Patrik Engellau: En fråga om hållbarhet

Patrik Engellau

Saker och ting har ofta bäst före-datum. Det betyder att de vid någon tidpunkt slutar att fungera enligt plan. De kanske ruttnar eller möglar och så småningom förvandlas till mull. Mediciner tappar sin verkan, vinet förvandlas till odrickbar vinäger.

Vi vet med säkerhet att fascistiska rötter är väldigt giftiga. Man kan till exempel mala fascistiska rötter till fascistiska sågspån för att i smyg lägga ut på gatorna. Då kommer det att rycka i högerarmarna på alla som går förbi. Om det står någon där med en grön fana med runor och säljer medlemskap i Nordiska Motståndsrörelsen så kommer nästan alla att betala.

Det här gäller förstås bara om rötterna är tillräckligt färska. De får inte ha passerat sitt bäst före-datum. Om fasciströtterna har gått ut så kanske NMRs medlemsvärvare får en smäll på käften i stället för medlemsavgiften.

Exakt hur det ligger till med de fascistiska rötternas hållbarhet har forskningen ännu inte lyckats fastställa. Den seriösa fascistrotsvetenskapen är sorgligt outvecklad. Mina synpunkter i denna essä ska därför inte betraktas som något definitivt utan bara som inledande observationer som i bästa fall kan ge användbara hållpunkter för mer djuplodande och långsiktiga undersökningar.

En sak vet vi med säkerhet och det är att en fascistrot från 1988 fortfarande är fullt virulent. Då bildades det sverigedemokratiska partiet som alla vet har fascistiska rötter. Dessa rötter hotar fortfarande Sverige även om partiet inte med säkerhet sedermera har haft något tillflöde av friskt fascistblod. Sedan partibildningen har det gått 31 år. Vi kan därför med säkerhet konstatera att en fascistrot håller sig i minst 31 år.

En grundläggande fråga är hur man känner igen en fascistisk rot. En armbindel med swastika och ett idolporträtt av Mussolini är ganska säkra indikationer men de tydligaste tecknen handlar mer om bruna idéer. Den brunaste av alla idéer är att den egna rasen ska förädlas.

En brun idé kan låta så här:

Sterilisering har i vissa avseenden en mycket stor samhällslig betydelse. Detta gäller särskilt ur arvshygienisk synpunkt, i synnerhet som sterilisering av sinnesslöa i tillräcklig omfattning kommer att medföra en minskning av sinnesslöhetens frekvens i befolkningen. Den sterilisering som företages av sociala skäl är ur samhällets synpunkt också mycket väsentlig, då det därigenom förhindras tillkomsten av barn, som skulle komma att uppväxa under mycket ogynnsamma förhållanden.  

Detta skrevs år 1934 i boken Kris i befolkningsfrågan av de framstående socialdemokratiska tänkarna och vetenskapspersonerna paret Alva och Gunnar Myrdal. Därav får man tydlig ledning i frågan om de fascistiska rötternas hållbarhet. Det socialdemokratiska partiet har som alla vet inga fascistiska rötter. Något som sades år 1934 i dess namn har numera ingen toxisk verkan. Rötterna har passerat sitt bäst före-datum. 1934 är 85 år sedan. Vi kan alltså med säkerhet dra slutsatsen att en fascistisk rot behåller virulensen i 31 år, men inte i 85.

Det blir nu forskningens uppgift att malla in livslängden mer exakt. Detta kommer att få avgörande betydelse för Sveriges framtida politiska liv. Om rötterna visar sig leva i exempelvis 40 år är det nio år kvar innan moderaterna kan börja tala med sverigedemokraterna. Ulf Kristersson skulle i så fall kunna sikta in sig på att samregera med Jimmie Åkesson efter valet 2026.

Låt mig avslutningsvis ge några tips inför den fortsatta forskningen. Makarna Myrdals funderingar ledde inom kort till att tvångssterilisering infördes genom svensk lag. Wikipedia ger närmare detaljer:

De som steriliserades under 1934 och 1941 års steriliseringslagar var psykiskt sjuka, utvecklingsstörda och, under 1941 års lag, även personer med fysisk funktionsnedsättning (”svårartad sjukdom eller svårt lyte”) och så kallade asociala. I praktiken steriliserades framför allt kvinnor – många unga och från socialt utsatta grupper – på ganska godtyckliga grunder, exempelvis för att en läkare bedömde dem som promiskuösa eller som tattare… Syftet med steriliseringspolitiken var bland annat rashygien, folkhälsoskäl, ekonomiska besparingar och kontroll av asociala. Denna praxis nådde sin kulmen vid mitten av 1940-talet.

Detta skedde under socialdemokratiska regeringar (och samlingsregering under andra världskriget). Men eftersom inget av de inblandade partierna har några fascistiska rötter inser man att roten förlorat sin toxicitet sedan mitten av 1940-talet. Den håller sig därför kortare tid än 75 år.

En mycket djärv hypotes bygger på observationen att denna lag till rasförädlingens främjande upphävdes först år 1976. De fascistiska rötterna levde alltså år 1976 men de partier som vid det laget regerade Sverige har idag inga fascistiska rötter.

Förstår du? En fascistisk rot från 1976 har gått ut idag, men inte en fascistisk rot från 1988! Om forskningen kan bekräfta detta så betyder det att det troligen blir fritt fram att samarbeta med sverigedemokraterna senast om tolv år, alltså vid valet 2030.

55 reaktioner på ”Patrik Engellau: En fråga om hållbarhet

 1. Bo Svensson skriver:

  Man kan drömma om ett läge, där det är de som varit engagerade i mordbrännarpolitiken ingen vill tala med eller vistas i samma rum som.

  Gilla

 2. Thomas Ek skriver:

  Intressant och även rolig läsning.
  Men jag tror inte på Engellaus teori här.

  Jag tror att det handlar om ideologi, som på senare år har kommit att sätta allt djupare spår i oss alla. Och det är den som med god hjälp av vårt Public Service, förstör oss, alla

  Gilla

  • Axel skriver:

   Att Tyskland var välvilliga till den stora invandringen, säg 2015, berodde till största delen på dåligt samvete för andra världskriget. Sverige för sina försök till renrasighet genom sterilisering. För att slippa skulden för dessa övergrepp, blev attack mot SD det bästa vapnet för att vlseleda Svenska foket från deras tidigare synder.
   Inrätta en skamvrå i riksdagen, där Sossarna får stå en timme varje dag, med en inåtvänd tagelskjorta på sig.
   Rätt skall vara rätt för sådana syndare.

   Gillad av 2 personer

 3. A skriver:

  Det är bra att du vrider och vänder på saker P.E, men Sd kan jag inte känna nåt hopp för. Nåt är fel med dem. Troligen är felet att de är för taktiska. För min del hade det varit bättre med ett mindre parti, bara de talar sanning och aldrig tummar på detta. Jag ser många med nån sorts barnatro på Sd, det känns helt fel. Det är lögnerna som är källan till vansinnet, svaret på det kan inte vara taktik. Jag kommer att fortsätta rösta för AfS.

  Mvh A

  Gillad av 5 personer

  • W skriver:

   Var vi 20000 som valde Afs i valet? På goda grunder påstår jag. Men för att inse Afs kvalitéer måste man läsa alternativa sajter eller naturligtvis deras partiprogram? Och hur många procent av befolkningen läser DGS, Nya Tider eller Samnytt t.ex.?

   Hade besök av en veterinär i veckan. Som vanligt så blev det tal om den förda politiken. Vår begåvade
   djurvårdare hävdade med emfas att SD var ett enfrågeparti.
   Jag tänkte, men sade det inte, nej tyvärr så är SD numera alltför utslätat och har tappat stinget.
   När Kent Ekerots fick sparken försvann en stor del av tågan.
   Samma sak lokalt med Alfsson.
   Korkad medlemspolitik. Att sparka de färgstarkaste.

   Gillad av 1 person

 4. Fredrik Östman skriver:

  Roligt skrivet, det är nästan så att man kunde tro att sarkasmen kunde fungera i denna form. Men Mussolinis socialism hade inget rasistiskt inslag. Italien började med slikt bara för att det ingick i koalitionspakten med Tysklands socialister, som mera liknade de svenska, eftersom de var rasistiska. Så Mussolini agerade ganska likt Moderata samlingspartiet, som gärna övertar Miljöpartiets rasistiska politik i koalition.

  Gillad av 4 personer

 5. Ett dopp i tidens flod skriver:

  Ingen kliver ned i samma flod två gånger. Tidens flod flytet på. Och världen förändras med den. En del förbannar flodens rörelse. Och vill frysa tiden. Och människornas plats i den. Andra ser en ny flod. Och nya människor. Som badar i en annan flod. Var och en väljer den berättelse som passar det egna syftet. Det handlar idag om ren taktik. Vad som råkar främja det egna syftet. Och då passar inte makarna Myrdal in.

  Gillad av 1 person

 6. Tritonen skriver:

  ” Ulf Kristersson skulle i så fall kunna sikta in sig på att samregera med Jimmie Åkesson efter valet 2026.”
  Frågan är väl om Åkesson vill ha med honom i sin regering?

  Gillad av 1 person

 7. Benjamin Dhover skriver:

  Tänk om fascism i själva verket är en sorts ondskans förädlingsprocess? Den börjar primitivt med stöveltramp och armbindlar. Sedan övergår den i ett bedrägligt lugn för en lång metamorfos, som en ovanligt elak liten förpuppad fjäril, för att därefter blomma ut i full prakt under benämningen ”anti-fascism”. Dyrkan av den allsmäktiga staten, hetsen mot oliktänkande, den elastiska hållningen mot objektiva fakta, och den besinningslösa aggressionen som respons mot alla försök till debatt är identisk. Denna nya generation är lika fanatiska som den första, men nu med den bergfasta övertygelsen om sin oerhörda moraliska överlägsenhet som gör att de kan gå långt mycket värre än de primitiva stöveltramparna om bara tillfälle ges. Låt oss hoppas att de aldrig får det.

  Gillad av 5 personer

 8. Jari Norvanto skriver:

  Men till dess fortsätter samarbetet med kommunisterna/socialisterna, liberalerna och muslimska brödraskapet… 2030 förresten, då har väl jorden gått under? Iallafall om inte klimatalarmisterna lyckats i sitt flygande missionerande kors och tvärs över planeten, bänga i bollen och utan tvekan inte kloka i klotet, med skallar som monokulturodlade grapefrukter och en surkartars harmsna uppsyn..

  Gillad av 2 personer

 9. larsbernhoff skriver:

  Det är bra att Patrik visar på det orimliga att brunmåla SD till oigenkänlighet. Tyvärr lyckades de så bra att att Björklund och Lööf gick med i tävlingen spm fick dem att tappa greppet om sina huvuduppgifter nämligen att lyckas driva igenom sin sakpolitik oavsett vem som röstar för den.
  S har bortsett från Vs rötter i kommunism,av det onda slaget ända fram till 90-talet, eftersom de haft nytta av deras röster. Sabuni sammanfattade ett klokt och rationellt synsätt i denna mening i går ”Det bör vara modellen för behandlingen av SD och generellt hård konfrontation där man tycker olika, öppenhet att samverka där man tycker lika”. Det är så S gjort med V då kan samma princip gälla för Alliansens alla partier. Det är ett smartare sätt att agera.

  Politik går ut på att nå så bra resultat som möjligt och inte framstå som den som har vackrast åsikt men som samtidigt förlamar övrigt politiskt arbete. Björklund får dra sig tillbaka med rent samvete mot sina barn men inte som resultatpolitiker. Hela L har han lagt sig på slaktbänken och att rädda det partiet kräver mer än att fortsätta måla onyanserat brunt.

  Gillad av 3 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   LARS B: Socialdemokratin har reellt smutsiga rötter; V däremot enbart ”hånglat” med kommunismen; utan reell möjlighet att bilda familj och sätta bo i Sverige.
   Oavsett hur onda rötter det rör sig om i V:s fall så är det svårt att tänka sig något mer ont än att devalvera människovärdet, såsom Socialdemokratin gjorde med beskriven raspolitik.

   Gilla

 10. Henric Ankarcrona skriver:

  Lysande!
  Ett annat forskningsområde: en jämförelse mellan fascistiska och kommunistiska rötters livslängd. Sannolikt dör vänsterrötter oerhört snabbt. Förresten, det behövs nog inga vetenskapliga belägg. Det räcker att läsa tidningen

  Gillad av 1 person

 11. Målare Björn Ingvar Söderstedt skriver:

  Vad som förvånar mig är att ingen i den offentliga debatten stoppar detta i halsen på Löfven och Lööf när de orerar om fascistiska och nazistiska rötter eller att ta upp det nazistiska medlöperiet från Per Albins socialdemokrater, verkligen storsint och hänsynsfullt av sverigedemokraterna och övriga opponenter

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Samtidigt kan man då nämna att Myrdal, 1974, argumenterade för att vissa raser/etniska grupper inte var möjliga att integrera i civiliserade samhällen.

   G. Myrdal. 1974. ”The Case Against Romantic Ethnicity.” Center Magazine. 7(4):26-30. 1974.

   Jag är i o f sig inte helt övertygad om att Gunnar hade fel, men det kan ju ge Steffe någonting fundera över. Om inte annat kanske han skulle komma av sig något. 😉

   Gilla

 12. Dnam eksnad skriver:

  Var den socialdemokratiska och centerpartistiska rashygienen roten eller stammen och kronan? Mycelet eller foten och hatten? Rashygienen som Dr Mengele byggde sina experiment på, där han försökte byta ögonfärg på folk, ser jag mer som stammen och kronan, man kunde ju se det. Vad var roten, eller mycelet? Detta tycker jag är värt att tänka över, som jag ser det då är det en av huvuddiskussionerna på dessa sidor, vad är roten under det socialdemokratiska trädet. I många år så kunde detta döljas, men idag när man opererar om könsorgan på barn, eller opererar bort bröst på småflickor, när mördande av levande foster är legitimt, och kritik av det illegitimt, när kontroll av våra tankar pågår dagligen och när man till sist åter funnit och samverkar med den mest öppet våldsamma ideologin som nu finns på denna jord, samma som Hitler fann samförstånd med, idag börjar det bli tydligt, roten, eller mycelet försvann aldrig. Vid en första anblick så kan det verka som att målet återigen ursäktar medlen, men jag tror detta var fel då, och är fel idag. Målet med nazismen som var svensk socialdemokrati i blomning var själva dödandet, själva tagandet av liv, förstörelsen, målet var medlet, ondskan. Idag ser vi samma sak, vi slår knut på oss själva för att finna förklaringar, HUR!!!??? kan etablissemanget inte se att de leder oss in i fördärvet, de hjälper ju de mest bestialiska mördarna att överleva och komma till Sverige för Guds skull, gör vi inget, eller sölar, så kommer nog naturens lag att se till att de försvinner från vår jord som sig bör, istället så går hela det svenska maskineriet igång för att få hit dem och till och med skribenter som skriver på DGS är delaktiga på ett hörn. Varför? Så folk slår knut på sig för att man inte accepterar att vi idag styrs av ondskan, att den vill ha det så här, och därmed så vill dess lärjungar det också men har skapat ett helt maskineri som skall dölja vad ondskan vill, Hitler och kommunismen stängde dörren till att bara vara ärlig om att det var ondskan man sökte, men man har funnit andra vägar idag.

  Så vad är roten? Mycelet? Roten är ondskan, konsten är att beskriva den så folk förstår att pk-etablissemanget idag är dess förvaltare, jag ser det som att det beskrivningen finns i Bibeln: mänskligheten åt av kunskapens frukt och blev utslängda av Gud men det var ok, för alla visste att Gud fanns där uppe, men nu har man ätit av äpplet i Newtons skalle också, och mindre kloka människor har då fått för sig att människan själv kan organisera sig utan högre principer. Gud försvann men inte djävulen och avsaknaden av Gud fick omedelbart resultatet att människan tror sig vara Gud, man kan styra och ställa med allt, man vet att man själv inte förstår men följer djävulens locktoner, oroa dig inte konsensus säger att det är så här vi skall göra, konsensus ses överallt, man fösöker skapa det hela tiden, det är transfobiskt att inte vilja utföra Mengeleoperationer på barn och demokraternas nästa presidentkandidat är öppet pedofil, vår polischef ursäktar knivmördare och i England så torterar man dem som talar om hur Sodom sprider sig med systematiska gängvåldtäkter av fattiga flickor. Så jag ser roten som att socialdemokrati och pk-ismen idag, nazismen och kommunismen tidigare, inte inser sin begränsning, man tror och tar sig rätten att laborera med allt, man gör sig själv till Gud som har de rätta svaren på allt och det finns bara ett svar, och de som inte tror på det skall bort. Just detta lärde oss religionen att hantera, vi förstår inte allt och kan därför inte påföra alla vår egen absoluta sanning. Vi ser ju nu hur vi mycket fort når ett tillstånd av våld och kaos, men skall inte låtsas om det. Man följer satans principer, detta var och är roten och den lever än.

  Förutom det jag nämner ovan, pk-ismens Mengelepolitik, dess rasism, hat mot barn och klimathysterin så tycker jag att roten kan igenkännas på ett annat sätt, ett mycket gammalt sätt, nämligen judehatet. Genom judehatet så kan man angripa Gud, den kristna guden, att krititisera Israel blir en proxy för att kritisera den kristna Guden, så här kan vi se återigen hur nazismen där Hitler besökte stormuftin idag ger sig uttryck i symbiosen mellan pk-ism och islam. Det är den judeokristna Guden man försöker ersätta med sig själv, med en värdslig politisk ideologi som poserar som religion, den ena har gjort så länge, den andra börjar först nu finna formen.

  Judehatet är lackmustestet man måste bestå, ett flertusenårigt test.

  Gillad av 7 personer

  • Christer L skriver:

   Mycket bra och tydligt. Nu ser även jag hur du menar. Men jag tror inte på den motsats till ondskan som du utgår från, jag tror inte att Gud är god. Varför skulle det här isåfall pågå? Varför finns atomvapen? Vi är onda och goda allihopa. Det går inte att värja sig utan att ta till motsvarande nivå av ondska, men då är det lätt hänt att man kallar detta godhet. Jag tror inte på att ”de vill ha de så här”. De verkar helt enkelt inte närvarande i ”så här”. De tycks göra så här för att de känner sig utvalda. Inte valda ombud, utan en sorts hybris. Utvaldheten är deras omedvetna ”religion”, som också är kongruent med muhammedanismen. Jag känner mig också utvald, men jag vet i alla fall om detta och kan bromsa. De ser vänsterpolitiken som en rationell och rättvis ordning ovanför evolutionen, som vissa av oss kan förstå, andra måste ledas på rätt väg. Att det inte alls blir som de planerat är inte deras fel, det är de brununiformerade SD-arnas fel. Och de vita männens, sak samma.

   Gilla

   • A skriver:

    Christer L, jag tror kanske att du förväxlar gud med en person. Dessutom vad skulle det vara för mening att leva i en värld där allt vore tillrättalagt och inget stod på spel. Tänk att gud är själva sanningen och inte en åsikt. Jag menar inte att mästra, bara att undersöka. 🙂

    Mvh A

    Gilla

  • Gunnilla E skriver:

   Många som mår dåligt vänder sig till Gud. Mår du så jäkla dåligt? Tydligen. Moral utan Gud har funnits i många årtusenden på olika platser. Upplysningen med Newton, Hobbes, Kant mfl klarade av den saken utan ditt bidrag.

   Gilla

  • A skriver:

   Bra skrivet Dnam. En sak jag tänker på är att vi saknar en motsvarighet till den dubbla bokföringen. Alltså, vi har kronologin men saknar balansräkningen, typ det vi frilagt och uppnått hitintills. På något sätt tror jag det skulle vara bra med nån slags föränderlig sammanfattning av det vi upptäckt. ?

   Mvh A

   Gilla

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   DNAM EKSNAD: Förlåt mig! Nu ångrar jag mig i säck och aska. Källa så klar, vatten du har! Men varför skriver du inte oftare på detta initierade sätt? Eller så kanske du gör det men jag har ett täckelse som hindrar mig se det. Får kanske lov att läsa om dina kommentarer kring religion och tro och ödmjuka mig.

   Gilla

 13. Dandersan skriver:

  Funderade på människans val och samhällets vilja när jag hörde en berättelse om tvillingfödsel med komplikationer i P1 nyligen.
  De blivande föräldrarna ställdes inför valet att föda fram gravt hjärnskadade barn eller abortera.
  De valde livet vilket förändrade deras liv och satte stora krav på samhällsresurser i form av assistens.
  Har samhället rätt att ställa blivande föräldrar inför dessa val?
  Har de blivande föräldrarna ätt att kräva att samhället går med på dessa val?
  Det är väl det som också ligger bakom IS krigares svårigheter att få återvända.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Ingen enskild är ansvarig för samhällets överordnade konstruktion. Jag är inte ansvarig och skyldig för att jag fick en hyfsad utbildning av staten. De omtalade föräldrarna är inte ansvariga för att staten har hittat på att den skall lägga en massa resurser på barnen. De är ansvariga endast inför sina egna barn, sig själv och Gud Fader. Självklart skall de välja livet! Allt liv är tragiskt. Det är statens sjuka ambition att göra offer i syfte att förneka detta grundläggande faktum. Socialismen är och förblir en dödskult.

   Gillad av 2 personer

 14. En annan skriver:

  Nyamko Sabuni, om nu L vill överleva så är hon det bästa valet, vill L fortsätta att terrängköra med gokart väljer dom Ullenhag. Nyamko kommer att ställa till det för C och floskerannie rejält.
  Väljer L henne som ledare har dom en chans att komma tillbaka i politiken,
  Så om hon väljs, kommer ett bättre samarbete mellan SD, M, KD och L bli möjligt, så Annie, ditt bäst före datum kommer att gå ut genom bakdörrarna på stureplan, det vi undrar nu, vem är du köpt av?

  Gilla

  • Dnam skriver:

   Vad är syftet med Dildoralerna? Varför finns detta parti, annat än som ett litet yrkesnätverk för att skaffa sig välbetalda jobb i internationella organisationer? Vilken organisation mjölkar Bengt Westerberg idag?

   Låt partiet dö och vila i frid under en gigantiskt dildo till gravsten så att dess hycklande storstadsväljare tvingas välja sida.

   Gillad av 8 personer

 15. Lennart Bengtsson skriver:

  Klasse! Sådant piggar upp morgonen och aktiverar de grå cellerna. Att politikernas rådgivare är hänsynslösa aktivister, snart i klass med en mera känd sådan från 20 talets Berlin med initialerna JG, så borde ju de ansvariga politikerna tänka till för att inte tala om landets väljare som röstar på dom. Men det kan ju inte uteslutas att kunskapen ligger på samma nivå som de som röstade på Brexit och inte visste vad EU var för något.

  Gilla

 16. W skriver:

  Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap betalar hela två miljoner kronor till en grupp internationella författare för en rapport som handlar om ”informationspåverkan av det svenska valet”

  Där man fokuserar på hur man ska bekämpa svenska alternativmedier som Samhällsnytt och Fria Tider samt även invandringskritiska användare på sociala medier.
  Författarna anser att det nystartade partiet Alternativ för Sveriges konton på sociala medier används för att ”smutskasta Sverige” och förstöra landets rykte utomlands.

  För att motverka alternativa medier menar rapporten att mediebolagen bör i samarbete med reklambranschen stoppa sajternas möjligheter att finansiera sig med annonser. Det skedde redan i våras med Samhällsnytt som fick se sin annonsförsäljning indragen av Google.
  
Det föreslås även att det startas en ”ny generation av grupper i civilsamhället” vars syfte ska vara att ”störa ut” information från etablissemangskritiker.

  Fria Tider har tagit del av en mejlväxling mellan Mikael Tofvesson på MSB där det framhålls att det är är viktigt att rapporten utformas på ett sådant sätt att resultatet kan ”klassificeras som forskning”.

  Så använder Sjuklövern, med Eliasson som exekutor, våra skattemedel. Att tysta kritiska röster.

  Gillad av 8 personer

  • O.T. skriver:

   Nyligen släcktes den granskande kanalen Feministinspektionen, som drivs av medborgarjournalister, ned av Youtube. Detta efter att de granskat Robert Aschberg.

   Robert Aschberg som ju ska ta över journalisternas klubb, vars uppdrag är att slå vakt om press- och yttrandefriheten, tala om att sätta bocken som trädgårdsmästare.
   Tillsättningen har inspirerat till hånfulla kommentarer på sociala medier.
   ”Ett stort grattis till Robert Aschberg som valts ny ordförande för Publicistklubben. Nu väntar vi bara på att juristen Clark Olofsson ska bli ny ordförande i Högsta Domstolen”, skriver exempelvis användaren Goten på Twitter.

   På Twitter jublade minister Annika Strandhäll (S): ”Bra där!” Bakom nedstängningarna mot regimkritisk media står regeringen själv, som på Bonnierkoncernens initiativ hotat Google och Facebook med att stifta lagar om inte internetjättarna ”självsanerar” och hjälper staten med censuren.

   En påminnelse om vilka som sitter på makten.

   Gillad av 9 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Beaktande fri samhällsdebatts fundamentala betydelse för fungerande demokrati, skall försök att begränsa den ge konsekvenser på en nivå som gör att ingen känner sig lockad.

   Jag ser fram emot en ordning, där våldsam död som drabbar förövare av brott på denna nivå, skall rubriceras naturlig död och inte motivera fortsatt utredning eller rättslig åtgärd.

   Gilla

  • A skriver:

   Visst W, de är så fruktansvärt smarta och kraftfulla på alla vis.. men de kommer iallafall att gå samma väg som DDR. Det är lögnens väg. Inte ens Sovjet kunde överleva, de ruttnar inifrån.

   Mvh A

   Gilla

 17. Bengt skriver:

  Roligt skrivet, men jämförelsen haltar.

  Socialdemokraterna DREV fascistisk politik. Den implementerades och människor steriliserades de facto.

  Sverigedemokraterna har ALDRIG förespråkat sterilisering eller någon annan människofientlig politik. De har heller inga ”fascistiska rötter” – allt är hittepå. Det är rent av vidrigt att Stefan Löfvén ständigt anklagar SD för detta. Det är en ren lögn, vilken nu P.E. spinner vidare på.

  Lyssna gärna på intervjun med Anders Klarström (som blev partiledare några månader efter att SD bildats): https://www.youtube.com/watch?v=4A2bnqeFRzM

  Intervjun är mycket intressant. Efter den vet man hur det ligger till med SD:s historia.

  Gillad av 7 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   BENGT: ”Socialdemokraterna DREV fascistisk politik. Den implementerades och människor steriliserades de facto.”

   RÄTT SÅ! Det är socialismens och Socialdemokratins”väsen”. Övertygad om att allt man gör är för samhällets bästa och i det godas och bästas intresse agerar man än idag. Dvs lika destruktiva intentioner, men nya mål.

   Gilla

 18. Erik P skriver:

  Centerpartiets (dåvarande Bondeförbundet) program på 30-talet:

  ”IV. Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar.

  Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.”

  Socialdemokraterna fann vid tiden formuleringarna så festliga och träffsäkra så de bildade en samlingsregering med Bondeförbundet.

  Dessa rötter anses nu vara förtvinade och sakna relevans.

  Gilla

 19. Göran Holmström skriver:

  I MITT land ställer vi inte grupper mot varandra sade ett visst pucko.
  Antagligen så tror han att detta är hans land, men han har fullständigt fel i denna fråga! Landet ägs av folket som han inte representerar värst väl.
  Åter till frågan om grupper och som Patriks lysande text skriver om rötter,
  Nmr fick cirka 700 röster i sista valet om jag inte minns helt fel,
  Googlade lite på radikala islamister och fick fram siffran 2000 vilket känns väldigt lågt. Men åter till tanken Nmr har vad jag vet inte begått några terrordåd, ändå så jagas dom för sina åsikters skull, Islamisterna både planerar och utför terrordåd, men dom behandlas med ullstrumporna på för att ”Inte stöta sig med Islam”.
  Just där haltar logiken fullständigt, vi ska tydligen leva i en demokrati enligt dom styrande, vilket innebär att man får ha konstiga åsikter och gå till val på dom,
  men i samma demokrati så jagas du för ”Fel åsikter” och bedöms hårdare för det,
  än om du medverkar i riktig terrorism och bevisligen är en del av terrordådet i Stockholm, där var efterspelet allsång och handhjärtan.
  I preventivt syfte jagas ”fascister hårt och blir av med jaktvapen på en känsla”,
  jag får inte ihop den logiken riktigt. Det verkliga hotet mot demokratin negligeras och det overkliga används som propaganda för hårdare tag, nej jag sympatiserar inte med Nmr, men så länge dom följer lagen och sköter sig så har dom sina demokratiska rättigheter att känna och tänka precis som dom vill.
  Men att husera blivande terrorister som använder ett land som bas och träningsläger för att terrorisera sin omvärld det ser jag som rötter som måste dras upp med roten och brännas bort innan dom sprider sig i resten av trädgården,
  Att varken Säpo eller regeringen sköter sitt trädgårdsmästeri på bästa sätt utan
  klappar maskrosorna under hakan, anser jag är fullständigt bedrövligt!

  Gillad av 9 personer

 20. Observatör skriver:

  Eugenik var på före andra världskriget allmänt accepterat och inget som särskilt utmärkte fascismen som huvudsakligen var en ekonomisk teori som man såg som en kompromiss mellan socialism och kapitalism. Produktionsmedlen skulle få vara kvar i privat ägo men det avgörande inflytandet skulle ges åt politiskt styrda fackföreningar (jfr SAP-LO). Kamrat Stalin började kalla alla sina motståndare för fascister,ett bruk som sedan spred sig till Västeuropa. Det bästa vore om man mönstrade ut ordet fascist för annat än Mussolinis historiska parti. Samtida partier med fascistisk ideologi skulle man lämpligen kunna kalla socialdemokratiska.

  Gillad av 3 personer

 21. Kristina von Heland skriver:

  På skolan fick vi grupparbeta om barnomsorgen i Sverige. Vi slog upp Alva Myrdal och grunden för svenska dagis. Hon skrev, modellen för detta är Sovjet och DDR. Föräldrarna är inte föredömen då de inte skolar barnen enligt god socialistisk anda.
  Jag blev under min uppväxt en bråkstake som vägrade inlemmas i staten. En del här ser jag har varit inne i värmen men nu lämnat sendero luminoso.
  Segraren skriver historien, strecket måste dras och kanske flyttas fram lite då en del släpar efter i systemet.
  Jag arbetade på en gård i norra Sverige. Dit skickade en del svagsinta. En flicka pratade med mig. Hon beskrev ett läkarbesök. Efter ett tag fattade jag, hon blev steriliserad. Man kompenserade för naturens felsteg. Då huvudet var svagt blev det livligare mellan benen. Som en blind som utvecklar hörsel, känsel och lukt. Läkarvetenskapen kunde då korrigera drifterna hos den svagsinta. Detta var 1972-73.
  En illustration av idag finns på youtube. Hur teorin styr en kommun. Postitlappen i Grums 12 min väl använd tid! AFS har bokat plats för ett möte vid gruvan. Hur de avbokas, hur S som leder kommunen genomsyrar tjänstemän, polis. Ett valbart parti men de exkluderas från skattefinansierade platser för att samlas. Som valet i Venezuela fast mer förfinat. Där torteras du och dödas medan den svenska modellen exkluderar dig.
  Min far sa att i Sovjet fängslas du om du kritiserar systemet. I Sverige får du gapa men ingen bryr sig. Nu stoppas man från att st på en låda och gapa. I Grums var det i hörnet på en P- Plats
  Ser att AB skriver en ledare om den fine ledaren Lopez i Mexico som kan inspirera Sverige-vara snäll mot brottslingar. Jag såg hans tal nyligen. Han sa att Sydamerika måste göra upp med sin gamla kolonialism. En urinnevånare är ganska kort och mörk. Lopez är lång och blond blev kommentarerna i Spanien, han skrattades ut helt enkelt. Namnet Lopez
  Den ende som har Sydamerikanskt ursprung är Morales i Bolivia, han brukar ha poncho.
  Alla stora ord illustreras bäst då de omsätts i praktiken

  Gilla

 22. Christer E skriver:

  Det går ett spöke går runt Europa, fascismens spöke.

  Kanske dags att skriva om Marx och Engels lilla bok? Fascistiska eller fascistoida partier ingår i flera europeiska regeringar, Italien, Österrike, Ungern, Turkiet, Estland, Belgien, m.fl. och väntar i kulisserna i många andra läder (Frankrike, Sverige, Tyskland, …).

  Någon glad gamäng skrev tidigare att anti-intellektualism och skepticism var samma sak (fyrfaldigt USCH!). Utmärkande för just fascism är anti-intellektualism, att blint tro på någon eller några personers beskrivning av vissa händelser, eller av det som övergripande kan kallas Sanning (med stort S). Skepticism är (förutom en egen filosofisk inriktning) en sund variant av det som kan kallas källkritik.

  Men, vad göra mot detta nya spöke? En sak är att rösta (vettigt) i det kommande EU-valet och en annan att genom just källkritik genomskåda de anti-intellektuella ansatserna i tidningar och på webben, typ: ”Det vet ju alla att…” eller ”En stor undersökning i XXXX visade att…”.

  Gilla

 23. Niklas R skriver:

  Tror Engellau blandat ihop fascism med socialism.
  Inom fascismen finns inte idén om ”övermänniskan” som ska tas fram för att påvisa socialismens överlägsenhet så som den var och är mycket påtaglig inom socialismen och utformades på lite olika sätt i olika socialistiska regimer. I Sverige genom den långsammare metoden av sterilisering, i Sovjet genom likvidering samt medicinska experiment, i Tredje Riket genom selektiv avling, sterilisering och likvidering.
  Däremot finnar man inget sådant i de fascistiska regimer som funnits – Italien eller för den delen Spanien.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Internationalsocialism och nationalsocialism är barn av samma familj.

   http://www.kristianstadsbladet.se/ledare/nils-eric-sandberg-fascism-och-nazism-ar-vansterrorelser/

   Vilket parti tror ni har de punkterna på sitt program?
   ————-
   4. Införa en stark stat med utpräglat folkstyre. Ansvarspositioner ska tilldelas efter kompetens och statens mål blir att främst arbeta för folkets väl och bevarande. Yttrandefriheten ska vara omfattande.

   6. Skapa ett modernt samhälle i harmoni med naturens lagar. Våra djurskyddslagar ska vara framtagna med tonvikten på etik istället för profit. Naturen och dess resurser ska brukas med förnuft och framtiden i åtanke. Allemansrätten ska värnas.

   7. Införa ett nationellt socialistiskt samhälle där resurserna fördelas så att vi tar hand om hela folket, såväl starka som svaga, och där alla ska ha möjligheten att nå sin fulla potential. Det ska finnas ett socialt skyddsnät som ger medborgaren rättigheter, men också skyldigheter. Staten ska kontrollera grundläggande infrastruktur av allmännyttiga intressen då detta kräver ett större ansvarstagande än vad ett företag klarar av. Samtidigt ska företagande och innovationsanda uppmuntras.

   9. Införa en rättsstat där alla medborgare är lika inför lagen. Utbildade jurister ska döma i domstolarna. En folkdomstol ska upprättas med syfte att pröva de svåra fallen av folkförräderi.
   ————
   Nej, det är inte Miljöpartiet! 😉

   https://www.nordfront.se/var-politik.smr

   Gilla

   • Niklas R skriver:

    Som jag sa, fascism är inte socialism. De är två helt skilda ideologier. Anledningen till varför folk idag kallar nazism för fascism är på grund av att Sovjetunionen kallade nazisterna för fascister för att skilja dem från socialismen så deras soldater inte skulle få för sig att det är dumt att slåss mot sina socialistiska bröder.
    Några andra skillnader mellan fascism och socialism är att fascister är inte ideologiska antisemiter – judehatet är inte en del av ideologin. Inte heller är idén om massmord som samhällsbyggande verktyg vilket finns i socialismen.

    Gilla

 24. lookslikeanangel skriver:

  AW:t
  (After Work med lite drinkar och trevligheter!)

  Som Katerina J. kom in på häromdagen, så behöver man
  sina ”replipunkter”. ÄVEN om man är orolig och uppbragt
  över Sveriges kräftgång.

  Spännande var veckans nyhet om att man lyckats
  fotografera svarta hål. Tydligen ett resultat av ett längre
  teamwork och med en kvinna som ja, fixstjärna!
  Positivt, tycker jag.

  Så, rymden och ”skapelsen” fascinerar; så lite vi vet,
  desto större anledning att nyfiket ta reda på….

  Gilla

 25. Björn skriver:

  Det är ett j-a tjafs om SD.s ”rötter”, men de är ju faktiskt det sist ”planterade” partiet, och det enda som får/tar sin näring från vad som händer och sker IDAG……

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.