Mohamed Omar: Kung Arthur och de tre kronorna i Sveriges riksvapen

Mohamed Omar

”Pingst, hänryckningens dag, var inne.” Så inleds Tegnérs långa dikt ”Nattvardsbarnen”.

Den landtliga kyrkan stod hvitmenad i morgonens sken. På spiran af tornet, prydd med en tupp af metall, vårsolens vänliga lågor glänste som tungor af eld, dem apostlarna skådade fordom. Klar var himlen och blå, och Maj med rosor i hatten stod i sin helgdagsskrud på landet, och vinden och bäcken susade glädje och frid. Guds frid! med rosiga läppar hviskade blommornas folk, och muntert på gungande grenar foglarna sjöngo sin sång, en jublande hymn till den Högste.

”Nattvardsbarnen” är en idyllisk dikt som skildrar stämningen vid konfirmationen i en svensk
lantkyrka i pingstens tid. Det är ett helt annat land än Det Nya Sverige som vi lever i.

Pingstdagen var också den dag då kung Arthur kröntes till kung av England. Han bevisade ju att han var den rätte genom att dra ut svärdet ur stenen. Och på pingstdagen varje år höll Arthur hov i slottet Camelot med Riddarna av runda bordet. Har Arthursagorna något med oss svenskar att göra? Jo, Arthur hade tre kronor i sin vapensköld och det är möjligt att det är därifrån som vi fått de tre kronorna i det svenska riksvapnet.

I den här videon berättar Herman Lindqvist om svenska symboler. Från den tredje minuten talar han om de tre kronorna. De infördes av Albrekt av Mecklenburg som blev svensk kung år 1364. Albrekt var en bildad och berest man och hade förmodligen besökt katedralen i Köln där de tre vise männens reliker förvaras. De kallas också heliga tre konungar och deras symbol är tre kronor.

Heliga tre konungar var omtyckta och vördade i Europa under medeltiden och de tre kronorna finns i flera vapensköldar. Kung Arthur hade dem på sin sköld. Så avbildas han till exempel på en skulptur i Kölns rådhus. Och kronorna, säger Lindqvist, var ”precis så ordnade som Albrekt bestämmer att det svenska riksvapnet ska se ut”.

Den andra skulpturen från vänster föreställer kung Arthur med de tre kronorna i skölden:

Det är inte omöjligt att Albrekt varit i rådhuset och sett skulpturen, menar Lindqvist. Vid sidan om Arthur avbildas åtta andra hjältar. Under medeltiden hyllade man nio hjältar som de ypperste. Dessa kallades ”De nio ärorika” och delades in i tre triader – tre hedningar: Hektor, Alexander och Julius Caesar; tre judar: hertig Josua, kung David och Judas Makkabeus; samt tre kristna: kung Arthur, Karl den store och greve Gottfrid av Bouillon.

Lindqvist säger i videon att han tror att Albrekt av Mecklenburg läste berättelserna om kung Arthur och hans ädla riddare. Ja, sagorna var väldigt populära under denna tid. På tornerspel runtom i Europa brukade man ikläda sig roller ur sagorna, någon var Arthur, någon var Galahad och någon var Guinevere och så vidare. Man lajvade alltså. Detta kunde förresten vara ett roligt sätt att fira pingst på: att dramatisera Arthursagorna.

Dikterna om Arthurs riddare och deras äventyr var populära i hela Europa och de översattes och efterbildades. Här fann man de ridderliga idealen som alla ville eftersträva. I Sverige är riddarandan som mest levande under folkungarna på 1300-talet, vid den tid då riksvapnet med dess tre kronor införs, och flera riddarromaner översätts till svenska – de mest kända kallas Eufemiavisorna. På mödernet härstammade Albrekt av Mecklenburg från folkungarna. Han var son till Eufemia som var syster till Magnus Eriksson, Sveriges kung 1319–1364.

Det var på pingstdagen som kung Arthurs riddare svor den så kallade ”pingsteden” som innebar att de förpliktigas att följa ”riddarlagarna”. Vad var det för lagar? När engelsmannen Robert Baden-Powell (1857-1941) grundade scoutrörelsen gjorde han Riddarna av runda bordet till förebilder – scouterna skulle vara moderna riddare. I boken Scouting for Boys (1908, svensk översättning 1917) beskriver han riddarlagarna så här:

Kung Arthur, stiftaren av riddarlagarna, var alltid artig mot kvinnor av varje samhällsklass. En dag kom en flicka rusande in till honom och anropade honom om hjälp. Hennes hår klibbade av gyttja, armarna voro sargade och dräkten i trasor. Hon hade blivit misshandlad av ett rövarfölje som strök omkring i nejden. Då konungen hörde hennes berättelse sprang han upp på sin häst och red själv till rövarnes kula och nedgjorde dem alla med risk för sitt eget liv.

Ni patrullförare och scouter likna därför mycket riddarne och deras följe, särskilt om ni alltid sätter er heder i främsta rummet och gör ert bästa för att hjälpa andra, som äro i trångmål eller behöva hjälp. Ert valspråk är: ‘Var redo’ att göra detta, och riddarnes valspråk var ett liknande: ‘Var alltid redo’.

Den här boken var ämnad som en handbok för att göra pojkar till män. Det var i en tid då man inte skämdes för att säga att män skulle vara på ett visst sätt och kvinnor på ett visst sätt.

Det finns en gammal svensk sed att vid pingst klä upp en flicka som inför ett bröllop – hon kallades pingstbrud eller majbrud och ”majades”, det vill säga smyckades med blommor. Det anordnades också låtsasbröllop.

För att återknyta till Arthursagorna – det finns det en vacker målning från år 1900 av den engelske konstnären John Collier som heter ”Majningen av drottning Guinevere” och visar hur Arthurs hustru smyckas med vita blommor. I boken Riddarsagor, en svensk prosaversion av Alfred Tennysons Idylls of the King, beskrivs Guinevere som ”fagrast bland all världens ungmör”.

10 reaktioner på ”Mohamed Omar: Kung Arthur och de tre kronorna i Sveriges riksvapen

 1. Astrid skriver:

  Även jag uppskattar Mohamed Omars krönikor. DGS satsning på kultur berikar och utgör motvikt till den propaganda, hjärntvätt och desinformation vi ständigt är utsatta för.

  Dagens dramatiska och brutala omdaning av vårt land behöver skildras litterärt; vilsenhet och inre nöd gestaltas. Det ingår i konstnärens roll att hjälpa människan genomskåda fulspel, bedrägerier och kunna bilda eget omdöme: se klarare och förstå bättre.

  Ett kulturliv som tjänar maktens intressen, stärker politikerväldet, spelar deras spel och inte står på folkets sida är en styggelse.

  Gillad av 4 personer

 2. Göran Holmström skriver:

  Gillade din text och kopplingen till scouterna.
  Dock så var inte Robert baden Powell, riktigt så helylle som historikerna vill måla honom, under tiden som soldat så föredrog han att gå naken bland sina mannar, och ha en kost som innehöll extremt mycket rå lök. Väl ute från det militära så startades Scouterna, senare gifte han sig med Olave Baden Powell, när väl det obligatoriska barnet var avlat , så fick han sådan huvudvärk av att sov bredvid henne att han flyttade in i ett extrarum.
  Då försvann huvudvärken tydligen, kanske var det dröm-terapin som botade :).
  Nej historien skrivs av segrarna och inte är den sann heller alla gånger.
  Powell fick en penny var av alla medlemmar i scoutrörelsen det räckte tydligen till en Rolls, ståndsmässigt ska det vara!
  Huruvida Kung Arthur var helylle eller inte, är jag inte mannen att bedöma.
  men tror nog att det finns en hel del skelett i den kungliga garderoben med.

  Gilla

 3. Jari Norvanto skriver:

  Tre Kronor är delar av Kölns stadsvapen sedan 1400-talet, placerade jämsides horisontellt. Som symbol är den känd åtminstone sen 1100-talet. Skjutvapen som godkännes av Beschussamt Köln märks med de tre kronorna, men då placerade på ”svenskt” vis och inte i linje såsom stadsvapnet.

  Gillad av 1 person

 4. PV544S skriver:

  -kung Arthur kröntes till kung av England.
  -Han bevisade ju att han var den rätte genom att dra ut svärdet ur stenen.

  En annan tolkning är att en alkemist kan dra ut svärdet ur stenen(de vises sten).
  Svärdet är symbol för makt/kunskap eller att lösa hemligheten.

  Hänryckning…förlåt vitsen.

  Gillad av 2 personer

 5. Fiskargubben skriver:

  Jag konfirmerades under den gamla gudstjänstordningen och det gällde att kunna svara på prästens frågor för att bli godkänd. Vi hade många obligatoriska kyrkobesök under läsåret. Jag sjöng i kören och fick ihop dem lätt. I en svensk uppsats citerade jag från hela GT. Allt satt kvar och gav frukt när Swedenborg i sina böcker öppnade Ordet för mig. GT är bra för att lära sig förstå sig på både judar och muslimer, trots att vi tolkar böckerna olika.

  De tre kronorna tolkas på olika sätt. Sveas, Göthes och Vendes konung, enligt några. En historiker säger att han inte vet vad Vende var. Det låter historielöst.

  Jag hoppas att få veta vad som hände med Kristi kors. Detta fysiskt fullt påtagliga kors var på resa. Vad hände? Det är Ordet som är viktigt, inte relikerna, för sann tro, men svepeduken verkar forskarna vara rädda för. Swedenborg säger att mirakler tilläts under den först kristna tiden för att situationen var förfärlig, inte sedan. Nu ser jag dem komma tillbaka med mirakulösa helanden i denna mest förfärliga av alla tider.

  De tre vise männen var inte kristna, men väntade Messias. Gjorde vi det också? Här kanske viktig historia göms.

  Det är också intressant att det svenska riksvapnet, såvitt jag vet, inte har örnar. Örnarna är inte en bra symbol, som jag läser NT.

  Gillad av 1 person

 6. Klas Göran skriver:

  Jag trodde det var Arn och hans araber som medförde riddarkulturen till Sverige – tillsammans med all annan teknisk och kulturell utveckling – för det har jag lärt mig av Jan Guillou. Inga slemma tyskar där inte.

  Sverige har alltid varit en del av Mellanöstern, så det så!

  Gillad av 1 person

 7. Erik v d Heeg skriver:

  Titeln ”Vendes konung” började dock användas först 1540 i den svenska kungaeden, dvs långt efter det att Albrekt börjat föra de tre kronorna som sköldemärke.

  Gilla

  • Fiskargubben skriver:

   Tack Erik, du har säkert rätt om dokumentationen. Historikerna går ju på den för att vara säkra, men som lekman kan man sväva ut lite grand och åtminstone ställa frågor.

   Vi har Kvenland, vaner och Vinland, göms där Finland, Vende? Vi var sammanvuxna länge, så länge att finnarna är våra nära kusiner genetiskt, enligt finska forskare.

   Jag kämpar förtvivlat med lekmäns frågor om mitt eget område och talar inte längre med släktingar och vänner om det. Jag måste ju ge dem en bok som svar och det låter sig inte göras. Nu är jag i samma sits och lyssnar på experterna när jag inte kan ett ämne. Jag anar dock att den här saken har undersökts tidigare. Kanske under den storsvenska tiden, men en del spårade ur då. Götesismen var ett tecken på att vi ville kasta av oss stämpeln som koloni, som vi nu kan höra ukrainska nationalister, riktiga fascister, påstå att de har skapat alla europeiska civilisationer (jag skojar inte). Det romantiska 1800-talet på tyskt manér var inte en höjdare. Historien tjänar sin tid även idag. Realskolans historiebok var rena skämtet, det vet jag nu.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.