Patrik Engellau: Ska makten satsa på de starka eller på de hjälplösa?

Patrik Engellau

Efter en sömnlös natt där jag kastades från den ena konstiga idén till den andra landade jag, tillfälligt kanske, när solen gick upp och nattplågan var över, i en självklar observation som jag kanske aldrig hade tillåtit mig om det inte varit för den hämningslöshet för vilken sömnlösheten öppnade sinnet.

Alla samhällen som vi vet något om är de som varit framgångsrika nog att avge tillräckligt med lämningar i form av skrifter eller byggnader eller åtminstone sophögar för att senare tiders historiker ska kunna forska om deras världsbild och strävanden. Jag tror att makten i alla sådana samhällen som nått någon grad av hållbarhet har satsat på dem av sina medlemmar som visat löfte om den personliga ambitionen och styrkan att främja kollektivets utveckling (och sin egen förstås).

Mönstret för detta beteende från maktens sida återfinns i Gamla Testamentet. Gud, makten, griper hela tiden in för att gynna dem som leder samhället in på rätta vägar och för att försvåra livet för eller utrota de andra. Gud uppfann meritokratin, alltså den ordning där de schysstaste och mest lämpade ska styra samhället för allas bästa.

Kain dräpte Abel och Gud ingrep genast för att straffa Kain. Sedan gick några generationer och Gud förfärades så av människornas ondska att han beslöt att ta livet av allihop med undantag för Noah och Noahs familj och representanter för olika oskyldiga djurarter som skulle få en chans att återskapa sig sedan Gud dränkt allt övrigt levande i en jättelik översvämning. (Fiskar och andra vattenlevande djur behövde Gud inte bekymra sig om eftersom de inte hotades av att vattnet steg.)

Gång på gång i Gamla Testamentet förvånas Gud över människornas ondska, vilket betyder oförmåga och ovilja att engagera sig för kollektivets bästa, och genomför nya utrensningar. Hans strategi är avel, det vill säga att satsa på de bästa och låta de andra förintas eller bara dö ut av farsoter och svält. Han ingår pakter med särskilt lovande individer såsom Abraham och lovar att Abrahams goda säd ska uppfylla världen.

Så småningom upptäcker Gud att avelsstrategin inte fungerar, förmodligen för att han själv konstruerat människan till en annan sorts väsen än hästen och vindruvan som båda kan förädlas genom selektion. Då byter han strategi och skickar i stället Jesus till världen för att förkunna en annan lära som går ut på att de människor som Gud tidigare betraktat som värdelösa och därför utrotat, de ringaste och mest odugliga, de som är minst kapabla att stå på egna ben, i stället ska göras till huvudobjektet för maktens omsorger. De mångförslagna, som liksom Noah på egen hand kunde konstruera ett fartyg som var stort nog att hysa en hanne och en hona av varje landboende djur, skulle nu, till följd av Guds nya infall såsom artikulerat av hans son Jesus, i stället för att utan åtgärd åse de hjälplösa människomassornas drunkningsdöd kring Arken, börja älska dem som sig själv och offra allt för deras välgång.

Guds andra strategi, presenterad i Nya Testamentet, fungerade lika illa som hans första strategi som redovisades i den förra delen av Bibeln. På det hela taget har människorna inte följt Jesu maningar under de tvåtusen åren sedan de framfördes. Det är tur. I de framgångsrika samhällena har makten prioriterat dugliga människor i meritokratisk anda och på så vis åstadkommit allt märkvärdigare framsteg.

Särskilt framgångsrika blev de västerländska samhällena från 1600-talet och framåt sedan de slutat tro på Gud och därmed på Jesu extrema offerideologi. Framgångarna berodde på att de inte längre räknade med att Gud skulle höra deras böner och ingripa till deras hjälp utan i stället begrep att om de skulle kunna förbättra sina liv så fick de själva kavla upp ärmarna och börja gräva och dika sina åkrar.

Därmed fick meritokratin som princip för samhällets organisation extra genomslag. Såklart att makten måste satsa på dugliga människor när människan inte längre kunde hoppas på Guds hjälp utan stod helt ensam i tillvaron. Och eftersom dugliga människor föddes i alla samhällsskikt fick man sluta dela ut privilegier efter välborenhet utan i stället leta efter begåvningar där de råkade ha fötts. Det var därför Gustav III i Förenings- och säkerhetsakten år 1789 upphävde adelns särskilda och medfödda rättigheter.

Sedan andra världskriget har västerlandet med USA som andlig inspiratör och Sverige som mest framstående praktiker fått för sig att förinta det senaste halva milleniets erfarenheter och i stället för att satsa på de starka och dugliga som kan dra kollektivet framåt ägna all kraft åt att utveckla de medborgares framtidsutsikter som saknar denna förmåga. Den här samhälleliga ambitionen, som jag alltså tror är särskilt utvecklad i Sverige, där vi inte nöjer oss med att satsa på att härfödda svaga begåvningar som inte klarar studentexamen ändå ska tvingas klara studentexamen, utan också strävar efter att importera ännu mer osannolika påläggskalvar, representerar en sorts ateistisk pånyttfödelse av Kristi lära (och omhuldas mycket riktigt av Svenska kyrkan, som står öppen för alla trosriktningar som kan knyta kyrkan närmare statsbudgeten).

Denna svenska nyandlighet, som går ut på att tvinga den medelklass som står på egna ben och klarar sig själv att finansiera svenska politikers omogna och orealistiska hugskott om att inrätta ett mångkulturellt paradis i Sverige, påminner inte bara om kortlivade, fanatiska kristna väckelserörelser utan ännu mer om det sovjetiska experimentet att skapa en Ny Människa som skulle inrätta ett kommunistiskt lyckorike på jorden.

Tror du att det är mer sannolikt att Sverige hittar en framtida guldvinnare i slalom i vilket gymnasium som helst än på skidgymnasiet i Järpen? Skulle inte tro det. Men sådant tror de härskare som styr Sverige. Åtminstone beter de sig som om de trodde det. Dårar. Jag kan inte föreställa mig någon annan förklaring än att de byggt ett helt samhälle där de belönar sig själva och sina kumpaner med sinekurer genom att på skattebetalarnas bekostnad låtsas vara pånyttfödda Jesusar.

Att leka Jesus med andras pengar är bedrägeri och taskspel.

52 reaktioner på ”Patrik Engellau: Ska makten satsa på de starka eller på de hjälplösa?

 1. Bo Svensson skriver:

  Rätta förhållningssättet till vad som sagts och menats i forna tider, är att samla och spara på det man kan använda till något. – Vaska fram guldet och strunta i resten.

  Folk får vara gränslöst medkännande men de skall inte utöva välvilja med andras pengar.

  Hur skutan skall vändas, om man kan vinna majoritet för detta, är något man bör begrunda i förväg, – för att ha en realistisk plan avgör, om man har chans att vinna denna majoritet.

  Rodret är rejält surrat på katastrofkurs och en massa galna förpliktelser har undertecknats i folkets namn och säkrats i grundlag.

  Ett Alexander-hugg som gör skutan styrbar igen, är att låta skattebetalarnas direkta makt över skattemedlens fördelning trumfa alla andra regler och tillräckligt eftertryckligt formulera varför.

  Men de som styr sedan, är inte de folkvalda utan vi själva.

  Gillad av 2 personer

  • Bernauer Strasse skriver:

   I Sverige till skillnad från i USA går alla förändringar ytterst långsamt som om allt s a s har fastnat i en slags klister eller i en slags gyttja.För Eliten i Sverige som sannolikt är en av de mest utplundrande,slugt och opportunt lögnaktigt hycklande som finns i Europa gäller alltid ett frenetiskt hängivet värnande om status quo-eliten positionerar om sig med snigelfart och endast om den möter ett oerhört starkt folkligt motstånd.Den-den svenska eliten-har samma valspråk som den i DDR:”Folket bryr vi oss verkligen inte om!Det vi värnar om är våra inkomstkällor och våra privilegier”.Kom även ihåg att Sverige faktiskt är ett kungadöme med en feodal struktur som kärna och en väl marknadsliberal fasad.Här finns faktiskt inte så få som fortfarande bor på slott och herresäten-inte så sällan betalda av utplundrade hispigt utarbetade tandlösa proletärslavar som betalar 82% i skatt.Bankerna är väl den sektor som är mest lönande och nu tjänar mycket pengar på att s a s ”monetisera” EU-kolonisatörerna.De etniska svenskarna redan överbelånade och maximalt exploaterade.

   Gillad av 3 personer

 2. A skriver:

  Fantastiskt P.E. kan det vara så att du börjar förstå varför vi tjatar om socialismen? När man väl formulerat det själv, för sig själv, så är det uppenbart. Men bibeln föreslår ju inte detta, tvärt om är den stenhård mot hycklare. Den handlar ju om individen, inte en stat som tilltvingar sig andras resurser med just hyckleri, samt skambelägger de som inte frivilligt hycklar. Jag tror att om man inte formulerat exakt detta, så vänds allt i sin motsats. Avgrunden. Problemet är att bibeln inte formulerar det uttryckligen, utan indirekt. En aningslös människa förstår inte vidden av det här.

  Mvh A

  Gillad av 10 personer

 3. Thomas Ek skriver:

  Ja, vad ska man säga?

  Tack.

  Amerika är det största experimentet vår planet skådat och den största kraften för gott i mänsklighetens historia.

  ’Konfucius’

  Gillad av 2 personer

 4. gmiksche skriver:

  Kain offrade skördens frukter på sitt altare. Abel godbitar av sina nyfödda lamm. Uppenbarligen behagade lukten från steken på Abels grill Jahve mer än den gråa koldioxidröken från Abels offer. Ett svårt val miljömässigt. Vad säger Greta?

  Gillad av 7 personer

   • gmiksche skriver:

    Det går inte ihop med Nya Testamentets krav på obefläckad avlelse. Visserligen stadfäst av katolska kyrkan som dogm först på 1800-talet, men accepterad redan under medeltiden. Då får du komplettera med en sopran som Marias senkomna dubbelgångare.

    Gilla

 5. Göran Holmström skriver:

  Äntligen!
  Men skilj gärna på Statligt dumhet och religös dumhet.
  I det ena fallet, religiös så finns det i alla fall en röd tråd av logik och försök till livsregler.
  I det andra så existerar endast dyrkandet av jaget ( staten) och dess självförhärligande.

  Gillad av 3 personer

 6. Aurora skriver:

  Nu är det fastställt i vissa kursplaner att ’kunskaper’ i värdegrund ska väga tyngre än ämneskunskaper. Vid anställningar ska etnicitet (utom svensk sådan) väga över yrkeskompetensen. Brandkår och polisutbildning sänker intagningskraven. Det påminner im Zimbabwe och exvis Nicaragua där vänstergerillagrupper tog makten. Väl de hade makten hade de ingen kunskap att driva ett land så länderna föll snabbt ner i misär.

  Gillad av 13 personer

 7. Vid havets rand, ingen båt han fann, glömde fastgjord tamp vid stor prickig vän minsann, fick nu idé så sann, bygger flotte av hundra bruna kvinnobakar i sand, värre skepp han seglat denna vikingamand, på flotte han försvann skriver:

  Hoppas jag tillåts att glida lite offtopic:

  Jadu Patrik, efter att ha lyssnat på KOA igår från Swebbtv så understryks att vi framförallt är hjälplösa, vi har inte demokrati mer och folk förföljs i sina hem och mister sina jobb om de sympatiserar med SD, eller är kritiska mot förd politk och inte minst islam. Lars Vilks lever med ett ständigt dödshot för att ha skojat med profeten, och min egen mor var lite bekant med honom via en konstförening, han brukade ordna konstresor, och i en låda så har hon en överbliven rondellhund som ingen i konstlotteriet ville ha, skall hon behöve dö för detta? För i Sverige idag så finns många som är villiga att döda för dylikt. Vi har organisationer som förföljer oliktänkande betalda med skattemedel, och TV och tidningar smädar folk ohämmat, politiker blir kallade brunråttor. När alternativmedia ger igen med samma mynt som Aftonbladet och Expressen använder så ringer de någon inom administrationen så de stängs ner, som hänt med Granskning Sverige.

  Så för mig är det ofattbart att man på denna blogg blir påhoppad för att man inte skriver under med eget namn, man misstänker att det är en proxy för att ens åsikter ogillas, i Sverige tänker vi lika. Kanske någon tycker jag går för långt eller fabulerar, men fråga er detta, om ni inser att ni hade fel i hela era liv om vart politiken var, och var på väg, varför tror ni att ni har rätt nu? Ingen svensk i stort sett är fri idag, det höga skattetrycket gör att man behöver sin lön, ända in i pensionen, och fram tills nyligen så fick man inte sparken om man inte trodde på klimathysterin, men dit är vi på väg, på min arbetsplats så står det i vår ”värdegrund” att vi tror på konsensus om klimatet, detta är en del av anställningsavtalet. Vad gäller invandring, kultur och islam så har det ju varit så länge att man kan mista sitt jobb och bli utfryst och mista vänner och bekanta, mer signifikant, barnen mister sina vänner. Så att sitta som pensionerad, och antagligen har röstat på de partier som ställt till detta hela sitt liv, och kanske inte ens nu röstar på SD, och krititisera de som väljer att värna sin familj över att bli en slags obetydlig politisk martyr, det är ganska magstarkt. Ni, främst äldre, som hoppar på mig, ni verkar inte förstå vad som pågår i Sverige. Det är också sorgligt, och väl en delförklaring till att just svenskarna hamnat där vi hamnat, att sådana petitesser som en signatur kan få er mer upprörda än våldtäkter och mord. Rättning i ledet, ert led, går först. En spik som sticker ut skall hamras ner.

  Gillad av 20 personer

  • Richard skriver:

   Jag håller med och tycker att du och vi andra ska fortsätta att vara anonyma. Det är viktigare att vi kan fortsätta att verka för vår familj och för Sverige. Det är också bra att de som är äldre och dessutom har en förmögenhet som skyddar dem träder fram med sitt namn, liksom de som inte har så mycket att förlora. Men tiderna är bistra och vi andra ska inte vara dumdristiga i något slags överilat hjältemod.

   Jag har ingen åsikt om dina poem men din beskrivning av deras ursprung gillar jag. För övrigt är även jag en fan av Shang-Chi (visst var det du som också var det?)

   ”Kanske någon tycker jag går för långt eller fabulerar, men fråga er detta, om ni inser att ni hade fel i hela era liv om vart politiken var, och var på väg, varför tror ni att ni har rätt nu?”

   Jag kan säga något liknande till dig angående den fråga du verkar tycka att jag tjatar om, och där du dessutom verkar ha vanföreställningar kring mina bevekelsegrunder. Jag är allergisk mot smutskastande så om jag blir hård i orden beror det på det. Låt bli att fantisera om vad jag försöker säga och fråga hellre istället.

   Jag hävdar inte att det är den viktigaste frågan men jag hävdar att den heller inte är oviktig för att förstå vad som sker.

   Gilla

 8. Vid havets rand, ingen båt han fann, glömde fastgjord tamp vid stor prickig vän minsann, fick nu idé så sann, bygger flotte av hundra bruna kvinnobakar i sand, värre skepp han seglat denna vikingamand, på flotte han försvann skriver:

  Offtopic forts:

  Ett slutord om min signatur, som verkar dela upp folk i älskare och hatare, det hela började med filmen Collateral, då jag som är strand och havsälskare, under en depression kände mig som taxichauffören som har ett vykort på en strand innanför solskyddet som han tar fram och drömmer om. Så blev det ”Mitt vykort på en strand”, sen blev det lite ordlekar som en lustighet för mig själv, som växte till historien om danske mand, en om dagen. Aldrig att jag kunde tro att det skulla locka fram mer ilska än islamistdåd, men där ser man. Jag tror som KOA att det är kört, och denna svenska, skall vi kalla det, jantelag, är nog en del av problemet. Nå, jag har fått nog, när man blir påhoppad av också de som skriver officiella inlägg på DGS, så kan det räcka. Ni, ni vet vem jag menar, ni har blundat för ökande våldtäkter och mord och islamisering hela era liv, men det är en signatur som verkligen retar upp er, nog har vi en delförklaring till varför Sverige hamnat där det hamnat? Med sådana vänner..

  Gillad av 8 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Eftersom jag själv skriver under signatur har jag inget problem med att andra gör det. Du byter ju alias hela tiden så jag inser att jag ibland inte läser hela din signatur men när jag gör det så ser jag att det står något nytt. Någon gissade ditt förnamn häromdagen. Jag har gissat på samma som han gissade på. Detta eftersom jag heter likadant som hans gissning.

   Gillad av 1 person

  • G.Persson skriver:

   Vid havets rand – Älskar dina olika signaturer! För mig är de poesi, på riktigt. I vintras fick jag höra ett exempel på K. Frostenssons alster. Hellre köper jag en diktsamling författad av dig.

   Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Visst kan det vara lite förvirrande med alla dessa olika signaturer, men jag tror att lyckas identifiera c:a 90% av dessa inlägg av MOAB. På något sätt har vi alla en personlig ”jargong” även när vi skriver.

   Gillad av 2 personer

  • fannyodaisy skriver:

   Jag instämmer i din reflektion över samhällssituationen. Själv pensionär kan man ju tycka att man ej längre behöver ”mörka” med sin identitet. Men som du beskriver drabbas ju nu även barn av ens åsikter och ståndpunkter. Skulle inte förvåna mig om bankerna snart inför lånestopp vid avvikelse från värdegrunden. Som pensionär är man helt ointressant vid eventuellt lånebehov. Man skall dö utan skulder så Allmänna arvsfonden kan dela ut överskottet av ens samlade fasta tillgångar.

   Gillad av 4 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Personligen så gillar jag dina ”Alias” och skulle aldrig forska i vem du är, det är ju din ensak fullständigt. Men en sak jag märkt vill man förbli anonym, så som det så klokt skrevs ovanför så måste skriftspråket hållas neutralt.
   Det finns en rätt känd mediapersonlighet som kommenterar på en del sajter hon/han avslöjar sig som jag anser det rätt rejält, genom att köra samma retorik under sitt alias som under sina offentliga alster, det skulle kunna användas mot personen om ”fel” personer snappade det.
   Som tur är, är vänstern bättre på grupphat, än analytisk förmåga.
   Mvh Göran.

   Gillad av 2 personer

  • Jocke skriver:

   Märker att jag inte har hängt med i svängarna de senaste dagarna, har någon av krönikörerna på DGS doxxat Danske Mand?!

   Gilla

  • A skriver:

   Danske Mand, jag funderar lite på det sunda förnuftet. Just nu är jag inne på att det till största delen är själva kvantifieringen som är det sunda förnuftet. Svensken tycks inte klara detta. Det ser vi nu även här mitt framför ögonen. Jag tar mig för pannan. Men en sak har jag lärt mig, man ska aldrig bjuda andra på sitt eget frånträde. Det bör formuleras och sedan hållas styvt på. 🙂 Det är bara att nöööta på. Vad som än händer, bara nöta. Det finns inget annat.

   Mvh A

   Gillad av 4 personer

  • NorseUSA skriver:

   Ett fantastiskt inlägg, hurra för P-E som skriver så underfundigt och tankeväckande. Njuter av varje skrivelse, vissa mer än andra. Dagens är enastående i sinnrikhet, håller dessutom med i allt..
   Utlandssvensk i mer än 30 år men håller kontakten
   Keep swinging!

   Gilla

 9. Christer L skriver:

  ”Ska makten satsa på de starka eller de hjälplösa?”

  Detta är en reduktionistisk formulering som inte handlar om något verkligt utan endast kommer till genom reduktion. Men den hakar in i fascistiska resonemang på ett olyckligt sätt. Problemet, emellertid, här i landet är att de starka backat ner. Inför vad? De starka är svaga, de meriterade är fegdumma. Annars skulle det inte se ut så här. Ingen väpnad makt jagar de ledande företagen som i sin reklam avslöjar sympatier för genusteorier och islam och annat comme il faut inom PK. Inga chefredaktörer har kniven på strupen, men är neurotiskt om inte narcissistiskt störda och fega och dolskt förslagna. Makten hemfaller till förtal och falsk retorik, detta är de fegas och svagas regim. Skyll inte på de omeriterade. Skyll inte heller på migranterna, som bara utnyttjar vad de ser som möjligheter att få ett bättre liv – vem gör inte det i ett trängande läge om man kan? Skyll på Sveriges starka meriterade välbeställda uslingar som fegt backar och backar. Vad backar de för? Den frågan bör diskuteras. Det är ett korrupt förvänt förnuft hos de mest intelligenta som är problemet. De är akademiker, politiker, företagare, storägare, publicister, artister, ingenjörer osv. som satsat på sig själva och sin medverkan i det välfärdsindustriella komplexet. Makten har satsat på makten. Antalet ”odugliga” ökar och ökar just därför. Men det är mycket mer komplicerat än så, det är olika sätt att använda språket, ett ordkrig som urartar språket så att vettet försvinner även för kunniga och kloka människor som är mycket ”dugliga”.

  Gillad av 3 personer

 10. Eva Danielsson skriver:

  Jag ser det inte som att Jesu lära står för en extrem offerkultur utan att den visar att man inte ska avfärda ”svaga” människor som värdelösa, med ett svart-vitt tänkande, utan inse att alla (de flesta) har både gott och ont inom sig precis som man själv har. Att det då är oklokt att agera utifrån fördomar och hantera människor som objekt, att man har ansvar att ta reda på mer. Onda handlingar måste man ju motarbeta tydligt och direkt, men att uppmuntra offerkultur och kränkthetskultur i ett samhälle för att få chans att kunna utse en en hel grupp som skyldiga till dessa påstådda och inbillade oförrätter, är destruktivt, t o m farligt. I dagsläget utses ju män, och vita män i synnerhet, till allmänt ”skyldiga” (i fultolkning av ”patriarkat” och vår historia) och kvinnor och invandrare, särskilt muslimer, uppmuntras till att känna sig förfördelade och kränkta av dessa män. Det här är kvalificerat vansinne och har inget med godhet att göra. Eller ens med naivitet och inkompetens att göra. Härskarskiktet kör med dubbel politisk bokföring, ett avsiktligt och maktstrategiskt elakt spel bakom dimridåer av låtsasempati och hyckleri.
  Vanligt folk vill inte tänka längre än till vad statsbidragsmedia tutar i dem, det är lugnast så. Men jag tror inte det skulle behövas så väldigt många personer, som talade klartext om islam, invandring och klimat, för att vända trenden. Men det behövs då tongivande personer med förtroendekapital som schyssta och kompetenta i någon slags bemärkelse, gärna med personlig karisma, så att folk tryggt kan känna sig som en bra människa om de lyssnar på dem. De flesta svenskar är nog inte så religiösa i traditionell mening, men de flesta, och särskilt kvinnor, har ett klart behov av att känna sig som bra människor. Omvänt så ser vi ju att det fungerar med smutskastning. Det är bara starka och självständiga som står emot det. I allmänhet undviker vanligt folk både att tänka på och att prata om sådant som är laddat med smutskastande och skam. Löfvens manus med huvudlösa anklagelser och självbelåtna lögner fungerar ju som lock för att folk ska våga/orka ens fundera på sakerna. Precis som de styrande bakom Löfven avsett. Bara sakliga argument kan nog inte överrösta detta, utan man behöver skapa en egen ”godhetstrend” som spelar på vanligt folks behov av att känna sig som en bra, ”godkänd” människa som räknas med. Det här är förvirrade ofärdiga tankar, men vi måste försöka lista ut även hur vettiga tankar skulle kunna bli tongivande, inte bara tänka ut dem. Kanske bitvis lära av fienden hur man skapar trender. En egen Greta?

  Gillad av 11 personer

 11. Lars Bernhoff skriver:

  Det är viktigt att ta upp frågan om hur långt kan solidariteten i ett samhälle drivas mellan de som bidrar aktivt med inkomster/skatter och andra insatser som främjar samhället och de som inte förmår eller åker gratis. De senare missbrukar de regler vi har. Var går gränsen innan välfärdssamhället vi byggt upp spricker?
  Med eller utan referenser till Gud och religion så kommer frågan tillbaka till om vi genom våra politiker lyckas anpassa våra regler försatt inte få för många gratisåkande.Hittills har det varit dåligt. Att ta bort en förmån eller stimulans är det svåraste som finns när man märker att invandrare med annan kultur och målsättning missbrukar våra regler när gratisåkande är frestande istället för att bli svensk student med god kunskap i svenska.
  Om egenförsörjning är målet så menas genom eget osubventionerat arbete, nu gäller ofta frågan att de med bidrag ska ha rätt till samma inkomst som de som genom egen förkovran, disciplin och ambition skapat en egen försörjning.
  En trovärdig politik måste skilja på de som tillför samhället något bra och de som åker gratis. Sedan finns det riktigt sjuka eller andra som samhället ska ta hand om.

  Gillad av 3 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Du ställer den otroligt kloka fråga, som våra politiker så fegt duckar undan för.
   Alla hemlösa svenskar eller utsatta pensionärer, var finns resurserna till dom?
   Menar med ena handen öses det ut pengar, med den andra så sparas det och förhalas det,
   Rättvisan är som jag ser det borta.
   Mvh Göran.

   Gillad av 2 personer

 12. Steven Jörsäter skriver:

  En fascinerande genomgång av vårt förhållande till Gud och Jesus. Det är då kanske inte förvånande att kyrkan så helhjärtat engagerar sig i moderna dårskapen trots att den är uttalat antireligiös. För som du skriver finns det ändå liknande trossatser i botten.

  Men det finns förstås nyanser. Den amerikanska kristenheten exempelvis – den av vänstern så fruktade kristna högern – bekänner sig starkt till den lära Jesus predikade men har samtidigt aldrig haft några problem att förstå att enbart eget arbete leder till framgång. På dessa vilar den fantastiska amerikanska framgångssagan. Det är faktiskt lite intressant att förstå hur de lyckas kombinera detta.

  Det vore intressant att få höra hur en (frispråkig) kyrkopotentat skulle ställa sig till din religiösa historieskrivning.

  Gilla

 13. Då och nu skriver:

  En astronom tvingas tänka i oerhörda avstånd. Både i tid och rum. Även geologen måste vänja sig vid att betrakta tidsaspekter långt bortom det mer normala. Bergskedjor och deras veckningar, och nedbrytning, tar sin tid. För dessa yrkeskategorier utgör människans egen tillblivelse inte ens en blinkning i kosmos. För paleontologer, inriktade på att kartlägga människans tillblivelse, utgör jordbrukets uppkomst mest en liten uppflammad låga. Många tycker att biblisk tid är länge sedan. Och i vår tids mer moderna ögonblick gör man teveprogram om människor som säger sig betvinga ödemarken. Som påstås kämpa mot elementen i form av snö, is och kyla, eller mot fukten i ångande djungler, och efteråt kommer ut som vår tids hjältar. Visst rör de sig bortom kontorslavens vardagsmiljö. En bit bort från termostater och bekväma fotöljer. Men när jag råkar se teveprogrammens massmediala vildmarkshjältar, tänker jag alltid på Neandertalarna som ockuperade den europeiska kontinenten i runt 400 000 år. De om några levde i en vildmark. Ständigt med farliga djur i sin närhet. Den miljön tillhörde deras vardagsliv. Om vi hängt en GoPro-kamera på deras bröst och kunnat Livestreama dessa bilder till vår egen tid i tevesoffan, hade vi fått se och uppleva hur man genom hundratusentals år hanterat livets större utmaningar. Nu kan den mer förnumstige säga – ”men de dog väl ut”?. Ja visst, men de genomlevde flera istider. Drygt 400 000 år blev det. Det blir runt 150 000 000 dagar, i ur och skur, med barnafödande och ständig jakt på skydd, försörjning, mat och vatten. Den tidslängd som Neandertalarna levde överträffar tidsavståndet till gammal testamentlig tid med en faktor 1000. Har själv 2,1 procent DNA från Neandertalarna i min arvsmassa. Detta DNA representerar ett slags hjälte-DNA för mig. Och djupast sett utgörs allt vårt DNA av de fåtaliga överlevare som klarade av livets alla utmaningar, och gjorde det genom årmiljoner av tid. Med den tanken i huvudet kan vi famna de verkliga hjältarna. De som aldrig dokumenterats som tillhörig någon känd kultur överhuvud taget. De verkliga hjältarna är de som slagits för just ditt och mitt DNA. Dagens hjältar bör inte sökas här och nu, utan djupt i det förgångna. Bland de årmiljoner som föregick vår egen tids mer bekväma tillvaro. Historia i den meningen handlar inte om det förgångna. Den handlar om ditt eget DNA. Här och nu. Likväl som om dina barns gener. På väg mot en osäker och mer farlig framtid. På grund av en aningslöst förd politik.

  Gillad av 5 personer

  • Kent skriver:

   Kort sagt om man ska ha ett välfärdssamhälle med vidhängande höga skattetryck så måste man begränsa förmånstagarna till de som bidraget till systemet.
   Det är högst orättfärdigt att besitta beskattningsrätt över det svenska folket med motivering att det är till skola, sjukvård, om du blir långvarigt sjuk, vägar och övrig infrastruktur m. m. som indriven skatt ska användas till.
   När hysteriskt ”godhjärtade” batikhäxor styr så att indrivna skattemedel delas ut lättvindigt till kreti och pleti från all världens muslimländer både i och utanför Sverige.

   Gillad av 1 person

 14. Aha skriver:

  Att låtsas vara Jesus innehåller en stor fördel; det är befordrande. Det befordrar karriären, det ger uppskattning i kultur- och umgängeslivet. Det handlar om snöd vinning, det handlar om skrymtare som uppenbarligen inte lever som de lär. De bor inte hos de som de ömmar för, i mångkulturen. Deras barn får under inga omständigheter gå i samma klasser som de ömmar för.

  PK-ismen är en sekt som består av en massa falska Jesusar.

  Gillad av 2 personer

 15. Axel skriver:

  Det är hög tid för Löfven och Gudinnan Lööf med sina 10 000 Afganska lärjungar börjar läsa Ledarsidorna och få kunskap om sina egna partier. Normala människor hade ju skämmts ihjäl sig, om deras förljugenhet hade blivit avslöjad så dokumentärt.
  Ställ Er i riksdagens skamvrå och Skäms. Där gör ni minst skada.

  Gillad av 7 personer

 16. Niklas R skriver:

  Intressant frågeställning om än ganska historiskt felaktigt i förhållandet till vår historia, men det är väl sånt som händer när man inte får tillräckligt med sömn.

  För det första: Efter att ha ögnat igenom Bibeln, ska inte säga att jag läst den från pärm till pärm, jag har läst Moseböckerna och framåt. Hoppade över några böcker innan Nya Testamentet och läst igenom hela Nya Testamentet.

  Det som slog mig var att man kan se hur Guds relation till människan utvecklas. Först är hon vilsen och behöver tuktas till att göra rätt, detta primärt genom att hon får ett antal lagar och regler att följa, som ska följas. Flera gånger misslyckas hon och blir straffad, eftersom hon (judarna då) faller tillbaka till avgudadyrkan av lägre varelser och glömmer Guds lagar, försakar det hon ska göra. Detta trots att hon blir påmind av Gud gång på gång och Gud även talar om för henne vad som gäller – inte direkt själv utan genom sina agenter i form av änglar och profeter.

  När sedan folket kommit så långt att hon faktiskt följer lagarna och påbuden samt att tiden är rätt, då kommer Messias.
  Hur vi än vrider och vänder på det. Judarna under den romerska ockupationen var fortfarande rättroende och vägrade ändra på sig fastän romarna, som var hedningar, ville tvinga dem. Detta till den grad att romarna såg judarna som fanatiker. Det var inte som förr när judarna lätt blev förledda av andra hedningar och började dyrka andra väsen som gudar.

  Det andra templet stod fortfarande och scenen är då satt för sprida tron vidare till övriga mänskligheten. För om vi bortser från judarna och situationen i de romerska provinserna runt Jerusalem utan tittar på omvärlden så består den av det romerska riket på sin höjdpunkt. För första gången råder det i praktiken fred runt hela Medelhavet, lag och rätt råder samt det är hyfsat säkert och enkelt att färdas från en del av riket till det andra, handeln blomstrar. Situationen är alltså ideal för att kunna sprida en ny tro till folken.

  In träder då Gud i en mänsklig form och tar på sig de synder mot lagarna som han själv har infört, för att människan ska ha en chans att få komma till himlen. Genom att sedan uppstå och fortsätta predika efter sin död, så som profetiorna förutspått bevisar han att han är Messias innan han återgår till Himlen.
  Med hjälp av några dussin män och kvinnor så sprider sig sedan detta meddelande och tro genom hela det romerska riket för att idag utgöra den största religionen i världen och till skillnad från t.ex. islam, så spreds det inte med svärdet utan med ordet.

  Att påstå att den västerländska världen blev framgångsrik för att den slutade tro på Gud på 1600-talet är ungefär lika sant som att säga att Marx var en god kristen.
  Det var tack vare Martin Luther och reformationen som tog tillbaka den rätta tron till folket som gjorde oss så framgångsrika.
  Kristendomen hade vid den tiden, efter närmare 1000 år i kyrkans makt, blivit korrumperad intill nästan oigenkännlighet. Detta ändrade Luther på genom reformationen där Kristi budskap än en gång fram.
  Tack vare detta kunde den vetenskapliga och demokratiska utvecklingen fortsätta i väst.
  Det ändrade även inriktningen på den katolska kyrkan, genom att den var tvungen att reformeras den med. Även om de aldrig skulle erkänna det.

  Gillad av 2 personer

 17. Bo Svensson skriver:

  Eftersom jag inte är en särskilt trevlig människa av naturen, har jag djupt begrundat hur en riktig människa bör vara och göra. – För att träna till att bli en sådan som kan accepteras av mina medmänniskor. – Den kristliga sortens godhet får jag inte att fungera: Att hjälpa en, är i regel att stjälpa en annan, eftersom i stort sett alla mänskliga strävanden handlar om att vinna fördelar relativt andra. – Den naturliga godheten är helt enkelt att göra det bästa av läget och vad som är ”läget” beror på ens grad av inlevelseförmåga och på hur vida perspektiv man har i tiden och rummet.

  Med denna insikt landade jag i, att utöva min medmänskliga välvilja i form av att verka för bättre spelregler som ger förutsättningar för ett intressantare spel och ett som ger framlängesutveckling.

  Hur komplext och strukturerat spelet är, avgör medvetandets intensitet: Avgör alltså hur levande vi är.

  Gillad av 2 personer

 18. Tessaloniki skriver:

  Skälen till att den svenska statsmakten numera inte längre har de etniska svenskarna som sina främsta klienter beror inte på några teologiskt grundade ”nyandliga” spekulationer utan har sin grund i att den svenska politiska och ekonomiska eliten nu i och medlemskapet i EU-som de redan utplundrade etniska svenskarna får betala genom sagolikt höga avgifter-har som första plikt gentemot sina herrar att drakoniskt genomföra den befolkningsutbytesplan-Kalergi-planen- som fått namn efter en av EU-grundarna Coudenhove-Kalergi.Denna plan syftar till ”utfasningen” av den etniskt svenska befolkningen och skapandet-efter sovjetisk totalitärt mänster-av en Ny Människa som genetiskt är en sk korsningsprodukt.Det mest viktiga emellertid enligt Kalergi-planen-som genomförs på ett påtvingat sätt-över svenskarna huvud-är förintandet av den svenska nationalstaten som avses ersättas med en superstatlig struktur drakoniskt styrd från Bryssel,Euro Kommissionen och dess armé av skattebefriade högt avlönade och mot varje åtal immuna apparatjiks och byråkrater.Sverige har även till skillnad från Ungern,Italien,Österrike,Ryssland,USA,Kina,Israel,Kroatien,Slovakien,Tjekien och väl Danmark folkförradiskt undertecknat ”the Global Pact on Migration” som inte bara är ett brott mot Sveriges suveränitet utan också ett bottenlöst svek mot de etniska svenskarna som nu i juridiskt avseende även kommer i andra och tredje hand jämfört med alla andra av världens folk och nationer.Ett exempellöst svek av den förrädiska svenska eliten som nu helt öppet proklamerar att svenskarnas enda roll i Sverige är att tjäna som skatteboskap för att finansiera sin egen undergång på samma sätt som ”judarna” i Tessaloniki tvangs att betala sin egen tågresa till Auschwitz.Alla som kritiserar ”the Global Pact on Migration” likställs enligt fördragstexten med ”rasister” och kan därför ställas inför rätta för ”Hate-speech” och dömas till fängelsestraff och dryga skadestånd.Fasansfullt ur en demokratisk synvinkel ,eftersom de etniska svenskarna aldrig har fått ta ställning i folkomröstning till ”the Global Pact on Migration” som ratificerats av folkförrädiska ”politiker” utan de etniska svenskarnas medgivande och vetskap.

  Gillad av 4 personer

 19. li br skriver:

  I mässan säger prästen :
  ””Brödet som vi bryter ger oss gemenskap med Jesus Kristus. Så är vi, fastän många, en enda kropp ty alla får vi del av ett och samma bröd.””

  Socialdemokraterna – framtidspartiet -(notera tillägget i deras logga) uppger att de vill:
  ””Vi vill bygga ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brottsligheten. Vi vill göra Sverige mer jämlikt.””

  Leif Östling tidigare ordförande i Svenskt Näringslivs uttalade sig om den höga beskattningen i Sverige och sa:
  ””Vad fan får jag för pengarna?””

  Hela Sverige stannade upp och tappade andan av Leifs uttalande. Han hade satt ord på något nästan förbjudet att uttala sig om offentligt i Sverige. Han satte ord på att han inte var tacksam för den skattefinansierade välfärden, att jämlikheten inte gagnade honom, att han inte var del av en och samma kropp som hela Sveriges kommunistiska befolkning måste vara. Han ville inte äta och dela på ett och samma bröd som alla andra i Sverige.

  Leif blev utmålad som en omoralisk, okänslig, egoistisk varelse ! Han var en syndare. Han ville inte betala skatt i Sverige trots att han var Svensk och han ville inte bryta och dela samma bröd. Att Leif ville vara mångkulturell och globalist där han vidga sina vyer i annat land och drog fördelar av detta var inget som uppskattades alls i Sverige. Nu fanns det offentliga krav på att Leif och hans gelike skulle vara rättrogna Sverige nationalister och skatte trogna till sin stat och sitt egna hemland. Leif var ju Svensk och då ska han bete sig svenskt och göra det svenskar skall göra. Nu var det plötsligt fult att välja det landet som gav mest personlig utdelning som gagnade ens person på bästa sättet enligt tycke och smak. Att Leif tyckte att han öste vatten med en hålslev utan att det gjorde någon som helst skillnad var en icke fråga! Frågan som diskuterades var om Leifs personlighet om han var: etisk, moralisk, rätt, fel, egoistisk, känslokall, odemokratisk, landsförrädare, onationalistisk.

  I ett PK land där det hävdas att det inte finns någon Svensk kultur, där mångkulturism ska råd, där globalism är ledordet, där alla är lika mycket värda, där betalningen för svenskars uppoffring för att andra och invandrare ska få det bättre ska vara en känsla av inre tillfredställelse för att just vi fick hjälpa till. Precis samma land tyckte att Leif skulle följa svensk kultur….(betala skatt i Sverige)….Leif fick inte vara mångkulturell eller globalist utan han skulle vara nationalist och känna sig moralisk skyldig att göra rätt mot sitt hemland, Leif var inte lika mycket värd som alla andra utan just Leif som bidragit mer än just alla andra i åratal skulle offras via en offentlig skampåle i media. Leif kände ingen inre tillfredställelse att betala för andra som inte själva ville ge utan bara ha. Leif bevisade att det visst finns en svensk kultur, ett svenskt sätt att vara, ett svenskt sätt som förväntas av invånarna som är svenskar. Leif blev rasifierad och skulle leva upp till den förbestämda bilden av vad en riktig Svensk är.

  Du skriver: ””Att leka Jesus med andras pengar är bedrägeri och taskspel.””

  Leif fick inte ens ha egna pengar….utan hans pengar var andras pengar nämligen statens och folkets pengar enligt allmän uppfattning. Staten ville leka jesus med Leifs pengar.

  Gillad av 2 personer

 20. Sixten Johansson skriver:

  Jag tolkar gudsbehovet och Yeshua helt annorlunda än Patrik. Men viktigast är att förmedla realistisk kunskap och röntgenbilder av hur samhällets medvetandemaskineri har fungerat de senaste 70 åren. En förledande, men falsk, logik har lett fram till dagens multipla vansinne, som de flesta inte ens uppfattar som vansinne, utan som ganska normalt.

  Om vi placerar det tänkta kollektiva maskineriet på ett underrede, som vilar på massor av hjul, kan vi inte veta vilka hjul som är drivande eller bara rullar med. Varje hjul kan ha en egen motor, men vi vet inte mycket om styrkan, bränslet, länkarna osv. Men även om ett hjul bara rullar, jämnas vägen för hjulet bakom.

  Destruktiviteten och vansinnet beror på att kärnan i varje del av tankemaskineriet rymmer en förljugenhet, som pga okunnighet och brist på motkrafter kommer att växa och växa. För att motverka vansinnet räcker det inte att tänka linjärt och symmetriskt, utan vi måste avslöja de innersta förljugenheterna.

  Vi tänker oss en apelsin, där vi i ena änden skär en massa djupa snitt och så tar vi ut fruktköttet. Sedan trycker vi den röda bollen mot bordsytan och breder ut flikarna. Det motsvarar en primitiv kartprojektion av jordgloben. Den tvådimensionella kartan är rättvisande i och nära mittpunkten, men blir helt galen ju längre ut man vandrar, geografiskt och längs tidsaxeln. Och tomrummen mellan alla flikarna symboliserar att kartan, ordmagin, det linjära tänkandet inte alls kan beskriva den flerdimensionella verkligheten.

  Gillad av 2 personer

 21. Paria skriver:

  ”Ska Makten satsa på de starka eller de hjälplösa?”Ett är klart och det är att den svenska statsmakten bedriver en planmässig hets- och klappjakt på etniskt svenska begåvningar och talanger som i andra nationer hade ärats och prisats för sin ”patriotism” och sitt nationella sinnelag.En person som i Israel , Ryssland eller USA lyfts fram som ”patriotiskt föredöme” löper i Sverige risk att dömas till fängelsestraff och bli avhånad som en värdelös och farlig dissident-en Paria.

  Gillad av 1 person

 22. Folke Lidén skriver:

  Adeln har återuppstått under de senaste ca 50 åren – Politikeradeln (i främst rikspolitiken).
  Den har, p g a, politisk inavel och nepotism degenererat.
  Inkompetensutvecklingen är inte linjär den är logaritmisk – den går fortare och fortare.

  Det finns mig veterligt inget sätt i dag att nå höga och ansvarsfulla befattningar utan kunskaper, arbetslivserfarenhet och med bristfällig utbildning – utom i politiken.

  Det är mig en gåta att svenskarna i stort sett accepterar att politiker och politiskt tillsatta potentater får ohemula löner och förmåner utan att prestera särskilt mycket.
  Ingen ska inbilla mig att t ex de som arbetar inom EU och FN gör skäl för ett liv där man glassar fram i gräddfilen. Vad Sveriges riksdag beträffar vore det fördelaktigt att skära ner antalet platser till hälften. Någon kanske påpekar att 349 / 2 = 174,5. Inga problem. Det finns en uppsjö av halvfigurer i svensk politik.

  Med risk att anklagas för megalomani påstår jag att en känsla av intellektuell överlägsenhet infinner sig när jag tar del av merparten av det som pladderpolitiker får ur sig.

  Så var inte fallet med Gunnar Sträng, Per Ahlmark, Gösta Bohman eller Olof Palme.

  Gillad av 1 person

  • Maria Nilsson skriver:

   Idag är de politiska mellanhänderna-de som kallar sig ”politiker” (poly,lat=många,tics,eng=blodsugare,vägglöss.)-
   egentligen helt onödiga pga av den sk digitaliseringen och virtualiseringen av verkligheten.Direkta val kan nu enkelt ordnas utan problem som i bl a Switzerland och Estland.Riksdagen och riksdagspolitiker,kommunalpolitiker,landstingspolitiker är alla egentligen relikter från en svunnen tid.Sverige-”föregångslandet då det gäller allting överallt hela tiden”-är dock sannolikt det land som sist av alla länder kommer att övergå till direkta val.

   Gilla

 23. styggestig skriver:

  Den här var bra: ”Svenska kyrkan står öppen för alla trosriktningar som kan knyta kyrkan närmare statsbudgeten”.
  Och den här då:” Svenska politikers omogna och orealistiska hugskott att inrätta ett mångkulturellt paradis i Sverige, påminner inte bara om kortlivade, fanatiska kristna väckelserörelser utan ännu mer om det sovjetiska experimentet att skapa en Ny Människa som skulle inrätta ett kommunistiskt lyckorike på jorden”.
  Till saken hör att den nuvarande ordföranden i socialdemokratiska ”Tro och Solidaritet”, Ulf Bjereld på 80-talet i nästan tio år var medlem i KPML(r), den mest stalinistiska av alla vänstergrupperna. När fan blir gammal blir han religiös, sägs det. För Ulf Bjereld gäller att som gammal har han gått från att tro på Stalin till att tro på Gud.

  Gilla

 24. Sixten Johansson skriver:

  Jag instämmer i slutstyckena, men tycker att Patrik alltjämt sitter fast i ofruktbara uppifrånperspektiv: Makten, Gud eller politikerväldet, tänker och handlar si eller så, men borde tänka och handla efter nettoskattebetalarnas sunda förnuft. Jag föreslår i stället dels kliniskt kylig skärskådan och tolkning av samhällsboxen från sidan, dels underifrånperspektiv som utgår från det eviga samspelet mellan massa och elit.

  Samhällen baseras på massans arbete och solidaritet i växelverkan med enskilda ledare, som kommer ur överklassen eller avancerar ur medel- eller arbetarklassen. Ledarnas uppgift är att fördela de alstrade resurserna tillräckligt rättvist för att inte orsaka split och uppror, och att styra det som kan styras.

  Via negativt urval har odugliga girigbukar och jasägare bildat en nivåsänkt politisk överklass, som inte klarar av sina huvuduppgifter. Den har gjort sig ansvarsbefriad och oavsättlig genom att binda upp de skikt där rivaler eller ansvarsutkrävande granskare skulle kunna finnas. Härskarskiktet tjänar på att skapa ett tomrum mellan sig och medel- och underklasserna och blanda, förvirra, splittra och trycka ner dem.

  Tankemönstren har påverkats av många mekanismer. Den starkaste verkar vara generaliseringar av segregerings- och diskrimineringsförbuden sedan 50-talet. I förlängningen uppstod jämlikhets-, jämställdhets-, likhets- och identitetsaxiom, som låstes av tabun. Men diskrimination – att skilja mellan likt och olikt – är en universell psykosocial grundlag.

  Gilla

 25. kolosserbrevetkap3 skriver:

  Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ, med vad kan hon köpa tillbaka sin själ? Dem flesta människor är sturska så länge de inte själva står vid evighetens port.
  Jesus och apostlarna har predikat både ett uppoffrande för sin nästa och stort ansvar för sin egen försörjning och att ta hand om sin familj, släkt.
  Den etik och moral som följer därpå och de 10 buden har format de mest välmående människor, oavsett givare eller mottagare.
  Det du gör mot din nästa gör du djupast sett mot dig själv, vare det sen gott eller ont.
  Var och en som läser från Matteusevangeliet och framåt kommer att känna att de ord som står där är ande och liv.

  Gillad av 1 person

 26. Johan utan land skriver:

  Spännande nattliga tankar. Om man nu drar det hela ett varv till så är frågan vilken strategi Gud kommer att använda sig av nästa gång. Det nuvarande försöket är tyvärr på väg käpprätt åt skogen.

  Klart är att dagens nyandliga postmodernister inte kommer att skapa välstånd och framsteg. Andra krafter kommer att dominera framtiden. I den bästa av världar lyckas kloka krafter i väst rycka tillbaka initiativet och återta ledningen. Annars kommer makter som Kina, Japan, Ryssland och Indien bli de obestridda ledarna. Områden av ordning och välstånd i ett hav av postmodernt kaos.

  Frågan är om det går att skapa ett system som genererar välstånd och framsteg och gärna skyddsnät åt samhällets förlorare utan att förgöras inifrån av sitt välfärdsindustriella komplex? Hittills är väl den amerikanska konstitutionen det mest lyckade försöket men inte ens den kan stå emot sina samhällsomstörtare.

  Gilla

 27. olle reimers skriver:

  Alla som någon gång har tillämpat idén om att försöka göra något bra för andra om man nu råkar har fått chansen till det vet att ingen tillfredsställelse kan var större än den.

  Nu är ju världen inte riktigt inrättad på det sättet utan självfallet måste man jobba för egen tillfredsställelse. Men insikten om att detta är den högsta tillfredsställelsen kan väl alltid vara en liten vägledning.

  Cynkerna avfärdar gärna Reagans idéer om ”trickle-down” ekonomin men den grundade sig såvitt jag förstår, på den idén.Underförstått måste man givetvis på vägen jag bort alla Rothschildar och Rockefellers men det tjänar ju samma syfte, väl?
  . ..

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.