Bitte Assarmo: Snorungarna i SSU ska veta hut och lära sig respektera de äldre

Bitte Assarmo
Bitte Assarmo

Under det socialdemokratiska ungdomsförbundets kongress i Karlstad framfördes både det ena och det andra som ska ”rädda miljön”. Det är nämligen klimatet som avhandlas under kongressen, om nu någon mot all förmodan trodde att det fanns något annat som just nu kan engagera SSU. Och ett av förslagen är att vegetarisk mat ska bli norm inom bland annat äldreomsorgen.

I ärlighetens namn ska sägas att SSU inte bara vill tvinga gamla att sluta äta kött. Förslaget gäller även förskolor, skolor och sjukhus. Men gamla som bor på äldreboenden – och även de som bor hemma och får mat via hemtjänsten – är nästan helt beroende av den mat som serveras av omsorgspersonalen. Om SSU:s förslag skulle vinna gehör skulle de helt mista möjligheten att få fortsätta välja vilken mat de vill äta. För klimatet? Inte då. Utan för att en bortskämd och arrogant slyngelgeneration totalt saknar respekt för dem som byggde Sverige.

Enligt Philip Botström, 28 år ung, är forskarvärlden ”tydlig med att utsläppen av västvärldens kosthållning är ohållbar, särskilt från köttindustrin”. Men det är en sanning med modifikation. Gamla människor kan knappast anklagas för att vräka i sig ohämmat – om något minskar aptiten med åren, vilket gör att de flesta gamla äter betydligt mindre än exempelvis 28-åringar. Dessutom visar en OECD-rapport från 2018 att svenskt lantbruk är ett föredöme i en global jämförelse.

SSU har alltså inget hållbart argument för att lägga fram det här förslaget. Men det hindrar inte Alma Carlsson, 21 år ung, att tycka att det är typ jätteviktigt att ”ta ställning i offentliga verksamheter”.

– Vi vill inte förbjuda någon från att äta kött, men med våra skattepengar måste vi kunna ha ambitionen att maten vi upphandlar ska påverka klimatet mindre, fortsätter Philip storsint i intervjun i Expressen. Men i praktiken blir det naturligtvis just ett förbud eftersom den som bor på äldreboende sällan har möjlighet att välja något alternativ till det som erbjuds.

Det finns gott om forskning som visar att det är oerhört viktigt för äldres välbefinnande att de får äta mat som de faktiskt tycker om och känner igen. Aptiten blir det lite si och så med för många när de blir äldre så smaker, dofter och maträtter från förr – allt sådant underlättar för gamla att få i sig maten. Att byta ut kalops mot linsgryta och pannbiff mot bönbiffar på landets äldreboenden skulle med största sannolikhet öka undernäringen hos de gamla och kraftigt minska deras livskvalitet – utan att det skulle påverka miljö och klimat det minsta lilla.

Dessutom är äldreomsorgen ingen välgörenhet. Det är faktiskt inte så att de gamla som bor på äldreboende får vare sig boende eller mat gratis – de betalar, och de betalar ganska rejält dessutom. Att SSU nu vill detaljstyra vad de köper för sina egna pengar är så fel och så förfärande att man tar sig för pannan. Vad mer vill SSU göra för att inskränka de gamlas fri- och rättigheter? Bestämma vilka kläder de får köpa? Vilka TV-program de får titta på? Införa en ”sockerfri norm” så att vanligt kaffebröd byts ut mot raw food-bollar?

Varför lägger då SSU fram ett sånt här förslag? Antingen är de – trots att de aspirerar på att en dag styra Sverige – så fruktansvärt dåligt pålästa att de inte känner till hur viktigt det är att äldre får mat som individanpassas och som ger dem en känsla av välbefinnande. De har ju också ett moderparti som för länge sedan brutit samhällskontraktet och låtsas som om de äldre inte existerar, så de har inte fått någon vettig fostran av partiet.

Eller så skiter Philip och Alma och de andra i SSU fullkomligt i den äldre generationen. Ungdomar har nämligen en tendens att göra det eftersom de ser sig själva som universums mitt. Insikt, empati och respekt kommer med åren. Men idag, när folk kallar sig ”unga vuxna” ända upp i 40-årsåldern, sker den mognaden allt senare om den alls sker.

Oavsett orsak är det uppenbart att de som vill förvägra gamla människor den mat de vill ha, är bortskämda, arroganta och respektlösa. Eller, om man struntar i finkänsligheten och säger som det är: En bunt snorungar som knappt hunnit bli torra bakom öronen, men som trots bristande kunskaper och avsaknad av livserfarenhet tar sig ton och försöker förtrycka en generation mångfalt mycket klokare och mer ansvarskännande än sin egen.

Sådana snorungar ska veta hut och lära sig respektera de äldre.