Patrik Engellau: Staten har ansvaret för många fördomar

Patrik Engellau

Låter det larvigt? Jag menar allvar.

Dagens Nyheters ledarsida har upptäckt en ny sorts strukturellt förtryck vid sidan av den toxiska könsmaktsordningen och de lika pyrande virulenta rasfördomar som PK-isterna anser grassera i vårt land, nämligen cyklisthatet.

Ledarskribenten förklarar att ”högerpopulister” som hatar cyklister finns över hela världen. (Det hade jag ingen aning om. Jag trodde vi var en exklusiv svensk gruppering.) Enligt en australiensisk studie anser cyklisthatarna att cyklister bara är 45 procent mänskliga. Polens tidigare utrikesminister Witold Waszczykowski menar att ”cyklister och veganer” inte omfattar ”polska värderingar”. Finlands tidigare utrikesminister Timo Soini har farit ut mot ”vegetarian-bög-cyklister”.

Ledarskribentens uppfattning är att ”man förstås bör skratta” åt ”den sortens löjeväckande attityder”. Visst kan man skratta åt särskilt skruvade uttryck för fördomar mot cyklister men själva konflikten mellan å ena sidan cyklister och andra tvåhjulingsförare och å den andra övriga slags trafikanter inklusive fotgängare är inget att leka med. Inga sociala bråk som stör mer än en vårvind är för övrigt att leka med.

Jag retar mig varje dag på cyklister och på senare tid även alltmer på elmopedister. Cyklister far i raketfart genom parker och trotsar alla förbudsskyltar. De underlåter att stanna vid rött ljus eftersom de tycker det tar för mycket energi från kroppen att först bromsa och sedan axa igen. De kör mot enkelriktat och eftersom de är räddare för bilar än för fotgängare väljer de ofta trottoarerna i stället för cykelbanorna i gatan. De vinglar fram mellan fotgängarna på trottoarerna så att man som gående inte törs ändra riktning utan att först kolla bakåt. Om man säger åt en cyklist att trottoarerna är avsedda för fotgängare får man ett finger eller något okvädningsord tillbaka.

Det här är en ganska ny konflikt och jag vet vad den beror på. Den beror på att polisen sedan några årtionden slutat att hävda det regelverk som gäller för cyklister. Förr i tiden, som jag minns det, var polisen sträng mot cyklister som bröt mot reglerna. Cyklister som körde mot enkelriktat kunde bli stoppade och bötfällda. (Det fanns patrullerande poliser som kunde ingripa mot sådant.) Att cykla på trottoarerna var inte ens att tänka på. Fotgängarna värnade sitt territorium.

Att sådana som jag utvecklar vad en ledarskribent på Dagens Nyheter troligen skulle avhåna som fördomar mot cyklister beror alltså på att staten inte gör sitt jobb. Egentligen borde jag inte bli arg på cyklisten som hotar att meja ned mig ty att folk alltmer bryter mot regler som inte upprätthålls är bara naturligt – hur länge skulle du fortsätta att betala skatt om Skatteverket la ner verksamheten? – utan i stället vända min vrede mot politikerna eller Rikspolischefen eller någon annan makthavare som i verkligheten är den ytterst skyldige. Genom att inte göra sitt jobb har polisen berett marken för en obehaglig och alldeles onödig ny social konflikt (som Dagens Nyheters ledarsida kan göra sig lustig över för att slå lite olja på känslolågorna och därmed ytterligare förstöra stämningen).

Jag undrar om det inte är samma sak med den, som jag tror, tilltagande motviljan mot invandrare. För några årtionden sedan fanns, påstår jag, knappt några rasistiska fördomar i Sverige. Men nu finns de. De har uppstått genom samma mekanismer som de nyuppfunna fördomarna mot cyklister, nämligen som ett resultat av politiken. När invandrare får förtur till tandläkarmottagningarna och förtur i bostadskön och bidrag som kommunerna tar från äldreomsorgen – eller de svenskfödda medborgarna åtminstone tror att det ligger till på det sättet – så kommer de att vända sin argsinthet mot invandrarna av precis samma skäl som jag ilsknar till på cyklister. Och när landets samlade PK-ister och invandringsaktivister skyller denna nyskapade schism på att svenskarna skulle vara besatta av strukturell, vilket betyder ungefär genetiskt betingad, rasism så blir effekten likadan som den som Dagens Nyheter hetsar fram med sitt destruktiva hån.

65 reaktioner på ”Patrik Engellau: Staten har ansvaret för många fördomar

 1. JL skriver:

  Innan vår utlandsflytt var jag frekvent elcyklist.

  Inte av miljöskäl, utan för att jag gillar att röra på mig, och för att det ofta var ett smidigt alternativ till bilen.

  Tyckte mig se en stark korrelation mellan cykelanvändning och politiska åsikter. Speciellt bland de som cyklade med hjälm på någon hyfsat modern cityracer.

  Hade de dessutom en barnstol monterad ökade sannolikheten för PK till >90%.

  Korrelation dock, inte orsak/verkan.

  Kan kände mig som ett konservativt UFO på besök på PK-världens cykelbanor.

  Varför vet jag inte, men hyser numera starka fördomar mot nästan alla som använder cykeln i vardagen. Jag förutsätter att de använder frasen ”allas lika värde” varje dag, källsorterar maniskt och får dåligt samvete när de glömmer ta med egna plastpåsar till ICA.

  Ironiskt att jag själv var en av dem. De skulle bara veta vilken facistrasistnazist jag var bakom min cykel-pk-förklädnad.

  Gillad av 5 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Visst, men det påverkar ju inte deras livslögn som säger att påsarna är skadliga. Det gör dig bara till folkfiende, som Ibsen kallade det. Och deras antikonservatism betyder att ”skadlig” definieras inte av att något värdefullt, skyddsvärt eller bestående skall skyddas och bevaras, ty något sådant existerar inte, utan att den som begår handlingen är ond, in i märgen ond. Fantomondska, en rent ideell och abstrakt ondska utan koppling till sinnevärlden. Detta är det postmoderna tillståndet. (Ursäkta för denna drönarflykt ner i Nietzsches abgrund. Havamal varnar för den allt för vise mannens olycka.)

    Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Det är ett sorgligt spektakel, för som du själv har konstaterat, så har vi konservativa mycket gemensamt på en djupare nivå med ”gröna” människor. Naturen är ju ett kapital, något vi har skapat och samlat på oss, något som har ett syfte och en mening och ett värde. De vill bevara, konservera. De vänder sig mot det konstlade, industriellt producerade, artificiella, åtminstone som utgångspunkt. Men sedan händer något. Indoktrineringen griper in. Den indoktrinering som säger att politik måste bestå i att förslava sig under en allting överordnad ideell princip.

   Gillad av 7 personer

   • olle reimers skriver:

    Bara för att de är så rädda att fatta egna beslut underkastar de sig någon slags universell maktprincip, bara för att i nästa stund komma att upptäcka att de själva blir de första offren för den principen.

    Kanske hoppas de egentligen innerst inne att det aldrig blir så och försöker hålla frågan på avstånd genom att kalla alla som påstår det för konspirationsteoretker.

    Genomsnittsmänniskan är rädd. Rädd för att tro fel. Hoppandes att travhästen han satsat på inte ska galoppera trots att snubbeltråden hänger där väl synlig mellan framhovarna.

    Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    Tack! Jag upplever heller ingen kognitiv dissonans mellan min konservativa grundsyn och bevarandet av flora och fauna. Inte utan att jag undrar hur div. miljöpartister etc. har det med själsfriden 😉

    Konservatism, ekonomi (hushållning) och omsorg om planeten är för mig olika sidor av samma mynt.

    Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   Inte omöjligt att din teori har visst förklaringsvärde. Dock är jag en politisk outlier bland cyklisterna i så fall – cyklar jämt, utan hjälm, på gammal oväxlad (icke stöldbegärlig) herrcykel, tidigare med omodern, orange barnstol.

   Cykel är frihet i staden; att köra bil i Göteborg är ren tortyr. Antar att det är närmast hälsovådligt med det stresspåslaget som följer,

   Gillad av 2 personer

  • Sven Ekeberg skriver:

   PK sitter nog inte i själva cyklandet, det har jag för många motexempel på. Möjligen i den flåsiga attityden eller den stora fula cykelhjälmen modell rabarberpaj (särskilt om den behålls på även inne på Konsum och dagis).

   Hälsar en dissident som cyklar året om, alltsedan 1970-talet.

   Gilla

 2. Laggar skriver:

  Rätt skrivet om cyklisterna i storstäderna. Dessa cyklister har gjort ideologi av sin cykel. Det är vardagens pansarvagn som har rätt att förtrycka fotgängare och bilister. De har ett program, åt mig först av allt utrymme. Cyklister på landsorten var praktiker, ingen ideologi, utan ett lite snabbare sätt att ta sig fram än att gå och ha något att bära tyngden av matkassen.

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Laggar … som gammal vardagscyklist ler jag åt detta. Visst lätt att känna sig moraliskt överlägsen när man cyklar, ”Jag bidrar minsann inte till miljöförsumpningen” för att citera han Numminen…. Istället färdas jag med måttlig fart och andas frisk (?) utomhusluft.

   För några decennier sedan var det närmast skottpengar på cyklister. Den officiella inställningen verkade vara att cyklister var en patetisk kvarleva från förr i tiden, medan alla vettiga människor numera hade bil. Det har ändrats. Nu finns det cykelbanor lite överallt och ett stort cykelintresse.

   I storstäder är det bäddat för konflikter mellan cyklister och andra, pga det hetsiga tempot och det allt råare samhällsklimatet.

   Har numera flyttat till en mindre och vänligare ort, i Skåne, än Uppsala där jag förr bodde. Här är trafiken mera som den var förr, mera hyfsad.

   Gilla

   • Mauri Antero skriver:

    Liten rättelse: Numminen sjunger ”luftförskämningrn”, inte ”försumpningen”. Men båda är lika kul!

    Gilla

 3. Dandersan skriver:

  Som försiktig cyklist är jag förvånad över den ilskan som uttrycks ovan.
  Flitig med ringklockan och ibland förundrad över gåendes förmåga att lämna plats men oftast glatt överraskad, då med ett tack som svar. Det känns bra för en konflikträdd man!
  Det kan kanske behöva tilläggas att mina bromsar är väldigt dåliga viket får min framfart att bli väldigt planerad. Dessutom har jag sällan bråttom.

  Gillad av 1 person

 4. Rolf Wasén skriver:

  Det fanns en tid då DN skrev fina artikelserier om polisens arbete och om hur vi vantrivs i kulturen (Freud). Sedan kom den agendasättande journalistiken …

  Gilla

 5. Christer L skriver:

  Du kan dröja och kliva åt sidan senare än cykelåkaren måste väja. Se det som en tjurfäktning. Men avstå från momento de la verdad – vad gäller cykelåkare.

  Gillad av 1 person

 6. Fördomarnas marknadsplats skriver:

  Helhet är inte samma sak som skillnader. Det blandar vi gärna ihop. Vi talar om kvinnor och män – och ser skillnader. Cyklister och bilister – och ser skillnader. Hudfärg – och ser skillnader. Unga och äldre – och ser skillnader. Fotgängare och cyklister – och ser skillnader. Makt och maktlöshet – och ser skillnader. Trottoar och väg – och ser skillnader. Att se och uppräcka skillnader kan inte i sig utgöra en fördom. Däremot är det en fördom att tillskriva helheten vissa basala egenskaper utifrån en upptäckt liten skillnad. Själv är jag cyklist, bilist, äldre, maktlös och fotgängare. En del saker är jag hela tiden. Annat bara för stunden. Det kan aldrig vara fördomsfullt. Men jag är inte en trottoar, väg, bil eller en cykel. Det är inte heller en fördom. Vissa saker kan man ändra på. Cyklist ena dagen. Bilist nästa dag. Det är inte heller en fördom. Men man i dag, och kvinna i morgon, och tillbaks igen, nästa dag – det består av ett fördomsfullt synsätt.

  Och så har vi det vi tycker om – och inte tycker om. Via känslor. Det kan inte vara fel. För känslor är styrande. Vare sig du är hund eller människa. Känslor är ju till för att vägleda oss. Få oss att välja väg. Till eller bort ifrån något. Det är i sig inte fördomsfullt.

  Skillnader får oss att välja väg. Då bryr vi oss mera sällan om helheter. För det är mest skillnader vi ser. Och dom går vi på. Vi knyter näven åt en cyklist. Ögonblicket senare är vi själva cyklist. Men naturligtvis en god och skötsam sådan. Däri ligger skillnaden. Fördomar frodas och trivs bäst när vi förväxlar differenser med helheter. Tämligen mänskligt och banalt – egentligen. För hur synliggör man helheter? Hur mycket skall tas med? Allt medan skillnaden mellan en fotgängare och en cyklist förblir tämligen uppenbar. Tills cyklisten kliver av cykeln. Och bilisten lämnar bilen hemma. Hela världen är mycket mer än sina delar. Det är knappast heller en fördom. Skillnader föreligger. Liksom olika företeelser. Och vad man känner inför dem. Negativt eller positivt. Ty så är livet konstruerat. Däremot är vi fördomsfulla när vi förväxlar det lilla med det större. Och drar långtgående slutsatser av det. När vi generaliserar över hövan. Bortom all sans och vett. Att inte tycka om att riskera att bli påkörd av en snabb cyklist på trottoaren på Östermalm, tillhör inte det fördomsfulla. Även risker finns. Fast de inte går att ta på. Och att polisen numera tvingats prioritera andra ting än att stoppa cykelmarodörer. Där förvandlas risken att skada Patrik på en trottoar, till något mindre viktigt än …, ja vadå? Tiderna förändras. Och med det samhällets prioriteringar. Inte heller det utgör en fördom. Det ligger inom det naturligas ramar att hellre döma ut en helhet, än att riskera att skadas av den lilla skillnaden. Det tillhör vardagen. Klarar du själv av att skilja en Hasselsnok från en Huggorm? Att bli rädd för en ofarlig Hasselsnok är inte särskilt fördomsfullt. Skillnader är betydelsefulla, Vem har förresten sagt att människan utgör en perfekt varelse? Och någonsin kommer att bli det.

  Gillad av 1 person

 7. P Ek skriver:

  Cyklister är en ny typ av moralisk adel som inte kan ifrågasättas eller kritiseras. De har absolut rätt till allt, inklusive övertagandet av gator och torg, straffrihet etc. allt I enlighet med den rådande klimathysterin. Cyklisten är god. Punkt.

  Gilla

  • mktafskum skriver:

   Precis. De har moraliska rättigheter. De är de nya omhuldade som trots regler kan, som politikerna, ge skjortan i dem till alla andras förfång. Jag bor i en jättestad som ska bli ”grönare” och därmed har vi kamikazimotorcyklister och självmordsbenägna cyklister, som härjar hejvilt. De är goda och gröna, alla andra är onda och miljöförstörare. Darwin ser till att de mest laglösa försvinner.

   Gilla

 8. Min strand skriver:

  Jag är glad att jag valt bort all svensk media, det enda på svenska jag ser är något idiotiskt Robinson eller liknande för min familj ser det, eller Hollywoodfruarna. Fruarna i Hollywood är ju förskräckliga narcissister men de har åtminstone fattat att Sverige var skit, att framgång inte är fult, och verkar, trots allt, omfamna familj och så vidare, trots silikonet i brösten. Jag hade hellre sett att Sverige styrdes av Hollywoodfruar än de som styr idag. Patrik måste passa sig, jag tror att läsa DN är som att blicka ner i Nietzsches avgrund, den blickar tillbaka i dig, man blir påverkad även om man inte tror det.

  Jag håller så klart med om tesen ovan, svensk media skannar hela världen efter en vinkel som de kan använda att för att slå ner en kil för mer splittring, och har nu funnit cyklarna. Jag har dock aldrig läst någon artikel någonsin som kritiserar cyklister, utom Patrik, så som vanligt så är det väl projicering, det är etablissemanget och media som hatar, de försöker nu identifiera bilister som högerextremister och SD-röstare och det är ju mycket lovande, kanske vi skall hoppas på mer hysteri här, och högre bensinpris, bensinupproret är lovande. Bilisterna är nämligen ännu så länge många, så om etablissemanget lyckas vända alla Europas bilister mot sig så är det utmärkt.

  Vad gäller cyklister så hävdar jag att de verkliga cykelnazisterna finns i Köpenhamn, jag har sett många olyckor och en hel del blod, och har fått nävar i huven flera gånger. De är ju inte logiska, min bil väger två ton, en cykel max femton kilo. En annan kategori cyklister är ju de som motionscyklar, men det får man nog inte kalla det, de cyklar i bredd hur som helst, och ser sig som en slags gladiatorer, fattar de inte hur farligt det är? Det skall visst vara säkrare att tvinga ut bilister i omkörningsfilen, har de inte hört talas om mobiler, att många tittar i mobilerna när de kör? Återigen så blir saker i Sverige lite mera korkade, jag bodde i Schweiz långt innan svenskar gubbar började cykla med tights, och där cyklade folk nästan alltid ensamma, aldrig att jag stötte på fem på bredd i grupp när man körde sin bil på bergsvägarna.

  Gillad av 4 personer

  • Lena skriver:

   Cykelnazister, den var bra. Det kanske även finns tulpannazister, frimärksnazister, motorbåtsnazister och snöskoternazister? Och klimatnazister?
   Tänk så snabbt ord och beteckningar töms på sitt innehåll. Och får nytt liv. Och vilka som ytterst är ansvariga för det.

   Målar själv mycket akvarell. Tycker om färger. Men törs jag använda de bruna färgtuberna? Törs man köpa svart blyerts och kolkritor, via webben, utan att google sätter upp mig på svarta listan. Över de mer misshagliga. Snart ses väl gammal DDR-luft som ytterst frisk och lätt att andas. Tänk vad saker ting förändras.

   Gillad av 1 person

   • Stefan Sewall skriver:

    För att inte tala om soppa-nazister. I ett avsnitt av TV-serien Seinfeld var hela gänget nere på hörnet för att köpa New Yorks godaste take away soppa som tillhandahölls av den ökände ”Soup-nazi” som var stenhård. Man fick ingen soppa om man inte stod rätt i kön och snabbt svarade på vad man skulle ha eller om man var uppkäftig på minsta sätt. For you – no soup! var en vanlig replik från the Soup-nazi.

    Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Lena har du testa olja? Det känns mer i handen när man målar, oavsett färgval.
    Testade akvarell och fann det lite för tvådimensionellt, Oljan tycker jag ger mer djup och möjligheter.
    DDR-Sverige lär förbjuda oljefärg tillsammans med tvåtakts motor så fort dom känner att dom kan.
    Mvh Göran.

    Gilla

   • Min strand skriver:

    Jo, eskapism är allt jag ser runt mig i överklassområdet jag bor, alla är så enormt engagerade i karriär, hus, bilar, hundar hästar och resor och sport och hobbies, inte så mycket i mera krävande kultur eller att fundera på var vi kommer ifrån, vem vi är, och vart vi är på väg. Allt utom detta sista. Så visst, för vissa så är rätt cykelbyxor och en cykel för 70,000kr och placeringen i ”toughest” livets mening.

    Min hobby havet är tvärtom ett sätt att komma bort från alla vakuumskallar.

    Gillad av 4 personer

   • Min strand skriver:

    Det slår mig när du skriver eskapism att det är ju det nästan alla svenskar ägnar sig åt, det är precis som avsaknaden av religion och religiös tro har tagit bort ett förhållningssätt som gör att man kan stå ut med livets förgänglighet, den där dödsångesten du brukar skriva om, så endast ett fåtal, där vissa skriver här, har det inre personliga modet och ärligheten att betrakta sig själv och världen som den är, de flesta klarar inte det utan behöver myter och distraktioner, allt för att INTE tänka de svåra tankarna, att alla slutar i jorden och att ens ansvar är mot de efterlevande och att det faktiskt spelar roll vad man gör.

    Det enda nya jag tänkte här var att detta är ju perfekt för de styrande, för om folk instinktivt vänder sig bort från allt jobbigt så orkar ingen hålla de ansvariga ansvariga, det är för jobbigt. Vid varje liten jobbighet så väljer man den lätta vägen. Hade de å andra sidan varit religiösa så hade de stora frågorna haft ett svar de kunnat vila i, och därmed så hade de kunnat vända sig mot allt värdsligt som är fel. Att religionen försvann är skadligt på så många sätt, de flesta är för fega och små för att på egen hand betrakta verkligheten. Så kan man kanske också förstå det perversa grupptänket hos vänstern, man söker så desperat efter mening, hos flyktingar, metoo eller klimat, men det har inget slut.

    Gillad av 5 personer

   • A skriver:

    Men man måste komma ihåg Din Strand, att de flesta satanister inte vet om något annat, eller att de är satanister eller hycklare. Jag tänker att vi ska vara positiva, det går att komma nån vart med detta. Jag vet det. 🙂

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Nej Fredrik, det är ett öppet mål. Det GÅR att göra skillnad, inifrån och ut. Att folk inte har en aning är en potential, inte en bekräftelse på att det är omöjligt.

    Mvh A

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Självklart. De har ju ingen aning, de är helt fast i availability bias. Människan anpassar sig till rådande överhet och rationaliserar på påbjudet och framför allt erbjudet sätt.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Mycket bra iakttagelse, Fredrik Östman.

    Frustrationen hemifrån, på jobbet och i politiken kan de fly från och få den illusoriska bild av frihet som eskapistiska äventyr på cykelsadeln kan ge,

    Eskapism; absolut!

    Gillad av 1 person

  • Göran Holmström skriver:

   Kompis du skulle må bra av lite Göran tid, äventyrs-enduro på skoterlederna,
   där tiden är tja relativ. Ett litet kärr kan ta någon timme att passera,
   Einstein fick sin teori fel, ju saktare ett objekt rör sig i ett okänt trögflytande medium, ju längre upplevs tiden för den stackare som obönhörligen sitter fast.
   E=mc2 ersätts av E=mc i ett kärr gånger antalet som som behövs för att lyfta upp den. Den formeln påvisar en brist i Einsteins formel, nämligen att varje atom har en tendens att ”fastna på ett objekt som försöker att frigöra sig från sin egna bana av fart och därigenom bromsas av negativa atomer som enligt termodynamiken andra sats försöker begränsa alla fritänkare från att lyfta och sväva fritt.
   Satan det vart djupt och förmodligen fel, du som är fysiker kan säkert rätta till mitt feltänk.
   Oavsett lite enduro och grillkorv är aldrig fel, hittills har alla som åkt med mig kommit hem, dock vissa i gips 😉

   Gilla

 9. Göran Holmström skriver:

  Eftersom jag bara har erfarenhet av två sorters cyklister så kanske jag inte är rätt man att döma?
  Dels så dom jag cyklade MTB i skogen med förut, och dom var snälla på alla sätt och vis, visst kunde dom skratta väldigt elakt om man ramlade nerför ett berg eller i en lerpöl. Men inte var dom värst buffliga eller hänsynslösa.

  Den andra sorten har jag stött på mestadels runt Vasastan och Östermalm,
  då vi bodde där en stund och numer ibland. Den typen av cyklister har jag tyvärr fördomar mot, dom är fula i sina trendiga pajas tights, dom tar sig fram hänsynslöst och skiter i precis alla trafikregler och vanligt sunt bondförnuft,
  Förmodligen har jag fördomar mot vad dom jobbar med, men personligen så tror jag samtliga arbetar inom något som gynnar PK, jag tror det kan vara media, press eller inom politik, vad kan jag styrka detta på?
  Tja samtliga är fula på ett råttliknande vis, dom har en förkärlek för fjällräven kläder och andra accessoarer, fast dom skulle med största sannolikhet dö efter ett kallt dygn i skogen då dom aldrig tillbringat någon längre tid där.
  Till det så upplever jag dom som dryga och ytterst narcissistiska, där cykeln är en del av att visa sitt varumärke.
  Glad att jag sällan stöter på buffliga invandrar-cyklister, då skulle mina fördomar få ved till brasan som brinner.
  Men är det statens fel? Nej Patrik där håller jag inte med, Facebook och alla medier är bekymret, för 30 år sedan så satt alla dessa kufar i källaren och luktade i den gemensamma korgen för smutstvätt och kände sig ensamma som betedde sig så illa,” leka med sig själv och nosa på mammas/pappas smutstvätt samtidigt”, det var ytterst skämmigt och inget man skröt om offentligt.
  Men så exploderade internet och dom sjuka individerna insåg att det fanns fler
  dom organiserade sig och vart PK, resultatet lider vi alla med nu.
  Militanta cyklister är endast den yttersta symptomen på sjukan!

  Gillad av 4 personer

  • Benjamin Dhover skriver:

   När jag läste ditt inlägg så slog det mig att jag faktiskt inte kan påminna mig en enda gång jag sett en invandrare i vuxen ålder på cykel. Det är förmodligen bara jag som varit ouppmärksam, det finns säkert en del invandrare som cyklar såklart, men det är lite slående hur cykelbanorna tycks domineras så totalt av förnumstiga svennar.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Jodå skäggiga barn på alldeles för små cyklar har jag sett, i vissa områden.
    Men du har rätt. cyklande och miljöarbete,
    är en viktig del av att odla sitt varumärke.

    Gilla

 10. Rikard skriver:

  Hej.

  En sak du glömmer är att det ‘förr’ som är din referensram var ett ‘förr’ så gott som utan cykelbanor.

  Den stereotypt idiotiske cyklisten hade i sådan miljö snabbt omhändertagits enligt Darwins principer.

  Säkerhetsregler som eliminerar konsekvensen av att vara idiot bör vi inte ha.

  Sedan är det lätt löst. Implementera följande:
  A: Cykling å trottoar; böter á 50 000:-; fordonet förverkas
  B: Som ovan, med personskada; böter samt lika skadestånd; fordon tillfaller offer
  C: Som ovan, med allvarlig (men) personskada; enligt ovan, samt 100 000:- skadestånd

  Tror det löser problemet. Man kan tillämpa motsvarande princip för alla brott med bötesstraff. Tror att exempelvis busstrafik och åkerinäring hade tänkt både en och två gånger ifall både bil och last stod på spel.

  Kamratligs hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 3 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Nu behövs det knappast på den här sidan, men en GodHets-brasklapp kanske skall läggas till?

   Cyklar alltså själv. Utan hjälm, i vettigt tempo. Rör mig i trafiken enligt principen att det är jag som blir mos om jag stångas med en bil, oavsett vem som ”har rätt”.

   Den typen av cyklist som borde tvingas färdas utan sadel kan åses här:

   [https://www.youtube.com/watch?v=YLUz8f4CPsk] Sök på ”cyklist vs. lastbil” på Youtube om länken inte fungerar.

   Det är för lite Darwin numera.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 1 person

 11. StefanSewall skriver:

  Cyklade jämt som grabb och var alltid påpassad av konstapel Klang som stoppade mig och höll förmaningstal om jag cyklade på trottoaren eller smög under järnvägsbommarna. Mitt lyse strejkade ofta, pga kass generator och glappkontakt. En gång när jag vid 11 eller 12 åå cyklade hem från kompisen på en öde industrigata just för att undkomma bängen, då lyset var dåligt, stod en polisbil på tvären på gatan i det ödsliga industriområdet, och med högtalare på taket basunerades mkt högljutt ”HALLÅ DÄR GRABBEN!” ”DETTA ÄR POLISEN!” ”SÄTT PÅ LYSET!” -Som om jag hade varit Clark Olofsson med tungt vapen. Sedan fick jag en uppläxning om trafikregler, dock ej böter. Två stora poliser med högtalarbil mot ensam liten kille. Det var tider det.
  Jag blev en annan gång som ung grabb rejält påkörd av en bildåre i folkvagn som snabbt svängde vänster i full rulle och plöjde ned mig, som kom på cykel rakt fram. Jag slungades framåt omkull på gatstenarna utanför stationen. Jag klarade mig utan skador och klagade inte. Bilisten som var en ung man kom ut och var riktigt skraj och ordentligt lättad då jag reste mig upp. Jag bråkade inte, tänkte att jag haft tur.

  I Göteborg brukade jag traska på trottoarerna i centrum och Linnéstaden under studieåren 1975-1982. På ex.v. Linnégatan kunde man bli svårt påkörd och nedmanglad av cyklister som kom i 50 kmh, totalt utan hänsyn redan på den tiden. De ansåg sig äga trottoaren som avskiljdes mot cykelbanan bara av en linje.
  En cyklande Chalmerist dundrade rakt in i min gamla VW Golf rakt från sidan när jag just körde ut för grönt trafikljus på Gibraltargatan. Han slog sig och repade bilen, men svor och var förbannad på mig trots att han själv kört mot rött och var helt ensam skyldig. Min Golf var dock köpt för 1000 kr och var redan rejält bedagad så jag brydde mig inte om reporna. Cyklister var ibland militanta aktivister redan tidigt (till skillnad från mig som f.d. polispåpassad, överkörd cykel-skolgrabb). Som fotgängare skulle man slänga sig undan och som bilist skulle man inte få köra trots grönt ljus, när de kom ångande.

  Gillad av 5 personer

 12. versaillessite skriver:

  Jag tror att problemet med cyklister är att de är mer eller mindre tvungna att beblanda sig med gångtrafik och biltrafik. Lösningen vore att de fick sina egna cykelbanor, helt skilda från gångvägar och bilvägar, som på landet i Holland t.ex.

  Gilla

 13. Niklas R skriver:

  Något som irriterar mig är dessa cyklister som insisterar på att cykla på vägen istället för, med dyra skattepengar, byggda cykelbanorna som finns precis bredvid vägen.
  När det händer brukar jag passera dessa cyklister så nära som möjligt i ordentlig fart att de riktigt känner suget av fartvinden.

  Gillad av 1 person

 14. Igor skriver:

  P E
  Har du provat med att gå med käpp?
  Det måste vara en så stabil käpp att den håller för att stickas in i bakhjulet. Om man provar med framhjulet kan man bli anklagad för att ha skadat ansiktet.
  När cyklisten kommer susande är det bara att vicka upp käppen så den fastnar i ekrarna varvid cyklisten lär sig att inte åka nära personer som går på gångbanan.

  Gillad av 2 personer

 15. Bo Svensson skriver:

  Det krävs samling och uppslutning för en kursändring och minst av allt odlandet av nya meningslösa motsättningar.

  Det finns verkliga hot mot allt vi håller kärt.

  Gilla

 16. Magnus Rosensparr skriver:

  När det gäller cyklister på trottoarerna är det ännu värre än så. Myndigheterna har skyltat om och nu finns det vägmärken som anvisar till gemensam cykelbana/gångbana. Märket är ett blåvitt påbudsmärke där en cykel samsas med en vuxen person som leder ett barn vid handen. De olyckor och påkörningar som inträffar där är statens fel, ingen annans.

  Gillad av 1 person

 17. li br skriver:

  I göteborg hade man bara yttepyttelite pengar till att skotta i vintras så vad gjorde man?

  Då kommunen har en cykeltrafik ansvarig och INGEN gångtrafikansvarig alls så lämnade cykeltrafikansvarig in en motion som blev godkänd då ingen annan lämna in någon:

  ””Trafiknämnden har beslutat att pendelcykelvägarna ska prioriteras för att förbättra för cyklisterna även på vintern. Det innebär att pendelcykelbanorna kan vara renhållna samtidigt gångbanorna inte är skottade/vinterrenhållna/flisade. Ligger pendelcykelbanorna sida om sida med gångbanan ska även gångbanan röjas och halkbekämpas.””

  Då gbg hade yttepyttelite pengar kvar så skottades bara alla cykelbanor och inte ens gångbanorna som låg tättintill cykelbanorna i vintras 2018-2019. Cykelbanorna var renskrapade och gångbanorna var fulla med is som byggts upp under hela vintern genom slask, fryser på, snöar, minusgrader om och om igen.

  Vad hände? Antal fallolyckor ökar markant under samma tidsperiod. ””Bristande snöröjning bakom fallolyckorna. Brutna handleder, lårben och fotleder kostar samhället betydligt mer än rejäl snöröjning på gångbanorna. Framför allt är det kvinnor och äldre och barn som drabbas.””

  På fb laddades det upp bilder i olika grupper och privata bilder på flödet på skottade och avisade cykelbanor bredvid ”skridskogångbanor” gång på gång igen.

  Vem hade tagit detta beslutet och var ansvarig? någon miljöpartist så klart.
  Man gjorde ingen undersökning på hur många som faktiskt cyklar på vintern i minusgrader, snö och hur många som går på vintern till skolor, mataffären, till och från parkeringar, handla i affärer på stan, går till restauranger eller till jobbet från bussen.

  Att koka över cyklister var mild utryck i gbg i vintras.

  Fick vi någon redovisning hur klimatsmart det var och hur mycket mindre utsläpp det blev? nopp.

  Vem fick en ökad kostnad? landstinget pga av den megastora ökningen av fallolyckor och folk som var sjukskrivna och arbeten som var utan sin personal ett tag, hemtjänsten som fick massor med äldre som inte kunde handla själva och färdtjänsten som fick massa mer klienter då äldre inte kunde gå till vårdcentralen eller handla själva.

  En enda cykeltrafikansvarig satt malligt och sa att cukla är bra. Fick miljöpartiet ta alla kostnader av alla konsekvenserna pga sitt beslut? nej……

  Gillad av 1 person

 18. Ulf skriver:

  Nej det här är för mycket gubbagnäll jag har aldrig problem med cyklister när jag går eller cyklar däremot har jag problem när jag cyklar. Framförallt ifrån andra cyklister som ständigt ska lägga sig i hur man cyklar. Ja ibland kör jag utan hjälm ett brott mot mänskligheten i detta land av trygghetsnarkomaner.
  Den andra kategorin är de i sverige så extremt värdelösa bilförarna. Cyklar man i klunga där det är relativt glest i biltrafiken, man gör det när man tränar, då kan man ge sig f-n på att en värdelös bilist kommer ifatt och klarar inte av en busenkel omkörning. Lär inte folk sig att köra om innan de får körkortet? Inget är enklare men för svensken är det ett oöverstigligt problem. När man cyklar ett gäng på kontinenten är det aldrig ett problem. Ett tips kan du inte köra om några cyklister lämna tillbaka körkortet för då är du för dålig bilförare för att vara i trafiken. Du är en trafikfara.

  Gilla

 19. lookslikeanangel skriver:

  Nu känner jag mig som en elsurfbräda mitt på gatan invid
  Mariatorget, men;

  Vore det inte riktigt trevligt om det enda vi hade att bekymra oss över
  var en (Länkarna nästa?) politiker med ett klumpigt, trist ”närmande”.
  Eller liknande händelser. INTE djävulska terrorister, unkna råa
  samhällen på import. Snart skämshörnan inom EU.

  Vi som var Europas top models….!

  Skärpning!

  Gilla

 20. M skriver:

  Korrekt analys. Cyklister idag ignorerar regler. De cyklar på trottoarer och på övergångsställen (där man ska leda cykeln). Mopedister kör runt. En kompis ställde sig i vägen, blev påkörd, vägrade flytta sig, mopedisten backade för att ta fart, men avvek då kompisen tog fram mobilkameran. ” Vi får inte låta buset ta över förorten”, sa kompisen. Som Patrik beskriver är det lika illa inne i Stockholm city.

  Det är också intressant att man kör mer illa än för tjugo år sedan. Såg intressant statistik från vägverket att olycksfallen var fler i invandrargrupper…

  Hyr in de här spanska grabbarna då och då tänker jag för insatser…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.