Bitte Assarmo: Regeringen och deras stödhjul struntar i hur din mormor har det

Bitte AssarmoDet står nu klart att det blir skattehöjningar och besparingar på minst fyra miljarder kronor när den rödgröna regeringen och deras stödhjul Liberalerna och Centern presenterar vårbudgeten. Och de utgiftsökningar som redan tidigare aviserats ska – naturligtvis – finansieras av bland annat 310 miljoner i besparingar i äldreomsorgen.

Den humanitära stormakten Sverige, som enligt finansministern gick som en Tesla för ett drygt halvår sedan, har tydligen saktat ner väsentligt och nu är det så kallade reformutrymmet nu näst intill obefintligt. På denna korta tid har vi rentav gått till det ”tuffaste läget på 100 år” enligt samma finansminister.

Och vem ska betala? Vi nettoskattebetalare förstås. Och så våra gamla, de som byggde Sverige.

Genom åren har socialdemokraterna alltmer profilerat sig som ett parti som övergett de äldre. Våren 2018 kungjorde socialförsäkringsminister – dåvarande socialminister – Annika Strandhäll att de äldre” pressar vården”. Bara ett halvår innan dess påstod S-märkta kommunalrådet i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (som senare fått avgå, fast av helt andra skäl) att ”allt fler äldre ställer till problem” för stadens ekonomi.

Samtidigt kommer den ena rapporten efter den andra om hur äldre far illa i vård och omsorg. Det har blivit närmast ett standardförfarande att snåla in på deras mat, hindra dem från att duscha, tvinga dem att sitta inne dag efter dag vår som höst, sommar som vinter. Dessutom utnyttjas, framför allt de svenskfödda äldre, hänsynslöst som en plattform för integration av nyanlända, något som vi tidigare skrivit om här på Det Goda Samhället.

När regeringen nu basunerar ut att de tänker spara in ännu mer på den vård och omsorg som redan fungerar så illa visar de – tillsammans med stödhjulen L och C – prov på en verkligt kass människosyn: man ska vara ung och stark för att få vara med och ta del av resurserna – trots att man själv pumpat in mängder med skattepengar i statsapparaten.

Men det MÅSTE finnas andra områden att spara in på. Allt annat är otänkbart.

Regeringen och deras stödhjul visar också att de struntar fullkomligt i vad medborgarna har för åsikter om saken. Det räcker med en snabbtitt på sociala medier, eller för den delen en liten promenad i parken, för att man snabbt ska komma underfund med att de allra flesta medborgare anser att äldreomsorgen ska prioriteras upp. Ingen vill att mormor Hulda ska fara illa när hon blir gammal. Ingen.

Och det vill naturligtvis inte den styrande eliten i regeringen och stödhjulspartierna heller. Skillnaden mellan dem och oss vanliga dödliga – verklighetens folk – är att de inte behöver oroa sig på samma sätt eftersom de tjänar tillräckligt för att kunna välja privata alternativ till sina åldrande föräldrar eller mor- och farföräldrar.

Att det ingår i deras uppdrag att, trots sin överprivilegierade position, ändå sätta sig in i medborgarnas verklighet och värna samhällets resurssvaga har de glömt. Eller så fanns det inte på kartan från början. Den politiska adeln arbetar numera främst för sin egen vinning och mindre för medborgarna. Och regeringen och stödhjulen struntar i hur din mormor har det.

33 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Regeringen och deras stödhjul struntar i hur din mormor har det

 1. Bo Svensson skriver:

  Det är suget efter makten över skattemedlens spenderande som lockat fel klientel till politiken och det skattefinansierade partistödet som gjort det så lönande och lockande att med hjälp av makten över opinionsbildningen placera sina knähundar som partiledare med praktiskt taget total makt över mer än hälften av BNP.

  Formerna för demokratin är dåligt genomtänkta. – Det representativa i demokratin är överspelat av den tekniska utvecklingen beträffande budgeten. – Vi bör ta den direkta makten över våra skattemedels fördelning över skattefinansierade ändamål.

  Och den andel av lönekostnaden som dras in som ”arbetsgivaravgift” för att finansiera arbetskraftens försörjning vid frånvaro och efter pension, skall istället placeras på individuella trygghetskonton.

  Gilla

 2. Eva Danielsson skriver:

  Eftersom politiker prioriterar makt, så räknar man väljare och då är det bättre att satsa på yngre personer med flera val framför sig än att satsa på dem som snart ska dö. Dessutom är inte äldreomsorg lagstadgat och därför inte så krångligt att dra in på. Säkraste väljarna för vänsterpartierna är ju yngre personer utan utbildning, typ invandrare, som man kan lyckas hindra från att arbeta så att de blir livslångt bidragsberoende och därmed trogna socialistväljare. Dem kan man lova guld och gröna skogar och mild behandling av rättsväsendet. Mormor Hulda åtalas för hets mot folkgrupp om hon fortfarande tror att hon har rätt att skriva vad hon tycker om främmande religioner på Facebook, eller om hon råkar länka en text som kritiserar ”Näthatsgranskaren”. Ingen vill att mormor Hulda ska fara illa, skriver Bitte. Jag tror inte att politiker skänker mormor Hulda en tanke. Eller någon annan av det svenska folket heller, för den delen. För om man ville landet väl så skulle man i princip göra det mesta tvärtemot mot vad man nu gör. I stället blir den låtsade välvilliga fernissan tunnare och tunnare och maktlystnaden och rovgirigheten mer och mer framträdande. Kanske vet inte makthavarna hur de ska kunna retirera utan att tappa ansiktet? Eller så är de precis så illvilliga som det verkar.

  Gillad av 12 personer

  • Jan Andersson skriver:

   De yngre har inte fattat att om inte samhället tar hand om de äldre så måste de själva göra det, som förr i tiden. Eller kommer man att skicka ut sin far och mor i kylan som hemlösa?

   Gilla

   • Dnam skriver:

    Detta är ju en positiv effekt som för oss samman som människor även om det inte är tänkt på detta vis (och vi fortfarande betalar). Det är bara vänsterfolk som skickar ut dina föräldrar att dö.

    Gillad av 3 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    De yngre gör som fyrtiotalisterna lärt dem är rätt: livet är ett evigt tonårsuppror mot ‘borgerligheten’, och föräldragenerationen (för att inte tala om de ännu äldre) hajar noll och bör förvaras på anstalt så att projektet ”Jag!” och min resa mot fler och fler upplevelser inte bromsas eller förhindras.

    Det är inte åttiotalisterna som är de som skapat trenden att vanemässigt placera gamla på anstalter. Det var inte sjuttiotalisterna som föranstaltade om ålderdomshem. Det var fyrtiotalisterna som tyckte det var bekvämt, bra och tryggt att staten via kommunerna skulle ansvara för omhändertagandet av de egna (mot och far)föräldrarna.

    Nu, när fyrtiotalister och även femtiotalisterna skall skörda vad de röstat för, hörs klagan.

    Varför skulle dagens trettio- och fyrtioåringar agera annorlunda? Ska de skippa Thailandsresan bara för att mormor skall kunna leva lite bättre? Deras föräldrar drog ju till Nicosia och Mallis medan mormor lades in på ålderdomshem och hennes gamla hus blev sommarstuga, eller renoverades belånades eller såldes.

    Så de där yngre som du talar om gör bara samma som de som nu börjar ångra vad de medverkat till. Inget är rättvisare än att tvingas leva med konsekvenserna av ens egna gärningar.

    Men inget hindrar ju en från att göra rätt, annat än en själv.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gilla

  • Kalle skriver:

   Vi medelsvensöner/kvinnor måste kräva att regeringen måste skämmas för den usla åldringssatsningen.
   Huvudproblemet är att regeringen är kuppad av bla Tro och Solidaritet samt Mulimska Brödraskapet.
   Den kommande prioriteringen blir anhöriginvandring och satsnng på integration. Detta tycks viktigare än oss gamla uttjänade svennar. Fråga gudinnan Lööf med sina 10 000 lärjungar, så får ni bekräftat att sådan satsning är viktigare.

   Gilla

 3. Claudia de Longueville skriver:

  Från Erlander till Löfven.
  Från Ohlin och Hedlund till Björklund och Lööf.
  Från statsmän till politiska pajasar.
  Hur snabbt kunde urartningen gå?

  De ”anständiga”, som oavbrutet tjatar om, att de ”tar ansvar”.
  Hycklarna, som inte förtjänar annat än, att lyftas upp, bäras ut och hängas upp.
  Bildligt, alltså.
  Quislingarna och så den sluddrande taltratten, som inte kan beskrivas som någonting annat än en jubelåsna.
  Regeringschefen, som saknar all förmåga till en enda självständig tanke,

  Så outhärdligt.
  Att tvingas bevittna hur systemkollapsen och integrationsfiaskot bara blir värre, alltmedan dårvänstern fortsätter att vråla för full hals, om det underbara med obegränsad folkimport.

  Så infernalisk den är.
  Den blodisande mardrömmen, att Svea rike ännu i snart fyra år skall vara i händerna på detta skräckens fasansfulla ministerium.
  Allt, för att falskspelarna i L och C, livrädda för ett extraval, valt att stötta den inkapable.

  Gillad av 12 personer

  • Palle9 skriver:

   Claudia de Longueville: Briljant beskrivning! När man tvingar sig till att lyssna på Löfvén slås man av hur han räknar upp listor med hur saker och ting ska vara, men där det brister är i den totala oförmågan att nå dit genom konkreta och adekvata åtgärder. Det hela är ren demagogi.
   Han påminner mig alltmer om den rumänske diktatorn Ceausescu, som levde i sin egen bubbla och talade till ett folk, som upplevde en helt annan verklighet än vad diktatorn orerade om. I bägge fallen bygger illusionsnumret på en total kontroll över stats-TV och -radio.
   Löfvéns återkommande mantra om ”ordning och reda” avslöjar obarmhärtigt den totala avsaknaden av just detta inom flera vitala samhällsområden (skola, polis, tullväsende, försvar, vård och äldreomsorg t.ex.).
   Vi hade i dagarna en polischef, som gjorde sitt bästa för att peka på det orimliga i att Sverige skulle arrangera vinter-OS med den belastning detta skulle utgöra på en poliskår, som redan går på knäna. Men rikspolitikerna har helt tappat verklighetskontakten, så de fortsätter att tro att de lever i den bästa av alla världar.

   Gillad av 9 personer

  • elfyma+ skriver:

   Apropå att prioritera fel.
   Statliga och regionala museér har ombildats till rödgröna propagandacentraler.
   Därför gratis inträde. För vem vill betala för att matas med politisk propaganda?
   I stället ska alla, som inte längre vill sätta sin fot på dessa inrättningar, betala inträdet via skattsedeln. Gäller även Operan och Dramaten.
   Privata nöjen och intressen ska betalas ur egen ficka, inte via skattsedeln. Då räcker pengarna även till vård, skola och omsorg. Kanske även till rättsväsendet, om de kriminella utvisas till sina hemländer.

   Gillad av 1 person

 4. Benjamin Dhover skriver:

  Om vi hade fungerande media skulle det tagit hus i helvete för länge sedan. Inte en chans att dagens svagbegåvade pack skulle suttit fint i regering och riksdag val efter val om journalistkåren gjort sitt jobb. Men nu ser man snällt till att begränsa alla artiklar om vanvården i äldreomsorgen till diffus skuldbeläggnng av ”vinster i välfärden” eller på sin höjd någon lokal kommuntjänsteman istället för att följa den röda tråden hela vägen upp i toppen där skiten har sin källa. De egoistiska, omoraliska och ryggradslösa i ohelig symbios.

  Gillad av 6 personer

 5. Aurora skriver:

  Ett ’humanare’ sätt att avliva de som byggde Sverige än ättestupa som skulle vara alltför iögonenfallande. Men lite äldrebrott kan man ändå också acceptera. De fyller ju samma funktion.

  Gillad av 2 personer

  • Kronblom skriver:

   På palmblad och rosor, en svensk TV-film från 1976. Kom och tänka på den i detta ämne. Finns på öppet arkiv. Se och lär vad de tyckte om ofärdiga gamlingar 1976.

   Gilla

 6. Palle9 skriver:

  På detta tema kan man konstatera att 40 års förvärvsarbete med inbetalning av rekordhöga skatter ger ett klent utfall i form av pension för svenska löntagare:
  https://www.senioren.se/nyheter/inte-ens-halften-av-lonen-kvar-i-pension/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3
  Ur pensionssynpunkt blir skillnaden mot garantipension försumbar för stora grupper. Så var det med det samhällskontraktet – frågan ”vad får jag för pengarna?” är mycket berättigad.
  I nyheterna på morgonen redovisades en forskningsrapport där resultatet var att invandrare från dysfunktionella länder kände en större trygghet och upplevde ett högre välstånd i vårt land jämfört med förhållandena de lämnat i sina hemländer … Detta framfördes såsom uppenbarligen utgörande ett bevis på en lyckad invandrings- och integrationspolitik och ställdes upp som kontrast till rapporteringarna om otrygghet i utanförskapsområden. Ja, när människor från dessa några av världens sämst skötta länder i vårt land erhåller alla rättigheter utan att ha uppfyllt några skyldigheter, vem kan då vara förvånad över att de är ganska nöjda?

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Enligt vilken riskkalkyl lade dessa nu äldre personer sin ålderdom i handen på ett löst ”löfte om en målsättning” från en ständigt föränderlig statsadministration, i enlighet med ett nyligen påhittat och abstrakt beskrivet ideal, i stället för, som tidigare under årmiljoner varit fallet, på sina egna egenfödda barn? Det är tragiskt och smärtsamt att se, men de har själva anordnat detta för sig själva.

   Gilla

  • Kronblom skriver:

   Jag kan släcka lyset på kontoret och låsa dörren först när jag är 68 men fram till dess så går det att knapra på mitt lilla f***-off-kapital.

   Gilla

 7. larsbernhoff skriver:

  Visst är det så att regeringspolitikerna inte tänker på Hulda. Henne är det kommunerna som måste tänka på. Det tråkiga är att kommunerna inte är duktiga på att utveckla sin verksamhet. Det går trögt och de är inte generellt sätt så förändrimgsbenägna’

  Svenskt Näringsliv har gjort en gedigen genomgång av läget förra året’ sammanfattningen är denna:
  ”Situationen kräver ett trendbrott till förbättrad effektivitet i kommunsektorn, bl a med stöd av ny teknik. Vi har identifierat en besparingspotential på 60 miljarder kronor i sektorn.”. Dessa siffror gäller kommuner och landsting. Det visar baserat från siffror från bla SKL så jämför hur de bästa och sämsta kommuner resp Landsting är löst likvärdiga uppgifter oavsett om det sker i offentlig eller privat regi.
  Det är genom förbättringar hos kommunerna och deras förmåga till bra upphandling och verksamhetsutveckling som Hulda kan få bättre omsorg.
  Ex två exakt lika stora och nya äldreboende lämnades till en privat och en kommunal regii. Den privata satte in persobalstyrka mest på morgon och kväll när det behövdes medan kommunen hade mest personal mitt på dagen för att det passade personalen bäst. Det privatekonomi var 28% billigare att driva eftersom de metodutvecklat vad som ger mest nytta.

  Betänk då att vår dåvarande socialminister ägnade sitt politiska budskap i valrörelsen ihop med resterande S att förklara att det är ett fördärv med privata uppdragsgivare och deras möjlighet att få vinst. Med sådana politiker får Hulda och vi hennes barn befogad oro för hur man använder pengara när regeringen skapar låsningar för hur kommunerna ska använda våra skattepengar bäst

  Gillad av 2 personer

 8. Dnam eksnad skriver:

  Ja, man struntar i medborgarna säger du, fast 82% röstade för detta. Bortsett från slöseriet med skattemedel, från Maud Olofssons Nuon, till Nya Karolinska, SIDA, allt fusk, meningslösa arbetslöshetsåtgärder, kamelfarmer och så vidare, så finns det ju två stora effekter som påverkar folks välstånd i Sverige. Den första är själva skattenivån, själva nivån på skatteuttaget är så enorm att det mesta helt enkelt aldrig blir gjort, man byter ut produktivt arbete och mänsklig kreativitet med statlig och kommunal administration, man kan se det från skolan till sjukvården, de lataste och mest egetrippade blir politiker, på samma sätt så blir den sämsta sjuksköterskan, hon som aldrig drog sin del av lasten, hon blir landstingspolitiker. Den bästa läraren blir inte rektor och så vidare, så i all skattefinansierad verksamhet så kommer de värsta att styra, tänk Dan Eliasson, så ”produktiviteten” blir lägre heter det. Detta fångar dock inte effekten överhuvudtaget eftersom den riktigt stora effekten av vårt massiva skatteuttag är att saker helt enkelt aldrig blir gjorda, arbetet blir inte utfört, den kreativa gnistan vaknar inte, varför skall jag uppfinna en ny fantastiskt lösning för att sedan dra den i politisk långbänk i åratal och gå emot mina chefer för att få samma löneförhöjning som personen bredvid som inget gjorde? Eller sparken? Bättre och säkrare att sitta på sina händer, detta inträder i alla större organisationer nästan undantagslöst som istället börjar tjäna pengar i kraft av sitt monopol, och inget företag är större än staten som därför är sämst skickad att lösa nästan all verksamhet.

  Den andra stora självklara effekten vi ser, för det fungerade ju bättre förr, trots en stor stat, det är invandringen, pengarna går helt enkelt inte till svenskarna mer, inte till mormor eller gamla mamma. Detta är ju självklart och vi har fått ett nytt parti som nu är Sveriges största bland svenskarna, SD, pga detta. Svenskarna vill ha sin fysiska trygghet och sina pengar tillbaka.

  Fast Bittes tes att ”medborgarna” inte vill detta? 82% röstade ju för 7-klövern, trots DÖ, trots massinvandring, trots mormors usla mat på boendet, trots gängvåldtäkterna, rensa för invandrarna så är det väl ändå 65% av svenskarna som röstat FÖR detta? Jag kan inte förstå detta ständiga mantra att ”svenskarna” eller ”medborgarna” inte vill ha detta, man har ju röstat för det? Hur tänker DU om detta Bitte? Att ha kakan och äta den är ingen vuxen hållning till livet. Ni har röstat för detta, för massinvandring, iallafall om man tillhör de 82%-en. Är det inte precis detta som är den svenska sjukan, man vägrar att själv ta ansvar, ens var fjärde år i anonymitet. Facebook och Google har inga kameror i valbåset, än, inte ens där röstar ju svenskarna mot detta, istället så är kan som en sparkad hund som inte kan lämna sin ägare, man har inget annat än husses sparkar.

  Gillad av 8 personer

 9. Observant skriver:

  Det ar ren (omvand) rasism nar man drar ned pa varden av vara aldre for att I stallet satsa pa import av valboskap fran frammande kulturer, allt I syfte att permanenta (S)+ (V) maktinnehav.

  Jag mar Illa nar jag ser hur den politiska adeln lever flott pa utslitna arbetare s axlar.

  Kom ihag — for 2-3 ar sedan fick statsministern en loneforhojning 4000 kr/man Medan andra skulle halla igen.

  Observant I hycklarnas paradis

  Gillad av 2 personer

  • Observatoriet skriver:

   Ditt språk avslöjar dig. Du sitter så djupt fast i vänsterns hjärntvätt att du internaliserat deras definition att endast vita västerlänningar kan vara rasister. Det finns ingen ”omvänd rasism”. Skärpning.

   Gillad av 3 personer

 10. Richard skriver:

  Länken till ”Gick som en Tesla” var ju skriven i december 2015 så det är ju nästan 3.5 år istället för ett halvår sedan.

  Gilla

 11. Ulf Bergström skriver:

  det svenska folket har med förkraossande majoritet röstat för de partier som stakar ut den politiska utvecklingen I Sverige, so there you are.

  Gillad av 1 person

 12. Sensory Overload skriver:

  Inte 310 miljoner.

  De verkliga nedskärningarna är 1,3 miljarder, inräknat tidsbegränsade riktade statsbidrag som dras in. Riktade statsbidrag finns bland annat för att kunna anställa personal, vilka nu antingen måste sägas upp eller bekostas genom nedskärningar på annat håll i kommunerna. Se SKL:s cirkulär. Det humoristiska i sammanhanget är att SKL gömmer slopandet av bidrag under rubriken ”satsningar”.

  https://skl.se/tjanster/merfranskl/cirkular/cirkular/2019/varpropositionen2019ochvarandringsbudgetenforar2019.27517.html

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.