Frankrikes regering vill ha höjd pensionsålder

Det är inte bara i Sverige som politikerna vill höja pensionsåldern för medborgarna. Även Frankrike vill höja den allmänna pensionsåldern, från 62 till 64 år.

Det nya pensionssystemet förväntas träda i kraft år 2025, men regeringens rådgivare Jean-Paul Delevoye säger att arbetare fortfarande kommer att kunna gå i pension vid 62, men att de måste arbeta till 64 för att få full pension.

Tidigare försök att höja pensionsåldern har fått miljoner fransmän att gå ut på gatorna och protestera.

15 reaktioner på ”Frankrikes regering vill ha höjd pensionsålder

 1. Martin skriver:

  Varför är det så svårt att begripa att inte ÅLDER men väl antal arbetade år skall ligga till grund för NÄR pension skall kunna tas ut?
  Börjar man arbeta tidigt skall pension kunna betalas ut tidigare vilket borde vara självklart.

  Gillad av 7 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Finns ingen anledning för lagstiftarna att ha synpunkter på när folk skall pensionera sig.

  Den andel av lönekostnaden som avsätts för att finansiera arbetskraftens ledighetsförsörjning och pensioner, – arbetsgivaravgift-egenavgift, – kan istället fylla på de verksammas individuella trygghetskonton, att knapra på när man vill ta ledigt och när man tröttnar för gott på att jobba, kan man ju få det som är kvar omräknat till en pension.

  Då bortfaller det mesta av behovet av kontroll och hundratusentals kontrollanter kan frigöras för att fylla i de eventuella vakanser som uppstår när folk kanske tar mera ledigt än innan, då de avkrävdes fullgoda skäl för sin frånvaro.

  Gillad av 2 personer

  • Erik2 skriver:

   Precis. Vilket vi kunde ha haft om inte denna folkpartist i slutet av 1950-talet gått socialismens ärenden i ATP-omröstningen. Ständigt detta FP. Eller L då. Gjorde namnbytet förresten någon skillnad?

   Gilla

 3. Tomas skriver:

  Skicka Reinfeldt till Macrons undsättning. De båda storvulna globalisterna bör väl gemensamt kunna banka lite vett i fransoserna. Deras skallande ”inte en dag innan 70år” kanske möts av ”fram med giljotinen”

  Gillad av 5 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Nu är det den politiska adeln som leker med oss. Men Gustav III tog ju bort adelsprivilegierna. Tyvärr förstod han inte att adeln blev förbannad. Så gick det som det gick. Så vi kan inte vänta oss att Löfven tar bort sosseadelns privilegier. Han förstår ju att han då ligger pyrt till.

   Gillad av 3 personer

 4. Aha skriver:

  Även om vi lever längre borde detta kunna kompenseras av allmän effektivitetshöjning. En BNP-ökning på 2% per capita i 25 år ger med procent på procent betydligt mer än 50% effektivitet, dvs om 25 år presterar de som arbetar och som betalar pensionerna åt pensionärerna betydligt mer än vad de gör idag. Pensionsåldern borde kunna ligga kvar vid 65 år.

  Det är underligt att detta inte har diskuterats (liksom att inte premiera snabba introduktioner till arbetslivet).

  Gillad av 2 personer

  • pllay skriver:

   Jag hoppas din kommentar är ironisk.
   Fenomenet med ränta på ränta är ju garanten för att pensionssystemet är konfiskatoriskt till sin natur, att en allt större del av arbetsinsatsen fråntas den skattebetalande delen av befolkningen.
   Utan evig tillväxt förfaller statens kedjebrev till inlösen, enda betalningsmedlet blir då inflation.

   Gilla

   • pllay skriver:

    Det pensionsfondsfinansierade kedjebrevet har på bara ett par generationer förändrat vårt beteende från att spara till barnens grundplåt i livet och egen trygghet till att belåna våra barns framtid och konsumera detta investeringskapital, det största ekonomiska bedrägeri någon generation kan utsätta sina barn för, barn som endast ser utförsbacken framför sig, som saknar hopp och tillförsikt.

    Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Höjd pensionsålder har ingenting med effektivitet att göra. Det handlar om att få de flitiga att fortsätta arbeta tills de stupar och samtidigt kunna föda de lata invandrarna. Släng ut de lata invandrarna så löser vi problemet.

   Gillad av 5 personer

 5. Peter N. skriver:

  Att det ens finns en pensionsålder är märkligt förutom en max ålder som man har rätt att behålla sitt jobb möjligen.
  Hur tidigt man vill ta ut pensionen borde vara valfritt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.