Mohamed Omar: Donald Trump och Batman

Mohamed Omar

Donald Trump satsar på att bli återvald 2020. Hans kampanjfilm kom ut i tisdags. Men Twitter raderade den på en gång. Varför? För att den innehåller upphovsrättsskyddad musik från Batman-filmen The Dark Knight Rises. Men filmen finns ändå att se här och var på Internet.

”Först ignorerar de dig, sedan skrattar de åt dig, sedan kallar de dig rasist. Donald J. Trump, du visade att de hade fel”, lyder budskapet i filmen. Man tänker på hur Obama och andra liberala etablissemangspolitiker gjorde narr av Trump.

Hur kommer det sig att Trump vill ha Batman-musik i sin kampanjfilm? Jag tror att han identifierar sig med Bruce Wayne.

Efter Donald Trumps installationstal i januari 2017 blev han beskylld för plagiat. I flera medier kunde man läsa att delar av presidentens tal var tagna ur Batman-filmen The Dark Knight Rises från 2012. I en scen håller den biffige superskurken Bane, han som har en metallmask för ansiktet, tal till invånarna i den påhittade staden Gotham.

Bane säger sig vilja göra upp med etablissemanget i Gotham. Politiker och affärsmän har roffat åt sig medan de vanliga människorna har fått det sämre. ”Vi tar tillbaka Gotham från de korrupta. De rika”, säger superskurken. ”De som i flera generationer har förtryckt och tryckt ner er med lögner om möjligheter. Och vi ger det tillbaka till er – folket.”

Och när Trump höll sitt installationstal utanför Kapitolium i Washington D.C. sade han så här: ”I dag överför vi inte bara makt från en administration till en annan eller från ett parti till ett annat, utan vi överför makt från Washington, D.C. och ger den tillbaka till er – folket.”

Visst låter det lika? Och vi vet att Trump har sett The Dark Knight Rises. Och han gillade den. I en recension som finns på YouTube, säger han: ”Filmen är utmärkt. Men det riktigt fantastiska var fotot, det de gör är otroligt. Tekniken är fantastisk.”

Det är klart att de som inte gillar Trump gärna jämför honom med en superskurk. Men de har verkligen inte mycket att gå på. Även Obama talade om att ta makten från Washington och ge den till folket. Det är så amerikanska politiker uttrycker sig. Förutom dessa ord har Trump och Bane ingenting gemensamt. Bane ville spränga Gotham i luften. Trump har inga sådana planer. Däremot sade Madonna, på en anti-Trump-manifstation, att hon ville spränga Vita huset!

Bane är terrorist, det är inte Trump. USA:s president vill liksom Batman bekämpa terrorism, ”knock the hell out of them”. När Batman inte jagar bovar och terrorister iklädd sin fladdermusdräkt uppträder han som en kostymklädd affärsman vid namn Bruce Wayne. Han har inga superkrafter, men är superrik. Som Trump, alltså. Wayne äger ett torn i Gotham som kallas Wayne Tower, Trump äger ett torn i New York som heter Trump Tower. I filmen The Dark Knight Rises användes faktiskt Trumps torn för att representera Wayne Enterprises, sätet för hans affärsimperium.

Bruce Wayne gör inte det han gör för pengar. Han är idealist och tror på det. När han var liten mördades hans föräldrar vid ett rån. Sedan dess har han vigt sitt liv åt att stå upp för de hederliga medborgarna mot skurkarna. Det är likadant med Trump. Han ville inte bli president för att vinna några ekonomiska fördelar. Han har pengar så att det räcker och blir över. Han skulle kunna leva ett bekvämt liv med medierna på tryggt avstånd, men han valde att ställa upp för något han tror på. Trump vill inte ta emot någon presidentlön. Batman vill fixa Gotham, Trump vill fixa USA.

Inte ens Trump, hur idealistisk och flitig han än är, kommer att kunna hålla löftet om att utplåna brottsligheten. Men han delar den ambitionen med Wayne.

Så här sade Trump:

The crime and violence that today afflicts our nation will soon — and I mean very soon come to an end.

Och så här sade Wayne:

I made a promise […] that I would rid this city of the evil.

Men anti-Trump-medierna struntade i dessa likheter, istället nappade de på den betydligt mer långsökta likheten mellan Trump och Bane, byggt på några ord om folkstyre som egentligen vilken amerikansk president som helst skulle ha kunnat uttalat.

Dessutom anser Trump själv att han har mer gemensamt med Batman än med Bane. Det finns ett klipp på YouTube som visar en liten pojke och Trump på en helikoptertur. Pojken frågar sin idol om han är Batman. Utan att tveka svarar Trump: ”I am Batman”.

Trump utmanade etablissemanget och vann 2016. Det om något är en bragd. Även hans kritiker måste ge honom det – berättelsen om hans liv skulle kunna ha kommit från drömfabriken i Hollywood.

Eftersom han har kommit igång med att bygga Muren, ett projekt som har enormt stöd bland vanliga amerikaner, så är det inte alls omöjligt att han blir återvald 2020.

28 reaktioner på ”Mohamed Omar: Donald Trump och Batman

  • Anders L. skriver:

   Victor D. Hanson ger Trump 55 % chans i denna intressanta intervju på YouTube,

   Här är f.ö. Victor i sitt esse och framstår som en suverän underhållare och komiker. Se detta klipp om hycklande godhetssignalerande progressiva liberaler, exempifierat med skådisen Jussie Smallett som åtalats för ett fejkat hatbrott mot honom,

   Gillad av 2 personer

  • Dnam eksnad skriver:

   Jag håller tummarna för att han vill, det blir ett spektakel. Vill han inte så kan demokraterna lugnt nominera Joe Biden, en pedofil som ser precis ut som en president, ingen är ful i munnen nog för att dra upp detta, utom Trump. Så utan Trump så kan allsköns ondska blomstra för ingen vågar peka ut det, med Trump så kommer Creepy Uncle Joe inte ha en chans. Obamas dolda immigrationspapper och examensresultat är inget i jämförelse.

   Gillad av 10 personer

  • ree81 skriver:

   Vänta nu…. finns det svenskar som fortfarande tycker han gör något bra? Jag menar, jag röstar SD, men Trump är en cancer på den här världen. Han förstör i praktiken det demokratiska systemet i USA, och hela hans presidentskap verkar gå ut på att skada demokraterna.

   Hur kommer det sig att det finns så många Trump-fans bland kommentarerna?

   Gillad av 1 person

   • Benjamin Dhover skriver:

    Utveckla: Hur ”förstör” Trump det demokratiska systemet?

    Däremot har du helt rätt på att hans presidentskap går ut på att skada Demokraterna. Det beror på att Demokraterna tagit identitetsflumspolitik till nya, totalt vansinniga höjder som nästan skulle få MP att darra på manchetten. Läs på om Green New Deal för bövelen. Om ens hälften av deras stollerier skulle komma att infrias skulle landet förgöras. Så ja, Trump gör alldeles rätt i att bekämpa idiotin med näbbar och klor. Skillnaden är att han gör det öppet och med hederliga medel, medan Demokraterna bara har smutskastning att komma med.

    Gillad av 4 personer

   • ree81 skriver:

    Hans presidentskap är ju fullständigt nedplottrat med oegentligheter. Han utför executive orders på sätt som demokratin inte tillåter. Han undviker släppa sin skatterevision, trots att demokratin inte tillåter det. Han gerrymandar:ade in sitt presidentskap, så han vann enbart för att han spelade fult, inte för att han fick majoritetsrösterna, vilket är grundstenen i en demokrati.

    Och förmodligen 40 andra argument. Välj och vraka. Förstår fortfarande inte hur man kan tycka han gör något bra.

    Gillad av 1 person

   • kolosserbrevetkap3 skriver:

    REE81: ”Hur kommer det sig att det finns så många Trump-fans bland kommentarerna?”

    SVAR: Många kan tänka självständigt och dra logiska slutsatser.

    Gilla

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    En av Washingtons främsta hjärnor, Newt Gingrich, har kärnfullt beskrivit pres. Trump: Han har fel då och då i mindre viktiga ämnen och gör utspel vi kunde vara utan men i de större frågorna har han mer rätt än fel.” Det kusliga är att inte många politiska ledare i modern tid kan tävla med ett sådant grandiost – och i mina ögon – korrekt omdöme. Till skillnad från SD här hemma, har Trump tagit sig an och börjat rota i sitt lands strukturella problem.

    Gilla

 1. Benjamin Dhover skriver:

  Amen till det. Att Trump som person är en narcisisstisk buffel är otvivelaktigt. Helt enkelt en person få skulle vilja klämma en öl med på fredagskvällen, om det inte vore för själva spektaklet att han nu råkar vara miljardären/presidenten Trump.

  Men det är ju egentligen helt ointressant hur han beter sig, så länge det han faktiskt gör är det som gagnar hans land och hans folk. Vad är viktigast, att han Twittrar en massa dynga som är hälften hittepå, eller att han vidtar konkreta åtgärder mot invasionen av illegala?

  Eller för att spetsa till det: Om valet stod mellan Moder Teresa, som hade en uttalad avsikt att störta landet i fördärvet, eller Charles Manson, som i ord och handling aktivt kämpar för att förbättra just de saker folket önskar och behöver, så vore man väl bra korkad om man aktivt röstade mot sina egna intressen bara för att man inte gillar Manson?

  Gillad av 1 person

   • Benjamin Dhover skriver:

    Ursäkta, det är jag som var lite morgontrött och otydlig. Exemplet förutsätter givetvis att Charles Manson redan suttit som president i flera år och bevisat i ord och handling att han gör det han föresatt sig, inte bara fagra löften. Jag var själv väldigt skeptisk till Trump i början, men till min förvåning har han ju faktiskt hållit linjen hela vägen och i stora drag hållit vad han lovat. Hur vanligt är det bland dagens politiker – någonstans?

    Gillad av 1 person

 2. kolosserbrevetkap3 skriver:

  BENJAMIN DHOVER: Lögnanden genom Dig manifesterad. Demoniserandet av Donald Trump.

  Alltså BENJAMIN DHOVER:s syfte med sin kommentar ÄR att vi ska tro att det är med ”belsebuls ande” Donald Trump driver ut de onda andarna.

  Han sår ut ”ogräs” bland ”den goda säden” som Donald Trump sått. Syftet är att ”ogräset” också ska bära växt i människornas sinnen och tankar. Detsamma manifesterar sig övertydligt i ord, ton och beteenden hos den (Anti)amerikanska vänstern, medierna i Sverige, i USA osv. Uttyckt på ett annat sätt: i det av vänstern visade vansinne (som Fredrik Östman kallar det).

  ”Med himmelriket är det, såsom när en man sådde god säd i sin åker; men när folket sov, kom hans ovän och sådde ogräs mitt ibland vetet och gick sedan sin väg. När nu säden sköt upp och satte frukt, så visade sig ock ogräset”.

  .

  Gilla

 3. kolosserbrevetkap3 skriver:

  BENJAMIN DHOVER: Metoder från ”helvetets brevskola”, kunde man säga.

  Om Trump gör det goda, rätta så är det enligt BENJAMIN DHOVER nte för att Trump har något gott i sig – det ska vi INTE inbilla oss enligt BENJAMIN DHOVER – som istället med övertydlighet vill att vi SKA SKA SKA ”förstå” att Donald Trump är att jämställa med Charles Manson (en ritual mördare).

  Snyggt försök!

  ”Ta in­te del i mörkrets ofrukt­ba­ra gärning­ar. Mer än så, av­slöja dem”

  Gillad av 1 person

  • Benjamin Dhover skriver:

   Vad dillar du om? Min poäng är exakt det motsatta till ditt svammel; Trump är motbjudande som person, men trots det yttre visar han sig alltså vara en av USAs bästa presidenter på många, många år just för att han i handling gör det rätta. Eller du kanske föredrar den svenska modellen, där alla säger fina saker, men sedan gör precis tvärtemot?

   Gillad av 1 person

   • kolosserbrevetkap3 skriver:

    BENJAMIN DHOVER: ”dillar” jag?
    Dina ord om Trump: narssisistisk, han tvittrar en massa dynga varav hälften är hittepå, knappt nån skulle ta en öl med honom för hans egen skull, och sen ditt tillspetsade exempel – valet mellan den goda moder Teresa och den onde Charles Manson. Att vi såklart ska välja Charles Manson – om han är världsförbättraren.

    Syftningen är väl uppenbar? Trump psykiskt sjuk (narssisistisk), knappt någon håller av honom som person/ människa, samt får finna sig i en parallell liknelse med Charles Manson.

    Gilla

 4. Dnam eksnad skriver:

  Jag tror att hatet mot Trump i mångt och mycket kommer av avsaknaden av religion, så många pilar pekar mot detta, Nietzsche hade verklighen rätt. Det förklarar det enorma hat man kan se på vänstersidan och avsaknaden av detsamma hos de som är religiösa, de söker dialog, konservativa av alla de sorter, vanligt folk som skriver på DGS, de som inte fullt ut anammat vänsters och tidens locktoner, vi har sökt dialog men upptäcker till vår förvåning att det inte är möjligt, antingen ansluter man sig till konsensus, som allt mer får drag av en religion, eller så är man inte värd att prata med, man är mindre värd och faktiskt är man nog ond, man lyssnar på Robert Rubin som pratar med Jordan Peterson som pratar med Ben Shapiro som gillar Trump som nog är nazist. Eller man läser DGS som skriver om klimatskeptiker och Trump är klimatskeptiker så därför är man nazist.

  Så avsaknaden av religion, främst på vänstersidan, leder till hat, för man skiljer inte på det värdsliga och det religiösa, utan vanliga vardagliga ting som borde avgöras av den vetenskapliga metoden och demokrati blir till en mytologisk kamp om gott och ont. Detta kan ses tydligast hos vänstern som går emot religiös tradition och beprövad kunskap för att vara relevant, hos högern är det inte lika uttalat eftersom man har en fot kvar i traditionen och religionen, även om man kanske inte längre tror på Gud (Nazism är vänster skall kommas ihåg, dvs anti-kristet).

  Så allt mer av den politiska bataljen blir till mytologiska strider i en tid där folk inte har någon träning alls i att tala om dessa saker. Förr blev folk skolade i praktisk mytologi via religionen, idag så saknar man en skala attt mäta ont och gott med, en cm-skala, en tumstock, och inbillar sig att Trump är Hitler, och när man väl övertygat sig om det så finns det ju inga gränser för vad man kan tillåta sig. Vi ser så klart samma i Sverige,

  Sen är väl Trump Blixten? Den gamla där den röda dräkten hade ett hål för den blonda kalufsen, han springer ju förbi alla, när medierna hetsar upp sig över den senaste tweeten så är han redan långt borta och gör livet bättre före amerikaner och världen.

  Gillad av 10 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   DNAM EKSNAD: kvasi, kvasi, kvasi.
   Komiskt när den som inte har någon personlig erfarenhet av ex samlag, ska förklara för eleverna hur skönt samlaget är och varför man längtar efter en repris.

   DNAM använder då ”vetenskaplig metod”, men utan att själv någonsin komma i närheten av THE real thing, så kommer han sakna den mest elementära kunskap om det han på basis av sin ”stora empiri” försöker förklara nyttan av…

   Nice try!

   Gilla

   • kolosserbrevetkap3 skriver:

    DNAM: Därför är dina försök att förklara nyttan eller onyttan av religion fåfänga. Se mitt exemplet med samlaget!

    Här är inte frågan om att typ förklara vad som är bra resp inte bra med ex socker. Tron är och har en dimension du är blind för. Det visar sig varje gång i dina tafatta försök att uttala dig kring tro eller religion.

    Men åtskilliga har funkat och famlat likt dig.

    Gilla

 5. Elisabeth skriver:

  Jag vet inte hur Trump kommer att hantera Assange-fallet. Hittills har han förhållit sig neutralt. Vi får se. Det blir ett test. Men egentligen borde de båda skaka hand eftersom de i grund och botten nog gör samma analys av USAs situation.
  När Assange släpades ut ur ambassaden visade han upp en bok. Det var Gore Vidals ”History of the National Security State”. Vidal var en briljant författare, född i en anrik, politisk familj vilket gjorde att han rörde sig i höga Washingtoncirklar i hela sitt liv. Han hade alltså goda möjligheter att se och genomskåda. Och det gjorde han. I boken analyseras de händelser som ledde fram till etablerandet av ett massivt militärindustriellt komplex, en politisk kultur som frambringade en Imperial Presidency. Demokratin som växlade över till en oligarki av the- well-to-do. Givetvis ansåg Vidal också att media hade andra större och rikare herrar än läsarna/tittarna som hölls oinformerade. Att Assange visade upp just denna boken var förstås ett budskap. Detta är ju också Assanges analys. Och det är detta som Trump på sitt sätt utmanat.
  https://nationalpost.com/news/world/why-was-julian-assange-clutching-a-book-by-gore-vidal-as-he-was-dragged-from-the-ecuadorian-embassy

  Gillad av 2 personer

 6. Lars-Olof Svensson skriver:

  Jag tror att det som mera liknar Trump och som har en resonansbotten i det amerikanska folkets historia och medvetenhet är Disneys film om Zeke varg och de tre så grisarna (egentligen en gammal Grimm-saga). Walt Disneys film gjordes under depressionen. I filmen illustreras depressionen av Zeke varg, som hotar att förstora de tre små grisarnas hem för att kunna äta upp dem. Vad filmen säger är, ta med mod till dig, lita på dig själv och bygg ditt hus ordentligt så att det står pall. Då klarar du dig även om du är en liten korkad gris. – Detta sagt utan att göra några jämförelser i övrigt. Svensk Trump-bevakning har från valet dominerats av Gehlin&Kleen, som har skrivit om allt utom det som kan ha någon betydelse för Sverige, dvs USAs utrikespolitik. Man kan inte ta miste på deras besvikelse nu när Muellers utredning gick bom.

  Gillad av 1 person

 7. kolosserbrevetkap3 skriver:

  Med respekt för Ordet men ändå; Trump skulle nästan kunna använda analogin från ett historiskt sammanhang:
  ”Om jag INTE gör min fa­ders gärning­ar skall ni INTE tro på mig. Men om jag GÖR de gärning­ar­na, så tro åtminsto­ne på dem, om ni nu in­te kan tro på mig. Då skall ni fat­ta och förstå att Fa­dern är i mig och jag i Fa­dern.”

  Me

  Men

  Gilla

 8. elina skriver:

  Under min vandring i USA förra året på Pacific Crest Trail frågade jag folk som inte var PCT vandrare utan dagturare, hundrastare, arbetare i de små städer man passerade, campingfolk och militärer vad de tyckte om Trump. Alla utom två av ca 50 jag frågade var positiva för han ville göra något för landet. Några kallade honom för buffel. Han hade gjort ”an American Dream” sa flera och det vill ju varje amerikan göra på olika sätt. Människor är väldigt öppna och lätta att prata med, helt annat än här om man frågar om politiska preferenser.
  Han är en fenomen, och vad skulle svenska pressen gnälla om utan honom. Det var överraskande att få se några direkt TV sändningar från Vita Huset , konferenser och liknande. Då var han inte buffel utan seriös, skarp och lyssnande.
  Oavsett hur det blir är inget lik sig i politiken och i Vita Huset.

  Gillad av 4 personer

 9. kolosserbrevetkap3 skriver:

  BENJAMIN DHOVER: ”dillar” jag?
  Dina ord om Trump: narssisistisk, han tvittrar en massa dynga varav hälften är hittepå, knappt nån skulle ta en öl med honom för hans egen skull, och sen ditt tillspetsade exempel – valet mellan den goda moder Teresa och den onde Charles Manson. Att vi såklart ska välja Charles Manson – om han är världsförbättraren.

  Syftningen är väl uppenbar? Trump psykiskt sjuk (narssisistisk), knappt någon håller av hobånom som person/ människa, samt får finna sig i en parallell med Charles Manson.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.