Bitte Assarmo: Den skeva synen på terrorbrott

Bitte AssarmoNyligen var det två år sedan en terrorist från Uzbekistan mördade fem personer på Drottninggatan i ett terrordåd. Terroristen, som hade ett utvisningsbeslut, hade aldrig blivit avvisad från Sverige utan fortsatte leva i vårt samhälle som en fri man. Och medan han planerade för terrordådet arbetade han svart hos bland annat en känd underhållare.

På årsdagen av terrordådet skrev jag ett inlägg på min Facebooksida. Jag skrev:

Idag är det två år sedan terrordådet på Drottninggatan där fem människor mördades, bland dem Ebba Åkerlund 11 år. En outsäglig ondska och en mörk dag för de drabbade och deras anhöriga och för hela vårt samhälle. För Ebbas familj en pågående fasa, som förstärks av att Ebbas grav skändats och vandaliserats regelbundet av en person som är känd av polisen men som ändå inte tycks gå att stoppa.

Ebbas pappa har klandrat myndigheter och politiker för det som skedde, och varför skulle han inte göra det? Terroristen på Drottninggatan skulle ha utvisats långt tidigare men kunde stanna kvar i landet, försörja sig genom svartjobb hos bland andra en känd underhållare och därmed också planera och genomföra sitt terrordåd. Det är en skam.

Och det är precis vad jag tycker. Hela förfarandet kring de många utvisningsbesluten, och kring Drottninggatanterroristens fall, är skamlöst. Jag håller helt med Ebba Åkerlunds pappa i hans kritik mot Sveriges styrande elit, för det är en elit som alltför länge nonchalerat medborgarnas väl och ve. Hur många potentiella terrorister som går fritt omkring i vårt samhälle är det ingen som har en aning om, och inte tycks det vara det problem man brottas mest med heller. Titta bara på de fumliga försöken att införa antiterrorlagar avpassade för IS-monstren – allt har varit halvhjärtat, senfärdigt, vagt och verkningslöst. Det visar på en oerhörd brist på respekt för medborgarna.

När jag skrev mitt inlägg på Facebook fick jag en kommentar om att det viktigaste av allt var att svenskarna slutade vara så rasistiska. På min fråga om vad rasism har att göra med att fördöma ett terrorbrott där fem personer mördats fick jag ett långt och mycket detaljerat svar som gick ut på att de kristna minsann gav sig ut på korståg en gång i tiden. Därför har vi västerlänningar heller inte rätt att döma andra som begår terrorbrott.

Det är en skev syn på terrorbrott. Det är så dumt att det knappt förtjänar ett svar. Den som verkligen anser på allvar att vi saknar rätten att fördöma terrordåd på grund av att det funnits korsfarare för ett antal sekler sen är knappast mottaglig för argument, hur sakliga de än må vara. Men det är likväl ett intressant fenomen för om man drar ett sådant resonemang ännu lite längre så innebär det att vi faktiskt inte har rätt att fördöma några terrordåd överhuvudtaget. Men de som manar till eftertanke och besinning varenda gång en islamist spränger sig själv och andra i luften har knappast samma attityd när det gäller terrorister som Anders Behring Breivik eller nu senast terroristen i Christchurch, Nya Zeeland. Jag har i alla fall aldrig hört någon opponera sig mot fördömandet av terrordådet i Nya Zeeland, eller påpeka att vi ska besinna oss, eftersom den kristna världen minsann också begick terrorhandlingar för tusen år sedan.

Det är enbart när det handlar om terror med islamistiska förtecken som dessa pekpinnar infinner sig. I korthet skulle man kunna sammanfatta det så här: När det sker ett terrorbrott med islamistiska förtecken anordnas en ljusmanifestation mot islamofobi. Och när det sker ett terrorbrott med andra förtecken ordnas också en ljusmanifestation mot islamofobi.
Själv likställer jag politisk islam – islamism – med vilken annan odemokratisk ideologi som helst. Islamism är helt att jämställa med nazism, fascism och kommunism när det gäller värderingarna; alla dessa våldsbejakande ideologier strävar efter likformighet genom våld och mord. Sådana ideologier ska det helt enkelt inte finnas plats för i ett modernt demokratiskt samhälle.

Vi ska därför inte behöva vakta vår tungor när vi pratar om terroristen på Drottninggatan – vi har rätt fördöma hans gärningar i precis så skarpa ordalag som vi vill. Vad korsfararna gjorde för 800 år sedan kan inte, och ska inte, inte användas som en ursäkt för att se mellan fingrarna på terrorism idag.

40 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Den skeva synen på terrorbrott

 1. Bo Svensson skriver:

  Sveriges styrande patrask skall det kanske heta. – Man skall vara noga med språkets nyanser så att orden bevarar sin innebörd. – Elit är en benämning på kompetenta, intelligenta och beundransvärda.

  Gillad av 7 personer

 2. Eva Danielsson skriver:

  Att skilja på politisk islam, islamism, och ”vanlig” islam är en konstruerad uppdelning. Islam skiljer inte mellan religion och politik. Islam är religiös politik eller en politisk religion, vilket man vill. Om islam skulle kunna bli en sekulär religion, där man gör bodelning mellan gudstro och världslig makt över människor och samhället, skulle islam kunna bli en religion bland andra religioner. Men jag gissar att det inte ens är möjligt att tolka islam så utifrån koranen och Muhammeds skrifter, förutom att imamers och männens makt då skulle hotas. Alltså, alla muslimska terrordåd, inkl IS-sektens torterande och mördande, har med islam att göra. Det är islam. Att döda ”otrogna” påbjuds ju i skrifterna, icke-muslimer kan aldrig ses som oskyldiga. Det finns många olika riktningar inom islam och muslimer är såklart olika mycket troende och engagerade, men man utgår från och håller fast vid samma skrifter.
  Någon påstod att det har begåtts färre än tio terrordåd i världen av vita terrorister sedan ”nine-eleven” och drygt trettiosjutusen terrordåd av muslimska terrorister under samma tidsperiod.

  Gillad av 17 personer

  • bejji skriver:

   Löfvén träffar idag Rysslands president Putin i St Petersburg på mötet ”Arctic Forum”.
   Kommer Löfvén då att tacka Putin för att denne för några år sedan satte in rysk militärmakt för att stoppa (den då tillsynes oövervinnerliga) tidvågen av IS och deras medlöpare?

   Gillad av 3 personer

 3. Svante Jonsson skriver:

  Jag läste en DN- ledare för några dagar sedan om att barnen till den svenska IS- terroristen (som om det bara fanns en enda svensk IS- terrorist!) är Sveriges ansvar och måste hem. Varför? Jo, om inte Sverige tar ansvar för barnen vad gör de oss till? Skribenten menar underförstått att vi skulle vara några slags monster annars. Det är alltså ledarskribentens självbild och bilden av det goda landet Sverige, med goda svenskar det handlar om. Inte om barnen. Det var exakt samma fenomen som manifesterade sig på Sergels torg den 9:e april år 2017. Störst av allt är självbilden! Jag blir inte äcklad eller tvärförbannad längre. Det är ett konstant tungt dovt ursinne inombords dygnet runt. Förfäder och förmödrar mullrar.

  Gillad av 22 personer

   • Svante Jonsson skriver:

    Jag studsade till av rubriken på den. Ledaren var inte under betalväggen då jag läste den. Fienden känner jag vid det här laget.

    Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Inget fel med att odla en självbild. – Man skall jobba på en som gör en till uppskattad medlem i gemenskapen. – Man försöker bli en bra människa.

   Kvinnors gullande med missdådare och attraktion till grova våldsutövare har alltid varit ett problem men inget ödesdigert förrän de fick politisk makt och manlighet och manligt beteende blev ifrågasatt och marginaliserat.

   Ingen MAN som inte är ett kräk har några problem med att låta is-terrorister få det de förtjänar.

   Gillad av 6 personer

 4. Thomas Ek skriver:

  Antalet icke troende har stigit med 266 procent i USA
  Enligt General Social Survey och ahref=”https://videos.dailymail.co.uk/video/mol/2015/11/04/4053454879343004273/1024x576_4053454879343004273.mp4″> Pew Research så har antalet amerikaner som uppger att de är icke troende ökat med 266 procent sedan 1991 i USA. Människor utan religion svarade för 23,1 procent av den amerikanska befolkningen år 2018.

  Gilla

 5. Två plus två är fyra - "Ja för dig kanske" skriver:

  Bitte skrev: ”När jag skrev mitt inlägg på Facebook fick jag en kommentar om att det viktigaste av allt var att svenskarna slutade vara så rasistiska. På min fråga om vad rasism har att göra med att fördöma ett terrorbrott där fem personer mördats fick jag ett långt och mycket detaljerat svar som gick ut på att de kristna minsann gav sig ut på korståg en gång i tiden. Därför har vi västerlänningar heller inte rätt att döma andra som begår terrorbrott”.
  -Skulle man inte få fördöma terrorattentat och terrorism????????
  Hur långt kan vänstergalningarna vrida sina hjärnor in i det absurda bort från all logik????
  Analogt skulle man inte få fördöma Himmlers och Goebbels och Hitlers brott mot mänskligheten i så fall – tyskar och österrikare och ungrare m.fl. var ju för 700 år sedan offer för mongolhordernas massmords-attacker och desförinnan från Roms krigståg och sedan Attilas hunners härjningar. De som bodde i Tyskland på den tiden var då offer.
  IS var nu ännu mer ondskefulla än de tyska 30-talsnazisterna. IS var mer utstuderat sadistiska och mer benägna att plåga ihjäl människor långsamt och att i sin syn reducera människor till djur eller lägre, medan Himmler och c:o så snabbt som möjligt bara ville döda sina offer för att effektivt bli av med dem. Himmler själv svimmade när han bevittnade arkebuseringar.

  Gillad av 2 personer

 6. Två plus två är fyra - "Ja för dig kanske" skriver:

  De islamist-terror-apologeter och vänsteridioter som relativiserar och ursäktar islamist-terror-ondskan borde själva tvingas bevittna sådana sataniska terrordåd och tvingas på nära håll bevittna offrens lidande. Då skulle de helt säkert ändra uppfattning om de inte själva är monster. Om de hade stått bredvid när IS stekte sina offer levande i burar och förnedrade små flickor vid slavauktioner eller mass-våldtog oskyldiga flickor skulle deras ursäkter tystna. Filmer av dessa handlingar borde visas dagligen på TV och spridas överallt, så att de till fullo förstod, precis som filmer från nazisternas utrotningsläger otaliga gånger visats på TV i alla länder och även visats för skolbarn, mig inberäknad, för att ingen skall kunna missa vad som hänt och kunna förneka.

  Gillad av 5 personer

  • Benjamin Dhover skriver:

   ”Då skulle de helt säkert ändra uppfattning om de inte själva är monster.”

   Fundera ordentligt på om en sådan som Reinfeldt, Lööf eller Fridolin faktiskt skulle ändra sig. Jag tror inte det. De skulle slå ifrån sig med upprörda floskler och ilska riktad mot DIG, storma iväg under förvändning att de minsann ”inte tänker låta sig utnyttjas i islamofobiska propagandasyften” och sedan sätta någon sorts pervers ära i att fortsätta exakt som innan.

   Gilla

  • Dnam skriver:

   Sverige har alltid varit muslimskt, redan på mammutarnas och de ulliga noshörningarnas tid. Man har funnit broderier från vikingatiden som det står Allah på så det är bevisat. Det stod i DN. Förutom Sverige och de muslimska protosocialisterna så tvistar de lärde om det fanns muslimer innan Muhammed någon annan stans.

   Gillad av 2 personer

 7. Thomas Rönnberg skriver:

  Akilov dömdes till livstids fängelse och därefter utvisning på livstid, för sina fem terrormord på Drottninggatan. Oklart om han då ska sitta på livstid eftersom han ska utvisas?. Eller ska man utvisa ett lik? Vi får väl hoppas att han trillar av pinn innan det svenska systemet benådar honom

  Gillad av 1 person

 8. Göran Holmström skriver:

  Bitte bra krönika som belyser vansinnet, men du kanske ska se genom skuggridåerna. Det handlar inte om korsriddarnas påstådda historiska skuld.
  Det handlar endast om att inte stöta sig, med dom väljare man så väl behöver för att hålla sig vid makten. i detta val väger 5 döda människor lätt, eller 350 skjutningar med eller 7000 våldtäkter.
  Det handlar om överlevnad och förmåner! Sedan kan man måla med fina ord och handhjärtan hur mycket man vill.
  Mvh Göran.

  Gillad av 6 personer

 9. Tritonen skriver:

  På tal om de i sammanhanget i och för sig irrelevanta korstågen, så startade de inte helt oprovocerat. De var i mycket ett svar på en föregående aggressiv muslimsk expansion.

  Gillad av 6 personer

 10. Kjell Rehnström skriver:

  Vad korsfararna gjorde för 700 år sedan var en reaktion på vad ”halvmånefararna – eller kanske man ska säga kroksabelfararna – gjort några hundra år tidigare, när de arabiserade hela Nordafrika! Sett i det perspektivet var korstågen bara ett litet naggande i kanten på den muslimska imperiekakan. Det är minsann inte bara kristna länder som byggt imperier, som många verkar tro.

  Gillad av 8 personer

 11. Elisabeth G skriver:

  Att försvara terror under hänvisning till korstågen är inte bara dumt, det är dessutom historielöst. Korstågen var inget annat än försvarskrig och gissa mot vilka – jo, muslimer som försökte erövra europeiska länder. När muslimerna härjat ett par hundra år vädjade kristna ledare om hjälp. Hjälpen kom och muslimerna trängdes tillbaka.

  I dag har muslimerna en annan taktik för sin erövring och mer eller mindre välkomnas av historielösa ”ledare” som är fullkomligt okunniga om vad islam är.

  Gillad av 11 personer

 12. Magnus Eriksson skriver:

  Korstågen var ingen terrorverksamhet. Det var ett försvarskrig där västeuropeiska arméer försökte hjälpa det kristna riket Bysans med säte i Konstantinopel att försvara sig mot anfallande muslimer och om möjligt återerövra kristna landsdelar som redan erövrats av muslimerna och där de kristna förtrycktes.

  Gillad av 11 personer

  • Errol skriver:

   Så sent som 1683 belägrade det Osmanska Riket Wien, Wien befriades av hjälptrupper från den samlade kristenheten bl.a från Polen. Gissa om denna sentida och därmed för historiemedvetandet mer relevanta ockupation har präglat Österrike, Balkan samt Ungern.

   En sådan fundamental händelse/ katastrof som Konstantinopels fall år 1453, alltså närmare ett halvt årtusende senare än korstågen nämns aldrig av kulturrelativistiska apologeter av Islam. Det narrativ, som bl.a en monoman Jan Guillou gjort till sitt, och som ensidigt framhåller korstågen utgör ett typexempel på falskt manipulativt och politisierat historiebruk.

   Gillad av 1 person

   • gmiksche skriver:

    Tyvärr har du helt fel. Det var enbart polackerna och venetianerna som, förutom kejserliga trupper och förband från södra delen av Tysk-romerska riket som ställde upp:
    http://www.konterrevolution.at/333-jahre-sieg-ueber-die-osmanen/
    Frankrike bidrog på turkarnas sida genom at tillhandahålla modern artilleri för belägringen. Någon kristlig eller annan europeisk solidaritet fanns inte på den tiden heller. Men å andra sidan var det en fransman som erbjöd kejsaren sina tjänster och i de på Wien belägring följande fälttågen rensade Ungern från turkarna. Prins Eugen av Savoyen, vars palats hör till Wien främsta sevärdheter. Och som förmodligen blev den mest populäre och integrerade invandrare Österrike någonsin haft. I motsats till den turkiska diasporan som idag bebor en del av Wiens ytterområden.

    Gilla

   • ERROL skriver:

    GMIKSCHE, att påstå att jag skulle ha helt fel i min översiktliga ripost är bara trams. Det utgick appeller till den samlade kristenheten till försvar för Wien; att inte hela kristenheten ställde upp med kort varsel är knappast förvånande, jag påstår för övrigt inte det heller.
    Att påstå som du gör att det inte fanns någon solidaritet kristna emellan, då heller är dessutom en vulgärförenkling. Det är självklart att verklig solidaritet på religiös grund stater emellan präglas av realpolitiska och på personlig grund egennyttiga motiv, som för övrigt präglade korsfararnas suktande efter ekonomiskt rov. Korstågen emanerade för övrigt från Påve Urban II appell till kristenheten om att befria Jerusalem, var gensvaret härför helt befriat från kristen solidariet och bestod det endast i egennytta – knappast.
    Det går naturligtvis att nyansera vidare, men att förenkla som du gör och påstå att jag har HELT fel är nonsens, och att som du tycks göra helt bortse ifrån kristen solidaritet och religiöst kall är ohistoriskt trams.

    Det går utmärkt väl att nyansera med tillkommande inlägg, men att som du gör påstå att något är helt fel, när du ensidigt betonar en aspekt är bara inbilskt och barnsligt.

    Gillad av 1 person

  • ChristerE skriver:

   Njaa, det fjärde korståget skulle återerövra Jerusalem, men besegrade och plundrade i stället det ortodox kristna Konstantinopel. Det första korståget (som intog Jerusalem) slaktade stadens judiska och muslimska invånare.
   Man kan inte säga att korstågen ”bara” var försvar mot anfallande muslimer.

   Gilla

 13. Dnam eksnad skriver:

  Bitte skriver:

  ”Jag har i alla fall aldrig hört någon opponera sig mot fördömandet av terrordådet i Nya Zeeland, eller påpeka att vi ska besinna oss, eftersom den kristna världen minsann också begick terrorhandlingar för tusen år sedan.”

  En freudiansk felskrivning? Eftersom den MUSLIMSKA världen minsann också.. skall det väl vara? Det är så ingrott att inte ens när man skriver en artikel vars hela tes rör sig om detta så kan man undvika den inpräntade logiken.

  Jag har problem med alla dessa artiklar av Bitte och andra som fördömer terrorbrott, varför? Jo, för att med våra ögon och västlig moral så är detta fördömande självklart, det är bara med pk-ismen som det blivit en accepterad öppen ladudörr att kritisera. Terror mot oskyldiga är dåligt! Jag är är arg! Minsann. Vi måste tänka lite längre, terrorbrottet, morden, är den yttersta tippen på järnspetsen på en lång lans som hålls i ena handen, i andra så håller man en sköld och på huvudet har man en hjälm. Vi måste beskriva helheten. Den muslimska terroristen lever nästan hela sitt liv utan att mörda någon, några få sekunder av sitt liv så mördar han oskyldiga. Vad gör han resten av tiden? Vad gör Akilov nu? Han äter halalmat, och skyddas med våra skattepengar från svenska MC-gäng och liknande. Han ber och jag antar att det finns både imam och bönelokal i fängelset. Sen surfar han kanske lite porr när ingen ser på datorn vi betalt. Kort sagt, han lever som en god muslim, precis som han gjorde innan. Varför gjorde han vad han gjorde, vad har Sverige gjort honom och Uzbekistan? Vad har vi gjort islam? Hade Löfven bara vetat vartåt Mecka ligger så hade han legat med baken i vädret. Vad är felet med oss? Med Ebba? Jo, felet är att vi inte är muslimer, detta kan bara lösas på tre sätt, att vi blir dödade, att vi blir muslimer eller att det inte finna några muslimer här.

  Detta borde Bitte reflektera över, jag tycker det är tröttande att läsa om hur arg man är över att 11-åriga flickor blir mördade, vet du Bitte, det är jag också, men jag har inte i alla år röstat för att detta skulle hända, jag tror inte på samexistens, det är du som gör det. Du gör det väldigt lätt för dig och jag köper inte din moraliska höga häst, den har dåliga tänder.

  Gillad av 7 personer

 14. Hovs_klipphällar skriver:

  Ja, dessutom var korstågen ett sätt för den kristna världen att försvara sig mot islams härjningar, och helt motiverade. Enda felet var att de inte räckte till för att ge avsedda resultat.

  Den idiotvänster som fördömer korstågen utgör närmast en slags galopperande mentalsjukdom, av liknande sort som de personer som påstår att jorden är platt.

  Mera om den kristna världens långa kamp mot islam:

  — Ett utmärkt föredrag. Rekommenderas!

  Gillad av 2 personer

 15. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  ”Och när det sker ett terrorbrott med andra förtecken ordnas också en ljusmanifestation mot islamofobi.”
  Det påminner mig om jämförelsen jag gjorde (i tabell) för snart 4 år sedan mellan skolmorden i Trollhättan och morden på Ikea i Västerås, det var lite av en ögonöppnare: Trollhättan: Etablissemanget skrämmer mig.
  Slutsatsen var ganska tydlig: ”om Arne slår Mohammed så är Arne rasist. Om Mohammed slår Arne är det för att Arne är rasist. Och alla vet nu förstås vilka det är som är skyldiga för dådet i Trollhättan: SD.”
  Det där med SD låter som ironi, men Löfvens ideologiska motivator Arnstad tweetade faktiskt efter Trollhättandådet: ”Nu hoppas jag Säpo tar tag i terrororganisationen Sverigedemokraterna.” och ”Att vara en del av SD-miljön är att dagligen marineras i mordplanering, terrordrömmar och politiskt våld. Det hemskaste normaliseras.” (tweeten finns inbäddade i det länkade inlägget ovan för den som tror att jag fabulerar och vill verifiera.)

  Gillad av 5 personer

 16. Andersson skriver:

  Ungefär samtidigt som händelserna i Christchurch så dödades omkring 120 kristna i Nigeria – av lokala islamister. Igen. Mediatäckning? Prioriteringar?

  Gillad av 6 personer

 17. Kalle skriver:

  Vad som slår en, är att nästan alla stater i mellanöstern leds av dikatorer. Orsaken är ju att demokrati inte fungerar i hop med den muslimska läran. Skall ett land fungera under sådana premisser behövs hårdföra diktatorer. Undrar hur stämningen hade varit i Ungern, Österrike och Italien om dessa länder tagit emot lika många invandrare per capita som Sverige. Troligen inbördeskrig, för dessa länders befolkning är inte lika mesiga som vi, med att vända andra kinden till i alla lägen.

  Gillad av 3 personer

 18. olle reimers skriver:

  Jag passar på att göra en jämförelse med vad som händer i USA just nu.

  Igår meddelade justitieminister William Barr att han kommit fram till att någon med sannolikhet spionerade på Trumps kampanj under 2016. Detta föranledde en fullständig ”shitstorm” på CNN. De hänvisade till att alla idéer om att så skulle vara fallet är löjliga konspirationsteorier.

  Om landets justitieminister, som harvarit i hetluften i trettio år inför kongressen säger sig ha information som tyder på att någon eller några spionerat på Trump som kan man utgå från att han VET att så är fallet.

  Den fråga man kan ställa i det här sammanhanget är om dessa personer på CNN (och också MSNBC) som alltsedan Trump blev vald för 42 månader sedan, anklagat honom för att ha samarbetat med Putin för att vinna detta val, verkligen tror att så var fallet eller om de i själva verket – direkt eller indirekt – har medverkat till att försöka få bort honom.

  Enligt min mening ska det som händer i Sverige på de här fronterna bedömas utifrån vad som händer i USA. Det är där de starkaste krafterna som medverkat till den situation vi Sverige befinner oss, finns. Agendan handlar om globalsering, avskaffande av nationalstaterna och rivande av alla gränser (med avskaffande av demokrati och yttrandefrihet som en självklar följd).

  Islam är ett redskap för globalfascisterna liksom det har varit för alla diktaturer i Mellanöstern. Det är alltså inte islam vi ska prata om. Det är en skendebatt. Vi ska tala om hur de totalitära krafterna i alla länder, med hjälp av islam, nu försöker avgöra till sin förmån, en gång för alla. Glöm inte att Hitler ville skapa ett tusenårsrike och att romarna bara missade det målet med 200 år.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.