Patrik Engellau: Kommentar till redaktör Olof Ehrenkrona, Svenska Dagbladet

Så här skrev jag just till redaktör Olof Ehrenkrona på Svenska Dagbladet med anledning hans ledare idag den 13 april:

Den 13 april uppmärksammade Olof Ehrenkrona en artikel publicerad på sajten detgodasamhallet.com, där jag är redaktör. Artikeln var skriven av juristen mm Lars Hässler. Hässler argumenterade att man visst kan tillämpa retroaktiv lagstiftning mot IS-terrorister eftersom regeringsformen på vissa villkor medger retroaktivitet vid ”krigsfara”. Ehrenkrona påpekade att undantaget endast gäller skattelagstiftningen och alltså inte kan tillämpas som Hässler menade.

Ehrenkrona har rätt. Att artikeln publicerades var mitt fel. Jag hade underlåtit att sakgranska Hässlers artikel så noggrant som jag borde ha gjort.

Patrik Engellau

Jag ber om ursäkt inför läsarna på detgodasamhallet.com

26 reaktioner på ”Patrik Engellau: Kommentar till redaktör Olof Ehrenkrona, Svenska Dagbladet

 1. larsbernhoff skriver:

  Tack Patrik, snabbt agerat med korrigering och ursäkt. Det skulle vara märkligt om endast Hässler skulle a hittat den unika och och okända möjligheten till retroaktiv lagstiftning. Kvarstår gör det olyckliga och senfärdoga i att vår regering inte gjort något som är tillräckligt för att kunna agera när det är uppenbart att IS-anslutna agerar för tex halshuggning mot otrogna. Det handlar inte om en vanlig fredlig förening som vår lagstiftning med rätta försöker skydda.
  Regeringen kan inte rädda sig via retroaktiv lagstiftning. Nu är det istället medborgare och kommunala tjänstemän som försatts i ett läge som det inte finns någon enkell lösning till

  Gillad av 5 personer

 2. uppstigersolen skriver:

  Men är du säker nu? Lars Hässler tog upp ett flertal saker i sin artikel varav en handlade om retroaktivitet. Bara för att Olof Ehrenkrona skriver ner det hela behöver du inte pudla. Just lagstiftning och hur den kan tydas verkar vara minerat område. Kanske skulle du inte vara så snabb här utan låta några jurister titta närmare på detta. Olof Ehrenkrona är inte jurist. Vad säger att hans tolkning är rätt?

  Gillad av 7 personer

  • Jaxel skriver:

   Kanske finns det tillfällen när legalitetsprincipen bör åsidosättas. Jag menar att det begåtts sådana vidrigheter i kalifatets namn att så bör ske i detta fall.

   Har läst att principen åsidosattas vid Nurnbergrättegångarna, så det finns prejudikat.

   Låt juristerna redogöra för vilka värden som står på spel vid retroaktiv lagstiftning så får samhället väga det mot de värden som går förlorade om deltagarna i kalifatets vidrigheter bara går fria. Detta är inte en fråga som bör beslutas uteslutande av jurister. Fast dessa bör självklart bidra med argument.

   Dessutom kan ju de som inte gillar att Sverige lagstiftar retroaktivt alltid hålla sig undan den svenska rättvisan för inte lär vi jaga dem annat än i Sverige.

   Gillad av 2 personer

  • Thomas Ek skriver:

   @UPPSTIGERSOLEN

   NEJ,
   Att i någon krönika av PE sist medge att ett fel tidigare tyvärr blev begånget, som SVD gör, är inte till fyllest. Att som PE gör – rakt ut på en separat utskickad första sida – utan ursäkter, förklaringar eller annat tjafs, medge att ett fel begångets, vittnar om omdömesfullhet och ansvarsfullhet som skall NOTERAS. Det här rediga agerandet stärker Det Goda Samhället, och det är något som våra övriga medier inklusive SVD borde ta efter, om de vill överleva.

   Gillad av 3 personer

 3. Cava Webb skriver:

  Det finns ju en praxis etablerad redan vad gäller folkmordsbrott och retroaktiv lagstiftning – annars hade förmodligen inte blivit några Nürnberg-rättegångar.

  Gillad av 4 personer

 4. Ni bugade för bödeln, ni gödde honom stor, medans sossarna och facket stod och putsade hans skor skriver:

  Once you cuck, you never come back (lex Johan Westerholm med flera). För situationer som denna rekommenderas Vox Days SJW Attack Survival Guide, som finns att läsa gratis bl.a. här:

  http://www.the-niceguy.com/contributors/SurvivalGuide.html

  Be om ursäkt till SvD. Fy fan! När bad Olof Ehrenkrona senast Patrik Engellau om ursäkt för alla lögner som pumpas ut ur Ehrenkronas tvångsfinansierade och konkursmässiga pamflett?

  Är det så här Sveriges Deep State verkar?

  Gillad av 6 personer

 5. krister Thelin skriver:

  Tack, hedrar dig, Patrik. Låt mig stilsamt påpeka, att det hade räckt att ni läst min artikel i Kvartal ( vilken var föremål för Hässlers recension), där stor det i klartext. Någon egen grundlagstolkning hade alltså inte behövts.

  mvh

  KT

  Gillad av 2 personer

  • Måste logga av nu, min dotter volontärjobbar på HVB-hemmet och ska ha skjuts och sedan måste jag skynda hem för att laga mat åt min fru och hennes son skriver:

   Instämmer till 100%, det gäller att hålla god ton när motståndarsidan ljuger och sedan alltid, alltid göra en hel pudel och erkänna sig besegrad vilkensomhelst anklagelse motståndaren kommer med, oavsett om den är sann eller inte, för så för och vinner man ett kulturkrig! ”Rasist? Javisst! Och förlåt för att jag finns till! Får jag gå på toaletten nu?”

   Gillad av 4 personer

 6. Lorentz Brydolf skriver:

  Rätt skall vara rätt men med tanke på all den rappakalja Svenska Dagbladet tillåter sig trycka ned i gapet på den svenska allmänheten sju dagar i veckan och då isynnerhet i form av domedagsprofetior gällande klimatet, känns Olof Ehrenkronas tillrättavisning av Det goda samhället en smula övermaga.

  Gillad av 7 personer

 7. Göran Holmström skriver:

  Patrik jag tycker inte att du ska be om ursäkt, artikeln är ju bara en åsikt och ett tänk,
  hur kan det vara fel, för att hitta rätt måste alla vägar och alla åsikter prövas och stötas och blötas.
  Att någon sedan väljer en härskar teknik och skjuter in sig på en teknisk detalj, det är ett oärligt sätt att vinna billiga poäng.
  Mvh Göran

  Gilla

 8. Fredrik Östman skriver:

  Uppenbarligen är herrarna med i samma klubb. Sorgligt att skåda. Lagar och grundlagar bryts i parti och minut. Själva det faktum att dessa mördare och nidingar har fått komma till Sverige berodde på lagbrott. Att de fick medborgarskap var olagligt. Att de inte stoppades vid utresan var olagligt. Alltihop är bara trams och gostycke. Men de finaste små detaljer av finaste pedanteri skall granskas med lupp när det gäller att understödja och fortsätta folkmordet på svenskarna, när det gäller att utsätta dem för brottslighet och skadliga kulturer.

  Vi har ett rättspositivistiskt paradigm som tillåter domare att döma precis vad som helst redan innan politikerna har formulerat någon lag. En vid tolkning av intentioner och förarbeten räcker. Och så kommer några kompisherrar och klappar varandra på ryggen och kan utan vidare göra absoluta juridiska uttolkningar som inte får diskuteras, ifrågasättas eller has åsikter om. Honk! En clownvärld. Honk!

  Gillad av 9 personer

  • Folket i Bildt kulturfronts pojkar skriver:

   ”Ehrenkrona var 2006-2014 ambassadör och utrikesminister Carl Bildts rådgivare i globaliseringsfrågor.”

   ”Sin internationella karriär tackar [Krister Thelin] främst […] moderaten Carl Bildt för.”

   Gillad av 2 personer

 9. Leonidas skriver:

  Hm..Tolkning av lagtexter är inte huggna i sten, Begriper mig inte på ursäkten. Indirekt uppsåt letades fram i lagböckerna ( vilken mången jurist då inte trodde var möjligt) när det gällde Ib affären, när det begav sig och Isaksson och Bratt dömdes till fängelse då deras gräv störde staten. Finns viljan (om Sverige som föreställning) så torde det kunna deduceras fram fällande domar inom ramen för det som kallas rättssäkerhet. Men, Den viljan saknas.

  Gillad av 3 personer

 10. En idé bara skriver:

  Patrik, i stället för att be om ursäkt borde du ha publicerat en replik där du läxade upp Ehrenkrona riktigt ordentligt i syfte att provocera fram ytterligare publicitet i SvD och exponering inför SvD:s läsarkrets. Det hade kunnat dra en hel del ny trafik.

  Gilla

 11. Niklas R skriver:

  Nu borde Ehrenkrona veta att enligt regeringsformen, allt du behöver i Riksdagen är 175 röster eller regeringsmakten så kan du göra vad som helst till lag.
  Det har funnits gott om exempel på grundlagsvidriga lagar som stiftats och gäller idag – allt tack vare att sossarna klubbade igenom sin grundlag 1975 som tog bort allt vad maktfördelning och balans heter i den svenska författningen.

  Två exempel som kommit de senaste åren som är bevis på att Ehrenkrona har fel och att man visst kan stifta de lagar som man känner för, oavsett vad grundlagarna säger.
  1. Förordning från Regeringen som sätter kommunernas grundlagsskyddade självstyre ur spel – även kallat ”Anvisningslagen” – som bryter mot så många lagar och grundlagar i landet så det är egentligen löjligt.
  2. ”Gymnasielagen” är det färskaste exemplet där lagstiftande makt missbrukats för att bryta mot grundlagarna och andra lagar.

  Men detta är hela poängen med den Regeringsform som sossarna fick igenom på 70-talet, att de skulle kunna stifta vilka lagar de vill och har de bara majoritet i Riksdagen är det skit samma vad andra tycker eller tänker.
  Så egentligen är Ehrenkronas åsikt precis bara det, en åsikt, och han borde veta, som jurist, att vi kan, under gällande grundlagar stifta en retroaktiv lag som gör det möjligt för svensk domstol att döma personer för medlemskap i en terroriströrelse så som IS. Vi kan även stifta en lag för att frånta dem eventuella svenska medborgarskap.
  Allt som behövs är 175 röster i Riksdagen för att detta ska vara verklighet, eller en förordning från Statsministern.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.