Patrik Engellau: Pravda

Patrik Engellau

Pravda betyder sanning på ryska. Pravda hette kommunistpartiets tidning eftersom man alltid kunde lita på den information som tidningen erbjöd. Nu berättar The New York Times, en kvalitetstidning som jag gärna läser, sanningen bakom pratet om att Sverige har problem med invandringen. Sanningen är att vi inte har något sådant problem. Det påstådda problemet är en konstruktion baserad på rysk fejk news.

Artikeln i den amerikanska kvalitetstidningen är ganska lång så jag ska nu ordagrant återge bara de mest relevanta passagerna för att du ska begripa att du egentligen är lurad av Putin och av en internationell kabal av högerpopulister. När jag sammanfattar budskapet ändrar jag bara ordföljder här och där och kompletterar eller förkortar ibland meningar så du ska begripa budskapet även i min bearbetade form. Jag lovar att jag inte har ändrat tonfallet.

Den högerextrema populismen har fått fäste i Sverige vilket avspeglar sig tydligast i framgångarna för ett politiskt parti med nynazistiska rötter, Sverigedemokraterna.

Men när man gräver under ytan av vad som händer i Sverige upptäcker man ett internationellt lögnmaskineri som ägnar sig åt att odla, provocera och förstärka högerextrema och invandringsfientliga stämningar och politiska krafter. I själva verket är detta maskineri grundat i Vladimir V. Putins Ryssland och i den amerikanska ultrahögern.

Målet för dessa utländska manipulationer – som också förklarar de svenska nationalisternas framgångar – är Sveriges alltmer populära och giftigt invandringsfientliga digitala ekokammare.

Ryska och västerländska organisationer som arbetar med att sprida falsk information har framgångsrikt länkat till svenska sajter och hjälpt dessa att sprida sitt budskap till mottagliga svenskar.

Den förvridna synen på Sverige som pumpas ut av detta lögnmaskineri har sedan använts av invandringsfientliga partier i Storbritannien, Tyskland, Italien och på andra ställen för att väcka främlingsfientlighet.

När de svenska valen år 2018 närmade sig väntade sig de svenska säkerhetsmyndigheterna utländsk påverkan. Ryssland, den skrämmande grannen i öster, sågs som det största hotet. Men det blev inga hackarattacker och upplägg på nätet av interna dokument om valkampanjen som i USA. Ej heller gjordes några tydliga försök att driva röster till Sverigedemokraterna. I stället, säger säkerhetsexperterna, antog den utländska påverkanskampanjen en annan och subtilare form, nämligen att hjälpa det snabbt växande svenska högerextremistiska digitala ekosystemet på traven.

Under många år hade Sverigedemokraterna kämpat för att få ut sitt budskap. Men mainstream media hade vägrat ta in deras annonser. Partiet hade till och med svårt att förmå postverket att lämna ut brev. Så partiet byggde ett nätverk av stängda Facebooksidor som så småningom sträckte sig vidare än något annat parti förmådde.

Men för att få riktig framgång måste nätverket ha friskt, tilltalande innehåll. Det kom att använda ett antal nya sajter som blivit allt populärare. Medlemmar av Sverigedemokraterna deltog i skapandet av två av dessa sajter: Samhällsnytt och Nyheter Idag. Till valet 2018 var dessa och sajten Fria Tider bland Sveriges mest delade nyhetssidor.

Ett antal nya nyhetssajter med invandrarfientligt budskap gjorde alltså Sverigedemokraterna allt mer populära. Dessa sajter nådde tio procent av alla svenska internetanvändare i veckan och stod för 85 procent av alla ”skräpnyheter” – sådant som medvetet förvanskats – som berörde valet, till exempel rubriker som ”Könsstympade sina döttrar och får nu asyl i Sverige” och ”Flyktingbarn våldtog värdfamiljs dotter – trodde det var lagligt”. Dessa sajter injicerade främlingsfientliga och islamofobiska budskap i det svenska politiska blodomloppet.

Rysslands hand bakom detta är dold, men fingeravtrycken syns överallt.

Ett annat sätt att undersöka den explosionsartade ökningen av svenska högerextrema sajter är att se vem som länkar till dessa sajter. Ju fler länkar, särskilt från sajter med många besökare, desto högre hamnar de på Googles söklistor. Det betyder att när svenskar söker på ord som ”immigration” och ”brottslighet” så hamnar de svenska extremsajterna högt upp.

The Times analyserade mer än 12 miljoner länkar från över 18 000 sajter till fyra framträdande svenska högerextrema sajter, Nyheter Idag, Samhällsnytt, Fria Tider och Nya Tider. De flesta länkarna låg förstås på svenska sajter men ett överraskande stort antal låg på utländska sajter vilket antyder att de svenska hatsajterna drivits på från utlandet. [PEs anmärkning: Kan det vara möjligt att 18 000 sajter, de allra flesta i Sverige, skulle ha lagt ut i snitt nästan 7 000 länkar till dessa fyra?]

Många av de länkande sajterna är välkända i högerextrema amerikanska kretsar. En av dessa är Gatestone Institute, en tankesmedja som regelbundet väcker oro över muslimer i USA och Europa. Andra nätplatser som länkat till de fyra svenska sajterna är exempelvis Stormfront, en gammal amerikansk vitmakt-sajt, Voice of Europe, en Kremlvänlig högersajt etc.

Detta löst sammanhållna globala nätverk bidrar inte bara till att öka antalet läsare i Sverige. Forskare har noterat hur ryska statliga avsändare som RT och Sputnik tillsammans med plattformar i Väst som Infowars och Breitbart har snappat upp och förstärkt svenska migrationsrelaterade historier för att skapa stärkt främlingsfientlighet hos deras egna följare.

Sålunda kan den amerikanska kvalitetstidningen som jag, hur underligt det än kan verka, faktiskt gärna läser, konstatera att Sverige inte har några besvärliga problem med invandringen. Påståenden i den riktningen är påhitt från Putin och amerikanska högerextremister, ett internationellt lögnmaskineri. Till exempel har inga invandrarungdomar i Rinkeby hotat journalister och om de har det så beror det på att de mutats av ryssar à 400 kronor per skalle att uppträda hotfullt. I verklighetens Sverige är allt på rätt väg. ”Antalet poliser i Rinkeby har mer än fyrdubblats sedan 2015. Överfall och rån är på väg ned, säger polisen Niclas Andersson. De dödliga skjutningarna är också på väg ned – av elva stycken i Stockholm förra året bara en i Rinkeby. I hela Sverige ligger våldsbrotten på en femtedel av den amerikanska nivån.”