Anders Leion: Femtiotalet

Anders Leion

När femte årtiondet av förra århundradet inleddes var jag 11 år. 1952 skulle det vara olympiad i Helsingfors. Pappa hade lovat att vi två skulle åka dit tillsammans. När han ringde till skolans rektor för att utverka lov för mig stötte han på motstånd. Jag stod bredvid honom och hörde samtalet. Jag blev förstås besviken, men inte bara för avslaget. Jag blev också besviken över att pappa vek sig så snabbt, att han inte stod på sig. Men det var så betecknande för den tiden. En arbetare som annars var väl så stursk uppfattade en rektor som en herre som man måste böja sig för.

Svenska Yle har ett program som är mycket trevligt: Efter nio. Det är ett pratprogram som jag föredrar framför Skavlans. 2015 gjorde de program om årtionden. Här kan du se deras program om femtiotalet.

Se gärna hela programmet! (Annars, se nedan.) Det är det värt. När samtalet med den kvinnliga inredningsarkitekten kommer får du som vanligt klicka på den lilla rektangeln i nedre, högra hörnet och sedan på ”översättning”. Hon talar bara finska. (Vilka vackra möbler!)

Gästerna i programmet understryker alla hur fattigt och grått landet var, hur instängt och avskärmat från resten av världen. Olympiaden var därför en mycket stor begivenhet. Alla finländare var upptagna av evenemanget. Allt gick bra. Alla berömde den föredömliga organisationen. Lite besvikna var man ändå över att så få utländska turister kom. (Det kanske var fullt av rektorer ute i världen…)

Ett par åskådare som ivrigt besökt spelen berättar om sina upplevelser. Vi får veta att man hade byggt en by för att inkvartera idrottsmännen och att de, männen, var mycket eftersökta. Kolla från 39.00. Finska kvinnor sökte sig i tusental ut till olympiabyn. Inte ens ett uppbåd av extra vakter kunde stoppa dem. Året efter föddes 150 svarta barn i Helsingfors. Detta om kvinnorna och de svarta barnen berättar mannen som inbjudits, kvinnan säger sig inte ha märkt något särskilt.

Man kan fråga sig vilka liv de ensamstående mödrarna och de första färgade barnen fick i det lilla, dittills helt avskärmade landet.

Hur skall man ställa sig till denna händelse, hur förklara den? Jag tror det finns anledning att reflektera lite. Det finns en uppenbar fallgrop: i alla tider, också i vår, finns en benägenhet att se rasblandning som något främmande och hotande – även om denna farhåga sällan numera dryftas öppet. Men de drivkrafter, som styrde beteendet så att 1953 150 svarta barn föddes i Helsingfors, är till för främst barnens möjlighet att klara sig i livet.

Det är inbyggt i kvinnornas gener att söka sig till främmande män. Det borgar för framgångsrik avkomma, därför att det motverkar inavel. Deras – stammens, landets – män vet att de främmande männen har denna konkurrensfördel. Det är inte uppskattat, förstås.

Det finns kulturer, samhällen grundade på klanens makt, som byggts just för att utesluta ett inflöde av främmande gener. De är, försiktigt uttryckt, inte så framgångsrika.

Hur är det nu här i Sverige? Invandrarna har blivit så många att de inte längre är spännande och efterfrågade. Många av dessa invandrare motverkar också aktivt barnaalstrande med svenska kvinnor, av anförda skäl: det strider mot klanens värderingar. De har däremot inte något mot att lägra dem, om de får – en del gör det också när de inte får.

Femtiotalet verkar vara så långt bort. Det har återigen, vilket framgår av programmet, blivit attraktivt och spännande. I programmet talas främst om mode, möbler och inredning. Men också det lite gråa och inåtvända tilltalar, tror jag, alltfler. Det erbjöd ett lugn som inte längre står att få.

24 reaktioner på ”Anders Leion: Femtiotalet

 1. Bo Svensson skriver:

  Den rätta ordningen är väl, att männen är revirhävdarna och kvinnor som hittar bättre partner på annat håll, flyttar dit. – Om de inte är resursstarka som inte behöver hjälp med avkommans försörjning. – Mäns rätt att dra hem en partner utifrån bör bero på hans rang.

  En ordning där alla får skaffa så många barn de vill med vem som helst på andras bekostnad, är inte naturlig och ger inte en god utveckling.

  Gillad av 2 personer

  • messkalle skriver:

   Intressanta reflektioner över kvinnornas behov av nya gener och religiösa klaners makt över de egna männen (och kvinnorna).
   Samtida med Anders fanns det behov men dörrarna var låsta. Först när vänstervågen kom öppnade sig grindarna. Då var jag redan inlåst.
   Nu är det metoo och vem törs. Kanske därför Pride är så inne, för där törs man allt.

   Gillad av 1 person

   • Tor skriver:

    Bortrövande av kvinnor har varit och är ett globalt sätt att bredda genpoolen. Tänk på sabinskorna, brudrövande av män till häst i Kazakstan, ursprungsfolken i nordöstra Indien som fram till nyligen tatuerade sina kvinnor i ansiktet så att de skulle se fula ut, och därför inte bli kidnappade av andra starkare och mäktigare folk.

    En man, även om han kommer fredligt, har alltid vissa svårigheter att accepteras i en annan kultur, medan kvinnor oftare accepteras och tillåts smälta in, då de ses som eventuella giftaspartner.

    Traditionellt är det ju nästan alltid kvinnan som gifts ut från föräldrahemmet och flyttar in i en annan släkt, medan sönerna stannar kvar och kvinnor utifrån väljs till brudar åt dem.

    Gillad av 1 person

 2. akelaslair skriver:

  Den svenska motsvarigheten till de färgade olympiernas erotiska framgångar är väl Delta Rythm Boys svenska turnéer. Bara rykten förstås och google är inte hjälpsamt.

  Gillad av 1 person

 3. Magnus Rosensparr skriver:

  Ja, A. L. har rätt, och det femte årtiondet är tillsammans med det första 1900-talets två bra decennier i Sverige. De övriga har i varierande grad varit dåliga. Ett dystert facit för ett sekel. På 1950-talet var landets befolkning fortfarande homogen, samhällsekonomin god, skatterna rimliga, krigsmakten stark, arbetsmarknaden trygg, exporten blomstrande, svensk utbildning en gedigen kunskapsskola i alla led, sjukvården välrenommerad, ordning och säkerhet ypperlig, sparandet högt och konstant, självförsörjningsgraden hög (85 %), statsskulden låg, folkhälsan omvittnat sund och dessutom kom det svängig musik och stora vackra bilar till Sverige från USA.

  Gillad av 6 personer

 4. Magnus Rosensparr skriver:

  Reblogga detta på Magni Värld och kommenterade:
  Ja, A. L. har rätt, och det femte årtiondet är tillsammans med det första 1900-talets två bra decennier i Sverige. De övriga har i varierande grad varit dåliga. Ett dystert facit för ett sekel. På 1950-talet var landets befolkning fortfarande homogen, samhällsekonomin god, skatterna rimliga, krigsmakten stark, arbetsmarknaden trygg, exporten blomstrande, svensk utbildning en gedigen kunskapsskola i alla led, sjukvården välrenommerad, ordning och säkerhet ypperlig, sparandet högt och konstant, självförsörjningsgraden hög (85 %), statsskulden låg, folkhälsan omvittnat sund och dessutom kom det svängig musik och stora vackra bilar till Sverige från USA.

  Gillad av 3 personer

 5. Eija skriver:

  Olympiaden i Helsingfors 1952, Armi Kuusela valdes till Miss Universum och jag föddes precis under olympiaspelens gång i Tammerfors. Och det sista krigsskadeståndtåget åkte över gränsen till Sovjet i september.
  Det var en väldig varm dag berättade min mor, då jag föddes och man hade fönstren öppen i salen. Bredvid sjukhuset låg (och ligger fortfarande) en sportplats och därifrån hördes ryska folksånger och musik. Jag har undrat många gånger om min kärlek just till den ryska folkmusiken kommer därifrån.
  Jag hade en väldig bra barndom i efterkrigs Finland. Mina föräldrar och deras föräldrar hade haft det väldigt tufft under alla de föregående åren. Men jag fick all den kärlek och omsorg de kunde ge och det är jag fortfarande tacksam för dem och kommer aldrig att glömma.

  Trevlig Midsommar!

  Gillad av 9 personer

 6. Min strand skriver:

  DGS är mycket bra, jag håller inte alltid med men det som lockar mig och väl andra, det är att skribenterna försöker skriva sant som de ser det. Att detta kriterie helt saknas i systemmedia verkar inte störa den breda massan.

  Det är dock en stor övervikt av äldre skribenter, jag hade gärna sett några yngre också. Den där Rasmus är bra, men han skulle kanske lämna kultursfären och skriva mera fritt? Vi behöver vägar till yngre generationer. Eddie är yngre men en udda fågel. Jag hade gärna sett DGS-TV återupplivat, ala Rubin Report, det behövs dock en bra ”Rubin” som kan stå tillbaks lite. Utan youtube så når vi inte de unga.

  Gillad av 9 personer

 7. A skriver:

  Jag hänger upp mig på ordet framgångsfaktor A.L. Jag tänker till stor del evolutionärt på saker, och tycker att tex pengar är kraftigt övervärderat när det gäller framgång. Jag skulle snarare säga att det är en ganska liten del, men även potentiellt starkt kontraproduktivt. Jag tänker att framgång är att överleva, att kunna agera, att kunna reproducera sig. Vad som genererar detta kan vara ganska invecklat. Men som läget ser ut just nu så ser det ut som att vara muslim är en sådan framgångsfaktor. Det är ganska intressant att nästan ingen förstår exakt vad som genererar detta. En anledning kan vara att få ser det som framgång. Så det i sig själv är troligen en faktor. Däremot det svenska maktetablissemanget har ju en annat upplägg där man vill abortera så många det någonsin går, i kombination med barnskam. Det är ju ganska fiffigt egentligen, för då slipper man tänka både på framtid och framgång, det finns ingen alls. Man kryper in i arslet och försvinner bara.. Strävar efter det perfekta, och finner det.. In Sweden we have a wonderful system. Oh yes, oh yes we have…

  Mvh A

  Gillad av 2 personer

  • Tor skriver:

   Tyvärr har vi ju uppfunnit vacciner och mediciner som vi distribuerar över världen. Tidigare dog nästan alla när sjukdomar och svält gick över stora tätbefolkade områden. Det var faktiskt så att pesten dödade så många på medeltiden, att det blev brist på arbetskraft, lönerna höjdes för hantverkarna och de feodala livegna bönderna fick bättre villkor, och renässansen kom igång. Om vi inte hade uppfunnit och gett bort alla mediciner idag hade det varit negativt att vara muslim, farsoter hade gått över dem och tätbefolkade katolska länder.

   Idag är ju aborter den största välsignelsen vi har. Men villkoret för sjukvård idag borde vara samtidig sterilisering globalt. Överbefolkning utrotar alla de miljoner arter vi delar planeten med. Människovärde är ju bara ett påhitt, inget evolutionärt. Vi är en skabb på planetens yta, utrotar allt där vi går fram, för överlevnad, för pengar, det kvittar.

   Gillad av 1 person

 8. Svenge skriver:

  Bra Anders L ! Har Du jämfört någon gång frekvensen mulatter i Västtyskland efter 1945? Det var därifrån det mytiska/fruktansvärda/intressanta skymtade. Tysk popmusik slog direkt i vårt land och lindrade alla smärtor. Mina ”smärtor” över mulatter började 1956 i Luleå. Övningstrupp ur Lv 7 innehöll en ”stackars halvneger”. Denne var helt svensk och verkade hävda sig väl bland kompisar och befäl. Han lever kanske i dag. och hans upplevelser borde intressera. på tal om assimilering av ”främmande” och brister i förd politik.

  Gilla

 9. Göran Holmström skriver:

  Denna krönika gav mig ett gott skratt, dom finska hårt arbetande männen vart ratade. Istället så valdes färgade atletiska alfahannar.
  Det yttersta beviset på att sköta sig och bita ihop lönar sig föga, hårt arbete och strävsamhet belönas uselt.
  Lite synd bara att mans och kvinnorollerna har blivit så förvirrade och konstiga.
  Dom svarta atleterna hade ju bra gener att backa med, det vore intressant om avkommorna vart lika bra eller om vinnargenerna blandats ut.
  En lustig eller kanske inte så lustig sak jag noterat är, att i Stockholm så är unga män oftast spensligt byggda, bredvid går en bredbakad rätt ordinär osminkad kvinna
  och mannen kör barnvagnen med mjuka feminina steg.
  Undra var motreaktionen blir på det ner deras avkomma växer upp?

  Gillad av 2 personer

 10. Steven Jörsäter skriver:

  Härlig och sannolikt riktig och extremt politiskt inkorrekt analys. De främmande idrottsmännen måste ha varit mycket framgångsrika eftersom jag antar att endast en bråkdel av dem var svarta. Eller blev de svarta männen kraftigt överrepresenterade som fäder?

  Det kunde vara ett intressant projekt att spåra upp dessa barn och kartlägga deras öden.Under 50-talet var det väl fortfarande mycket skamligt i Finland med ensamstående mödrar.

  Gilla

 11. Hans Högqvist skriver:

  I en mig närstående stam i Östafrika följer pojkarna pappan när de är i femårsåldern, flickorna stannar hos mamman.
  Pojkarna blir till män och flickorna växer upp till kvinnor.
  Ingen förvirring om könstillhörighet.

  Gillad av 1 person

 12. Astrid skriver:

  Redan på 50-talet var mycket av det vi nu upplever planerat.
  Omskakande att ta del av Peter Krabbes senaste krönika. Den säger allt om varför vi människor måste enas, oberoende av politisk och religiös tillhörighet, vi måste gå ihop emot den största konspirationen någonsin.

  Flaggan är i topp, snart börjar dansen. Glad midsommar!

  Gilla

 13. Bingo skriver:

  Hur manga attlingar efter Floyd Patterson (boxaren som motte Ingemar Johansson 3 ggr) – av media kallad ”Svenske Floyd” — finns det I Sverige. Han var makta popular bland kvinnor.

  Bingo

  Gilla

 14. Stefan Ahrenstedt skriver:

  Artikeln tar upp klantänkande, men varken artikeln eller kommentarerna tar upp och problematiserar det utbredda kusingiftet bland araber.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.