Patrik Engellau: Grannskap

Patrik Engellau

Jag hamnade på ett grannskapsmöte. Det kom ett dussintal boende, några lokalpolitiker samt ett par myndighetspersoner. Ämnet var trafiken i centrum som stör något förskräckligt, inte minst nattetid. Det parkeras i cykelfilerna, det tomgångskörs och det tutas. Några av de boende med fönster mot torget sa att de fick sova kanske tre timmar i taget för sedan blev de väckta av oljudet och stöket.

Det pratades och pladdrades förstås hit och dit under mötet utan någon särskild styrsel. Det brukar vara så i bostadsrättsföreningar och på grannskapsmöten och i andra demokratiska församlingar. Men om jag får sortera intrycken så här i efterhand så utkristalliserades tre meningar som jag tror är ganska typiska för Sverige idag om vi delar in oss i folk, politiker och myndigheter.

Församlingen hade alltså identifierat ett nytt problem som krupit på gradvis under ett antal år och som man levat med men vid det här laget tröttnat på. Mötet, såväl de boende som lokalpolitikerna och myndighetspersonerna, var överens om att något måste göras. Men precis vad som behövde göras var osäkert. Diskussionen trevade.

En falang menade att man borde uppmana de stökiga trafikanterna att bättra sig. Ett förslag var att man skulle sätta upp skyltar som påminde om förbudet mot tomgångskörning. Ett annat förslag var att man borde skriva debattartiklar mot ofoget. Ett tredje förslag var att man skulle anlita patrullerande vakter som höll ordningen. Ett fjärde, särskilt radikalt förslag var att stänga torget för trafik överhuvudtaget. Det gör man i Seattle, sa förslagsställaren. Om det fungerar i en hel stad borde det väl fungera i vårt grannskap!

Överheten, det vill säga politiker och myndighetsrepresentanter, kände sig kritiserade och skruvade obekvämt på sig. De menade att de hade gjort allt som kan göras. Allt stök, till exempel tomgångskörning, är redan förbjudet. Alla vet att det är förbjudet. De menade också att folk, i det här fallet alltså de som stökade på torget, blivit så odisciplinerade med tiden. Folk struntar i reglerna, sa en myndighetsperson uppgivet. De kör mot enkelriktat. Vi har inte personal att skicka ut på nätterna när det kommer anmälningar om att bussar kör på tomgång under någons sovrumsfönster.

Vid det laget presenterade sig den tredje meningen som framfördes med större aggressivitet än jag förväntat mig. Den kom från de boende och riktade sig mot överheten. De boende frågade rakt ut om överheten verkligen ville lösa problemen eller om den bara struntade i de boende. Ni påstår ju att ni träffats flera gånger under det senaste året för att diskutera problemet, sa en djärv röst, varför händer det då inget? En annan boende krävde att överheten skulle ha fått en lösning på plats inom ett halvår. De boende morrade dovt.

Då blev det oro inom överheten. Lokalpolitikerna sa att myndigheten hade alla befogenheter så vad kunde politikerna göra mer? Då sa myndigheten att den lyder politikerna till punkt och pricka så den förtjänade ingen kritik.

Jag tyckte jag kände igen stämningar i Sverige i det mikrokosmos som grannskapsmötet utgjorde. Är det inte samma sak, för att anmäla några exempel, med migrationen, skolan och järnvägarna? Medborgarna börjar bli missnöjda och klagar. Överheten vet inte vad den ska göra annat än vad den alltid gjort vilket leder till att problemen förvärras. Myndigheterna tycker att det är svettigt att folk inte sköter sig som de gjorde för några decennier sedan. Inget verkar hjälpa. Under tiden börjar medborgarna ryta.

43 reaktioner på ”Patrik Engellau: Grannskap

 1. Bo Svensson skriver:

  På landet har problemet funnits länge där störningarna från närbelägen trafik som förut var obetydliga efter hand växt tills fastigheten blev obeboelig och osäljbar men det finns ingen att skicka räkningen till.

  Grundskatter erbjuder en sorts lösning. – Det organ som ansvarar för vägarna i regionen får då sina intäkter från tonkilometeravgifter medan kostnaderna utöver investeringar och underhåll också består i avgifter som täcker försämringen av miljön genom trafikbrus och utsläpp. – Fastighetsägares resursavgifter blir då lägre, i takt med att störningarna blir värre.

  Kommuner betalar grundskatt för sitt område och istället för kommunalskatt täcker man sina kostnader för investeringar och underhåll genom avgifter på fastighetsägare relaterade till läge och exploateringsgrad. – Ju trevligare miljö, desto högre intäkter kan man då räkna med vilket bör ge de rätta incitamenten.

  Gilla

 2. Palle9 skriver:

  Patrik: Mycket intressant krönika där det i miniatyrformat skildras vad som händer i vårt samhälle.
  Vårt sätt att kontrollera och hantera lagöverträdelser bygger på hur samhället var beskaffat tidigare, före massinvandringen, när det rådde det som Löfven brukar orera om, dvs ”ordning och reda”. Tilliten till andra medborgare var hög och på goda grunder även om givetvis brottslingar även då existerade. Man kan se förändringen i verkligheten personligen, som i krönikans skildring (ser själv regelbundna överträdelser av att köra mot enkelriktat i mitt grannskap) eller ta en titt i vissa tv-program: på tv5 visas program som Tunnelbanan, Trafikpolisen m.fl. där beteendet från ”nysvenskar” är slående: aggressivt beteende gentemot ordningsvakter resp. poliser, de ljuger dem rakt upp i ansiktet på ett sätt som är helt främmande för vår kultur (återigen, enstaka undantag går alltid att uppbringa). Slående exempel på detta står att finna i Janne Josefssons program om bidragsfusket: skamlös lögnaktighet, som när den med hjälp av framtagna fakta påvisas bemöts med a) aggressivitet och b) vägran att tala med reportern. Den erfarne reportern fick en smak av detta beteende när han intervjuade Özz Nujen i samband med Akilov-affären – t.o.m. Josefsson blev ställd över den rena fräckheten i beteendet.
  Mitt förslag till hur myndigheterna bör agera: eftersom kontroller inte kan göras överallt kontinuerligt bör två metoder sättas in. Utökad användning av övervakningskameror och drönare, men också punktinsatser riktad mot områden där klagomål samlat sig. Detta kopplat till kännbara påföljder, dvs statuerande av exempel, skulle kunna få en avkylande effekt.

  Gillad av 11 personer

  • K. Ulvert skriver:

   Jag vill inte verka ovänlig, men var har du bott de senaste decennierna om du tror att politiker eller myndigheter skulle kunna, eller ens vilja, göra något handfast åt ett problem som medborgarna upplever?
   Ja om det inte gäller skatterna, förstås. Men där är det ju sällan medborgarna drabbas utan snarare staten.

   Gillad av 13 personer

   • Ms skriver:

    Precis, vilka fantasier. Innan vinfråga in folksmordsideologi är villiga att börja med gummikulor och-så-vidare så vänder inte detta.

    Gillad av 3 personer

  • Elisabeth skriver:

   https://www.sydsvenskan.se/2019-05-24/automatvapenbevapnade-man-i-bil-sokte-offer-filmades
   Och i förra veckan rullade en bil genom bostadsområdena i Rosengård med en person i takluckan med ett automatvapen. På jakt efter ett mordoffer.Som i Somalia. Eller Irak. Eller något annat laglöst land.
   Tittade på EU-debatten igår. Stor suck när man hör att det finns politiker som tror brottsligheten löses med fler byråkrater ( europeiskt ”FBI”…..) När man diskuterade kriminaliteten berättade Tobé om sin 85-årige morfar som blivit utsatt för brott , Tobé sa att detta gjorde honom mycket engagerad i frågan.Då undrade jag vad Soraya Post hade att säga i ämnet…..

   Gillad av 9 personer

  • Thor skriver:

   Ja, stök i närområdet som stör nattsömnen är nog så irriterande. Att en buss tomgångskör är anmärkningsvärt, det är väl för att hålla värmen? Borde gå att lösa med teknik med SL:s feta budget. Själv är jag dock sömnlös pga Josefssons reportage. Bedrägeriet som överslätande kallas fusk omfattade utbetalningar på 14 miljoner till en malmöarabs företag och kunde rullas upp efter ett tips, annars kunde det antagligen fortgått i oändlighet. Emellertid: sedan 2012 har Försäkringskassan totalt betalat ut enbart till denne malmöarabs företag den groteska summan av 563 miljoner kronor. Rädde sig den som kan, det här går inte.

   Gillad av 10 personer

 3. Lars Strömberg skriver:

  Initiativ och idéer kommer nog främst från enskilda individer. Då bortser jag från det faktum att en grupp såklart kan PRESENTERA ett initiativ, men det är ju inte alls samma sak.
  Grupper är bra att gömma sig i.
  Grupper är bra att ha för den initiativlöse, då det förhoppningsvis finns någon i gruppen som är initiativrik.
  Grupper kan såklart vara bra om de är sammansatta och strukturerade på ett genomtänkt sätt:
  ”Vad är syftet? Vad ska vi åstadkomma?”
  ”Du gör det här och du gör det där!”
  Oftast blir dock tyvärr gruppandet bara ineffektivt och rörigt. Ta bara en sådan sak som ”När ska vi träffas nästa gång?” Första datum framöver då alla ”kan”, ligger långt fram i tiden. Uppdragen till nästa möte blir bara delvis gjorda, mejlandet av frågor och åsikter blir tidsödande och virrigt och svårt att få ut något stringent av.
  En klassiker är:
  ”Okay, har alla förstått? Har vi samsyn?
  ”Jodå…” ”Ja, för fasen!” ”Jepp…”
  Senare visar det sig att man ”förstått” lite olika och TROTT att man hade samsyn.
  Ingen iddes ju fråga: ”VAD har du förstått? och du?..”
  Låg verkningsgrad, som man säger om tex. motorer, som kräver mycket resurser för lite nytta.

  Gilla

 4. malinkim skriver:

  Förr skötte folk sitt, låg inte till last och såg till att inte störa. Nu är det många som väljer att strunta i dessa normer.

  Det är inte överheten som tidigare har hållit ordning i Sverige, utan folket.

  Problemen vi nu ser med ordningsstörningar och missbruk av välfärdstjänster beror på en normförskjutning bland människor som bor i Sverige. Inför detta står myndigheter, polisväsende och politiker handfallna. Ingen vet hur problemen ska hanteras, eftersom de tidigare knappt har funnits.

  Kommer vi att kunna återupprätta de värderingar som tidigare låg till grund för ett välfungerande samhälle? Jag tvivlar.

  Gillad av 17 personer

  • Dandersan skriver:

   Vett och etikett har dött ut!
   Vi störs av ett bygge som pågått i 5 år med massor av transporter längs en lite lugn villagata.
   Det är inte det första längs vår gata och sannolikt inte det sista.
   Pengar och vett och etikett tycks vara som olja och vatten.
   Ett tips till dem med pengar-bygg inte pol i bergrum i det område du vill ha grannsämja.
   Samt lej inte ut trädgårdsskötseln till entreprenörer som blåser gräsmattorna fria från löv.

   Gilla

   • Kjell Eriksson skriver:

    Man vill ha det så… Om det är så, så vill väl svenska folket det så också, eftersom man röstar som man gör. Frågan är snarare varför man vil ha det så? Det finns väl bara ett parti som inte vill, och det är SD. Men det får ändå bara 17,4 procent av rösterna.

    Gillad av 2 personer

   • Linden skriver:

    Ibland känns det särskilt tungt, vad för framtid väntar barn och barnbarn ( sex flickor)

    Ett uppmärksammat uttalande kommer från Said Saleh, professor vid det prestigefyllda egyptiska universitetet Al-Azhar, i Kairo. Saleh, som själv är kvinna, verkar hysa föga sympati för våldtäktsmäns offer och hävdar istället att våldtäkt är tillåtet under krig mellan muslimer och deras fiender.

    Uttalandet gjordes under ett inslag gällande slaveri och trafficking, televiserat av Middle East Media Research Institute. Enligt professorn har slaveri funnits i alla tider men tack vare islam finns idag ett mer korrekt regelverk.

    Saleh hävdar bland annat att krigsfångar är legitima slavar. Ur detta härleder hon att kvinnliga krigsfångar är legitima sexslavar. Professorn specificerar även att syftet är att förödmjuka offren.

    – För att förnedra dem blir de arméchefens, eller en muslims, ägodel och han kan ha sex med dem, precis som han kan ha sex med sina fruar, förklarar Said Saleh.

    Många tror att vi kommer att hamna i ett inbördeskrig. Här har vi klartext på vad som väntar.
    Och Löfven o co gör allt för att avväpna oss.
    Medan automatvapnen strömmar in till våra motståndare.
    Hela utvecklingen är som en mardröm.

    Gillad av 7 personer

 5. Subsidiaritetsprincipen skriver:

  Hamnade för länge sedan i en prekär boendesituation. Under lägenheten förvandlades en tidigare pensionärslokal först till en pizzeria. Sedan till en restaurang, med fulla spriträttigheter. En restaurang som valt att inrikta sig mot en fotbollspublik. Under vårt sovrumsfönster stod ofta högljudda, rökande och skanderande människor.

  Boendesituationen blev till sist omöjlig. Men på bostadsbolaget försvarade den ansvarige för uthyrningsverksamheten det hela. Ty hon hade enbart ansvar för uthyrning av kommersiella lokaler. Så för henne var själva uthyrningen lyckad. Och från myndighetshåll låg ansvaret på, jag vill minnas fyra olika myndigheter. Alla med sina egna nischade ansvarsområden. Det var sociala myndigheter, polisen, arbetsmiljöverket, och så någon jag inte längre kommer ihåg. Mellan dessa bollades vi. I två års tid. Ingen tog något helhetsansvar. Lösningen blev tämligen enkel. Vi flyttade till sist där ifrån. I sig inte så enkelt. För vem ville byta lägenhet för att bo över en skränig restaurang?

  Vem övertog då lägenheten? Jo, det gjorde själva störningskällan. Restaurangägaren tog över lägenheten som en personallokal. Och en högre direktör i bostadsbolaget tog ett personligt ansvar. Han ordna så vi fick en annan lägenhet inom deras bostadsbestånd. Frid över hans minne.

  Efter denna erfarenhet har jag fått viss förståelse av hur boendesegregering, som process, kan fungera på mikronivå. Den vi ser breda ut sig i våra tidigare inhemska förorter. Hur otrivseln kan eskalera över alla breddar, och till sist förvandlas till ett enda stort lidande.

  Vi har alla hört talas om Subsidiaritetsprincipen. Som är grundläggande för den Europeiska unionens funktionssätt. Den säger att beslut ska fattas på den lägsta ändamålsenliga nivån. Som i vårt fall bör vara vi som bodde i lägenheten.

  Subsidiaritetsprincipen innebär också att över den enskildes nivå bör läggas högre nivåers skyldighet att stödja de lägre nivåerna. Det låter vackert. I vårt fall fungerade inte Subsidiaritetsprincipen fullt ut, där hjälp från högre nivåer var påkallad. Om man undantar en medkännande direktör. I övrigt fick vi stå ensamma. Men man kan ändå säga att Subsidiaritetsprincipen fungerad på dess lägsta nivå. För vårt eget beslut blev att flytta, och det tog vi själva.

  I dag vill många lägga beslutsnivån allra högst upp. Helst hos Förenta Nationerna. Där runt 200 länder är anslutna. Bra många med mycket lång väg kvar till ett demokratiskt styrelseskick. I klimathysterins efterföljd ropas det numera på mer betvingande beslut. Som om demokratin själv stod i vägen. Järnnäven måste fram, säger man. Och vissa vuxna leder stormtrupperna framför sig. Och de består av barn och ungdomar, Som skanderar slagord. Och hetsas mot hela vuxenvärlden. Ungefär som på den restaurang vi hade under vårt sovrum för länge sedan. Men där hetsen och skriken då gällde det egna lagets eventuella framgångar.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Nej, subsidiaritetsprincipen säger att den överordnade nivån själv får välja vad och om den på nåder och tills vidare och under vissa villkor vill släppa ned till en underordnad nivå. Låt dig inte luras av fagert tal!

   Gillad av 2 personer

 6. Östrahult skriver:

  Man kan se på detta på lite olika sätt. Om jag ska vara kritisk så kan jag tolka detta som att deltagarna i Ditt möte vill ha centrums alla fördelar men inte dess nackdelar. Och man bryr sig inte ett skvatt om bilden i stort, det handlar bara om egoism. Ett exempel från min värld av något liknande: alla vill ha en båtplats men här ska fan imej inte vara några båtplatser som stör vattenspegeln.

  Gillad av 2 personer

 7. Ulf skriver:

  Småpotatis bor man i stan får man räkna med störningar det är likadant hos oss. Öronproppar får det bli vissa nätter.

  Nej vår förening har riktiga problem. När jag flyttade in för flera år sedan utgjorde tomträttsavgälden under 10 procent av totalkostnaden i föreningen. Den höjdes för några år sedan och utgör nu 30 procent av totalkostnaden. Om några år höjs den igen och kommer då uppgå till 50 procent av totalkostnaden sammanlagt en årlig avgäld av 7 mkr.
  Politikerna låtsas som inget, någon opinion bildas inte för våra journalister gillar att bostadsägare i innerstan kläms åt och att värdet på bostaden halveras. Styrelsen står handfallna som vanligt. Det mina vänner är ett problem.
  Har skrivit till några politiker och frågat dem hur de tror att någon vill köpa ny lägenhet med tomträtt om uthyraren är en ökänd ockrare? Inte undra på att nybyggnationen stoppats helt. Detta är den självklara förklaringen men media vill inte ta upp den diskussionen.

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Dåligt skött förening. Varför har inte föreningen friköpt tomten? Tomträttsavgäld är guld för kommuner. Pengar för ingenting. Kan det bli bättre?

   Gilla

   • Ulf skriver:

    För att det måste göras till fullt taxeringsvärde vilket dessutom är extremt uppdrivet. I detta fall över 350 miljoner
    Dessutom är det inte säkert man får lov att köpa ut den ändå måste göras en specialutredning.
    Hela den här hanteringen är förstås absurd eftersom man skjuter sig själv i foten. Ingen kommer vilja köpa nybyggda lägenheter eftersom det bara upplåtes med tomträtt.

    Gilla

  • afugglas skriver:

   Den bästa kommentaren till denna artikel.
   Men Ulf, det är socialisternas drömtillvaro, plåga och plundra sina medmänniskor, så länge invandrarna röstar på socialisterna.

   Gillad av 1 person

 8. Fredrik Östman skriver:

  I detta fall är grundproblemet att överheten har gjort sig till civilsamhällets och medborgarnas fiende. Överheten har inget som helst intresse att bistå den enskilde i dennes privat levda liv. Det hade varit en smal sak att med de enorma budgetar som stat och kommun har till sitt förfogande att sätta ett par polismän på att bötfälla faktiska brottslingar. Det hade varit en smal sak att tillåta privatpersoner att anmäla brott och skapa fotografiska bevis att bifoga anmälan och sedan faktiskt agera på dessa anmälningar. Det hade varit en smal sak att sluta upp med att bestraffa den som skyddar sin egen egendom, sitt eget liv, sin egen frid. Men faktum är att de vill ha det så här!

  Gillad av 14 personer

 9. Laggar skriver:

  En intressant redogörelse över konfliktsituationen. Jag har varit med om en liknande diskussion. En lokalpolitiker visade på de alternativ han hade. Han hade ventilerat förbudsalternativet med de ”stökiga”, som då sa rakt åt honom att det bryr de sig inte om, ifall förbud införs. Lokalpolitikern såg sitt alternativ, införa förbud och få ett ”uppror” emot sig eller låta saker ha sin gång och ta ovettet från de boende, som ändå får tåla situationen. Upproret kan han inte kväsa. Tjänstemännen kan kanske på sikt ”bygga bort” problemet i stadsplaneringen, men det tar tid. De boende får vara missnöjda, men de stökiga är ”herren på täppan”. Missnöjet kan utnyttjas av missnöjespolitiker, men vem har lösningen rent konkret?

  Gilla

 10. Göran Holmström skriver:

  Om det är någon tröst för alla ni som störs av tomgångskörning, så ska ju förbränningsmotorn fasas ut av miljögalningarna så fort det går och elfordon lär ju inte störa värst mycket.
  Men pladdret kan bli svårare att få bot på, den löses inte lika lätt.
  Tårgas? Vattenkanoner?
  Eller den mjuka vägen, dialog och korvgrillning, kanske är vägen massor av nya spännande människor att lära känna, bara låt bli att äta dom piller och örter som dom bjuder på.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ”Men pladdret kan bli svårare att få bot på, den löses inte lika lätt.”

   Häll surströmmingsspad på gatan utanför, så går de och pladdrar någon annanstans.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Gillar den tanken, skulle även funka på en viss regeringsbyggnad.
    Om man tycker det väsnas i staden, så är det inget mot Rom, mycket tidigt hämtar sopåkarna glas och trots att jag är halvdöv så ljudet när dom fyller sopbilen är brutalt.

    Gilla

 11. Potrzebie skriver:

  Om någon/något kan beskriva en nutidsbild av Sverige är det nedanstående ärevördiga media.
  Inte precis MSM, mera BDSM (Basala Dagliga Sverige Meddelanden)
  Men… i det ögonblick Nhgr*nsk*rn* *B i Grönköping finner tidningens beskrivning av Grönköping kränkande eller rasistisk kommer de släcka ner sidan.
  Men tills dess: håll till godo

  http://gronkoping.nu

  * I Grönköping är det numera förbjudet att skriva vissa bokstäver i vissa sammanhang eftersom polismästare M Tjalle funnit att de använts på rasistiska sätt. Lagstiftningen gick mycket snabbt att klubbas i Grönköpings fullmäktige.

  Gilla

  • G. Persson skriver:

   Stort tack! Det var länge sedan som jag prenumererade på GV.
   Redaktionen håller fortfarande fanan högt och även skrattspegeln hålls på en lämplig höjd.
   Tidningen är alltid aktuell!!

   Gillad av 2 personer

 12. Min strand skriver:

  Vem är det som stökar, varför nu? Denna information saknandes och gör det hela svårt att förstå, för om det var svenskar som stökade så hade väl problemet redan varit löst? Kan man få ett klarläggande om detta?

  Nu får jag gissa att det rör sig om invandrare, om så är fallet så verkar detta, och flera program på swebbtv indikera att det jag började skriva till de flesta av Sveriges ledarskribenter, hundratals mail, för 12 år sedan, nämligen att mångkulturen måste komma till Stockholm, till de svenska delarna, innan detta vänder. De fina Stockholmarna måste se resultatet med sina egna ögon, inte dumpa effekterna på resten av Sverige, som Reinfeldt som blickar ner, eller Annie Lampskärm som ser plats för 30 miljoner.

  Gillad av 12 personer

  • Christer L skriver:

   Nej, o nej! Faktum är att fyllvrålen om nätterna liksom mängden accelerationer a la dragrace gått ner här i min lilla stad sedan svensk ungdom börjat banga inför asiatisk, afrikansk och arabisk ungdom.

   Gilla

   • cmmk10 skriver:

    Sitter de svenska pojkarna hemma och spelar datorspel, nu när nysvenskarna behärskar gatorna?

    Kan tänka mig att knarkförsäljning och jakt på flickorna är tystare aktiviteter än alkohol och bilkörning.

    Gilla

 13. Hans Jensevik skriver:

  Vi har stök i skolan och disciplinen där försämras hela tiden sedan tiotals år. Invandrarna kommer från sämre kulturer än den svenska, man flyttar från sämre till bättre men då värdlandet inte assimilerar utan integrerar och inkluderar så institutionaliseras invandrarnas sämre beteenden. Etc.

  Svensken är trevlig och extremt konflikträdd och det finns även i myndighetspersonerna som utvecklar undanglidande strategier för att slippa göra jobbet. Och politikerna vet att folket röstar på trevliga politiker som bygger fritidsgårdar och bjuder på saft och bulle. Kul att några personer bland bostadsrättsföreningens medlemmar blev aggressiva. Det är mycket sådant som behövs och att landet förblir en demokrati som till sist fungerar så att ansvar utkrävs. Ohotade politiker gör inget!

  Gillad av 11 personer

 14. Christer L skriver:

  Det hela bottnar naturligtvis i den antiauktoritära ideologin. Denna har en rik karta av förbud som måste förnekas som sådana och som i förvänd form ingår in i en myt om mänsklighetens befrielse. Det är förbjudet att köra mot enkelriktat, men det är en befrielse att göra det ändå, och i ett framtida fritt samhälle gör ingen det, därför att då har det auktoritära förbudet ersatts med förståelse hos fria människor i en levande demokrati, som inte känner någon ångest över att pressas in i en människofientlig social konstruktion. Det är tills dess rasistiskt och auktoritärt och föraktfullt mot ungdomen och nytillkomna och bevis på vit manlig slavägarmentalitet att komma här och alliera sig med auktoritära högerextrema ideologier som nazismen och Trump. För övrigt har vi inga resurser, det finns viktigare problem.

  Gillad av 1 person

 15. Rikard skriver:

  Hej.

  Vad hindrar de boende från att lösa sina egna problem själva, utom de själva? Deras resonemang går ju implicit ut på att det är tjänstemän och politiker som skall lösa detta åt dem.

  (Visst, ja, för all del – lugn käre dyspeptiske impotente skattebetalare: visst är det tjänstemännen som skall dirigera vakter eller polis att lösa dylika problem enligt politikernas lagar visst är det så det borde vara. Men det sker ju uppenbarligen inte.)

  Utan att veta mer om platsens utseende är det svårt att vara specifik, men nog är väl de kringboende så pass driftiga att de kan tänka lite fritt om hur man skall göra? Där jag tidigare bodde i Malmö (Seved bl a) löste somalierna där sitt problem med parkeringsvakter själva, med följd att inga parkeringsvakter ville ge sig in i området.

  (Andas, käre villa-Volvo-vovve-video-svensk, andas! Nej, det skall inte vara så och ja, somalierna gjorde fel egentligen – men de som grupp fick sin vilja fram för att de själva gjorde något åt sitt problem. Tag lärdom: maktens innersta väsen är våld, och minsta motståndets lag gäller inte bara inom naturvetenskap utan även politik.)

  Det låter mest som ängsliga tonåringar, vilka bjudit in skolans tuffingar på FF när man hör välmående medelklass förfasa sig – och ropa på myndigheter. ”Pappa Staten gööör något!”, typ. Men pappa är upptagen, lilla du. Pappa hänger med sitt nya kompisgäng i Bryssel förstår du, så han kommer inte hem och lagar fönstren, eller maten heller. Mamma är ute och räddar världen främst i Gambia, när hon inte tar med sig exotiska vänner hem för övernattning, så mamma är upptagen – men du! Sen, när mamma Partiet och pappa Staten är klara med allt det viktiga de håller på med! Då, du. Då skall vi ha roligt och gå på Skansen och Cirkus och kanske t o m på bio. Sandrews på Sveavägen visar bra filmer.

  Så du förstår, du har att ty dig till dina mor & farföräldrar – om de inte är upptagna med att demonstrera mot USA, eller flytta till Portugallien, eller de där kusinerna alla varnat dig för.

  Du vet, de där läskiga typerna. Som har vapen. Som går med kniv! Som snabbt och lätt går samman. Som ser till att vara fler och maskerade än den som skall jagas ur byn för att den lever f*n och förstör. Som ser till att knarkare, tjyvpack och andra inkräktare för en tur till intensiven.

  Du vet, lilla villasvensk: de där kusinerna du tittat snett på och prata skit om i alla år.

  Eller, vad sägs om det här: gör något själv. Gudarna hatar den som tvekar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 13 personer

   • W skriver:

    En poäng där.
    För blekansiktena gäller fortfarande de svenska lagarna, minsta lilla överträdelse beivras.
    Misstänks någon tillhöra NMR eller liknande åker batongen fram.
    Åkesson kan man kasta bomber på utan att det nämns med en stavelse.

    Gillad av 4 personer

 16. Matte skriver:

  Den 26 maj har vi möjlighet att visa vårt missnöje med politiker som smiter från sitt ansvar men ändå vill bli ersatta som om gjorde rätt för sig. Hoppas morgondagen kan gå till historien som dagen då det vände, då folket sa ifrån, och en tillnyktring startade.

  Ta chansen 26 maj.

  Gillad av 3 personer

 17. syrsans sång skriver:

  Det borde finnas en inspelning av ljudet från automateld.
  Ställ en högtalare i fönstret och spela upp !!
  Efter 2 sekunder kommer platsen att vara avspärrad av polis.

  Gillad av 2 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Sök på önskad kaliber och vapentyp på Youtube, så hittar du massor.

   Tittar du på kanalerna RexOloGy eller RANGE MASTER finns där instruktionsfilmer hur du gör egna ”slamfire guns”, eller sök efter ”DIY slamfire gun”.

   Passa på, innan EU och regeringen här ser till att vi inte kan få tillgång till sådan kunskap.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 1 person

 18. Magnus Rosensparr skriver:

  Under tiden börjar medborgarna ryta. Ja, och medan allt detta pågår förrinner dyrbar tid till ingen nytta. Det är en sak om det pågår veckor, månader eller år, men när det börjar mätas i decennier börjar man förstå att det är något allvarligt fel på majoriteten av folket i det här landet. Frågan nu är bara vad och hur det kan åtgärdas.

  Gilla

 19. annagustin2@gmail.com skriver:

  Så i det stora – så i det lilla!

  Om politiska företrädare skiner i dem som betalar deras löner – så börjar folk skina i dem tillbaka.
  Det bästa som kan hända är att människor blir så arga att de reser sig ur sofforna och blir rosenrasande MOT politikerna….och därmed tar tillbaka sina dyrbara demokrati-röster.
  Som David Korten sa: ”Turn away from the King” (vänd makten ryggen…och börja bygga upp något eget).

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.