Mohamed Omar: Företag kan göra mer för integrationen än SFI

Mohamed Omar

Elgiganten logistik på Torsvik i Jönköping förbjöd anställda att prata hemspråk på rasterna. Ett bra privat initiativ, tycker jag, som främjar integrationen i den svenska kulturen och gemenskapen. Att vara på en svensk arbetsplats hela dagarna, fem dagar i veckar, kan göra mer för svenskan och socialisationen än SFI. I en SFI-klass är alla elever invandrare och man kan umgås med sina landsmän på rasterna.

”För att undvika utanförskap, så har vi svenska som gemensamt språk på vår arbetsplats under arbetstid. Vi uppmuntrar även att vi, i största mån, tar hänsyn till detta under raster”, säger Per Hansson, platschef till Jönköpings-Posten.

Jag minns när jag arbetade som paketerare på Scan i Uppsala. Det kom en ny medarbetare, en kurd från Irak, som knappt kunde göra sig förstådd på svenska. En ganska lustig situation var då jag skulle gå på rast och bad honom ”hålla ställningarna”. Han gick då och bokstavligen tog tag i en ställning! Men efter något år hade han börjat tala god svenska och till och med börjat använda typiskt svenska slanguttryck.

Företaget har har över 500 anställda med 48 olika nationaliteter. Det är klart att det uppstår förvirring och missförstånd. Mångfalden gör att företaget fungerar sämre. Men Elgigantens beslut är viktigt psykologiskt också, det befäster svenskans privilegierade ställning i Sverige. Det ökar respekten för språket, för svensk kultur och det svenska samhället.

Tyvärr har företaget nu retirerat efter påtryckningar från politisk korrekt media och det politiskt korrekt Språkrådet, Sveriges officiella organ för språkvård och språkpolitik. Företaget är förstås rätt för svartmålning i vänstervriden media. Det här visar också att etablissemangsmediernas perspektiv ofta är fel i dessa sammanhang – man ser inte hur svenska förstaspråkstalare kan uppleva sig exkluderade i en miljö där andra språk talas.

Denna feghet kommer ytterligare att underblåsa den brist på respekt för den svenska språket och den svenska kulturen som finns hos många invandrare, vilket bidrar till minskad vilja att integrera sig och identifiera sig som svensk. Att lära sig ett språk handlar inte bara om antalet timmar man lägger ner, utan på motivation. Elgigantens språkpolicy stärkte motivationen.

20 reaktioner på ”Mohamed Omar: Företag kan göra mer för integrationen än SFI

 1. Loke skriver:

  48 olika nationaliteter i låglönejobb på ett företag.

  Här finns hela orsaken till omvandlingen av Sverige.

  Divide et Impera.

  Det är fullbordat.

  Gillad av 1 person

 2. Fredrik Östman skriver:

  Jag vet vilket utanförskap man ville förhindra: de få svenska medarbetarnas utanförskap. Det är de som bara talar svenska som råkar i utanförskap när de andra utarbetar sina konspirationer mot dem på sin rappakalja.

  Gillad av 2 personer

 3. Christer L skriver:

  ”Tyvärr har företaget nu retirerat efter påtryckningar från politisk korrekt media och det politiskt korrekt Språkrådet, Sveriges officiella organ för språkvård och språkpolitik.”

  Helt förutsägbart. Bakom dessa påtryckningar anas en moderlig föreställning djupt inne i regeringskansliet enligt vilken verksamheter ska rättas efter hur våra nya svenskar klarar en omställning till svenska förhållanden.

  Gilla

 4. Aha skriver:

  De som verkar för en distansering från svenska kulturen, och de är många, verkar också för ökande utanförskap. Det torde vara den mest kontraproduktiva inställningen inom invandringspolitiken och kommer fortsatt bibehålla och utveckla det gigantiska utanförskapet.

  Ingenstans (?) är väsensskilda kulturer såsom i Sverige en framgångsfaktor för ett lands utveckling. Ingenstans, och i den riktningen vandrar Sverige.

  Gillad av 2 personer

 5. Gösta Johnsson skriver:

  Den svenska kulturen är under tryck. Nu gäller det att vi alla står upp för vår svenska kultur, vårt språk och våra traditioner…från Kalle Anka på julafton till midsomnartraditionerna och allt ”svenskt” däremellan. Det parti som starkast värnar- i ord och handling detta är SD. Därför kommer detta parti att växa både nu i EU-valet och i våra svenska väl.

  Gillad av 1 person

 6. Rikard skriver:

  Hej.

  På den tiden man genom den histrioniska historieskrivningen använder som argument för invasionspolitiken fanns ingen SFI. De jugoslaver, greker och italienare som rekryterades till svenska företag lärdes svenska på plats på jobbet, och fort gick det. Dessutom kunde själva gå kvällskurser. Vidare, eftersom det rörde sig om moderna civiliserade folk till skillnad från de senaste trettio årens invasion av huvudsakligen mer primitiva barbarklaner, eftersträvade de just språkkunskaper – dålig språkhantering är i alla europeiska kulturer ett tecken på intellektuell oförmåga (vänsterdebattörer och politiker – ta till er detta, det ni producerar är infamt uselt inte bara intellektuellt, kunskapsmässigt eller ur logikhänseende utan även stilistiskt och bildspråksmässigt så).

  Så absolut, Omar: SFI och tolktjänsten bör snarast avvecklas. Detsamma gäller samtliga bidrag. Flyktingar skall vara i skyddade läger tills de kan resa hem – den som önskar invandra för att arbeta eller rekryteras till arbete skall söka tillstånd från hemlandet, och den gifter sig in i landet skall inte ha bidrag den heller. Inte heller skall information från kommuner och myndigheter ges på annat språk än svenska och engelska (turistinformation undantagen). Hemspråk ersätts med extra timmar i svenska.

  Och allt detta utan att egentligen ändra på särskilt mycket i lagen. Dessutom helt i linje med flyktingkonvention och andra internationella åtaganden.

  Men utöver AsF, och SD om de hittar sina pungkulor igen, så har vi inte mycket hopp om en intelligent, human-etisk och icke-rasistisk lösning. De vänstrande partierna är ju ärke-rasister, förenade i sitt hat mot vita européer, kristna och i synnerhet svenskar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 6 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   SFI – Science fiction för integration

   Enligt Babbelopedia har Svelalalaxar undervisat i ”ormet kruper” för rymdfarare alltsedan det UFO-illustra 60-talet. Alltså med marginal innan färg-TV:s genombrott.

   Gillad av 2 personer

 7. lenam skriver:

  På min arbetsplats var chefen Polack och en av medarbetarna också. De pratade aldrig Polska med varandra när Svenskar var i närheten. Den handlar om artighet och respekt i det land man befinner sig. En skälvklarhet i den kultur de kom ifrån. De skulle kräva detsamma av andra folk i sitt land Polen.

  Gillad av 3 personer

 8. Fredrik skriver:

  Det är inte förvånande att Hall Media som som ligger bakom ”avslöjandet”, officiellt deklarerat att de anslutit sig till agendajournalistik, och att deras ledare skuggar DN’s.

  Gilla

 9. Jari Norvanto skriver:

  Mesigt att Elgiganten viker ner sig. Det vore nog inte ‘bad for business’ att slå ett slag för det svenska. Man måste förtjäna respekt, och det får man inte genom att dagtinga med grundläggande förnuft eller pudla de sunda värderingarna. Be MSM och politikerna som gläfser och hötter åt företaget dra åt fanders istället. Då skulle jag rösta på Elgiganten till EU-valet.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.