Bitte Assarmo: Polisen ska inte leta socioekonomiska skillnader för att förklara brott

Bitte Assarmo”Ska en 12-åring ha en jacka som kostar 7 000 kronor är en fråga man kan ställa sig. Ju dyrare föremål och ju större skillnader det finns i samhället, desto större incitament finns det så klart att råna. Det är ett lackmuspapper på hur samhället ser ut. ”

Så säger polisen Hampus Johannesson i en intervju i tidningen Mitti, med anledning av den markanta ökningen av personrån mot barn och ungdomar.

Det är inte taget ur luften att det kan finnas ett samband mellan djupa samhällsklyftor – fattigdom – och kriminalitet. Men det är inte polisens sak att leta efter socioekonomiska skillnader för att förklara brott. Det finns redan gott om myndigheter och yrkeskårer som ägnar sig åt sådant, vissa med gott resultat och andra med sämre. Polisens uppdrag är att skydda de hederliga medborgarna från kriminella, oavsett varför en kriminell person rånar en medborgare – och oavsett vad medborgaren rånas på.

Att polisen kommer med den är typen av budskap är minst sagt oroväckande. Hampus Johannesson ifrågasätter faktiskt offren, inte gärningsmännen, och skuldbelägger dem för att han upplever att det finns för stora skillnader i samhället.

När jag hör polisen yttra sig på det här sättet sjunker mitt förtroende för dem avsevärt. Det är inte så att jag direkt misstror deras kompetens, snarare undrar jag hur det står till med deras vilja att ta sitt uppdrag på allvar när de går ut i pressen och förklarar rånvågen med offrens kläder och mobiltelefoner. Det ger samma signaler som när de går ut och förmanar människor att inte bära smycken eftersom det kan fresta vissa människor att stjäla dem. Offren får skylla sig själva, helt enkelt. Och även om Johannesson inte säger det rakt ut så lägger han ett större ansvar på föräldrarna, som köpt dyra jackor och mobiler till sina barn, än på de brottslingar som rånar barnen.

Hela det svenska samhället är marinerat i den här typen av tänkande. Allt ska förklaras med samhällsklyftor och fattigdom. Men hur många i vårt land är så fattiga att de måste stjäla jackor och mobiltelefoner? Det skulle kanske vara en och annan fattigpensionär möjligen men såvitt jag vet har de ännu inte mobiliserat sig och börjat stjäla vare sig jackor eller mobiltelefoner. I övrigt finns det knappast någon i Sverige som behöver stjäla kläder eller telefoner, skulle jag drista mig att påstå.

Däremot är det förstås alltid så att någon annan kan tänkas ha mer än man själv har – men ska det verkligen vara en ursäkt för att stjäla andras saker? Med den inställningen kan man lika gärna säga att den som pluggat, jobbar ambitiöst och tjänar såpass bra att han eller hon har haft råd att skaffa en villa och en och annan värdesak faktiskt får skylla sig själv om någon gör inbrott. Jag undrar just när vi får höra poliser som Hampus Johannesson ifrågasätta människors rätt att ha antikviteter, dyrbar dator eller en maffig kamerautrustning för att det kan fresta kriminella.

Det kan verka hur galet som helst att en tonåring, eller ännu yngre person, har en jacka som kostar flera tusen och en dyr mobil, men det är inte polisens sak att kritisera sådana företeelser. Dels för att det helt enkelt inte är en godtagbar förklaringsmodell; för att man ska bli kriminell ska det till mycket mer än enbart samhällsklyftor. Dels för att det ger helt fel signaler både till offer och förövare. Offren får veta att polisen anser att de har sig själva att skylla, och för en 12-åring kan det bli oerhört traumatiskt och rentav ge ärr för livet. Gärningsmännen, däremot, får veta att de är offer för ett ojämlikt samhälle och att till och med polisen anser att det är fullt förståeligt att de känner behov av att råna dem som har dyrare jackor än de själva.

Den signalen är faktiskt ett större incitament för att råna än jackor och mobiler.

40 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Polisen ska inte leta socioekonomiska skillnader för att förklara brott

 1. l skriver:

  Så långt har det postmodernistiska tramset sjunkit ned i folkdjupet. Vanliga hyggliga människor börjat tro att tramset är på riktigt. Ondskan är inte en följd av fattigdom. Före 1950 var en stor del av svenska folket fattigt men samtidigt minst lika ärligt, tillitsfullt och anständigt som dagens alla välbeställda. Samhällets uppgift är att med fast hand skydda medborgarna mot ondskans alla ansikten. Det är detta som är problemet. Alla kan få det bättre även ekonomiskt genom att själv ta itu med sina problem och anstränga sig!

  Gillad av 10 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Staten ska skydda medborgarna. Samhället är människorna. Och människorna saknar civilkurage; vilket skulle behövas, nu när staten vänt människorna ryggen.

   Gillad av 3 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Genom att avvika från de principer som har varit grundläggande för polisens verksamhet, genom att anställa inkompetenta och fysiskt olämpliga personer, genom den förlust av erfarna och traditionellt arbetande polismän och genom en allmän minskning av personalstyrkan gör sig polisen irrelevant för samhällslivet. Nyligen hämtade polisen i Manchester hundratals islamistiska terrorister till en familjefest för att underlätta för dem att kasta stenar och saxar på och hota och skrämma bort kvinnor och barn. I en nära framtid kommer polisen mer öppet att medverka i terrorn mot den inhemska befolkningen. Därmed kommer inbördeskriget polisen bedriver mot den inhemska befolkningen att gå från den kalla till den varma fasen. Men just uttunningen av polisens våldspotential kan rädda oss — om vi har förberett oss psykiskt och organisatoriskt på denna händelse.

  I England anställer poliser nu kända islamister som utvärderare av aspiranter:

  Gillad av 13 personer

 3. Göran Fredriksson skriver:

  Varje krona som inte används effektivt av det allmänna till sådant som gagnar skattebetalarna är stöld. Av detta följer att stat och kommun rånar skattebetalarna på sanslöst stora belopp varje dag. I det sammanhanget är rån utförda av enskilda eller ligor en marginell företeelse även om de är obehagliga för den som drabbas. Båda företeelserna behöver bekämpas.

  Gillad av 6 personer

 4. Jsp skriver:

  Hej polisen. Och kvinnor får skylla sig själv om dom blir våldtagen. Dom måste alltid följas av en manlig släkting – det fattar vel alla???? Og om polisar blir skjutna, skulle dom ha stannat i fika rummet!!

  Gillad av 6 personer

 5. Lars-Olof Svensson skriver:

  Påminner mig om Norrköping där man betalar några livsstilskriminella 21 000 kr i månaden för att ligga lågt, och det har tydligen funkat på det sättet att de begår färre brott. Det kan ju sägas vara ett bevis för sanningen i påståendet att det är socioekonomiska faktorer som ligger bakom brott (även om girighet och lathet kan vara kan vara de verkliga orsakerna). Men, var går gränsen mellan Norrköpings exempel mot ren utpressning eller varför inte beskattning, alltså ett tillstånd där de kriminella beskattar de laglydiga?

  Gillad av 7 personer

  • Niklas R skriver:

   Så en grupp kriminella, kommunpolitikerna, rånar en annan grupp, skattebetalarna, för att ge pengarna till en tredje grupp, de kriminella, för att den tredje gruppen inte ska begå brott mot den första gruppen.

   Bara en fråga, hur kvalificerar jag mig för att bli medlem i den tredje gruppen?

   Gilla

 6. Isabella skriver:

  Jaha, polisen Hampus gör en samhällsanalys. Vilken utbildning har han gått, socialt arbete för volontärer, eller nåt annat med inriktning på engagemang i de utsatta och marginaliserade?

  Om han vore intresserad av de utsatta skulle han utföra sitt arbete som polis och se till att ta fast de som rånar, hotar och misshandlar. Oavsett vad dessa individer skyller sina tillkortakommanden på.

  Polis Hampus har nog missförstått vad som driver buset. Inte är det sociala skillnader eller utanförskap. Det används som kuliss för att lura poliser som Hampus.

  Ansvaret ligger hos den person som rånar, våldtar och dödar. Alla människor har ett eget ansvar för sitt liv och sitt beteende. Jag, Hampus och den som mördar. Vi kan välja hur vi vill leva vårt liv oavsett ekonomisk situation.
  Men vill man inte ta eget ansvar utan skyller på allt och alla andra så finns inte mycket att hoppas på om förändring och insikt hos individen.

  Ser en rubrik i dagens Expressen, debattsidan, att Stefan Löfven uppmanar alla demokrater att rösta så att inte de extrema krafternas röster väger dubbelt.

  Äntligen har Stefan insett vilket parti han leder!

  Gillad av 3 personer

 7. Christer L skriver:

  Var någonstans alstras detta tänkande som polismannen ifråga anpassat sig till i sin själ och ger uttryck för? Det handlar tror jag om föreställningen om medlidandet som en dygd och ett värde. Men medlidandet är ingen enkel och självklar konst, har det visat sig. Medlidandet förutsätter ett överläge. Den barmhärtige samariten är en överklassperson. Vem behöver medlidandet från en slashas? Medlidandets psykologi är maktens. Medlidandets attityd är vad som landets högsta ledning anbefaller en allt mindre mäktig polismakt. Reträtt under hycklande förevändningar. Detta är vad som är kvar av den humanitära stormakten när all den verksamma politiken ökar föraktet och hårdheten i samhället. Vi värnar om de små människorna, de fattiga, behövande, som inte fått lika fina mobiltelefoner och jackor som andra har.

  Gillad av 1 person

 8. Aha skriver:

  Bra reflektion av Assarmo. Gärningsmännen ursäktas.

  De unga som rånar och förnedrar andra unga är redan onda människor. Just att de förnedrar sina unga rånoffer visar på en ondska som inte bådar gott för det fortsatta livet. Många av dessa unga rånare blir också livsstilskriminella varför samhället också bör eftersträva livstidsinlåsningar för dessa unga gärningsmän, efter att de har gjort några halvgrova brott.

  Varför ska brottsligt onda människor i decennier kunna få skada omgivningen?

  Gillad av 5 personer

 9. Min strand skriver:

  Poliser är ju inte anställda för att tänka, nu verkar det som om polisens långsamma förfall börjat ge frukt (Dan Eliasson har lyckats, allt han rör vid blir till skit) så att de också drivs av den vidriga värdegrunden och ”allas lika värde”. Allas lika värde betyder att vita bär en skuld och förtjänar straff, alla andra ursäktas, och ju värre faktiska brott de är ansvariga för, ju mer skall de ursäktas.

  Gillad av 12 personer

  • Matte skriver:

   Haha, jag såg just en film på Netflix om Kung Midas (som allt han rör vid blir till guld). Netflix kan ju göra en uppföljare om Dan Eliasson.

   Gilla

 10. Göran N skriver:

  Förvirring uppstår ofta när personer inte förstår sin roll. Att polismannen Hampus inte förstår sin är uppenbart.

  Men först ett exempel:
  Har varit domare i en sport med erkänt svårtolkade regler. När jag skulle jobba tillsammans med en ny kollega brukade jag fråga: Vilken är vår roll? Att skipa rättvisa var nästan alltid svaret.
  Nej, det du skall göra är att se till att regelverket följs genom att utdela påföljder vid regelbrott och när du kan, förhindra att regelbrott uppstår genom att ständigt befinna dig synlig någonstans på banan, men på så långt avstånd från spelarna att du inte stör deras spel.

  Om polismannen Hampus hade förstått sin roll hade han fokuserat på att övervaka att regelverket upprätthålls och avstått från att ha synpunkter på eventuella ”varför” som gjorde att regelbrottet uppstod. Hampus skall med andra ord inte skipa rättvisa.Det är ett jobb för domstolar.
  När Hampus förstår det kan han bli en riktigt bra polis.

  Gillad av 6 personer

 11. larsbernhoff skriver:

  Assarmo har helt rätt, det är inte socioekonomiska förklaringar som den enskilde polismannen ska delge oss. Det var endast den avslutande delen av intervjun. Det som polismannen kämpade för i större delen av intervjun var att brotten ska anmälas. Det är en officiellt budskap och ok. Han skulle även kunna lämna tips om hur man minimerar rånrisker men verkar inte ha fått frågan. Politiskt laddade budskap eller amatörfilosofiska resonemang ska han undvika vilket säkert någon av hans chefer sade när de läste Aftonbladets artikel.

  Gilla

 12. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Ståupparen Hampus: Jag tror på alla människors lika gucci-innehav.
  Kommentar: Utfallet måste vara samma, skitsamma olika förutsättningar. När sådana här tankar slår igenom hos våra myndigheter så har kommunismen slagit rot på riktigt.

  Gillad av 2 personer

 13. Rikard skriver:

  Hej.

  Om butiker inte ville bli rånade skulle de låta bli att varor framme.
  Om journalister inte ville bli kritiserade skulle de låta bli att publicera sig.
  Om politiker inte ville bli ifrågasatta skulle de inte fatta beslut.
  Om man inte vill köra av vägen kör man inte för fort.
  Om man inte vill bli blöt använder man regnställ och paraply.
  Om man som polis inte vill bli ******* stannar man på station.

  Och så vidare.

  Det märks att man sänkte till intelligenskravet till motsvarande 85 IQ.

  Men så har svensk polis aldrig haft i uppgift, likt sina amerikanska kollegor, att skydda och tjäna medborgarens liv och egendom. Svensk polis uppgift är att upprätthålla lag och ordning. Lagen bestäms av härskaren, och härskarens ordning skall råda. Det är inte samma sak.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 11 personer

  • Benjamin Dhover skriver:

   En avgörande skillnad med USA är att högste chefen (sheriffen) väljs av medborgarna i staden. En sheriff som börjar lipa om socioekonomiska klyftor när folk blir rånade åker prompt ut på arslet vid nästa val, och ersätts av en mer duglig person som begriper sin uppgift.

   Gillad av 2 personer

 14. lenam skriver:

  De som stal jackor förr i tiden drevs av avundsjuka. De hade inte råd att själva köpa en lika fin jacka. De som stjäl jackor idag drivs av andra motiv som inte är så lätt att få grepp om. Kanske är det rasism eller kanske är det en följd att den narkotika som strömmar in i vårt land. Bäst är att inte ha dyra kläder och smycken när man vistas i ett mångkulturellt samhälle. Att som ung blond vacker kvinna vara extremt försiktig och det betyder akta sig för rasisterna i vårt land. De delar inte vår värdegrund.

  Gillad av 4 personer

 15. Göran Holmström skriver:

  Polisen Hampus borde kanske börja jobba på HVB hem istället!
  Polis har endast ett uppdrag Skydda medborgare! Politik är en annan sak den ska inte polisen befatta sig med!
  Så Hampus skaffa pungkulor och dra på dig pickan och börja bekämpa riktiga brott, eller sluta ditt arbete och rädda världen som socionom istället valet är ditt.
  Hälsningar från en mycket arg medborgare Göran.

  Gillad av 8 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Polisen Hampus har fattat att det är lättare att kritisera svenskar och deras vanor än att sätta stopp för buset. När jag var i yngre tonåren så kände jag alltid att polisen ägnade mycket tid åt att jaga oss som körde moped. Det gällde att känna till alla vägar där man kunde komma undan på. När man sen körde jänkare så var det samma sak. Så min förtjusning i svensk polis har alltid varit rätt så begränsad.

   Gillad av 3 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Ja precis så inleddes min avsky för denna grupp individer, på väg till skolan så bröt en polis av mitt halvtaskigt svetsade fäste för styret på min flakmoppe och gav mig 300 spänn i böter. Efter det så var vi osams en lång stund. En smart polis hade get mig chansen att svetsa om fästet med en tillhörande varning.
    Men smarta poliser tillhör undantaget enligt mig.

    Gilla

   • Joakim Börjesson skriver:

    Har svårt att begripa kritiken mot Hampus påstående. Han har ju i sak rätt. Det är väl klart att det är högre risk att bli rånad på sin jacka om den är dyr? Det är lika uppenbart att polisen inte effektivt kan beivra alla rån, enligt Hampus bland annat eftersom folk inte vågar anmäla. Det verkar dock gå att fånga rånare om civilsamhället anmäler.
    Tills den dagen polisen är så effektiv att varje rånförsök kan hindras är det väl smart att inte gå i råntäta områden med dyr jacka?
    Jag tänker iallafall följa det rådet. Tack Hampus!

    Gilla

  • Niklas R skriver:

   Enligt värdegrunden är alla svenska medborgare i Sverige – speciellt de som befinner sig här olagligt och bryter mot lagen.
   Därför är det bättre om medborgarna slutar bråka med varandra och de som har ger det som de mer hänsynslösa vill ha utan att bråka om det.
   På så sätt får polisen mer tid över att ta tag i riktiga problem i samhället, t.ex. de som sitter på nätet och skriver ofog, eller hat som det kallas nuförtiden, om den nuvarande värdegrunden och dess effekter på samhället.

   Gillad av 6 personer

 16. Kasper K skriver:

  Mycket bra krönika. Det är alltför många poliser som agerar politiker och godhetsposerar på klassiskt vänstermanér i media idag. Det känns som en spottloska i ansiktet varje gång. Hur ska då inte brottsoffren uppleva det?
  Med sina huvudlösa uttalanden legitimerar och uppmuntrar man buset dubbelt upp. Som om det inte räckte och blev över med den de redan får genom den närmast obefintliga uppklarningsprocenten.

  Gilla

 17. p kohlin skriver:

  Erfar två exempel om polisen som jag personligen känner till väl:
  * har en släkting som åker dit för fortkörning då o då dels i Sverige dels i Tyskland. Här bemöts han av ett osympatiskt översittarbeteende, i Tyskland av polis som respekterar honom och påbjuder boten på artigt sätt.

  * I Linköping törs inte polisen ge sig på migrantrelaterade knarkhandelsgäng

  Kontenta: svensk polis upprätthåller inte våldsmonopolet, dåligt utbildad, är rädd, har stora ledningsproblem

  Gillad av 2 personer

 18. Erik2 skriver:

  Det polisen säger är ju i klartext, ”tyvärr, vi kan inte skydda er i allmänheten längre”. Fast inlindat, med korrekt vinkling, såsom sig bör i ett totalitärt klimat. Hacka inte så mycket på Hampus. Han gjorde vad han kunde som den ärliga människa han är, i den miljö han är.

  Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   ”Ljuga för mor på självaste julafton? Nej! Rakryggat yppa sanningen? Ja!” (Tage Danielsson, via Karl-Bertil Jonsson.)

   Skall någon sanning ha något värde, måste något av värde sättas på spel.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 1 person

 19. Gulag skriver:

  Ska en 12-åring bära kjol som går över knäna är en fråga man kan ställa sig. Ju olämpligare kläder och ju fler unga män det finns i samhället, desto större incitament finns det så klart att våldta. Det är ett lackmuspapper på hur samhället ser ut.

  Gilla

 20. Björn skriver:

  Det är inte ”behovet” som styr unga rånare här i Sverige, utan den berusning som känslan av makt ger! Njutningen av att kunna förnedra och se rädslan i de svenska barnens ögon, är det som främst driver dessa sjuka jävlar! Och såklart, att skapa ”respekt” bland andra mörkhyade ”ungtuppar”! De som påstår att ”socioekonomiska faktorer” ligger bakom ökningen av personrån mot unga, är helt ute och cyklar! Det hela handlar faktiskt om ren och skär rasism, ett rashat mot vita svenska barn!

  Gillad av 7 personer

 21. Laggar skriver:

  Det som faktiskt antyds är att fattigdomen leder till brott, att den fattiga är en brottsling och därför gäller det att avskaffa fattigdomen. Det är faktiskt omöjligt att avskaffa fattigdomen, alltid är det någon som är fattigare än de andra. Det är bekvämt att säga det då behöver man inget göra! Det finns brottslingar inom alla inkomstkategorier? Varför är dessa personer brottslingar? Då säger man att girigheten är orsaken inte den ekonomiska statusen, alltså en personlig sak inte en ekonomisk-social konstruktion. Även bland de fattiga finns klara linjer mellan mitt och ditt, så det förklarar inte varför människor blir brottslingar.

  Gillad av 2 personer

 22. Jari Norvanto skriver:

  ”Men det är inte polisens sak att leta efter socioekonomiska skillnader för att förklara brott. Det finns redan gott om myndigheter och yrkeskårer som ägnar sig åt sådant, vissa med gott resultat och andra med sämre.”

  Gott resultat… Vem då? Och hur visar sig det goda resultatet?

  Gilla

 23. Klas Göran skriver:

  Det är möjligt att polisen i fråga verkligen anser att inkomstklyftor leder till kriminalitet.

  Men uppmaningen är i högsta grad relevant och följs i alla länder med hög kriminalitet (och stora klyftor): Bär inga saker av värde när du rör dig bland pöbeln.

  Därav följer också: Rör dig inte bland pöbeln när du bär saker av värde. Samhället delas upp i pöbel och folk som har råd att skydda sig och sina barn från pöbeln.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.