Anders Leion: Detta är svensk politik

Anders Leion

Det mest troskyldiga, det mest etablissemangsvänliga partiet, Liberalerna, straffas hårt av väljarna: De är på väg ut ur riksdagen. Det mest romantiska, men av sin historia som utanförskapsparti något mindre etablissemangstroende partiet – Mp – ligger på gränsen att åka ut. Följaktligen ligger, eller kommer också C att ligga, risigt till.

Det mest mot institutionerna kritiska partiet – SD – har inte straffats av väljarna för denna otrohet, snarare belönats. M och Kd är de därnäst mest kritiska partierna. De tre verkar vara närbesläktade.

Den som vill kan gå djupare in i Förtroendebarometern. Samma attityder återfinns på andra håll: statsradion och statstelevisionen älskas av framförallt Mp och vänstern, till exempel.

Slutsats: De PK-trogna lever farligt. Invandringspolitiken, som de så länge skyddat och stått bakom, tynger dem alltmer, oavsett den hjälp de får av statsradion och – televisionen. Miljöpolitiken, som etablissemangspartierna haft som livboj, punkteras av det nya intresset för mer kärnkraft.

Förändringen, som nu blivit allt tydligare i svensk politik, kommer att slå mot alla institutioner – också mot de gamla partierna.

34 reaktioner på ”Anders Leion: Detta är svensk politik

 1. gmiksche skriver:

  ”SD – har inte straffats av väljarna för denna otrohet, snarare belönats. M och Kd är de därnäst mest kritiska partierna. De tre verkar vara närbesläktade.”

  Inte närbesläktade. Utan stående och stampandes på mindre avstånd ifrån varandra. M och KD är lika ansvariga för det som hänt. Sent omsider har de insett sitt politiska misstag. Inte sitt ideologiska misstag, ifall man överhuvudtaget kan tala om något som liknar ideologi hos dem. Bush Thor har hanterat svängen med bravur. Kristersson tar den snäva kurvan med halvfart. För att inte bli hamna diket. Dagens politiska rally.

  Gillad av 7 personer

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Bravur..? Det här är ju busenkelt. Enda sättet för PK-nästet i Riskdagen att minska på SD’s mandat är att följa SD’s partiprogram beträffande migrationen. Att då stoltsera med att vi talar med alla partier men vi kommer inte att bjuda in dem till samarbete – vilket våra smartare nordiska politiker har gjort – för det hade det krävts någon form av statsmannaskap, d.v.s. en smula bravur.

   Gillad av 3 personer

  • Linden skriver:

   Falskspel.
   Röstfiskeri.
   Den dagen M eller KD röstar för minskad invandring i riksdagen har det det skett en verklig förändring.
   Inte förr.

   Gillad av 1 person

  • hypermakt skriver:

   Göran, mitt svar blir 0% tillförlitlighet, om namnet, ordet eller begreppet ”förtroendebarometern” INTE offentligt är registrerat svenskt rättssubjekt, med STRIKT produktansvar och risk för producerat resultat med säkerhetsbrist, mot EN svensk unionsmedborgare i nutid, nära framtid och rum, lokalt i EN medlemsstat på den inre fria solidariska MarknadEN i EES eller Europeiska unionEN.
   Här på denna rad kvalitetssäkrar i rum och tid det svenska rättssubjekt, som i tid och rum har producerat namn, ord eller begrepp ovan, med eller utan nytta, ansvar och risk i tid och rum.

   Gillad av 2 personer

  • nybake skriver:

   Det nynya är inte bara kärnkraften utan det är även den biologiska mångfaldens begränsningar.
   T ex om vilka myror som skall bevaras, de svarta eller de röda. Det gäller ju även människosläktet.

   Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag förstår inte den fråga denna undersökning bygger på: ”Hur stort är ditt förtroende för hur X utför sin uppgift?” — Vad är ”Kristdemokraterna”? Vad menas med att utföra? Vilken är dess uppgift? Vad är mitt förtroende? Alla dessa ord har i dessa frågor flera möjliga men alldagliga och allmängiltiga betydelser. Resultatet är Junk Science som i bästa fall kan ge en kvalitativ riktingsindikation när man jämför svar från olika tidpunkter, eftersom tokningarna kanske fördelar sig snarlikt över respondenterna vid olika tillfällen.

   Gillad av 4 personer

 2. Lars Bernhoff skriver:

  Leion gör en drastisk men mycket intressant tolkning av en tabell som egentligen visar vilka fördelat på parti av tilltro till ett antal institutioner. Att kalla L-röstare för mest troskyldiga är att spetsa till det, men jag gillar det starkt förenklade synsättet för att kunna urskilja tendenser i förändringarna. Att verkligheten som alltid är mer komplicerad är givet, något som får analyseras i andra artiklar.

  Gilla

 3. elfyma+ skriver:

  Tillitssamhället, som vi är så stolta över, håller på att krackelera.
  Systembolaget spöar alla media och myndigheter med hästlängder i förtroendemätningar.
  Vad säger det om Sverige ?

  Gillad av 5 personer

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Vad som händer med partier som L, MP och säkert även C skall inte beklagas. Två av dessa partier har bedragit väljarna. Låt oss hoppas att väljarna minns detta till nästa val. Bedrägeri skall inte uppmuntras. Det tredje partiet är en olycka för hela landet i sin blinda fundamentalism. Hittills har de lyckats att behålla sin politiska makt genom att göra klimat av väder. Och är det inte varmt eller regnigt i Sverige så är det inget problem att hitta sådant väder på någon annan plats på vår jord. Med media på sin sida kan de fortsätta med detta tills tidens slut.

  Gillad av 15 personer

  • Axel skriver:

   Jag var med på 70 talets , Make love not war. Man rökte på väldeliga, det var inte John Silver, för det blev man inte hög av. Miljöpartiets höga slogan är troligen: Gör miljö och lev på skatter. Undra vad dom får i sig??

   Gillad av 3 personer

  • ULf skriver:

   Varmt och regnigt? Nu när man slutat prata om uppvärmning och istället klimatförändringar så duger vilket väder som helst. Bäst är förstås s k extremväder och det kan vara, cykloner, översvämningar, värme, kyla etc, etc. Detta ger enorma möjligheter för säkert händer det något med vädret varje dag någonstans.

   Gillad av 3 personer

 5. Elisabeth skriver:

  Mueller avslutade nyss sin mångåriga utredning om länken Ryssland/Trump. Det blir inga indictments, det finns ingen bevisning. Detta är stort . Megastort. Trump kallar det en ” illegal takedown that failed”. Han säger också, med glimten i ögat ,att han aldrig trodde att han skulle se dagen då Demokraterna var upprörda över att USAs president INTE var i maskopi med ryssarna. Ja herregud, man har hållit på i åratal att mangla Trump, helt enkelt försökt sig på en Deep State-statskupp men misslyckats. Jag hoppas att Trump nu ger sig på sina fiender med stor kraft. Och detta är en oerhörd prestigeförlust för deras hejdukar, mainstreammedia.Deras redan solkade trovärdighet åker ner i källaren. Lägg ner CNN ! Jag läser lite magsura rubriker i DI, SvD och Sydsvenskan , ungefär Trump varken frias eller fälls. ????? Man försöker bagatellisera. Svensk media/politik är ju fullt beredd att använda ”ryska vapnet” när det gäller SD. Nej, precis som sägs i länkad artikel, ”Russiagate” var Demokraternas/neocons WMD. men liksom den ödesdigra gången i Irak fanns ingen substans. Jag tror mig märka att många som egentligen inte är Trumpsters är så upprörda över Demokraternas maktmissbruk att man kommer att rösta Trump. Och Trump blir omvald. Det hoppas och tror jag.
  https://taibbi.substack.com/p/russiagate-is-wmd-times-a-million

  Gillad av 9 personer

 6. Östrahult skriver:

  Man kan inte direkt påstå att etablissemanget bemöter detta med ödmjukhet. Man tar istället till allt grövre kanoner mot de otrogna. Censur på sociala medier, Mobbning via statstelevision och MSM. Blåljugande om vad C och S gjorde på trettiotalet, media hjälper till att sopa igen spåren efter partiernas nazismvurm då. Man vantolkar Torgny Segerstedt.

  Förljugenheten är således total. Ett intressant dagsaktuellt exempel är sångerskan Josefin Nilsson som misshandlades av skådisen Örjan Ramberg. Här är media tysta som möss om att det rör sig om Ramberg eftersom han kommer från en god familj. Tänk om det varit Jimmy Åkesson. En intressant teori såg jag idag i något sammanhang, Meeto handlar bara om att ge sig på svaga män, de riktiga storfräsarna beundras. Men det har inte pöbeln fattat.

  Gillad av 7 personer

 7. Splorg skriver:

  Allt annat än Klassisk Liberalism, minarki, mer frihet, mindre skatter, friare internationell handel (alltså, Fri Handel, inte Frihandel) är tribalism och varianter på kollektivism. Det är oftast en enskild eller mindre grupp av fri- och nytänkare som tagit ut de nya riktningarna som gagnat flertalet i världshistorien. All form av tribalism (kollektivism) vädjar enbart till de primitivare förståndsgåvorna hos folk. Svenska partisystemet är praktexempel på det. Alt-right-rörelsen ett annat. Summa summarum, skattefinansierad välfärd och kollektivism dödar. Frihet och Marknadskrafterna skapar liv och välstånd.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Under en ordning som den du vill ha, kommer de som odlar flocksolidaritet att dominera över individualisterna. – Och det var inte det du ville. – Alltså är det något fel på ditt tänkande. – Du skulle kanske lyssna mer och prata mindre ett tag.

   Gilla

 8. Aha skriver:

  Det kan vara dags att lyfta fram den arrogans som byggd på lögner alltmer börjar visa sitt fula tryne. Det är arrogant t.ex. att som sossarna påstå att man varit naiva om hedersvåld då debatten varit intensiv i snart tjugo år. I anslutning till finns det en annan sorts arrogans som består i att man agerar inte trots att problemen finns rakt framför näsan. Det gäller sådana saker som tiotusentals bilar ägda av s.k. bilmålvakter och det i dagarna så aktuella bristen på terrorlagstiftning.
  I detta sammanhang kan public services förtroende lyftas fram som är högt hos vänstermänniskor och lägre för borgarmänniskor, för att vara mycket lågt hos nästan 20% av befolkningen, hos de som röstar på SD. Normal reaktion borde då vara att public service presenterar en åtgärdsplan hur de ska kunna öka förtroendet hos SD-väljare t.ex. genom att mer belysa problemen kring mångkulturen, att låta fler SD-åsikter och personer komma till tals. Detta har dock inte på något sätt föresvävat public service. Arrogansen är total.

  Ropen skalla; bort med arrogansen, bort med de som är arroganta.

  Gillad av 4 personer

  • Axel skriver:

   Löfvens svammel om att vara stark mot hederskultur. Vilket hyckleri. Bara några veckor tillbaka gav han med sitt Tro och Solidaritet, en äkta, riktig sosse, Anne Sofie Hermansson sparken. Orsaken var att hon tog strid för att bekämpa hederskultur. Ds för Nalin Pekgul tidigare. Hur länge skall Svenska folket tolerera denna falskhet.
   Läsa Ledarsidorna är ett måste, om man inte vill bli bortkollrad av PK median som duktig idiot.
   Ps: Hon, Anne Sofie, skulle klassa ut Löfven som statsminister med hästlängder.

   Gillad av 4 personer

 9. Palle9 skriver:

  Det är inte ofta jag håller med Europapolitikern Cecilia Wikström (L), men det gjorde jag när hon beskrev partiets ledning i samband med att hon nekades förstaplatsen på deras EU-valslista: hon klassificerade denna ledning som tillhörande släktet ryggradslösa och beskrev deras agerande som de blöta pekfingrarnas politik. Ganska träffsäkert faktiskt.

  Gillad av 2 personer

 10. Stig Palm skriver:

  Tro fasen att MP gillar SVR-SR då 80% av deras anställda är MP röstande.
  SVT-SR är lika neutrala som DDRs Neues Deutschland på sin tid eller Sovjetunionens PRAVDA.

  Gillad av 6 personer

  • Aha skriver:

   Effekten är värre. I de forna öststaterna trodde man inte på media, i alla fall i Polen som Maciek Dobzrynski, här på DGS vittnat om.
   Det gör dock många här i Sverige. Det är allvarligt.

   Gillad av 8 personer

 11. Ingmar Silfvast skriver:

  När man här från tills vidare rätt så trygga finland följer med i vilket tillstånd vårt västra grannland är i dag så kan man bara säga att niär tamme f.n inte kloka Har ni överhuvutaget någonting som fungerar förutom daltandet med invandrarna förståss

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Det sorgliga är, att jag har fått intrycket att även Finland har beträtt den vägen. Tycker mig se tecknen i skyn, då PK verkar vinna terräng.

   Era journalister, blomsterhattstanter och unga damer verkar alla vara överens om att även Finland skall förstöras.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.