Patrik Engellau: Det är skillnad på folk och folk

Patrik Engellau

En av min favoritförfattare är den skrivbegåvade, vackra och (fortfarande relativt) unga nigerianska författarinnan Chimamanda Ngozi Adichie. För mitt vidkommande slog hon igenom år 2006 med boken En halv gul sol. Nyligen läste jag den troligen åtminstone delvis självbiografiska Americanah som Adichie publicerade 2013 när hon var 36 år. Den handlar om den unga, välutbildade nigerianska Ifemelu från något slags medelklass som bestämmer sig för att resa till USA och där tvingas utstå en del motgångar innan hon så småningom lyckas göra social och litterär karriär (och sedan återvänder till Nigeria eftersom hon inte kunnat glömma bort sin ungdomskärlek Obinze).

Kontrasten kunde inte vara större mellan Ifemelus resa till USA och de plågsamma och livsfarliga strapatser som många av hennes kompatrioter får utstå när de ska göra motsvarande försök att pröva lyckan i ett välmående i-land. Ifemelu gick till USAs ambassad och sökte visum vilket beviljades efter en del krångel och tidsutdräkt. Sedan tog hon planet till Amerika.

Om du orkar kan du läsa den här helt annorlunda skildringen av Ifemelus kompatrioters äventyr när de ämnar ta sig till Europa eller den här. Om du inte orkar läsa så kan jag berätta att upplevelsen verkar precis så djävlig som man kan föreställa sig. Det är en resa på 350 mil flygvägen där vi i Sverige bara brukar bekymra oss över de ofta dödliga vedermödorna under det sista tjugofemmilslopphoppet över Medelhavet till Lampedusa. Ska man tro den här skildringen, vilket jag tror att man ska göra – i varje fall stämmer den med vad jag tidigare läst och skrivit – så är resan fram till och genom Saharaöknen ett utdraget kval av svält, tortyr, utpressning, människohandel och såklart våldtäkt och prostitution om resenären är kvinna. De som kommer så långt som till Medelhavets södra strand är ju efter denna pina nästan framme så man kan förstå om de tar snart sagt vilka chanser som helst.

Nigerian som nigerian, säger man sig kanske, hur kan det komma sig att det som var så lätt för Ifemelu är så nästan omöjligt och i varje fall dyrt och livsfarligt för hennes landsmän? Låt mig presentera några spridda tankar.

Den som läser Americanah inser, utan att det särskilt påpekas, att den kultiverade och högt utbildade krets som Ifemelu tillhör aldrig slås av tanken att de skulle resa någon annanstans än till Storbritannien, det gamla koloniallandet, eller USA. Dessa människor talar engelska som om det vore deras modersmål även om de har en annan dialekt. Tanken att de skulle flytta till exempelvis Sverige gick nog aldrig upp i deras hjärna. Då kunde de lika gärna fortsätta med något jobb de egentligen inte ville ha i Nigeria. De flyttade inte för att få försörjning utan för äventyret och karriären.

(Du kanske tror att före detta koloniserade folk hatar sina gamla kolonialherrar? Det trodde jag också tills jag flyttade till den före detta portugisiska kolonin Guinea-Bissau. För dessa människor, särskilt de högutbildade, var ”metropolen” Portugal det bästa som kunde tänkas. Behövde man köpa snygga kläder eller få tänderna omsedda så åkte man såklart till Lissabon.)

Men varför gör då Ifemelus stackars landsmän inte samma sak som Ifemelu och flyttar till USA? Därför att de inte är välkomna till USA. USA har immigrationsprogram som säger ungefär att om det prompt ska komma några immigranter så ska det vara högkompetenta personer som kan förväntas skapar nytta för amerikanerna.

Konsekvensen av detta, säger en undersökning från Pew Research Center, är att migranter från de afrikanska länderna söder om Sahara som kommer till USA är betydligt mer välutbildade än de migranter som kommer till Europa och därför mycket lättare kan få jobb.

Det där hade man (jag, alltså) kanske anat, men mer förvånande var uppgiften att migranter från söder om Sahara i alla undersökta mottagarländer utom Italien hade fler med högre utbildning än mottagarländernas ursprungsbefolkning (Sverige var inte med i undersökningen):

Varför skulle en högutbildad migrant som vill skapa sig ett nytt liv i ett främmande land söka sig till Sverige, ett kallt land med en i praktiken rätt svårtillgänglig för att inte säga avog lokalbefolkning med ett udda språk och en mystisk kultur som ingen annan begriper? För en sådan migrant är ett generöst bidragssystem inte nödvändigtvis en fördel eftersom en sådan migrant nog räknar med att bli nettoskattebetalare snarare än nettoskattemottagare.

Jag föreställer mig, vilket kanske är fördomsfullt, att de migranter som dras till Sverige är sådana som dels ser fördelarna med och avser att dra nytta av det generösa bidragssystemet, dels lockas av det svenska erbjudandet att de inte ska behöva anpassa sig efter den svenska lokala kulturen utan i stället odla och fördjupa sin egen (vilket många också gör genom att särskilt markera sina särdrag när de kommer till Sverige, till exempel att vara extra noga med hijaben och att tala ett särskilt språk, rinkebysvenskan, för att understryka sin särart).

Till skillnad från dem som för några år sedan föreställde sig att migrationen skulle gynna Sverige med ett kompetensregn så tror jag, tills något annat bevisas, att Sverige genom alla dessa omständigheter och genom eget val tvärtom får nöja sig med en negativ selektering.

49 reaktioner på ”Patrik Engellau: Det är skillnad på folk och folk

 1. olle holmqvist skriver:

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1111&artikel=4339564
  hon var radioföljetång och sant berättande tror jag – om hemlandet. rekomenderas. radioföljetången – det hörda icke lästa ordet. Alla karaktärer berättar om ett Afrika i sin vånda. Lyckliga är de bara en gång – när det regnar ! Av alla tydliga karaktärer . fastern som blir universitetsakademiker i USA – sådana finns enstaka också hos oss, men majoriteten av invandrarkvinnor…
  Ta för er och lär !

  Gilla

  • Kalle skriver:

   Mångkulturivrarna. Undrar om dom tar lektioner i tex arabiska, för att smälta in. Våldtäkter låter spännande. Kanske enda chansen för att få ett ligg.

   Gilla

 2. brrr skriver:

  Är jag korrekt informerad så ser Bell-kurvan för afrikaner ut på ett helt annat sätt än vad den gör för europeer. Medan kurvan för europeer är ganska flack, är den för afrikaner knappt en kurva, utan mer som en bred bas med en hög smal pik. Så den breda basen flyttar till Sverige, medan piken stryker oss redan i första utsållningen.
  Pajaslandet.

  Gillad av 2 personer

   • Mitt vykort skriver:

    Detta var ju välkänt innan PK och är väl en del av den globala planen och Kalergi-planen i EU. Som Charles Murray nu skriver (den som applicerade Gaussdistributionen på intelligens i boken ”The Bell Curve”) så självsegregerar man sig i USA baserat på intelligens, och ingen gör det mer än vänsterliberalerna på öst och västkust. Tidigare så kunde en framgångsrik man gifta sig med den snygga servitrisen, icke så mer i överklassen och jag ser samma sak i min överklassenklav i Sverige, jag är säker på att det ser likadant ut i Danderyd. Jämställdheten har gjort att båda måste ha fina karriärer så ingen vill skaffa barn med den utan fint jobb. Så det vänsterliberala etablissemanget (korkade svenska politiker är bara vapendragare) fullföljer Kalergiplanen och skulle aldrig blanda sig neråt i intelligens, utan massinvandringen är just till för att skapa en lättstyrd, uppblandad massa utan kulturell kärna som man kan lura i vad som helst.

    Gillad av 7 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    Mitt vykort: …”…skapa en lättstyrd, uppblandad massa…”…

    Men de massinvandrade är så lagom lättstyrda, där de bildar egna juridiska domäner i kalifatet i orten.

    Gillad av 1 person

   • .,_Utlandssvensk skriver:

    För att knyta upp några lösa trådar från gårdagens debatt om detta ämne:

    1. Kurvorna som visas i artikeln som Göran Nilgard länkar till visar en helt uppenbar och väldigt väl dokumenterad verklighet.

    2. Att erkänna denna verklighet är rasism i ordets klassiska betydelse. Sen har våra fiender använt ett billigt men effektivt semantiskt trick där de har laddat denna term med helt annat innehåll. Att vara rasist innebär även, enligt dem, att man på något sätt vill andra grupper illa. Men de har inte samtidigt skapat någon ny term för ordets klassiska betydelse. Således har de gillrat en retorisk fälla där man inte kan erkänna en uppenbar del av verkligheten utan att samtidigt förklara att man är en ond och elak person. Det enda sättet att komma ur detta är att vägra att spela med deras regler.

    3. Det är är inget marginellt ämne som man kan hoppa över och ändå vinna debatten. Tvärtom hamnar man ständigt i återvändsgränder om man i denna fråga accepterar PK-sektens hållning. Om man inte är öppen rasist är det nämligen så att det alltid finns någon ”åtgärd” eller ”lösning” som teoretiskt kan få precis alla att fungera som svenskar. Allt blir då bara en teknokratisk diskussion om hur detta ska uppnås. Istället för att bara konstatera att det inte går att ha ett skolsystem för flera grupper med stora skillnader i IQ, måste man tramsa med och acceptera axiomet att det visst är möjligt. Det är liknande i alla frågor. Det är t.ex INTE en produktiv debatt att sitta och tävla om fler poliser och längre straff för att på något sätt försöka att få ett rättssystem som passar samtliga grupper på denna jord. Det går inte.

    3. Är det taktiskt riktigt att debattera dessa fakta? Bör man inte linda in budskapet och försiktigt presentera valda delar? Annars kan man ju skrämma bort de som nu röstar på 7K och som man vill ska gå över till SD eller AfS. Det ligger såklart en del i detta. Om målet är att t.ex övertyga ett gäng folkpartister om att det är bättre att svenskarna utrotas på 100 år än på 50, så är det kanske så man ska göra. Att försiktigt leda dem ut ur deras villfarelser så att de inte blir rädda och upprörda. Men detta gäller väl då rimligen även andra frågor, som t.ex kultur och religion. Om folkpartisterna verkligen tror att muslimer och sekulariserade västerlänningar kan fredligt samexistera, då måste man väl vara lika försiktig där. Eller?

    I princip är det så här debatten har förts under alla år som jag har varit med och utvecklingen av SD till ett parti som tror på ”öppen svenskhet” är ett kvitto på denna process. Allting landar då hela tiden på samma ställe, dvs. den praktiska debatten kommer ner till hur många man kan ta emot per år. Det fanns en tid där detta var en väldigt meningsfull fråga, men den är nu borta. Det spelar inte längre någon större roll om vi tar in 10 eller 100 tusen om året. Det som nu spelar roll är om vi överhuvudtaget kan organisera oss så att vi på något sätt kan leva vidare som ett folk. Givet detta, ser jag ingen poäng i att fortsätta att mjäka med i olika PK-fantasier. Dessutom är jag hjärtligt trött på att ta hänsyn till folk som anstränger sig för att vara okunniga. Läs på om hur världen ser ut!

    Gillad av 8 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    Utlandssvensk skriver: ”…Är det taktiskt riktigt att debattera dessa fakta? Bör man linda in budskapet och försiktigt presentera valda delar?…”

    -Ja man måste verkligen jamsa med och vara taktisk och linda in budskap. Tyvärr. Du vet väl hur det är? Det fungerar inte att vara hårt saklig som t.ex. Fria Tider. De skriver kanske ärligt om verkligheten (tror inte de ljuger), men ingen annan än deras troende skara läser. Det som står på Fria Tider vill PK-människorna till varje pris avfärda som rasism. Det gör de också. Även om det är aldrig så sant det de skriver, Fria Tider vinner ingen opinion pga den tunga stämpeln.
    Stämpeln är PK:s största och dödande vapen. Den är som Påvens bannbulla.
    Galileo tvingades jamsa med om jordens centrum i universum för att inte bli bränd på bål.

    DGS har varit mer sofistikerat, och därför möjligen kunnat vinna visst gehör.
    Varför skriver någon här?
    Vad vill vi?
    Vad tror du någon skulle kunna åstadkomma med några diskussioner här om inte via vettiga och rumsrena resonemang om att det blivit för mycket migration och att vi inte kan acceptera religionsdominans av islam, sådant SOM SANSAT FOLK KAN HÅLLA MED OM UTAN ATT TRO SIG BLI STÄMPLADE.

    Tror du att man kommer någonstans med att övertyga någon ängslig svensk om någonting om man visar sig vara öppet rasistisk? Det blir bara locket på direkt och svartlistning. Storstämpel och du är körd. Bannbulla. Inte taktiskt.

    Hur tror du de gjorde i Sovjet eller kommunistiska Polen? Under Walesa i Solidaritet uppstod protester men de låtsades att de var en annan sorts kommunister för att inte bli inspärrade direkt. De kunde absolut inte säga att de ville ha kapitalism och NATO-medlemsskap när de opponerade sig mot regimen. De var tvungna att prata i kryptotermer tills rörelsen blivit så stor och ledningen så skakad att det till slut gick att kasta masken.
    Likadant Havel i Prag -68. Han snackade om en kommunsim/socialism med mänskligt ansikte, men han var tvungen att låtsas vara socialist/kommunist fortffarande. Trots det kom tanksen och det var finito.

    Om två-tre partiers ledning skulle fås till samarbete med SD, bilda regering och påverka migrationen signifikant efter förändrad inre övertygelse, och om en sådan koalition vinner ökat folkligt stöd kanske det kan hända något. Om dessa blir starkare i senare skede, kanske man kan få andra helt avgörande förändringar som t.ex. nedläggning av SVT och presstöd och annat som är den opinionsavgörande springande punkten. Det krävs en ny TV-kanal för nyheter och debatt utan vänsterinflytande och en ny regering skulle kanske kunna åstadkomma något om de kan fås att förstå. De kanske kunde ordna folkomröstning om migration och om att stoppa islamutbredning. Tvinga ett nytt Brå att ta fram ny statistik för att visa folk hur det står till.
    Om M kan ändras inifrån till ökad konservatism och ökad islam-prevention och det inte finns ett SVT kvar som skriker rasist till allt och alla, kan folk börja fatta.
    SD kan också växa om de är försiktiga med hur de uppträder. Tar de till brösttoner så
    är det opinionsmässig katastrof, även om brösttoner vore adekvat med tanke på läget.
    Först måste man vinna något som helst inflytande och det är endast möjligt via M, KD.

    Det finns inget annat som skulle hjälpa.

    Gillad av 1 person

   • Stefan Sewall skriver:

    En plötslig händelse trodde jag tidigare skulle kunna få pendeln att svänga över snabbt.
    Först var det Bataclan då Fransmännen reagerade, och sedan kom Akilovs terror i Sthlm. Då trodde jag folk i Sverige skulle ändra attityd till islamister och islam. Men nehej då. Då inträder SVT / DN / AB och ljuger svenskarna fulla med att det inte har med islam att göra resp. håller tyst om att han gjort det med religiösa motiv. När de skriker Allah akbar innan de dödar är det ju ganska klart. Det är ju så man blir galen. DET ABSOLUT AVGÖRANDE HINDRET FÖR ALL FÖRÄNDRING ÄR SVT/AB/DN och deras lögner och mörkläggning och förtigande av sanningar. Svenskarna borde väl ändå reagera när någon jävel i islams namn kör över en massa folk och dödar 11-åriga flickor med berått mod mitt i stan. Msm-Media hindrar tänkandet och sunda reaktioner. En ny regering med klokare moderater kanske kunde lägga ner eländet SVT och starta moteld. Då måste vi övertyga många moderater och KD:are.

    Gillad av 2 personer

   • Richard skriver:

    @Utlandssvensk

    ”Att erkänna denna verklighet är rasism i ordets klassiska betydelse.”

    Nej, det är det inte. Se NE’s definition av rasism. Däremot är det ”rasism” enligt PK-synsättet. Men det är det mycket som är.

    Gilla

 3. A skriver:

  Jadu P.E, jag tror faktiskt inte PK- sekten bryr sig ett enda skvatt. Tvärt om, de sätter en ära i ”alla människors lika värde” och tänker köra den grejen in i kaklet. Vilka konsekvenserna blir är för dem totalt ointressant, de genomför det här nu. Det är bara så P.E. Du kan sluta önsketänka att om man bara gjorde lite så här, eller lite så där, det kommer inte att bli så.

  Mvh A

  Gillad av 7 personer

 4. Henric Ankarcrona skriver:

  Tack för intressant information om utbildningsnivåer. Konsekvenserna för alla tre parter ( de länder som mister kvalificerade medborgare, individerna och de länder som mottager) behandlas i Paul Colliers ”Exodus”.
  Läs den.

  Gilla

 5. Christer L skriver:

  ”Sverige… får nöja sig med en negativ selektering.”

  Inte nog med det, Sverige gör därtill en dygd av galenskapen och selekterar det negativa positivt. Utvisar god arbetskraft för att visa det högre syftet. Men syfte är en sak, utförande en annan, resultat en tredje. Och falskhet en fjärde. Om syftet är att hjälpa alla dessa afrikaner så bör alla åtgärder centreras till Afrika. Att hjälpa genom att göra afrikaner till svenskar är uttryck för en skadlig och skamlig hybris.

  Gillad av 8 personer

 6. Tomas skriver:

  Allting är ju relativt. De som säger att immigranterna är välutbildade är ju ofta politiker som är lågutbildade, t.ex. högsta hönset som enligt sägen inte ens fullföljt svetsarutbildningen.

  Gillad av 5 personer

 7. svenne skriver:

  ”Till skillnad från dem som för några år sedan föreställde sig att migrationen skulle gynna Sverige med ett kompetensregn så tror jag, tills något annat bevisas,…..”

  Har inte detta ”något annat” bevisats med råge under ganska lång tid?

  Gillad av 1 person

 8. Stefan Sewall skriver:

  Om Sverige hade varit motsatsen till idag. Om vi hade ställt höga krav och hade varit ett land med ordning och disciplin utan tolerans för laglöshet så hade nog ryktet gått om det och många avskräckts och helt andra lockats hit.
  USA var särskilt förr en magnet för arbetskapabla och ambitiösa och inte för latmaskar.
  Ingen försörjning fanns för den som inte behagade jobba och slita direkt. Ingen annan lösning fanns än att snabbt lära sig engelska.
  Karl Oscar, Kristina och och Robert i Mobergs Utvandrarna kom till USA med tre fundamentala egenskaper:
  1. De ville arbeta och visste att man måste, annars svälter man ihjäl.
  2. Inga tankar på annat än egen försörjning genom arbete och också anpassning till nya förhållanden. De hade inga planer på att ställa krav på en massa hjälp, som de visste att det ändå inte fanns. De visste att det inte fanns någon nåd för lata. De visste att de måste lära nytt.
  3. De visste också att de kunde och orkade arbeta hårt och skulle klara att sköta tungt jordbruksarbete och starta från ingenting. De hade god självkännedom och självförtroende eftersom de hittills klarat att uthärda hårda tider. De var vana vid tuffa tag.

  Gillad av 7 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Ungefär som svenskar var förr. Ungefär som mina mor och farföräldrar. Och som jag fick lära mig att man skulle vara. Men som nu verkar vara ett minne blott höll jag på att skriva men jag menar att det inte ens är ett minne för många. Latmaskarna.

   Gillad av 1 person

   • Stefan Sewall skriver:

    ”Men som nu verkar vara ett minne blott höll jag på att skriva men jag menar att det inte ens är ett minne för många.”

    Exakt. De unga i dag vet inte ens om det. Kunskapen är såklart dålig, troligen mycket dålig. Utvandrarna borde varenda kotte tvingas läsa, liksom Orwells Djurfarmen och 1984 och Flugornas herre, och Robinson Crusoe om nöden och uppfinningarnas moder och Jules Vernes böcker med skildring av naturvetenskapens segrar. Information om människans hårda slit för överlevnad i alla tider, utom de sista åren. Ungdomar som inte lärt i skolan och som inte läst något vet inte alls vilket arbete som ligger bakom att betvinga naturkrafterna, kämpa mot elementen och odla fram mat och framställa det nödvändigaste.
    En bonde lär sig logik. Strängt samband orsak verkan. Hårt slit ger bröd. Lättja ger svält.

    Gillad av 7 personer

 9. elfyma+ skriver:

  Lågutbildade har mycket mer att vinna på att flytta till Sverige än till USA.
  I Sverige får de gratis utbildning. De får t o m bidrag + bidrag maskerade till lån.
  De kan sedan som högutbildade flytta till USA för att få ett välavlönat jobb där.
  Studielånen kan de sedan lämna bakom sig genom att flytta utomlands.
  https://www.svd.se/obetalda-usa-lan-huvudvark-for-csn

  Ställ detta i relation till hur kostsamt det är att skaffa sig en högre utbildning i USA.
  Studieskulder på flera miljoner är inte ovanligt, eftersom studielånen även ska täcka höga skolavgifter.
  Varför åker de inte till Sverige istället för att få gratis utbildning ?

  Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Jag har för länge sedan träffat flera trevliga afrikaner som kommit för att genomgå medicinutbildning i Sverige och blivit färdiga kompetenta legitimerade läkare och sedan flyttat till USA för att där tjäna mkt bra och få ett bra liv.
   Jag blev t.ex. helt paff en gång då en svart man tilltalade mig och en kompis då vi satt på en parkbänk i Boston och svalkade oss med en läsk. Han hörde svenska pratas. Det var en välklädd man i kostym och slips och portfölj. Mkt artig och trevlig och glad. Han kom från Ghana tror jag, och hade kommit till Sverige tidigt på 60-talet, gått läkarlinjen, och stack sedan direkt till USA och blev en selfmade man. Han rekommenderade oss detsamma.

   Gillad av 2 personer

 10. Östrahult skriver:

  I Sverige står hela rättsväsendet. MSM, Bildt och Löven upp för två flerfaldigt dömda kriminella migranter. Man kan undra varför. Det måste finnas någon osynlig makt bakom. I normalfallet ursäktas dessutom alla brott med taskig uppväxt men det gäller tydligen inte Rocky, troligen för att han är amerikan och dessutom stöds av Trump.

  Gillad av 3 personer

  • bejji skriver:

   Man kan dessutom fråga sig hur polisutredningen gått till i ärendet Asap Rocky!
   Enligt Aftonbladets och Expressens schema över händelsen inträffade bråket vid 21:50-tiden den 30 juni i år, baserade på förundersökningsprotokollet (som är ett rättsdokument och där inte får förekomma några fel eller oklarheter). I detta finns också polisens fotografier på den inblandade afghanens armar med mindre skärskador, dokumenterade i flera media; i nedre högra hörnet på varje bild finns angivet när fotot togs och man kan där läsa tidpunkterna 09:31, 09:32, 09:35 och 09:55, alla daterade 30/06/2019. Skadorna skulle alltså ha fotograferats av polisen ett halvt dygn innan själva händelsen inträffade – kan någon av DGS:s läsare förklara hur detta gått till?

   Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Östrahult
   Min lilla gissning är att MENA-folk är en närmast oberörbar etnisk överklass i Sverige och därför alltid ses som ”offer” oavsett hur svinigt de beter sig.

   PK-mallen säger så nämligen, och den är högsta visdom numera i idiotlandet Svergistan.

   Gillad av 1 person

   • brrr skriver:

    Jag tror också att extra mycket står på spel när det gäller just afghanerna, tack vare den s.k. gymnasieamnestin. Det får på inga villkor komma ut till den slumrande allmänheten vilket totalt haveri detta beslut var.

    Gillad av 2 personer

 11. Elisabeth skriver:

  Ja, det där om att inte behöva anpassa sig. Jag skrev häromdagen om Amanda som steg på bussen i Malmö en het sommardag, 28 grader, iförd shorts och linne. Busschauffören sade till henne att hon var för lättklädd, hänvisade till ”policy” och beordrade henne att stiga av. Oj, så bussbolagets PR-man nu slingrar sig och försöker släta över händelsen.Man påstår att chauffören har kört utan klagomål i 20 år, ( utan att säga var han har kört ….) men ändå känner han uppenbarligen inte till att bolaget inte har någon klädpolicy. Chauffören, som givetvis inte träder fram, kan enligt bolaget inte förklara varför han sa och gjorde som han gjorde men bolaget ber ändå om ursäkt å hans vägnar. Det är så löjligt med dessa slingerbultar. Vi förstår ju ändå vad det är som sker. Och nu har en annan uppmärksam passagerare, också i Malmö, fotograferat en annan ( ?? ) chaufför i tjänst men i framstupaläge på medhavd bönematta i bussen vid en hållplats. Vad ska bolagets PR-man säga nu ? Intressant att Sydsvenskan, som lyfte fram Amanda-nyheten, antagligen som en feministgrej, är tysta nu. https://samnytt.se/oklara-regler-om-bon-pa-bussgolvet-for-chaufforer-i-malmo/

  Gillad av 3 personer

 12. Mitt vykort skriver:

  Det finns mycket att skriva om detta som aldrig setts på pränt i Sverige, för det Patrik talar om är inte motsatsen till Ifemelu som är välutbildad överklass med antagligen kristen moral, Patrik talar om skiktet under överklassen. Problemet med den djupa svenska indoktrineringen är att de flesta svenskar inte verkar förstå vilka vidriga människor och kulturer det finns, och när dessa faktorer sammanfaller så uppstår något som endast kan beskrivas korrekt under risk att bli åtalad för HMF, men det är inte därför det inte beskrivs, utan för att många tror att det inte finns. Som Patrik beskriver så har USA konstruerat en magnet och det har vi också, vi drar därför till oss motsatsen till Ifemelu och avsaknaden av kompetens är det minsta problemet.

  Det kliar i mig att beskriva det jag ser, att peka ut vilka jag menar och beskriva hur de tänker, för det har aldrig setts på skrift i Sverige, men är likafullt sant. Jag mötte en igår. Min interna mätare för ondska slog i botten. Har ni andra ingen sån?

  Jag censurerade min avslutning, skrev om, och censurerade iallafall. Det har aldrig setts på välformulerad skrift.

  Gillad av 8 personer

  • Kalle skriver:

   Mellan 1934 och 1976 hade vi tvångsterilisering i Sverige. Vad jag oroas av är att Löfven Sverige utför följande. Tvångchipsisering, dvs alla icke troende sossar får ett chips inopererat i huvudet. Detta chips programmeras centralt av Tro och Solidaritet. Vi obstinata blir då snälla, fogliga sosseföljare som går i döden för vår nya inlevelse i den rätta politiken. Tänk er, chipsade SD,are som sjunger Internationalen. Hemska tider stundar.
   Men vi har det tryggt, för det har vår store Ledare Löfven sagt.

   Gilla

 13. Steven Jörsäter skriver:

  Det negativa urvalet är själva grundbulten i den svenska invandringen. När det gäller de så kallade ”kvotflyktingar” så har det i flera tidningsartiklar i ledande medier tydligt beskrivit hur man systematiskt väljer ut individer som med stor säkerhet inte ska vara användbara som arbetskraft.

  Hade man istället gjort det självklara, ställt krav på folk att de skulle vara arbetsamma, dugliga och anpassbara så hade problemet knappast funnits. Utbildning vore givetvis också bra men är inte nödvändigt. Men med sådana invandrare hade man inte fått den hjälplösa underklass av stackare som är tänkta att fungera som röstboskap åt de (förmenta) godhets och rättvisepartier som ännu har makten i vårt land.

  Gillad av 3 personer

 14. Hans Högqvist skriver:

  Med familj, vänner och bekanta från Afrika gör jag följande snabbskiss.
  De som syns i brottsstatistiken har kommit utan förutsättningar med utbildning och utan vilja att utbilda sig, de har ofta en problematik med droger och alkohol redan när de anländer eller hamnar omedelbart i de kretsarna när de kommer till Sverige. Kvinnorna blir ( fortsätter ) prostituera sig ( prostitution ses som ett normalt arbete i stora delar av Afrika ).
  De utan utbildning ( ofta analfabeter ) som vill utbilda sig och försörja sig själva, vilket blir en lång hård resa där en del faller igenom och hamnar i den först nämnda gruppen.
  De med grundutbildning, i Östafrika har man tre terminer per år så 6 år där ger lika många timmar skola som 9 år i Sverige, dessutom faktainriktad katederundervisning med knäpptyst i klassen, klarar sig mycket bra här. De med secondary school ( = realexamen ) är bättre utbildade än någon från Svenskt gymnasium och blir ofta entreprenörer, ofta med handel mellan Afrika och Europa. Några av dessa har, med hårt arbete, blivit förmögna.
  De med gymnasium eller universitet går rakt in i yrkeslivet och når ofta höga positioner snabbt.
  De stora grupperna är de först nämnda. De framgångsrika gruppernas bidrag till det svenska samhället ( vilket alltså är större per capita än medelsvenssons ) kan inte på långa vägar täcka upp kostnaderna för den stora gruppen tärande.
  Givetvis är detta en helt ovetenskaplig betraktelse men inte utan värde, den är ju utan värdegrund! 🙂

  Gillad av 2 personer

  • Hans Högqvist skriver:

   Av den händelse att någon inte kan dra den viktiga slutsatsen av ovanstående så är den att Sverige bör följa USAs politik gällande invandring – var ytterst försiktiga med vilka som släpps över den välbevakade gränsen!

   Gillad av 1 person

   • pllay skriver:

    För många år sedan arbetade jag för ett Amerikanskt företag inom halvledarteknik.
    En av byggnaderna var avsatt för RoD och på andra våningen fanns endast en infödd amerikan, resten var kineser, indier och folk från andra länder, det talades många språk utom amerikansk engelska.
    Totalt skattar jag dessa utvecklingsingenjörer till 200-300 st, ingen med lägre utbildning än civilingenjör, gräddan av jordens teknologer.
    En, säger EN infödd vit amerikan, avdelningschefen! Han var bra på HR och gulla med grabbarna, i övrigt hade han inte en aning om vad vi arbetade med.
    Företaget är nu borta, kineserna och indierna rest hem, kapitalet omdirigerat.
    USA utan den bästa intelligentian fungerar inte, så inte heller Sverige.

    Gillad av 1 person

   • Mv skriver:

    @pplay och du menar att vi importerar den intelligentian? I Sverige? Du har helt enkelt fel, jag har jobbar i större framgångsrika företag utomlands innan så många blev indier och kineser, det gick utmärkt, men man vill växa och öka profiten och trycka ner lönerna så klart, så man outsourcar och letar folk utomlands.

    Gillad av 1 person

   • pllay skriver:

    HH. Jag uttrycker mig illa.
    USA har inte tillräcklig egen tillväxt av toppförmågor, de importerade de absolut bästa från världen utanför.
    Sverige har haft ypperliga skolor och en kultur av lärande som försåg oss med världens kanske bästa utvecklingsingenjörer och en industri i absolut framkant av utvecklingen.
    Vi har sedan 60-talet successivt låtit utbildningssystemet förfalla till ett ideologiskt växthus för vänsterideer samt sålt ut våra industrier och kunnande.
    Därefter har vi öppnat gränserna för en s.k. kompetensinvandring där vi prioriterar de med sämst kvalifikationer och utbildning, de minst behövda i ett högteknologiskt samhälle.
    Nu, då Kina och Indien är på frammarsch och deras bästa ingenjörer lockas hem igen, drabbas USA som till stor del saknar en egen kår av högutbildade, motiverade ingenjörer.
    Marktrupperna av infödda ingenjörer och tekniker saknas både i USA och Sverige.
    I bägge länderna har utbildningssystemen producerat humanister, ekonomer, jurister och administratörer och förlitat sig på import av utbildade utförare, ingenjörer, läkare, innovatörer.
    USA har kunnat välja de bästa, Sverige har medvetet avstått från dessa, i vissa fall t.o.m utvisat dem om de visat sig alltför väl integrerade i samhället.
    När nu kapitalet är globalt fritt rörligt följer detta de mest lönsamma företagen och dessa finns i allt mindre grad i väst.
    Företaget i mitt inlägg har inte bara försvunnit från marknaden, så har också dess högutbildade internationella ingenjörskår samt det riskkapital som finansierade företaget.
    Kvar i USA står en tom industrilokal, en friställd avdelningschef, några ekonomer, annan supportpersonal och en stängd lunchrestaurang.

    Gilla

 15. MartinA skriver:

  Sverige I artikeln: 8 gånger
  Svenskarna i artikeln: 0 gånger.

  Fråga, den som anser att identitet kommer ovanifrån, den som kräver att undersåtarna identiferar sig med statsapparaten och dess behov, är inte den fascist?

  Gillad av 2 personer

 16. Enar skriver:

  Instämmer helt i Patriks analys. Adichie hör till en välutbildad gren av Igbofolket i Nigeria. En professor vid Yale, Amy Chua, skrev för ett par år sedan en bok (”The Tripple Package”), som skapade mycket debatt i USA, där hon redovisade varför och hur vissa ”minoriteter”, judar, braminska indier, kineser, exilkubaner, libaneser, iranier och nigerianer (”the famously entrepreneurial Igbo people”) ifråga om akademisk och ekonomisk framgång utklassade den inhemska amerikanska befolkningen.

  Gilla

 17. GWI skriver:

  Ska man tro ryssarna har Sverige gjort alla fel man kan när det gäller invandring och integration. Vi tycks inte heller ha varit särskilt bra på att hjälpa folk i deras hemländer via Sida.
  Den humanitära stormakten tycks ha gjort en hel del skada. Så varför är svenskarna inne på dessa marknader som man inte behärskar?

  Gilla

 18. Karl Gunnar Göran skriver:

  Och de produktiva företagen flyttar utomlands och de statskapitalistiska företagen investerar utomlands och immigranter till Sverige skickar konsumtionspengar till släkt utomlands i det att minska cirkulationsekonomin i Sverige . Om all produktion flyttar utomlands behövs ingen kompetens i Sverige. // För övrigt lär vi vara i slutet av en uppvärmningsperiod ( det har gått omkring 10000 år sedan den sista istiden ) och solens aktivitet har dalat ( inga solfläckar ). Det lär vara en kort tid till nästa istid . Kanske snart dags att immigrera från norra Europa till södra Europa. Vi får hoppas att människor i södra Europa blir välvilligt inställda till ursprungssvenskar . Det lär de väl vara eftersom vi svenskar med våra skattepengar gjort det möjligt med liberal invandring. Dock borde invandringen varit en kvot per år i det att kunna tillhandahålla bostäder och arbeten. Invandrare har också en förmåga att starta företag vilket ligger på pluskontot vad gäller konstruktivitet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.