. Jag sa att de utnyttjat.
  Till exempel all teknik som givit dem möjligheterna att kunna indoktrinera människorna över hela jordklotet.
  Mina barnbarn tittar på Youtube och spelar spel som får dem att anamma att de finns till för att konsumera.
  Alla bekämpningsmedel som använts för att kapitalisterna ska få rikliga skördar till alla tusentals olika smakvarianter av tomma kalorier i butikshyllorna.
  Det är kris med myllan över hela jordklotet, bekämpningsmedlen har utarmat den plus att man gödslar ensidigt.
  Nanotekniken har släps fri fastän vi vet inte hur dessa små vassa partiklar påverkar humusämnena i vattendragen.

  Vi borstar tänderna med fluor fastän det är giftigt och förstör matsmältningen. Fluor är en biprodukt vid aluminiumtillverkning som kapitalisterna ville ha en marknad för.
  Antibiotika är en överreklamerad uppfinning. Örter botar bättre och ger inte biverkningar. Bäst är att ha en livsstil som stärker kroppens egna försvar och självläkning.
  Fast det motarbetar kapitalisterna på alla fronter.

  Vissa uppfinningar borde lagts ner och aldrig använts, vissa skulle bara användas i begränsad omfattning.

  Vi har aldrig lyckats skapa ett samhälle som inte styrs av girighet. Ett argument mot socialism är att ingen skulle göra något när man gjorde det för alla ?

  Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Du, Maj Rehnberg, kommer aldrig att svara på våra repliker. Det ligger i sakens natur eftersom du företräder ett totalitärt synsätt.

   Du har haft ett antal företrädare här på DGS som har smugit sig in med en brandfackla i handen, kastat den och sedan upplösts i intet.

   Miljöpartist, kommunist eller islamist, vad är skillnaden?

   Gillad av 1 person

   • Maj Rehnberg skriver:

    Olle Reimer Nej jag företräder inte ett totalitärt synsätt. Precis som Eva har jag inte lösningen. Utan vill att kloka människor skulle kunna samlas och bilda ett nytt parti till en ny ideologi.

    Vi lever på 2000-talet och är på många sätt upplysta, skulle vi inte kunna komma fram till något bra.

    Som det fungerar nu lägger jag lappen i valurnan och sen gör politikerna hur de vill och står aldrig till svars för sitt regerande.

    Angående forskning så stöds inte forskning som är bra för människan om det betyder mindre inkomster för kapitalisterna.

    Det måste finnas ett råd utan egenintressen som ska avgöra om nya uppfinningar är bra för mänskligheten.

    Ni är för företagsamhet men små näringar har gått under för kapitalismen.

    Benjamin Dhover jag är inte miljöpartist. Jag har inte kunnat gräva fram fakta utan det är bara som jag tror : att miljöpartiet är skapat av illasinnade människor som fick med sig de människor som ärligt bekymrade sig för miljön. Då stöpte man de här människorna så att man sen kunde servera hela den här klimatkarusellen. Då tar man bort focus från de verkliga miljöproblemen till exempel utarmningen av myllan. Att vi hugger ner för mycket lövskog. För att inte tala om regnskogen !

    Jag är absolut inte feminist. Gudrun Schyman som lämnade VPK och bildade FI gjorde ett stort svek att splittra partiet så. Det har inte blivit jämlikare mellan könen för det.

    Det är ännu mer uttalat att flickor inte får vara för pojkaktiga. De får sparka boll men de men de ska se kvinnliga ut. Eller att pojkar får vara flickiga.

    Jag är emot artificiell intelligens och robotar som ser ut som människor ska förbjudas.

    Vad har jag inte svarat på ? Jag tycker ni är väldigt dåliga på att svara.

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    Jag har visserligen inte tillfrågats men kan väl svara ändå vad gäller stöd till läkemedelsforskning. Visserligen prånglas då och då ut nya läkemedel som inte innebär någon nämnvärd förbättring utöver existerande, men totalt sett har läkemedelsforskningen resulterat i en mängd läkemedel som har en sådan betydelse för mänskligheten att ingen vettig person skulle vilja avhända sig tillgången till dem. Jag personligen hade varit död ett par gånger om jag inte räddats av duktiga läkare och rätt valda fungerande läkemedel. Och så är det nog med ett stort antal av oss äldre. Självfallet måste läkemedelsforskning finansieras, och det sker normalt genom intäkter genom från existerande läkemedel. I något fall då forskningen är i sin linda genom statliga anslag eller privata fonder.

    Fundera ett slag på hur många läkemedel av betydelse utvecklats i Sovjetunionen. Inte ett enda.

    Det är bra med små näringar, vad du nu menar med det, men ett en- eller fåmansföretag har mig veterligen inte utvecklat något läkemedel av betydelse. Utvecklat betyder fram till godkännande av något läkemedelsverk.

    Vi har redan tillräckligt många töntiga riksdagspartier, så det behövs knappast ytterligare ett som företräder den typ av klokskap du avser.

    Gilla

   • Maj Rehnberg skriver:

    Ja, du blev räddad men om sjukvården och också samhällets syn på varför vi blir sjuka har varit annorlunda hade du kanske aldrig behövt bli räddad.
    Vid akuta tillstånd är det säkert nödvändigt med sådana läkemedel.
    Men att äta dessa gifter dagligen belastar levern som är ett oerhört viktigt organ.
    Det var örter som tog bort mina bakterieinfektioner bl.a. Borrelia. Antibiotikan duger helt enkelt inte till att ha ihjäl bakterierna.
    Antibiotika och cortison dödar de goda tarmbakterierna (jag hoppas du förstår hur viktiga dessa är för hälsan ) Varför reparerar inte doktorerna detta efter kurerna ?
    När det blir obalans i tarmen blir det väldiga problem med candidasvampen.
    Också något som sjukvården inte vill kännas vid.
    På 80-talet fick Mats Hansson välja att sluta forska på amalgam eller behålla sin forskartjänst ! Lyckligtvis fortsatte han varna för amalgamet och gav upp sin karriär.
    När jag läser alternativ forskning och sen möter dessa stereotyper inom sjukvården undrar man vad är det för fel på folk.
    Om jag var doktor skulle jag kontrollera allt som kan tänkas hjälpa mina patienter. men så fort det kommer från något alternativ är det kalla handen.

    Gilla

   • Maj Rehnberg skriver:

    När det gäller finansiering så hävdar jag att billiga och botande medel och behandlingar stoppas. En forskare blev tillsagd av sin chef att säga att hon forskade på cancer så hon skulle få mer pengar.
    Man höll på att utveckla ett insektsdödande medel Aspartam när man kom på att man kunde söta produkter med det. Mannen som skulle granska fick fina jobbet i Aspartamfabriken !
    Läkemedelsbolagen ska inte få sponsra någon forskning.
    Om vi ska ha riktig frihet att välja vård borde inte staten subventionera skolmedicinen. Ni som vänder er dit skulle få betala vad det kostar.
    Akutsjukhus och sjukhus för sjukdomar som är kroniska ska finansieras med statliga medel.Och då ska de vara kroniska sjukdomar, inte sådana som heter att de är det för att skolmedicinen inte duger till att bota dem.
    Jag ska fråga mina ryska vänner på Människans Resurser AB om läkemedel i Sovjet. De har tagit hit något mycket bättre för hälsan än gifter.
    Däremot vet jag att forskare i Sovjet dömde ut mikrovågsugnen. Den förbjöds 1976. USA däremot har gjort vinning på den. Inget snack om att det bildas ämnen som kroppen inte kan bryta ner och att näring försvinner.
    Små näringar så menade jag inom alla brancher. Små jordbruk, små industrier, små skolor , små slakterier, små mejerier, små butiker osv i små samhällen.

    Gilla

 19. Tege Tornvall skriver:

  Greta själv, hennes far och medföljande filmare komplicerar visserligen seglatsen, men den äger ju rum åndå – med eller utan dem. Därför är det orättvist att lasta just henne och hennes medföljare för dess resursanvändning.

  Trion åker kanske med gratis och orsakar för egen del ingen annan extra resursförbrukning än mat och dryck – som de skulle behöva ändå, även om de inte åkte med. Men vansinnigt obekvämt och opraktiskt blir det, inget man rekommenderar en ung kvinna bland idel män.

  Däremot medför deras färd massor med resurskrävande aktiviteter från media och andra, som följer den. Den lär ju knappast äga rum i tysthet utan uppmärksamhet, och det är väl heller inte meningen.

  Gillad av 1 person

 20. phnordin skriver:

  Denna seglats har kommenterats i fransk eller fransktalande press. Båten har delvis finansierats av skatteflyktspengar i Monaco och av företag med anknytning till Panama. är det därför loggorna tagits bort?

  Gillad av 3 personer

 21. Jan Andersson skriver:

  Några siffror befriade från åsikter:

  Under 80-talet drog ett jetdrivet passagerarplan ca 0,5 liter bränsle per passagerare och mil, nu är man nere på ett snitt av 0,4 eller mindre, och siktar på ett snitt av 0,35 liter bränsle per passagerare och mil, Boeing 747 Jumbojet är snål eftersom den rymmer så många passagerare. Åker man två i en normal bil så slår man detta värde något, men i snåla minibussar med 7 – 9 säten blir förbrukningen minst per passagerare En motorcykel drar ungefär som ett jetplan (om man inte åker två). Men eftersom de flesta åker ensamma i stora SUV:ar så är nog flyget något bättre för miljön än bilen, men kan givetvis inte jämföras eftersom de oftast används på olika sätt; båda behövs om vårt moderna samhälle skall fortsätta att existera (men tänk om Arlanda låg i Flemingsberg istället).

  En SUV kommer alltid att dra mer bränsle är en motsvarande låg sportbil eftersom tvärsnittsarean är större och strömlinjeformen sämre. Men den upplevda och ibland skenbara bekvämligheten och den friare sikten prioriteras högre än miljön av de allra flesta, tydligt eftersom de inte skulle säljas annars. Säkerhet frågar ingen efter längre, lustigt nog, fast en SUV rullar lättare runt på taket än en konventionell bil efter en dikeskörning eller krock.

  Gilla

 22. Maggan skriver:

  Greta ska väl vara ett föredöme för andra vanliga människor och visa att man kan välja andra sätt att resa. Men vilken vanlig människa har råd och möjlighet till en sådan lyxkryssning hon gör? Vanligt folk hade väl isåfall valt att åka med ett motordrivet jättefartyg och de släpper ut väldigt mycket olämpligt i miljön.

  Gilla

  • Surtruten skriver:

   Maggan, det är bra att du skriver ”Greta ska väl vara…” Det visar att du är osäker på vad Greta Thunberg egentligen vill uppnå.

   Tror du verkligen att det GT håller på med är att visa oss andra hur vi ska resa så är du nog utom all räddning.

   Sedan verkar du veta mycket om stora fartygs olika utsläpp, ”…de släpper ut väldigt mycket olämpligt…” så berätta gärna för oss andra vad de släpper ut.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.